2011. július 23., szombat

Szederfagylalt

Bár még mindig nem tudja eldönteni az időjárás, hogy mit is kezdjen magával, most hoztam egy újabb egyszerű gyümölcsfagyit, az általunk igen kedvelt joghurt-tejszín alappal. Talán kicsit kisüt a nap is hozzá. ;)


Gyorsan elkészül, még akkor is, ha megküzdünk a magokkal: a gyümölcsöt megmosom, lecsepegtetem, majd a cukorral és egy kis citromlével összeturmixolom (mixer híján előzetes lecukrozás után, ahogy fokozatosan levet enged, apránként összenyomható egy villával), ezután egy nagyobb lyukú szűrőn átpasszírozom. A gyümölcspépbe belekeverem a joghurtot, majd a félkemény habbá vert tejszínt is, és a fagyigéppel kifagyasztatom.
Ha a gyümölcs nem volt előzetesen behűtve, akkor érdemes a tejszín hozzáadása előtt az egész alapot előhűteni a fagyasztóban, így gyorsabban megbirkózik a gép a feladattal.

Belekerült: 30-35 dkg fekete szeder, 5-6 evőkanál cukor (ha nagyon érett a szeder, kevesebb is elég), 1-2 teáskanál friss citromlé, 25 dkg natúr joghurt, 2 dl tejszín.
További hasonló fagylaltok: citromos, epres, málnás; sherbetek: ribizlis, erdei gyümölcsös.

14 megjegyzés :

Petra írta...

Nagyon guszta és gyönyörű a színe! Savanykás gyümölcsfagyik minden mennyiségben jöhetnek. ;D
Tetszik, hogy joghurt is kerül bele. Kellene már vennem egy fagyigépet. Tavaly egy újságban láttam a különböző típusok összehasonlítását. A gyerekeim persze rögtön győzködni kezdtek, hogy "Veeeegyünk fagyigépet!". Hozzáteszem ők azt gondolták, hogy megnyomnak rajta egy gombot és ad egy fagyit... :D

Éva írta...

Nagyon guszta, igen finom lehet!Szeretem a gyümölcs fagyikat, csak gépem nincs így csak inkább parfékat gyártok!:-))

Névtelen írta...

De szép színe van! Igaz, hogy nincs nagy meleg (most éppen), de azért tudnék enni belőle. :))

Száva írta...

szia,

lehet, hogy nagyom amatőr kérdés, de csak most vettem meg a gépem és vágok bele a fagylaltkészítésbe.
Ha csak összepasszírozom a gyümölcsöt és nem szűröm át, nagyon zavaró lesz?
Úgy szeretem a gyümölcsdarabos fagyit... :)

Bianka írta...

Csodálatosan guszta kép

trollanyu írta...

Nagyon szép szine van, biztos fincsi:) Elsőre azt hittem eperfagyi, mert nem olyan sötét a szine:)

Pixie Pie írta...

Nagyon guszta! Kérhetek egy pöttyet fénypostával?

Juci írta...

Szégyen , de én még mindig veszem a fagyit!
Látom Te finomabbnál finomabb fagyikat készítesz!

egycsipet írta...

Petra, ez pontosan így van, csak megnyomják a gombot és már szinte kész is a fagyi. Az, hogy te előtte mennyit dolgozol vele és utána mosogatnod kell és ..., az már független a gombnyomogatástól. ;D
Köszönöm! :)

Éva, Flóra, köszönöm! :)

Száva, hááát... :)) A gyümölcsdarab elmegy, főleg, ha kanállal eszed és nem nyalni próbálod, de a szedernek igen nagy magjai vannak. Ha az nem zavar, hogy ezek is benne vannak, akkor nyugodtan csinálhatod darabosra, illetve van egy köztes megoldás: passzírozol és a végén, amikor a gép elkészült a fagyival, belekeversz gyümölcsdarabokat is. :)

Bianka, köszi! :)

Trollanyu, a facebookon éppen ma folytattunk egy beszélgetést a színéről :))) - a végeredménye az lett, hogy fogalmam sincs, miért lett ilyen a színe. :D Én is lilásabbra számítottam, na és persze azért a napsütésben fotózás is csal rajta valamennyit. :)

Pixie, köszi, odaért? :)))

Juci, dehogy szégyen, cserébe viszont szupereket főzöl és sütögetsz. Nem lehet mindent sk készíteni. :) Egyébként ha rászánod magad, a fagyik többségét nyugodtan megpróbálhatod gép nélkül is elkészíteni, lehet, hogy annyira megszeretitek, hogy azután rendszeresen fogsz készíteni. ;)

Köszönöm lányok mindenkinek! :)

Száva írta...

Köszönöm a gyors választ! :)

Petra írta...

Szeretnélek meglepni egy díjjal, kérlek nézz be hozzám. :)

egycsipet írta...

Száva :)

Petra, nagyon szépen köszönöm! :))

Száva írta...

Ez lett az első gépes fagyim, mascarponeval. Egész jó lett, de még csiszolgatni akarom, a víztartalom miatt kicsit "szúrós" maradt:) A magokat pedig végül mindenki szerette benne, úgy hogy jól döntöttem lustaságból :D
http://szavaa.blogspot.com/2011/08/szederfagylalt.html

Köszönöm a receptet és a segítséget!

egycsipet írta...

Száva, szívesen. :) Én nem szoktam mascarponés fagyit készíteni, de sokan esküsznek rá, hogy krémes lesz tőle a fagylalt, nem tudom, miért lett a tiéd "szúrós". :)
Sok sikert a csiszolgatáshoz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...