2011. augusztus 19., péntek

Édes-savanyú mártás ropogós zöldségekkel - télre (is)

Néhány hete szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy alkalomadtán megpróbálok majd édes-savanyú mártást eltenni télre, és mivel beért egy újabb adag paradicsom, piroslanak az első kápiák és volt egy szép zöld kaliforniai is az egyik tövön, úgy láttam, hogy most adódott az alkalom. :) Adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes, többségében saját termésű zöldségekből készített, igazi fűszerekkel ízesített házi "konzerv". Ha a lecsó és a lekvár eláll, ez miért ne? Próba szerencse... :))


Egy befőzőfazék aljára néhány kortynyi vizet csorgattam és erre tettem az előkészített, 4-6 darabba vágott paradicsomokat. Tűzre tettem a fazekat és félig lefedve először közepes, majd a forrástól már csak alacsony lángon főztem, körülbelül 3 órán keresztül. Ezalatt a paradicsomok szétfőttek és a víztartalom egy része is elpárolgott. Hagytam egy kicsit lehűlni, majd a pépet átpasszíroztam, ezután újra tűzre tettem.
Miközben ismét melegíteni-forralni kezdtem a paradicsomot, fokozatosan hozzáadtam a fűszereket. Belekerült a gyömbér durvára reszelve, a hagyma fele (durvára vágva), néhány gerezd fokhagyma (aprítva), egy magházától megfosztott alma (negyedelve és 3-4 mm-es szeletekre vágva), a babérlevél, valamint egy teatojásba zárva a szegfűszeg, a szegfűbors és a fahéj. Addig főztem lassú tűzön, már fedő nélkül, amíg az alma teljesen puhára főtt és a fűszerektől illatossá vált a paradicsom (60-90 perc). Kivettem a fűszereket és a paradicsomos alapot botmixerrel pépesítettem. Ekkor már jónak ítéltem az állagát - ha híg lenne, akkor tovább kell forralni, ha sűrű, akkor kevés vizet lehet hozzáadni.


Megkóstoltam az alapot, elég fűszeresnek ítéltem; ne legyen túlságosan az, mert egyrészt a zöldségek még tovább ízesítik majd, másrészt nem jó, ha egyik-másik fűszer tolakodik benne, de amennyiben még nem lenne elég ízes, akkor vissza lehet csobbantani a teatojást. Egy csipet só és kevés méz került bele, majd a répa (vékony hasábokra és ~6 cm-es hosszúra vágva) és a hagyma másik fele (nagyobb, 4 mm-es kockákra vágva). Együtt főztem kb. 15 percig, ekkor hozzáadtam a felkockázott (centis kockákra) paprikákat, majd újabb 10-15 perc elteltével a (tetszőlegesen) feldarabolt ananászt és a vékony karikákra vágott zellerszárat is. Rizs- és almaecettel, további méz és nádcukor hozzáadásával ízesítettem. Kóstolás után még egy csipetnyi sóval, kevés őrölt borssal és őrölt chilipehellyel kerekítettem az ízét. A főzés legvégén 2 közepes mángoldszárat is adtam még hozzá, hagytam egyet rottyanni, majd a szokásos módon csírátlanított üvegekbe szedtem a forró keveréket. A fedél rácsavarása után 5-10 percre fejre állítottam az üvegeket, végül száraz dunsztban hagytam kihűlni.


Vélemény: nagyon jóóó! A férjem eléggé bírja Ben bácsi mártásait, de ezeket az utóbbi években, ahogyan fokozatosan hanyagolni kezdtük az ilyen-olyan bolti készítményeket, igencsak nélkülöznie kellett. Hagytam ki egy kevés mártást, amit másnap elkészítettem, hát szerintem legalább két éve nem kaptam ennyi bókot, mint erre az ételre. Pedig csak egyszerű maradékhasznosítás volt, mi lett volna, ha még "oda is teszem" magam... :D


Belekerült...
...a fűszeres alapszószba:
2,5 l közepesen sűrű paradicsomlé*, 15 g gyömbér, 10 dkg (egy nagy fej fele) fehér hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg (1 nagyobb) alma (héjastól, magháza nélkül), 1 babérlevél, 20 szem szegfűszeg, 2-3 cm fahéjrúd, 10 szem szegfűbors;
...a zöldségek**: 15-20 dkg (2 szál) sárgarépa, 10 dkg (egy nagy fej fele) fehér hagyma, 1 zöld kaliforniai paprika, 1 kápia paprika (vagy 1 piros kaliforniai), fél ananász (30-35 dkg meghámozva), 2 szárzeller szára, 2 közepes szár mángold (csak a szárrész, zöld nélkül);
...továbbá ízesítésként: méz (8-10 dkg), nádcukor (15-20 dkg), 1-2 evőkanál rizsecet, 1-2 teáskanál almaecet, só, őrölt bors, szárított chili őrölve - ízlés szerint.

* A nyers súlyt sajnos elfelejtettem mérni - kb. 4 kg lehetett -, de ez annyira nem is mérvadó, mert nagyban függ a felhasznált paradicsomoktól.
** A zöldségeket lehet ízlés szerint variálni, több répát, paprikát, ananászt beletenni, esetleg bébikukoricát, bambuszrügyet - én utóbbiakat kihagytam, mert ezekből nem frisset, hanem konzervet használok, azt pedig logikusan majd a kész ételnél elég hozzátenni. A zöldségek mennyiségénél érdemes figyelembe venni a későbbi "dúsítási lehetőséget", azaz ne legyen a mártás túlságosan gazdag zöldségekben (de nyilván szegény se :D), hogy később, ha pl. pirított csirkemellhez adjuk, akkor a kész étel ne legyen majd száraz.

26 megjegyzés :

Petra írta...

Nagyon jó ötlet. "Ezt mindenképpen" kategóriás. Köszi. :))))

sedith írta...

Ez istenien hangzik és néz ki. Kár, hogy kicsit hosszú folyamat... De azért lehet, hoyg majd egyszer...:)

Ami írta...

Mekkora ötlet! Egycsipet, ez valami zseniális! Viszem is a receptet, ugyanis mi is imádjuk :)

trollanyu írta...

Nagyon ügyes vagy, tök jó ötlet házilag elkészíteni. Nagyon szertjük mi is a keleti konyha ízeit, mindenképpen kipróbálom a receptedet. Csak szerintem télig nyoma sem marad:)

Éva írta...

Nagyon jól hangzik az összetevők alapján biztos nagyon finom lesz! Milyen jó azért akinek így megterem minden nagyon sokat ér!

Névtelen írta...

Ez szuper jó ötlet!!
Valószínű én is megvalósítom az öleted alapján. :)
Zsuzsa

Ditta tortái írta...

Nagyon tetszik ahogy leírtad,köszönjük a remek receptet,a fotók meg lenyűgözőek:-)

Mónika írta...

Nagyon ügyes vagy. Tátom itt a számat. Lehet hogy kipróbálom.

babette írta...

Hogy ez mekkora ötlet! Csak legyen időm megvalósítani:)

Szemi írta...

Ez isteni ötlet! Biztos nagyon finom volt. Majdnem minden hozzávalóm terem nekem is a kertben (kivéve a mángoldot, de azt hiszem, az elhagyható...), ha lesz jövő héten egy kis szabadidőm, akkor kipróbálom.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen mindenkinek! Örülök, ha kipróbáljátok, várom a visszajelzéseket! :)
Nincs vele sok munka, az első szakasz igaz lassabban megy, de az nem számít munkának, csak néha rá kell nézni. ;) Én egy délután főztem meg, de akár a hétvégi főzés közben is el lehet készíteni, vagy az alapot előfőzni egyik este és másnap befejezni.
Arra azért szerintem érdemes odafigyelni, hogy csak friss alapanyagokat használjatok hozzá, tehát pl. a konzerv ananásznak, kukoricának nem sok értelme van, azt beletehetitek akkor is, amikor majd készre főzitek az ételt. Amihez frissen hozzájuttok, az viszont bármi mehet, csak a főzési időre kell figyelni.

Szemirámisz, persze, nyugodtan elhagyhatod a mángoldot, én csak azért tettem bele, mert van és jól néz ki. :D Ha lett volna halványító zellerem, akkor azt teszek bele, de sajnos nem fogta meg tavasszal. :( Egyébként úgy variálod a zöldségeket, ahogy szeretnéd, csak érdemes arra figyelni, hogy egyik se nyomja el a másikat benne.

Névtelen írta...

A leírt adagból kb. mennyi lett? Hány üveggel (hány decisek)? Előre is köszönöm a választ!

ÓRIÁSI JÓ EZ A RECEPT!

egycsipet írta...

Szia, köszi szépen! :)
5 kicsi (3,5-4 dl) és 1 nagy (7 dl) üveggel lett, plusz ami kimaradt, az úgy 4-5 dl lehetett...tehát ~3 liter (annyi? jól számoltam? :D) lett a végeredmény.
Ha elkészíted: jó munkát hozzá és remélem, ízleni fog. Ha van kedved, írd majd meg a véleményedet! :)

Helga írta...

Hát sosem fogsz ki a szuper ötletekből!!!

egycsipet írta...

Helga, remélem! :)))))
Köszönöm szépen! :)

zazálea írta...

hát ez zseniális. bírta a telet, ugye? (neki kell állnom, azt hiszem)

egycsipet írta...

Köszi Rita. :)
Bírta bizony és a zöldségek sem puhultak meg benne. A felhasználásról annyit, hogy ugyanúgy kell elkészíteni, mint a boltit (hús pirít, rá a mártás, összerottyant), de ha nem lenne elég sűrű, selymes (olyan "kínais" :D) az állaga, akkor pici keményítővel érdemes megkínálni, és tökéletes lesz.

zazálea írta...

attól meg nem ijedek,köszönöm! muszáj, azt hiszen,kipróbálnom...:D te lelkeden szárad! :DD

egycsipet írta...

Oké, tartom a hátam! :)))

Lidike írta...

Na én most teljesen el vagyok veszve. Még jó, hogy jövőhéten szabin leszek és lesz időm kipróbálni eme gyöngyszemet evés és befőzési fronton is. Majd jelentkezek ha elkészült de már most tudom, hogy isteni finom :)

egycsipet írta...

Lidike, várom a véleményedet! :))

Unknown írta...

Nagyon finom!!!!! Tavaly is készítettem és mind elfogyott :-) !

egycsipet írta...

Szilvia, köszönöm a visszajelzést ! Nagyon örülök, hogy bevált a recept! :) :)

Huszka Szilvia írta...

Szia, most lett kész a szószom, 4 liter lett az eredmény. Soha nem szöszöltem még ennyit befőzéssel, de megérte, mert finom lett. 100 szor kóstoltam meg, és na még egy kicsit ebből-abból, mire végre Ben bácsis lett. Köszi, további jó recepteket kívánok.

Rózsi írta...

Tavaj már próbaképpen csináltam pár kis üveggel de most több kell mert lányom vitt el belőle és az utolsó üvegnél 15 éves unokám közölte,hogy ez isteni volt mama most többet csinálj jó?!Segíteni is akart de a kaliforniai paprikám még gyenge volt.Tudni kell hogy nem ette meg eddig a paprikát de már megis süti magának.Igaz én ananászt nem tettem bele de pont ezért ízlett mert ő nem szereti. Most készülök neki állni mert a tegnapi befőzős napba már nem fért bele.

egycsipet írta...

Nagyon örülök a sikerednek, és köszönöm, hogy megosztottad kedves Rózsi! ❤️

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...