2011. augusztus 14., vasárnap

Méz(éd)es almás-rebarbarás kelt kuglóf

A címet inkább hagyjuk...
Névrokonom - Egy pici :)) - almás kuglófjából ihletet merítve született meg ez a kuglóf és hát... Nyami. :) Finoman fűszeres, mézzel édesített almás-rebarbarás töltelékkel feltekert, puha, foszlós tésztájú finomság. Bár még korai emlegetni, de ha már a diólikőrnél szóba került, akkor miért ne(?): a fűszerezése miatt karácsonyra is remek lehet. Na és persze akár vasárnap délutánra is. ;) Próbáljátok ki, szerintem érdemes!  
Egy pici, köszönöm! :)


A tésztát a kenyérsütőgéppel dagasztattam és kelesztettem, de természetesen hagyományosan is bedagasztható. Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket: a rebarbarát durvára vágtam (0,5-1 cm-es karikákra), majd egy kevés mézzel együtt a tűzhelyre tettem melegedni. Fagyasztott rebarbarát használtam hozzá, friss esetében egy kortynyi vizet érdemes alálöttyinteni. Belereszeltem egy kevés gyömbért, csipetnyi fahéjjal megszórtam és nagy lángon forraltam néhány percig, amíg pépessé vált és elfőtte a levét. Ekkor adtam hozzá a reszelt almát, tovább ízesítettem mézzel, vaníliás cukorral és fahéjjal, és éppen csak összeforraltam. Én édesebbre készítettem, de ez ízlésfüggő, valamint nagy mértékben függ a felhasznált almától és rebarbarától is, nem árt kóstolgatni ízesítés közben. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.


Miután jó duplájára kelt a tészta, elfeleztem, a két fél darabot gömbölyítettem és letakarva kb. 20 percig pihentettem. Ezután egyenként kinyújtottam, vékonyra, téglalap alakúra (kb. 25x45-50 cm). A kinyújtott lap felém eső 3/4 részén vékonyan megkentem az almás töltelék felével, feltekertem, majd a másikkal ugyanígy jártam el. A két tekercset lazán összetekertem és így helyeztem a vajazott-lisztezett formába. Letakarva hagytam kelni kb. 40 percig, ezután előmelegített, 170-180 °C-os sütőbe tettem. Az első 15 perc után a tetejét egy alufóliával letakartam, így sütöttem a következő 25-30 percben, majd levettem a fóliát és készre sütöttem. Összesen kb. 80 percig sült. A formában hagytam néhány percig pihenni, ezután rácsra borítottam és hagytam teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaltam.


Hozzávalók (egy nagyobb, kb. 2,5 literes kuglófformához)...
...a tésztához:
175 g joghurt, 60-70 ml tej, 20 g tejpor (elhagyható), 2 tojás sárgája, 5 dkg méz (2-3 evőkanál), 60 g vaj, csipet só, 450 g liszt (rétes- és finomliszt felesben), 6 g instant vagy 20 g friss élesztő;
...a töltelékhez: 20 dkg rebarbara, 30-35 dkg savanykás alma (reszelve mért súly, 2 nagyobb alma volt), 5 g friss gyömbér finomra reszelve, 1-1,5 mokkáskanál fahéj, 2 evőkanál vaníliás cukor, 10-12 dkg méz (a fűszerek és az édesítés ízlésfüggőek, kóstolni kell!);
...továbbá: a formához 1-2 dkg vaj és liszt, valamint további liszt a nyújtáshoz, porcukor a szóráshoz.

14 megjegyzés :

Puszedli írta...

Gyönyörű! :)

trollanyu írta...

Nagyon szép lett a kuglóf. Nagyon izdalmasan hangzik a recept, igazi ünnepi süti lehet:)

Ami írta...

Brutál jó kuglóf! Azt hiszem más nem is kell írnom :)

Petra írta...

Nagyon gusztára sikerült. A töltelék is nagyon finomnak hangzik. :)))

Melinda írta...

Isteni finom volt,igazolom!:)
És ne haragudj a képekért,mindjárt!!!!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)

Melinda, ne viccelj, hogy haragudnék? :) Én köszi, látod, már fel is került... :D

Bianka írta...

Gyönyörű

Szilveee írta...

Nagyon jól néz ki, de az az 5 kg méz kicsit soknak tűnik, gondoltam szólok :D

Csibe írta...

Már megint micsoda gyönyörűség!

egycsipet írta...

Bianka, Csibe, köszönöm! :))

Szilveee, köszönöm szépen, javítottam! :))
Hmm, vajon mekkora lehet az az evőkanál, amiből 2-3 kanálnyi az 5 kg... :D

egy pici írta...

Csoda jól néz ki!:):)

egycsipet írta...

Kööösziii! :)))

redenc írta...

Rebarbarát hol lehet beszerezni? Nálunk a piacon én még nem igazán láttam. Kertben, én is megtudom termeszteni, vagy speckó körülmények kellenek neki?

egycsipet írta...

Szia Redenc,
én piacon kaptam, de köröznöm kellett néhányat, mire egy nénikénél hozzájutottam, kereskedő felénk egyáltalán nem árulja. Most már nincs szezonja, tavasz végén-nyár elején érdemes keresni és ha kapsz, akkor valamilyen módon elraktározni belőle.
Kertben tudod termeszteni, de magról irtó nehezen kel ki - legalábbis én már vagy 2 éve próbálkozom vele. Ha sikerülne valakitől rebarbaratövet szerezned, akkor az lenne az egyszerűbb út, mert állítólag sokkal életképesebb és ezután gyorsan is szaporodik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...