2010. január 23., szombat

Táskakérdés

Andi (a cuki ;))) ) volt kíváncsi a táskám tartalmára. Hááát... Eddig titkoltam, de ha válaszolok, fel kell fednem, hogy én bizony antinő vagyok. Így egyszerűen.
Jelenleg egy hátizsákom van. Slussz-passz. Ezt is úgy "örököltem" a férjemtől, és ezt sem használom, csak ha nagy ritkán "hosszabb" útra megyek. Néha ha nagyon muszáj, előkotrok egy retikült (így hívják/írják, vagy ez a kifejezés már csak holt nyelveken létezik?), ami általában a gardróbban lakik és már vagy 6-7 éves lehet. Felesleges erőfeszítés, azzal sem sikerül álcáznom magam. :D



Előkotortam... Hátitatyó (egyébként Smith, fekete) első zseb:
  • 1 pár piros bébikesztyű, egy ujjas
  • 1 pár piros gumitapacsos talpú benti zokni, oldalán rózsaszín macival - óvodás méret
  • kb. 10 db beledobált papír zsebkendő
(Itt beszúrnám, hogy pillanatnyilag a párom a fejét fogva röhög rajtam...)

Hátitatyó nagy rekesz:
  • jééé, megvan a fekete sapim és kesztyűm! :D
  • sebtapasz
  • fél csomag Zewa kamillás zsepi
  • 1 db eldobható pelenkázó alátét
  • kb. fél csomag eldobható előke
  • 3 db eldobható pelenka
  • 1 popsikrém (Nívea, nem használjuk)
  • 1 "Nózi" (jééé, megvan a Nózim! :D)
  • 2 db kék hajgumi
Hmm, kifogyott a popsitörlő...
Na hát ennyi. Ha ezzel indulok el itthonról, olykor még belekerül a pénztárcám, sőt néha még az irataim is. Csatlakozik a kulcscsomóm, a telefonom, esetleg váltás gyerekruha, egy kabala, egy csomag ropi, ilyesmi. Más nem is fér bele.
Vásárolni textil szatyrokkal járok, ilyenkor általában csak a pénztárca van nálam.
A gardróblakó kistáskámba zsebkendő, kulcscsomó, telefon szokik lakni, a tárcám már nem fér bele. Ellenben ha nagyon "kiteszek magamért", akkor egy szempillaspirál és egy szájfény is helyet talál. Esetleg szemceruza. Ez minden sminkem. Már ha ezt sminknek lehet nevezni. :DDD

Továbbadom...Vicának! :)
Tovább olvasom...

2010. január 21., csütörtök

Sütőtökös-pelyhes muffin

Már egy ideje kerülgetek néhány sütőtököt, végre tegnap "megszüntettem" az egyiket. A lányok most is szívesen elnassolták megsütve, egy kevésből pedig muffint sütöttem, amihez a sütőtökkenyér receptjét alakítottam át. Nem bántam meg a változtatást, így is nagyon finom lett.



Az eredeti recept felét vettem alapul, ez pontosan elég volt 12 db nagyobb méretű muffinhoz. A sült tök húsát egy kisebb tálba kapargattam, hozzácsorgattam az olajat és botmixerrel pépesítettem. Amikor teljesen pépessé vált, belemixeltem a tojásokat.
A száraz hozzávalókat egy másik tálban összekevertem, majd gyorsan összeforgattam a tökpürével, végül hozzákevertem a nagyobb darabokban hagyott (negyedek) diót és az apróra tördelt csokoládét is. Szilikonos muffinformában, 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróba) készre sütöttem őket.

Belekerült: kb. 35 dkg sült sütőtökbél (egészen pontosan 37 dkg volt), 1 dl olaj, 2 egész tojás, 15 dkg liszt (BL80-at használtam), 10 dkg zabpehely (finom szemű), 15 dkg cukor, 1-1 mokkáskanál szárított élesztő, szódabikarbóna és őrölt fahéj, csipet só, 10 dkg dió, 5 dkg csokoládé.
Tovább olvasom...

2010. január 18., hétfő

Zabpelyhes müzli

Már többször találkoztam házi készítésű müzlirecepttel a gasztroblogokon, legutóbb Mohánál, így a nála olvasottakból indultam ki. Nem vagyok kimondottan müzlirajongó, de vannak időszakok, amikor szívesen eszem, főleg ha finomat sikerül kifognom. Ez az lett. Nem túl édes, de nem is az a kifejezetten natúr változat, nekem pont megfelelő. :)


A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A mézet és az olajat melegíteni kezdtem, majd belekevertem a zabpelyhet. Igyekeztem lehetőleg alaposan átforgatni, hogy a méz szépen körbevonja a pelyheket. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem egyenletesen, majd 2-3 átkeveréssel, kb. 20 perc alatt a sütőben megpirítottam. A sütőből kivéve hagytam kihűlni - helyére mogyorót tettem, melyet további kb. 15 perc alatt, néhány átkeverés mellett megpirítottam.
A mogyorót lehéjaztam, 2-3 darabba vágtam a szemeket, a kihűlt mézes zabpehelyhez kevertem. A nagyobb aszalványokat félbe vágtam, ezeket is az előzőekhez adtam, végül fehércsoki lencséket kevertem hozzájuk.
Kb. 60 dkg kész müzlim lett, ennek a felét légmentesen zacskóba csomagoltam, a maradék a müzlis dobozomban landolt. A teszt jól sikerült, nem fog sokáig tartani és gondolatban már formálódnak a különböző ízű változatok. Reggelire, de nekem még könnyű ebédnek is tökéletes. :)

Belekerült: 1 dl (~130 g) méz (erdei vegyesméz), 0,5 dl (~40 g) olaj (semleges ízű), 25 dkg zabpehely, 20-25 dkg olajos mag, aszalvány, csoki, akármi... (nálam 5-5 dkg aszalt meggy, vörösáfonya, törökmogyoró és fehércsoki lencse).
Az eredeti receptért köszönet Mohának! :)
Tovább olvasom...

2010. január 17., vasárnap

Burgonyafőzelék

Nem mennek a főzelékek. Valahogy nem tudom őket sem ízben, sem állagban eltalálni, bár a család nem is nagyon bánja, kapnak helyette elég krémlevest. :D Ez a burgonyafőzelék viszont nagy kedvenc, ritkán készítem, de mindig sikerül. Bede Robitól láttam anno, az ő receptje alapján készítem és mondhatom: szuper!


A hagymát felaprítom, olaj és vaj keverékén megpárolom, majd megszórom őrölt pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Ebbe az alapba teszem a kisebb kockákra vágott burgonyát, sózom, babérlevelet és szárított majoránnát adok hozzá és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a krumpli megfőtt, kiveszem egy részét bőséges lével együtt, és botmixerrel pépesítem. Tejfölt keverek el benne és ezzel habarom-sűrítem a főzelékemet. Egy kevés mustárral ízesítem, majd felforralom.
Most maradék marhapörkölttel tálaltam, de önmagában vagy fasírttal (...) is nagyon finom. Az eredeti recept szerint friss majoránnával készül, ezt a főzés végén adom az ételhez - amikor éppen van itthon. :)

Hozzávalók: kb. 3/4 kg burgonya, 1 nagyobb vöröshagyma, ízlés szerint babérlevél (nálam 4 db), só, majoránna, fűszerpaprika, kb. 200 g tejföl, kevés mustár (elvileg 1 kávéskanál, nálam ennél több).
Tovább olvasom...

2010. január 16., szombat

Mini fánkok

Tavaly nyáron már feltettem a bevált fánkreceptemet, ez annak egy kicsit módosított változata, kisebb adagban. Sokan esküsznek arra, hogy a fánkba kell egy kis alkohol (rum, pálinka...) a tökéletes végeredményhez, hát most kipróbáltam. Velem van a baj, tudom, de én bizony semmi különbséget nem észleltem. :P Lehet, hogy nem részegítettem meg eléggé a tésztát?


A munkafolyamatok ugyanúgy alakultak, mint már korábban leírtam, ugyanarra az állagra törekedtem. Annyiban módosult a korábbiakhoz képest, hogy most nem a szokásos 8 cm-es, hanem egy kisebb, 5,5 cm átmérőjű kiszúróval dolgoztam. A tésztát kb. ujjnyira nyújtva ebből az adagból így pontosan 37 db fánkom született. Sütésnél kicsit rosszabb volt vele dolgozni, mert a töltésre szántak szinte gombócra fújták magukat :D, viszont a méret sokkal gyermekbarátibb, mint az eredeti változat.


A hagyományos fánkok közepét ujjal összenyomtam, a töltötteket nem. Ez utóbbiakat közvetlenül a sütés után, a krémet fánktöltő csővel felszerelt habzsákból adagolva töltöttem meg. A feladat egyszerűnek mondható, a csővel a fánk oldalát átlyukasztom, majd körkörös mozdulatokkal, a zsákot folyamatosan nyomva ízlés szerinti mennyiségű krémet juttatok a fánk belsejébe. Bármilyen, kicsit hígabb állagú főzött krémmel/pudinggal megtölthető, én most a fiúk kedvéért Baileys-es mogyorókrémet főztem ki ehhez.


Hozzávalók kb. 35-40 db mini fánkhoz: 3 dl tej, 5 dkg (nád)cukor, 2 egész tojás, 5 dkg vaj, csipet só, 55-56 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, 0,3 dl rum/pálinka...
Tovább olvasom...

Baileys-es mogyorókrém

Fánktölteléknek készült, de módosításokkal tortakrémnek is el tudom képzelni - gyanús, hogy hamarosan nem csak elképzelnem kell. :))


Elsőként a mogyorót sütőben kissé megpirítottam (180-190 °C), majd kihűtöttem, a héjakat eltávolítottam és a mogyorószemeket megőröltem. Én erre alkalmas eszköz híján kávédarálóban, de ezt nem feltétlenül ajánlom... :D


A cukrokat összekevertem, majd egy kevés vízzel karamellt készítettem. Amikor a karamell elérte a nekem tetsző színt, felöntöttem tejszínnel, hozzáadtam egy kis vanília eszenciát és egy kevés sót. Sűrűn megkeverve megolvasztottam a karamellt a tejszínben. Amíg ez készült, a tejben elkevertem a keményítőt és a tojássárgákat, majd hozzákevertem a már egynemű tejszínes karamellhez. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítettem, és amikor kész lett, hozzákevertem a megőrölt pirított mogyorót. Néha átkeverve hűtöttem, de még langyosan apránként hozzákevertem a Baileyst. Kihűlt állapotban töltöttem a fánkokba.

töltelék... :)

Belekerült:
8 dkg házi vaníliás cukor, 5 dkg nádcukor, 20 ml víz, 2 dl tejszín, 1 teáskanál vanília eszencia, kevés só, 1 dl tej, 25 gr étkezési keményítő, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított (héj nélküli) török mogyoró, 1 dl Baileys.
Tovább olvasom...