2010. július 8., csütörtök

Sport süti

Talán az én ízlelőbimbóimmal lehet baj (kizárt), de hogy ez a süti (a Sport szelet) pontosan olyan lenne, mint a Sport szelet (a csoki), azt igen (nagyon) erős túlzásnak tartom. Ettől függetlenül finom és gyors, és mivel az eredeti recept sem hozza az igazi Sport ízt, én kicsit lehúztam a cukorból és vajból, bár ez utóbbit még nyugodtan lehetne tovább csökkenteni - mondjuk a tejmennyiség növelése mellett.


Az elkészítése roppant egyszerű, fogom a tejet, a vaníliamagokkal lassú tűzre teszem melegedni. Amikor már majdnem forr, a tűzhelyet elzárom és mehet bele a kakaópor, vaj, cukor és rumaroma. Folyamatosan kevergetem, amíg egyneművé válik. A darált kekszet egy tálba szórom, egy kanállal mélyedést készítek a közepébe és beleöntöm a kakaós-vajas tejet. A kanállal kevergetve összedolgozom, csak egészen a legvégén kell egy kicsit rásegíteni kézzel (vigyázat, meleg!). Ekkor egy tálcát/tepsit zsírpapírral kibélelek, ebbe simítom-tapicskolom egyenletesen a masszát. Hűtőbe teszem úgy 2 órára.
A hűtés végén a csokit mikróban megolvasztom, hozzákeverek 1-2 teáskanál olajat és egy habkártyával a massza tetejére simítom. Néhány óra elteltével forró késsel szeletelem. Gyorsan fogy. :)


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez: 20 dkg vaj, 2 dl tej (215 g), 40 g ét kakaópor, 15 dkg cukor, ízlés szerint 20-30 ml rumaroma (18-25 g), 1/2 rúd vanília magjai, 50 dkg darált háztartási keksz, valamint a tetejére: 10 dkg 75%-os étcsokoládé, 1-2 teáskanál olaj.
Tovább olvasom...

2010. július 7., szerda

Piros ribizlizselé

Tavaly "beindult" a ribizlibokrunk, váratlanul megduplázta a termés mennyiségét az előző évhez képest, így soknak tűnt kizárólag a fagyasztóba pakolni a termést. "Kétségbeesetten" fordultam a Margit2 fórumosokhoz, ahol Glad tanácsát fogadtam meg: ribizlizselét főztem egy részéből. Próbaképpen csak 1 kg gyümölcsből készült zselé, ez idén több, mint 3 kg-ra tornázta magát. Szerintetek bejött? :D


A ribizlit szedés után megmosom, vagyis inkább leáztatom róla a homokszemeket - sok egyebet nem lehet kezdeni vele. A munka legnagyobb része ezután következik: szemezés. A leggyorsabban egy villa segítségével megy, viszonylag gyorsan le lehet szemezni vele a fürtöket.
Ezután a gyümölcs súlyát megmérem, kilónként 2-3 dl vizet adok hozzá és tűzre teszem. Forrás után kb. 5-10 percig főzöm, míg a szemek levet eresztenek, összeesnek. Ekkor egy szűrőn átpasszírozom az egészet, hogy a magok, héjmaradványok ne kerüljenek bele.


Ismét lemérem az egészet - immár a térfogatát, majd újfent tűzre teszem. Literenként kb. 60-80 dkg cukor kerül bele - először inkább kevesebb, majd kóstolom, és tovább édesítem. 60 dkg cukorral egy savanykásabb-pikánsabb zselé lesz az eredmény - az eredeti recept 80 dkg-ot ajánl hozzá, aki kissé édesebben szereti, errefelé terelgesse a cukormennyiséget.
Addig főzöm, míg a zselésedés jelei mutatkoznak: a fakanálon/edényszélen zselé képződik, többször bebőrösödik a főzet teteje, illetve egy hideg tányérra cseppentve megdermed. Ekkor csírátlanított, kisebb-nagyobb méretű üvegekbe töltöm, amikre a fedelüket rácsavarom és fejre állítom őket. 5-10 perc után konyharuhákba bugyolálva száraz dunsztba kerülnek, amiben ott felejtem kb. 2 napig.

Islerben, linzerben ez a kedvenc, de remek palacsintába töltve vagy pirítósra, kalácsra/briósra kenve is. :)


Belekerültek: 3,2 kg piros ribizli (már leszemezett mennyiség), 7 dl víz, 1,7 kg cukor. Kb. 3 liternyi zselé lett ebből az adagból.
Arányok: 1 kg gyümölcs : 2-3 dl víz (kb. 8 dl lé lesz belőle) : 50-60 dkg cukor.
Tovább olvasom...

2010. július 6., kedd

Másnapos briós

Tegnap egész nap a briós járt az agyamban. Ettem volna, de megsütni nem akaródzott a meleg konyhában, így eltelt az egész nap, mire este rászántam magam, hogy bedagasszak egy keltet. Persze megsütni továbbra sem volt sok kedvem, így a hűtőbe került a bedagasztott tészta.


Receptet nem is követtem, csak összedobáltam minden erre alkalmasat a kenyérsütőgép üstjébe. Amikor a tészta elkészült, kivettem az üstből, a lapátokat eltávolítottam, a tésztát pedig enyhén lisztezett munkalapon összegömbölygettem. Visszatettem az üstbe, folpackkal lefedtem és a hűtőbe tettem éjszakára.


Reggel kivettem a hűtőből, hagytam bő egy órát akklimatizálódni :), majd 10 egyforma darabra osztottam (a mérleg nem hátrány). Ezután megformáztam a briósokat, két (sütőpapíros) tepsire ültettem és tiszta konyharuhával letakarva hagytam őket duplájukra kelni.
Sütés előtt egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekentem, néhánynak jégcukorral megszórtam a tetejét (a kristálycukor is tökéletes), végül előmelegített sütőben (170 °C + légkeverés) egyszerre megsütöttem mindkét tepsivel. Rácson hagytam kihűlni őket.


Hozzávalók 10 db-hoz:
8 dkg vaj, 2 dl tej, 6 dkg (5 nagymérő) vaníliás cukor (lehet édesebb, így elég "natúr" az íze), csipet só, 2 tojássárgája, 1 pohár natúr joghurt (140 g), 25 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő (Budafoki, helyettesíthető 2 dkg friss élesztővel), valamint a tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, jég- vagy kristálycukor.
Tovább olvasom...

2010. július 2., péntek

Ételízesítő - vegamix

Ismét üzembe állítottam az aszalógépet, most ételízesítőt készítettem vele.


Első kísérlet, remélem beválik, most csodás illata és íze van, bár ételben még nem teszteltem. :)

petrezselyem - szárítás előtt

Két tálcát megtöltöttem metélőpetrezselyemmel. A leveleket lecsíptem a szárakról, csak ezeket használtam fel, a szárak a komposztba mentek.

zellerlevél - szárítás után

Három tálcát zellerlevelekkel töltöttem meg. A szárakat itt félreraktam, azok másnap a többi zöldséggel együtt száradtak.
A leveleket zörgősre szárítottam - kb. 3-4 óra elég volt nekik. Nagyon nem tudtam forgatni őket, mert egyből törtek, morzsolódtak, így ki kellett várnom, míg egyformán megszárad minden levél. Ezután egy dobozba tettem őket, amíg a többi zöldség elkészült.


A sárgarépákból 2 tálca készült, valamint 2 vegyes tálca a gyökérrel és a korábban félretett zellerszárral. A zöldségeket meghámoztam és 3-4 mm vastag (fél)karikákra vágtam.


Egy tálcát lila-, vörös- és fokhagymával töltöttem meg.
A zöldségek már lassabban készültek el, bő 12 óra volt szükség a teljes száradásukig. Az egészből egy tálcányi szárított zöldség lett, elég szánalmas látványt nyújtott. :D

szárítás után a zöldségek

A keményre szárított zöldségeket - késes robot híján - kávédarálóval (van egy fűszerekre szakosított példányom...) őröltem darabosra. Amikor elkészült, a félretett zöld leveleket belemorzsoltam.


A végeredmény kb. 20-21 dkg ételízesítő lett. Szerintem fogok még egy adagot készíteni hozzá, egyéb éppen aktuális zöldséggel - egy kis paradicsom, zellergumó, esetleg paprika is elférne még benne.

Amiből készült: kb. 30 szál zeller, egy nagy csokor metélőpetrezselyem, kb. 1 kg sárgarépa, kb. 25 dkg fehérrépa, 1 nagy fej lilahagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb fej fokhagyma.
Így készült a házi vegamix 2011-ben.
Tovább olvasom...

2010. június 30., szerda

Joghurtos citromfagylalt

Kellemesen savanykás, igazán hűsítő fagylalt a meleg nyári napokra - amik úgy tűnik, végre hajlandóak megmutatni magukat. Szóljatok, ha már unjátok a banánt, akarom mondani: a fagyit. :)) (Vicceltem, nehogy szóljatok, nem is akarom tudni... :D)


A kipréselt citromlevet elkeverem a cukorral, egy nagyon kevés sóval és a reszelt citromhéjjal. Hozzáöntöm a joghurtot és egyneművé turmixolom. Ha nem elég hideg az alap, akkor bedobom a fagyasztóba 1 órácskára, ezután sokkal gyorsabban el fog készülni majd a fagyi a gépben. A tejszínt közepesen kemény habbá verem és összeforgatom a citromos-joghurtos keverékkel, majd beleöntöm a fagylaltgépbe és készre fagyasztom.


Az édesítésnél, különösen a citrusos, friss gyümölcsös fagyiknál, érdemes figyelembe venni, hogy az édes ízt hidegen kevésbé érezzük, így érdemes az alapot kissé édesebbre készíteni, hogy kifagyva ne legyen kellemetlenül savanyú az eredmény.


Hozzávalók: 280 g (2 pohár) natúr joghurt (esetleg kefir), 2 dl tejszín, 15-18 dkg cukor, kb. 1 dl frissen facsart citromlé, 1 nagyobb citrom finomra reszelt héja, kevés só.

Ez a recept már megjelent a Kifőztük magazin 4. számában. Az eddig megjelent számok, regisztráció és bejelentkezés után, továbbra is ingyenesen letölthetők az újság honlapján. FIGYELEM! Egereket izzítani, mindjárt itt a júliusi szám! ;)
Tovább olvasom...

2010. június 29., kedd

Moha tökmagos pogija

Mmm, ez nagyon finom! Egyszerű, gyors, kiadós, és abbahagyhatatlan! Moha, szuper vagy! :)))


A holdacskák - gyerkőc szerint kiflik - úgy készültek, hogy a kenyérsütővel megdagasztattam a tésztát, majd egy kelesztőtálba áttéve belegyúrtam a tökmagot, gömböcre igazgattam és hagytam megkelni.
A sütőt előmelegítettem 200-210 °C-ra, majd lisztezett felületen kb. 6-7 mm-esre nyújtottam a tésztát. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval holdakat szaggattam belőle, ezután sütőpapíros tepsiben kicsit kelni hagytam. Sütés előtt egy kis vízzel elkevert tojássárgájával lekentem őket, végül addig sütöttem őket, míg szép színt kaptak. 3 nagy tepsi pogácsa lett ebből az adagból.

Az eredeti recept Moha tollából itt tanulmányozható! Moha, köszi! :)


Belekerültek: 60 dkg kenyérliszt (BL60), 30 dkg burgonya - hámozva, kockázva, sós vízben megfőzve, áttörve és kihűtve :), 1 dl olaj, 2 dl tejföl, kb. 3,5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 3 teáskanál só, 10 dkg tökmag, a nyújtáshoz liszt, a kenéshez 1 tojássárga kevés vízzel elkeverve.
Tovább olvasom...

2010. június 27., vasárnap

Összevisszaság

Szülinapi topsy-turvy. Az első. Meglehet, az utolsó is. :(
Komolyan mondom, ennyit még tortával nem bénáztam. Sőt, semmivel sem. :S Nem is tudom, miért nem akart összejönni, egyszerűen csőd volt az egész. Pedig elvileg nem is nagy falat, csak két szintes...


Kezdődött azzal, hogy még nem csináltam emeletes tortát. Sem fondantosat, sem semmilyen mást. Ettől annyira még nem is paráztam, a forma összeillesztésétől annál inkább. Mert mi van, ha nem jól szabom ki az emelet helyét és összepakolásnál derül ki, hogy béna lett? Akkor már nincs mentőöv trancsírozás nélkül, süllyedő hajó, vízfelszínre törő buborékok és vége...


A piskóta: elment a net, így nem jutottam faragható piskótarecepthez. Maradt helyette a szokásos vizes piskóta, ami persze nem úgy nőtt, ahogy én szerettem volna, így 4 helyett 6 piskótát kellett sütnöm. Összesen 15 tojásból...

A fondant: 4 adagot gyúrtam be. Hogy miért? Itt vidéken, ahol a GPS sem...
Szóval nem kaptam a megszokott marshmallow-ból. Csináltam sajátot. MM-nak jó volt, fondantnak már nem. Vettem más gyártmányt. Nem lett jó az állaga. Gyúrtam sima fondantot. Tört. Begyúrtam az itthon fellelt maradék "jó MM"-t, a mindig tökéletest. Szakadt.
Azt hiszem, összesen kb. 3 kg porcukor bánta a hadműveletet. Végül a "törős" és a "szakadós" összegyúrásából született meg a bevonó, ami persze nem volt rugalmas, de legalább már rajta maradt a tortán. A gyűrődések elfedésére pedig ugye ott van a díszítés... :P

Egyéb info... a felső szint: 16-os kakaós lapokból faragva, sárgabaracklekvárral töltve, az alsó szint: 22-es vaníliás és kakaós lapokból faragva, kakaóbabos ganázzsal töltve.


3 nap alatt készültem el, na jó, egyik sem volt teljes nap, de mégiscsak 3 nap. Háromnapos torta. Ó, anyááám! Na ilyet soha többé. :S
Kiskukta szerint pech-széria tört rám - lehet benne valami. :(  
Kiskukta, ezúton is köszönöm neked a folyamatos bátorítást, segítséget, és bocsi a sok nyavalygásért... :)

UI: Ja igen, az összeillesztés bezzeg elsőre jó lett. :P
Tovább olvasom...