2010. július 9., péntek

Öt

Megjelent az ötödik! Fogadjátok sok szeretettel, süssetek-főzzetek velünk a nyáron is!


Ebbe a számba ismét én készítettem el az egyik kívánság-sütit, a fehércsokis szuflét.

Tovább olvasom...

2010. július 8., csütörtök

Sport süti

Talán az én ízlelőbimbóimmal lehet baj (kizárt), de hogy ez a süti (a Sport szelet) pontosan olyan lenne, mint a Sport szelet (a csoki), azt igen (nagyon) erős túlzásnak tartom. Ettől függetlenül finom és gyors, és mivel az eredeti recept sem hozza az igazi Sport ízt, én kicsit lehúztam a cukorból és vajból, bár ez utóbbit még nyugodtan lehetne tovább csökkenteni - mondjuk a tejmennyiség növelése mellett.


Az elkészítése roppant egyszerű, fogom a tejet, a vaníliamagokkal lassú tűzre teszem melegedni. Amikor már majdnem forr, a tűzhelyet elzárom és mehet bele a kakaópor, vaj, cukor és rumaroma. Folyamatosan kevergetem, amíg egyneművé válik. A darált kekszet egy tálba szórom, egy kanállal mélyedést készítek a közepébe és beleöntöm a kakaós-vajas tejet. A kanállal kevergetve összedolgozom, csak egészen a legvégén kell egy kicsit rásegíteni kézzel (vigyázat, meleg!). Ekkor egy tálcát/tepsit zsírpapírral kibélelek, ebbe simítom-tapicskolom egyenletesen a masszát. Hűtőbe teszem úgy 2 órára.
A hűtés végén a csokit mikróban megolvasztom, hozzákeverek 1-2 teáskanál olajat és egy habkártyával a massza tetejére simítom. Néhány óra elteltével forró késsel szeletelem. Gyorsan fogy. :)


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez: 20 dkg vaj, 2 dl tej (215 g), 40 g ét kakaópor, 15 dkg cukor, ízlés szerint 20-30 ml rumaroma (18-25 g), 1/2 rúd vanília magjai, 50 dkg darált háztartási keksz, valamint a tetejére: 10 dkg 75%-os étcsokoládé, 1-2 teáskanál olaj.
Tovább olvasom...

2010. július 7., szerda

Piros ribizlizselé

Tavaly "beindult" a ribizlibokrunk, váratlanul megduplázta a termés mennyiségét az előző évhez képest, így soknak tűnt kizárólag a fagyasztóba pakolni a termést. "Kétségbeesetten" fordultam a Margit2 fórumosokhoz, ahol Glad tanácsát fogadtam meg: ribizlizselét főztem egy részéből. Próbaképpen csak 1 kg gyümölcsből készült zselé, ez idén több, mint 3 kg-ra tornázta magát. Szerintetek bejött? :D


A ribizlit szedés után megmosom, vagyis inkább leáztatom róla a homokszemeket - sok egyebet nem lehet kezdeni vele. A munka legnagyobb része ezután következik: szemezés. A leggyorsabban egy villa segítségével megy, viszonylag gyorsan le lehet szemezni vele a fürtöket.
Ezután a gyümölcs súlyát megmérem, kilónként 2-3 dl vizet adok hozzá és tűzre teszem. Forrás után kb. 5-10 percig főzöm, míg a szemek levet eresztenek, összeesnek. Ekkor egy szűrőn átpasszírozom az egészet, hogy a magok, héjmaradványok ne kerüljenek bele.


Ismét lemérem az egészet - immár a térfogatát, majd újfent tűzre teszem. Literenként kb. 60-80 dkg cukor kerül bele - először inkább kevesebb, majd kóstolom, és tovább édesítem. 60 dkg cukorral egy savanykásabb-pikánsabb zselé lesz az eredmény - az eredeti recept 80 dkg-ot ajánl hozzá, aki kissé édesebben szereti, errefelé terelgesse a cukormennyiséget.
Addig főzöm, míg a zselésedés jelei mutatkoznak: a fakanálon/edényszélen zselé képződik, többször bebőrösödik a főzet teteje, illetve egy hideg tányérra cseppentve megdermed. Ekkor csírátlanított, kisebb-nagyobb méretű üvegekbe töltöm, amikre a fedelüket rácsavarom és fejre állítom őket. 5-10 perc után konyharuhákba bugyolálva száraz dunsztba kerülnek, amiben ott felejtem kb. 2 napig.

Islerben, linzerben ez a kedvenc, de remek palacsintába töltve vagy pirítósra, kalácsra/briósra kenve is. :)


Belekerültek: 3,2 kg piros ribizli (már leszemezett mennyiség), 7 dl víz, 1,7 kg cukor. Kb. 3 liternyi zselé lett ebből az adagból.
Arányok: 1 kg gyümölcs : 2-3 dl víz (kb. 8 dl lé lesz belőle) : 50-60 dkg cukor.
Tovább olvasom...

2010. július 6., kedd

Másnapos briós

Tegnap egész nap a briós járt az agyamban. Ettem volna, de megsütni nem akaródzott a meleg konyhában, így eltelt az egész nap, mire este rászántam magam, hogy bedagasszak egy keltet. Persze megsütni továbbra sem volt sok kedvem, így a hűtőbe került a bedagasztott tészta.


Receptet nem is követtem, csak összedobáltam minden erre alkalmasat a kenyérsütőgép üstjébe. Amikor a tészta elkészült, kivettem az üstből, a lapátokat eltávolítottam, a tésztát pedig enyhén lisztezett munkalapon összegömbölygettem. Visszatettem az üstbe, folpackkal lefedtem és a hűtőbe tettem éjszakára.


Reggel kivettem a hűtőből, hagytam bő egy órát akklimatizálódni :), majd 10 egyforma darabra osztottam (a mérleg nem hátrány). Ezután megformáztam a briósokat, két (sütőpapíros) tepsire ültettem és tiszta konyharuhával letakarva hagytam őket duplájukra kelni.
Sütés előtt egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekentem, néhánynak jégcukorral megszórtam a tetejét (a kristálycukor is tökéletes), végül előmelegített sütőben (170 °C + légkeverés) egyszerre megsütöttem mindkét tepsivel. Rácson hagytam kihűlni őket.


Hozzávalók 10 db-hoz:
8 dkg vaj, 2 dl tej, 6 dkg (5 nagymérő) vaníliás cukor (lehet édesebb, így elég "natúr" az íze), csipet só, 2 tojássárgája, 1 pohár natúr joghurt (140 g), 25 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő (Budafoki, helyettesíthető 2 dkg friss élesztővel), valamint a tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, jég- vagy kristálycukor.
Tovább olvasom...

2010. július 2., péntek

Ételízesítő - vegamix

Ismét üzembe állítottam az aszalógépet, most ételízesítőt készítettem vele.


Első kísérlet, remélem beválik, most csodás illata és íze van, bár ételben még nem teszteltem. :)

petrezselyem - szárítás előtt

Két tálcát megtöltöttem metélőpetrezselyemmel. A leveleket lecsíptem a szárakról, csak ezeket használtam fel, a szárak a komposztba mentek.

zellerlevél - szárítás után

Három tálcát zellerlevelekkel töltöttem meg. A szárakat itt félreraktam, azok másnap a többi zöldséggel együtt száradtak.
A leveleket zörgősre szárítottam - kb. 3-4 óra elég volt nekik. Nagyon nem tudtam forgatni őket, mert egyből törtek, morzsolódtak, így ki kellett várnom, míg egyformán megszárad minden levél. Ezután egy dobozba tettem őket, amíg a többi zöldség elkészült.


A sárgarépákból 2 tálca készült, valamint 2 vegyes tálca a gyökérrel és a korábban félretett zellerszárral. A zöldségeket meghámoztam és 3-4 mm vastag (fél)karikákra vágtam.


Egy tálcát lila-, vörös- és fokhagymával töltöttem meg.
A zöldségek már lassabban készültek el, bő 12 óra volt szükség a teljes száradásukig. Az egészből egy tálcányi szárított zöldség lett, elég szánalmas látványt nyújtott. :D

szárítás után a zöldségek

A keményre szárított zöldségeket - késes robot híján - kávédarálóval (van egy fűszerekre szakosított példányom...) őröltem darabosra. Amikor elkészült, a félretett zöld leveleket belemorzsoltam.


A végeredmény kb. 20-21 dkg ételízesítő lett. Szerintem fogok még egy adagot készíteni hozzá, egyéb éppen aktuális zöldséggel - egy kis paradicsom, zellergumó, esetleg paprika is elférne még benne.

Amiből készült: kb. 30 szál zeller, egy nagy csokor metélőpetrezselyem, kb. 1 kg sárgarépa, kb. 25 dkg fehérrépa, 1 nagy fej lilahagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kisebb fej fokhagyma.
Így készült a házi vegamix 2011-ben.
Tovább olvasom...

2010. június 30., szerda

Joghurtos citromfagylalt

Kellemesen savanykás, igazán hűsítő fagylalt a meleg nyári napokra - amik úgy tűnik, végre hajlandóak megmutatni magukat. Szóljatok, ha már unjátok a banánt, akarom mondani: a fagyit. :)) (Vicceltem, nehogy szóljatok, nem is akarom tudni... :D)


A kipréselt citromlevet elkeverem a cukorral, egy nagyon kevés sóval és a reszelt citromhéjjal. Hozzáöntöm a joghurtot és egyneművé turmixolom. Ha nem elég hideg az alap, akkor bedobom a fagyasztóba 1 órácskára, ezután sokkal gyorsabban el fog készülni majd a fagyi a gépben. A tejszínt közepesen kemény habbá verem és összeforgatom a citromos-joghurtos keverékkel, majd beleöntöm a fagylaltgépbe és készre fagyasztom.


Az édesítésnél, különösen a citrusos, friss gyümölcsös fagyiknál, érdemes figyelembe venni, hogy az édes ízt hidegen kevésbé érezzük, így érdemes az alapot kissé édesebbre készíteni, hogy kifagyva ne legyen kellemetlenül savanyú az eredmény.


Hozzávalók: 280 g (2 pohár) natúr joghurt (esetleg kefir), 2 dl tejszín, 15-18 dkg cukor, kb. 1 dl frissen facsart citromlé, 1 nagyobb citrom finomra reszelt héja, kevés só.

Ez a recept már megjelent a Kifőztük magazin 4. számában. Az eddig megjelent számok, regisztráció és bejelentkezés után, továbbra is ingyenesen letölthetők az újság honlapján. FIGYELEM! Egereket izzítani, mindjárt itt a júliusi szám! ;)
Tovább olvasom...

2010. június 29., kedd

Moha tökmagos pogija

Mmm, ez nagyon finom! Egyszerű, gyors, kiadós, és abbahagyhatatlan! Moha, szuper vagy! :)))


A holdacskák - gyerkőc szerint kiflik - úgy készültek, hogy a kenyérsütővel megdagasztattam a tésztát, majd egy kelesztőtálba áttéve belegyúrtam a tökmagot, gömböcre igazgattam és hagytam megkelni.
A sütőt előmelegítettem 200-210 °C-ra, majd lisztezett felületen kb. 6-7 mm-esre nyújtottam a tésztát. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval holdakat szaggattam belőle, ezután sütőpapíros tepsiben kicsit kelni hagytam. Sütés előtt egy kis vízzel elkevert tojássárgájával lekentem őket, végül addig sütöttem őket, míg szép színt kaptak. 3 nagy tepsi pogácsa lett ebből az adagból.

Az eredeti recept Moha tollából itt tanulmányozható! Moha, köszi! :)


Belekerültek: 60 dkg kenyérliszt (BL60), 30 dkg burgonya - hámozva, kockázva, sós vízben megfőzve, áttörve és kihűtve :), 1 dl olaj, 2 dl tejföl, kb. 3,5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 3 teáskanál só, 10 dkg tökmag, a nyújtáshoz liszt, a kenéshez 1 tojássárga kevés vízzel elkeverve.
Tovább olvasom...