2010. július 30., péntek

Gyümölcsleves főzés nélkül

Már évek óta nem ettem ilyen levest. Aztán nemrég megláttam Ildinyónál, majd Chef Vikinél is és tudtam, hogy itt az ideje újra elővenni. Muszáj. Kell nekem!!! :))


Az elkészítése roppant egyszerű, összekeverem a narancslevet és a tejszínt, mézzel ízesítem, majd ízlés szerint telepakolom tisztított, és ha szükséges aprított, gyümölcsökkel. Jól behűtve tálalom.
Ebben az adagban sárgabarack, szilva, banán, szeder és málna lakott. A banánt érdemes csak tálalás előtt hozzáadni.


Hozzávalók: 1 l 100% narancslé, 3 dl 30% tejszín, méz/cukor, ízlés szerint gyümölcsök.
Főzés nélküli (joghurtos) gyümölcsös krémleves recept még ITT.
Tovább olvasom...

2010. július 28., szerda

Gyümölcsrizs

Én nem értem a gyerkőceimet. A gyümölcs magában ok, a tejberizs magában ok, a kettő együtt? Hát csak módjával... Pedig olyan finom, ezt még a férjem is megeszi annak ellenére, hogy ő alapjában nem bírja a tejberizses ételeket.
Nem értem... Tényleg nem, de azt hiszem, nem ez lesz az utolsó velük kapcsolatban, ami magas. :))


A gyümölcsrizs nálam úgy indul, hogy a rizst átválogatom, megmosom, majd egy edényben felteszem vízzel és egy icipici sóval (nem muszáj lefedni, én nem szoktam). Lassú tűzön főzöm. Amikor már nagyjából beszívta a vizet, felöntöm tejjel. Amint az is eltűnik a rizsben, jöhet a cukor és a tejszín. Addig főzöm, míg újra felforr, ekkor a tűzhelyet elzárom, hozzákeverem a vanília eszenciát és lefedem az edényt. Hagyom, hogy a tejszínt felvegye a rizs - nem kell teljesen, maradhat kissé "leveses". Kihűtöm, hűtés közben néha átkeverem.
A kihűlt tejberizsbe ízlés és idény szerinti gyümölcsöket teszek, a nagyobbakat kisebb darabokra vágva, a bogyósokat csak magukban. A tejszínt felverem fixálóval (nem kell "keményre"), végül összeforgatom a gyümölcsös rizzsel. Behűtöm, hidegen tálalom.


Hozzávalók: 3 dl rizs, csipet só, 4,5 dl víz, 4,5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, további kb. 2 dl tejszín+1 habfixáló felverve, ízlés szerint gyümölcs (a képen őszibarack, málna és szeder).


Nagyon finom, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat is keverünk bele, esetleg csipetnyi fahéjjal ízesíthető. Ez egy óriási adag, nálam sokszor a lányok előbb tejberizsként kivégzik egy részét, és csak a maradékból lesz gyümölcsrizs. Ekkor elég 1 dl tejszínt felverni hozzá a végén.
Tovább olvasom...

2010. július 26., hétfő

Egyszerű kelt lepény és pite

Lehűlt! Végre! Hogy mennyire lesz tartós, majd kiderül, de most végre nem olvadozunk a konyhában, így akár be is kapcsolhatjuk a sütőt. Egy kis kelt erejéig érdemes... Ez a recept a nagyim keltjéből indult, és egészen a Kifőztük 5. számáig jutott. :)


A liszteket kimérem, a közepébe lyukat fúrok. Egy kevés tejet meglangyosítok, a cukrot hozzákeverem és a liszt közepébe öntöm, majd az élesztőt belemorzsolom és felfuttatom. Amikor az élesztő megkelt, beleteszem a többi hozzávalót is és alaposan kidolgozom. Lágy, már éppen, hogy nem ragadós tésztát kapok, amit gombóccá igazítva kilisztezett kelesztőtálba teszek, a tetejét megszórom liszttel és lefedve kelni hagyom.
(A tészta kenyérsütőgép üstjében vagy egyéb, dagasztásra alkalmas eszköz segítségével is megdagasztható.)


A megkelt tésztát kissé átgyúrom, két részre osztom. A sütőt 180-190 fokra előmelegítem.


A kapros-túrós lepényhez a fél adag tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Ebbe a tepsibe helyezem a tésztát.
A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel, zsemlemorzsával, és ízlés szerint cukorral, esetleg citromlével ízesítem. A kaprot felaprítom, a túróhoz keverem. Ezután a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a túróba keverem, a fehérjét kevés sóval habbá verem és beleforgatom a masszába. A tölteléket a tésztára simítom és az előmelegített sütőben pirosra sütöm. (Nem szükséges, de a sütés vége előtt 1-2 perccel, a túrót megkenhetjük kevés tejjel vagy tejföllel elkevert tojássárgájával.)


A meggyes pitéhez a tészta másik felét kettéosztom. Az egyik felet lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Belehelyezem a kinyújtott tésztát.
A magozott meggyet összeforgatom a zsemlemorzsával és a mandulával, majd cukorral ízesítem. A tésztalapra szórom a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom, és a töltelékre helyezem. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, villával megszurkálom és az előmelegedett sütőbe tolom, pirosas-barnára sütöm. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral megszórom.


Hozzávalók...
...a kelt tésztához:
kb. 2,8 dl tej (mennyisége a liszttől függ), 5-6 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő;
...a kapros-túrós töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, kb. 4 evőkanál cukor, 2 tojás, ízlés szerint kapor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, citromlé ízlés szerint, egy kis csipet só;
...a meggyes töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg meggy (magozva mért mennyiség), 3 evőkanál zsemlemorzsa, kb. 4 evőkanál cukor, 5 dkg szeletelt mandula;
...a pite/lepény tetejére: tejjel elkevert tojássárgája.

Ha csak egyféle keltet sütnénk, a töltelék mennyiségét duplázzuk!
Tovább olvasom...

2010. július 22., csütörtök

Matutka

...avagy ahogy talán többen ismerik: tócsni.
Ideális "gyorskaja" - ebben a 36 fokos (árnyékban mért) hőségben úgysem igazán kívánja az ember lánya sem a túlzott konyhai tevékenykedést, sem a túlságosan telítő ételeket. Remek étel, melegen-hidegen is kiváló, így amikor csak ellibegünk a konyhában a tócsnikkal telepakolt tányér mellett, bármikor magunkhoz ragadhatunk egy darabot belőle.


Gyorsan elkészül. A burgonyát meghámozom és belereszelem (sajtreszelőn, szálasra) egy tálba, amibe előzőleg némi vizet öntöttem. Munka közben időnként pótolom a vizet, éppen, hogy ellepje a burgonyareszeléket, így az nem barnul/feketedik be.
Amikor a krumplival elkészülök, már teszem is fel forrósítani a serpenyőt a tűzhelyre. A krumpliból nagyjából kinyomkodom a vizet, nem kell, hogy tökéletesen száraz legyen (ha esetleg mégis úgy sikerülne, akkor majd lehet egy kevés vizet a masszához adni). Beleütöm a tojást, megsózom, borsozom, hozzáreszelem a fokhagymát, egy kis mustárral ízesítem, majd liszttel összedolgozom - annyi lisztet használok, hogy éppen összeálljon. A forró serpenyőbe kevés olajat csorgatok és evőkanállal egy-egy kanálnyi burgonyás masszát simítok bele. Amikor az egyik oldal pirosra sült, megfordítom a lepénykéket és a másik oldalukat is megpirítom.


Hidegben ideális pl. egy jó bableves után, esetleg köretként, melegben magában, (fokhagymás) tejfölbe mártogatva, tejföllel megkenve és sajttal megszórva - és egyébként bárhogy. :))


Hozzávalók kb. 14-16 tócsnihoz: 5 normál burgonya (kb. 1 kg), só, bors, ízlés szerint fokhagyma (én 2-3 gerezdet használtam), 1-2 teáskanálnyi mustár (elhagyható), 1 tojás, 4-5 evőkanálnyi liszt, szükség esetén víz, olaj a sütéshez.
Tovább olvasom...

2010. július 21., szerda

Fehércsokis szuflé

Ó, hol vannak azok a szép napok, amikor még nem folyt a hátamon a víz már attól is, hogy létezem! :P Lesz még ilyen valaha? :O Ezt a desszertet még ezen boldog napok egyikén fújtam fel, a Kifőztük magazin 5. számába. Szuper, mert plusz tojásfehérjét fogyaszt, tehát a fagyasztóban felhalmozott készleteket csökkenteni lehet vele. A munkával járó háztájrombolós malőrökről most inkább nem mesélnék (Kata, ne röhögj), a lényeg, hogy egy jól sikerült, könnyű kis finomságot vettem ki a sütőből. A felfújtkedvelőknek meleg szívvel ajánlom, egy kissé hűvösebb napra, mint a mai.


A csokoládé kb. 1/3 részét sajtreszelőn lereszelem. A formákat vastagon kikenem puha vajjal és megszórom a reszelt csokoládéval, majd hűtőbe teszem. Az egész tojásokat fehérre keverem a cukorral, a liszttel és a keményítővel. A tejszínbe beletördelem a maradék fehércsokit (ha maradt reszelék, az is kerüljön bele), majd lassú tűzön, kevergetve, forráspontig melegítem.
A forró csokoládés tejszínt folyamatos kevergetés mellett belecsorgatom a tojásos keverékbe, majd az egészet újra a tűzhelyre teszem, és lassú tűzön kevergetve besűrítem. (Amennyiben a sűrítés végén csomósodni kezdene, botmixerrel dolgozzuk simára.) Kihűtöm az alapot - közben néhányszor átkeverem.
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, majd előkészítek egy sütőlapot és erre teszem a hűtőből kivett tálkákat. A tojásfehérjéket egy egészen kicsi sóval nagyon keményre verem. Óvatosan beleforgatom a kihűlt csokis alapba, és a tésztát a tálkákba kanalazom. Kb. 15 percig sütöm, amíg a szuflé felemelkedik és a teteje szépen színt kap. Porcukorral meghintve tálalom.


Az alapízt variálhatjuk, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat, őrölt kardamomot (…) teszünk a tésztába, illetve fogyaszthatjuk friss bogyós gyümölcsökkel kísérve.


Hozzávalók 6 szufléformához: 50 g (nád)cukor, 15 g étkezési keményítő, 30 g liszt, 2 egész tojás, 4 tojásfehérje, 2 dl tejszín, 100 g fehércsokoládé, 10-20 g vaj, só, porcukor a tálaláshoz.
Tovább olvasom...

2010. július 20., kedd

Kovászos uborka télre-nyárra

Még mindig nagyon-nagyon meleg van, így a konyhát továbbra is kerülöm, gyümölcsleveseket, rántott zöldeket, palacsintát kavarok-keverek, kukoricát főzök, szóval semmi blogolnivaló. A nagy meleg egyetlen előnye, hogy 2-3 nap alatt elkészül a kovászos uborka, így ha éppen kapok ízlésemnek megfelelő uborkát, már mehet is az üvegbe.


A kovászos uborka nagyon egyszerű, voltaképpen tisztított és hosszában bevágott uborkákat rétegezek kaporral és ízlés szerinti fűszerekkel, a tetejére egy szelet kenyeret helyezek, felöntöm forró sós vízzel, egy edénykével/kisebb fedővel lefedem és hagyom a napsugarakban fürödni 2-3 napig. Ezután az uborkákat kiszedem egy fedeles edénybe, levét rászűröm és hűtőbe teszem. Nyárra...


Amikor télre teszem el, akkor is mindent a fentiek szerint csinálok, annyi különbséggel, hogy a kész kovászolt uborkákat 7 dl-es, alaposan elmosott/csírátlanított üvegekbe teszem át. Egy kevés tartósítószert elkeverek forró vízben, a leszűrt kovászos léhez adom, és ezzel öntöm fel az uborkákat. (Mások, mint ahogy azt pl. a Kifőztük 5. számában is olvashatjátok, felforralják a kovászos levet az üvegbe töltés előtt, én nem szoktam.) Rácsavarom az üveg fedelét/lekötöm befőzési fóliával (nem celofán!), és már mehet is a hűvös kamrapolcra.


És hogy mikor teszem mindezt?
- amikor már unjuk nyáron a sok kovászos uborkát
- amikor különösen jó ízűre sikerül
- amikor sikerül eléggé apró uborkákat kapnom (télre eltenni kb. 10 centiseket szoktam)
- amikor sok uborkát teszek el egyszerre
- amikor tudom, hogy nem fog elfogyni az elkészült adag
- ...
Ezzel a módszerrel pontosan olyan ízű, ropogós kovászos uborkákat eszem télen is, mint nyáron. Akár egy üvegnyit is képes vagyok így elmenteni, munka igazából nincs már vele, inkább elteszem, mint sokáig álljon a hűtőben. Ha jó az idő, folyamatos a napsütés, akkor hetente kovászolok, így abból mindig jut néhány üvegnyi télire.

a lé néhány nap alatt letisztul és teljesen átlátszó lesz

Hozzávalók egy 5 literes üveghez: mérettől függően kb. 2-2,5 kg uborka, 4-6 szál (virágos) kapor, 4-6 babérlevél, egész fekete bors, 4-6 gerezd fokhagyma pucolva és 2-3 darabba vágva, illetve héjastól szétnyomva (húsklopfoló), egy krumpli szeletekre vágva, 1-2 darabka torma (ha van éppen, nekem általában kimarad), 2-2,5 liter víz, minden liter vízhez egy erős evőkanálnyi tengeri só, 1 szelet kenyér, valamint a téli adaghoz Na-benzoát.
Tovább olvasom...

2010. július 12., hétfő

Banános szemek

Ebben a melegben semmihez nincs kedvem. A konyha környékét egyenesen kerülöm, pedig ez nálam ritka. :P Tegnap mégis muszáj volt sütnöm, mert maradt egy halom tojásom a nem-sütés/nem-főzés következtében és utáltam volna magam, ha nem használom el. Ez a süti az ilyen alkalmakkor nagyon hálás: gyors és zabálja a tojást - így egyből dupláztam is. :D 
Az elefántszemet/elefántkönnyet már évek óta készítem, de valamikor megláttam egy másik változatot rá Margit2 receptjei között, a bagolyszemet. Nem pontosan úgy készítettem, mint Margitka, de tetszett a banánturbó, így felhasználtam az ötletet. :)


A sütőt előmelegítem 180-190 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig elkeverem a porcukorral és a kakaóporral. Amikor már egynemű, hozzákeverek egy kevés lisztet is, majd összeforgatom a tojáshabbal. Sütőpapírral bélelt nagy (gáz) tepsibe simítom, és kb. 8-10 percig sütöm a tésztát. A sütőből kivéve nekem mindig egyenetlen a felülete a lapnak, így óvatosan végiggörgetem rajta a nyújtófát, ezzel egyenletes lesz mindenhol - aki szebben süt lapot, mint én, ezt a lépést nyilván hagyja el. :)
Amíg a lap hűl, a krémhez a tojásokat, cukrot, vaníliamagokat és keményítőt összekeverem, majd kevergetve felöntöm a tejjel. A tűzhelyre téve, közepes tűzön, folyamatosan kevergetve, besűrítem. Hideg (jéggel dúsított :D) vízben kihűtöm a krémet, majd hozzákeverem a vaníliás cukorral kikevert lágy vajat.
A lapon egyenletesen elsimítom a krémet, ezután...
...az elefántszem esetében a lap közepén (hosszabb oldal) végigfektetek 2 banánt, majd félbehajtom a tésztát;
...a bagolyszem esetében a lap két (hosszabb oldal) szélén végigfektetek 2-2 banánt, és kívülről befelé a középvonalig felcsavarom a széleket.
Hűtőben dermesztem, majd olvasztott csokoládéval vonom be. Isteni, könnyű, krémes, banános, csokis - mi kell még? :D

a képekért bocs, nem sok időm volt körbejárni a témát - reggel 9-kor fotóztam és már akkor is olyan meleg volt, hogy azonnal olvadt a csoki :S ...igazán elférne egy iglu az udvaron...

Hozzávalók (egy süteményhez!)...
...a tésztához:
6 tojás szétválasztva, 12 dkg (6 evőkanál) porcukor, 2 dkg (2 evőkanál) ét kakaópor, 4 dkg (2 evőkanál) liszt, csipet só;
...a krémhez: 3 dl tej, 6 dkg (3 evőkanál) cukor, 3 tojás, 1/4-1/3 rúd vanília kikapart magjai, 5 g (1 púpos teáskanál) keményítő, valamint 10 dkg vaj, 1 dkg (1 csapott evőkanál) vaníliás cukor;
...a bevonáshoz: 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 2-3 evőkanál olaj;
...továbbá: az elefántszem esetében 2 db, a bagolyszem esetében 4 db nagyobb banán.
Tovább olvasom...