2010. január 27., szerda

Sárgaborsó főzelék

Tipikus menzás mumus étel, ennek megfelelően gyerekként utáltam. Nem is tudom már, mégis miért jutott eszembe először megfőzni, de én magam lepődtem meg a leginkább azon, hogy a végeredmény ízlett. Nem sűrűn, de rendszeresen elkészítem, ilyenkor kifejezetten jól esik. :)


A sárgaborsót megmosom, bő vízben beáztatom egy éjszakára. Másnap újra megmosom, és felöntöm annyi vízzel, ami 1-2 ujjnyira ellepi. Sózom, babérlevelet és fokhagymát teszek hozzá és addig főzöm, míg a borsó megpuhul. Ekkor a babérleveleket kidobom, a többit botmixerrel pépesítem. Kevés vízben elkeverek egy kis keményítőt, hozzákeverek 2-3 evőkanálnyi tejfölt, és ezzel habarom be a főzeléket. Ha szükséges, még sózom, kevés őrölt borsot adok hozzá, majd éppen csak felforralom.
Most pirított baconnel tálaltam, de finom fasírozottal, sült oldalassal...


Hozzávalók: 30 dkg sárgaborsó, 2 db babérlevél, 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 2-3 evőkanál tejföl, 1 púpos teáskanál keményítő, só, bors.

11 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Én is szeretem, ritkán készítem én is, mert a gyerkők ezt sem eszik:(

chriesi írta...

Húúú milyen rég nem ettem, pedig mennyire szeretem! Legszívesebben lopnék most egy kanállal. :D

Notburga írta...

Nagyon finom lehetett, még a munkában vagyok és nagyokat nyelek...

egycsipet írta...

Kiskukta, mi megesszük mindannyian, illetve korábban a nagylányom ette, de most finoman közölte, hogy "ilyet már evett az oviban és nem ízlett". :)

Chriesi, megértelek, én már a lábasból elkezdtem kanalazni. :D

Notburga, köszi! ;)

Kata írta...

Nővérkém.."menzás mumus" :DDD pont ma vetették fel Bocsiék a rádióban, hogy egyik kedvenckém, Budai, Jamie Olivér után (ahogy Voga Proci hívja, és persze a nagy kedvenceim egyike) Magyar Honban megpróbálkozik a menzás koszt megreformálásával..bruttó 265 Ft/kopf kell kihozniuk ehető és egészséges menüt..sokan szidják a menzás kosztokat, de az én emlékeim szerint szinte csak fincsi kajákat ettem ott, és érdekes mód, én csak jókat tudok mondani, persze, volt nekem is 1-2 dolog, amit nem ettem meg. Mostanság nincs "mezna korú" ismerősöm, de érdeklődnék a blogos lányok, asszonkák tapasztalatai mik mostanság?? :))) Most, hogy pölö a nagylány is már "menzás" kosztot eszik, tapasztalatok?? Én is abba az oviba jártam, és mivel édsanyám sosem jött időben értem, így általában a konyhás nénikkel töltöttem a "műszak" utáni időt..akkor aztán volt ám repeta :)))) de csak jó emlékeim vannak :DDD

Vali írta...

Szia!
Én is ezt főztem ma. Nálunk mindenki szereti.

Andi írta...

Én a héten csináltam. Imádom. De csak én a családban. Fasírttal, pörivel, bárhogy jöhet!

szepyke írta...

Imádom!!!!
A napköziben pörkölt volt rajta, zsíros szafttal. :)

Melinda írta...

Hát az biztos,hogy az ovis nem ér fel a tieddel:)
Még,jó,hogy nem jártok...ma "ez " volt az ebéd,fasírttal:DDD Tényleg!!
Gyógyulgattok már?(lassan kihal az ovi...engem is szabadságoltak a hétre:)

egycsipet írta...

Húúúgi, tudod, az idő minden emléket megszépít. :DDD Csaj nem mesél az ovis kosztról, csak néhány foszlányt tudok elkapni, mint pl. hogy az oviban ez nem ízlett - így itthon már nem is óhajtja megkóstolni. Pedig korábban bírta itthon. :S :DDD
...Alább Melinda szerint jobb, hogy ma nem voltunk oviban. :DDD

Vali, az ovi előtt nálunk is. :D Annak örülök, hogy a kisebb lánykám szívesen ette, remélem, így marad később is...

Andi, nálunk így van ez a lecsóval: néha megkörnyékezem őket, hátha változik az ízlésük. Ha nem, én legalább eszem egy jót. ;)))

Szepyke, látod én már a feltétre nem is emlékeztem, csak az maradt meg, hogy nem szerettem. Örülök, hogy változik az ízlésem. :))

Melinda, :DDDDDD
Akkor tényleg szerencsés, hogy nem voltunk, főleg mert nem szoktam elolvasni a heti menüt, el sem kerülhettem volna a duplázást.
Egyébként sajnos nem :(, sőt, ma még rosszabb volt a helyzet, mint eddig. Holnap Apa visszaviszi orvoshoz, de szerintem jövő hét elején még tuti, nem megy. :((

Unknown írta...

Kevés ilyen,
jó recept van sárgaborsót illetően legtőbb helyen nem áztatják be márpedig úgy nem fő meg az biztos.!!






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...