2010. október 9., szombat

Dödölle

A minap a szarvaspörköltnél írtam róla, hogy elkészült a konyhámban az első dödölle, illetve ahogy felénk nevezik: gánca. Mit mondjak, munkás egy darab. :) Nekem szükséges az elkészítéséhez egy itthon lévő, éppen "unatkozó" férj, akinek ki lehet adni feladatként a krumpli kevergetését, így, bár korábban az egyszerű konyha népszerű fogása volt, nálunk azt hiszem megmarad ünnepinek...


A dödölle egyébként egy gyors, egyszerű étel...csak legyen hozzá duzzadó karizom és kitartás. A burgonyát meghámoztam, feldaraboltam és annyi vizet adtam hozzá, amennyi egy ujjnyira ellepte. Megsóztam, puhára főztem.
Amíg a krumpli főtt, a hagymát meghámoztam, közepes kockákra aprítottam, majd bő zsíron megpirítottam.
A megpuhult burgonyát még a tűzön, a főzővízben összetörtem - így egy híg, vizes krumplipürét kaptam, amihez elkezdtem a lisztet adagolni. (A pürét érdemes megkóstolni és szükség szerint még sózni.) Továbbra is a tűzhelyen, gyenge láng felett kevergettem, amíg bírtam, majd átadtam a férjemnek a lehetőséget. :)) Annyi lisztet adtunk hozzá apránként, amennyit a püré felvett, ügyelve arra, hogy a massza a főzés-összedolgozás végén elváljon az edény falától.


A tűzhelyet elzárva - olvasztott zsírba mártott kanállal - a krumplis tésztából galuskákat formáztam, amiket egy serpenyőben, a hagymás zsíron megpirítottam. Ehhez a hagyma zömét én kihalásztam a zsírból, mert nem szerettem volna, ha pirítás közben odaég, és a végén forgattam-melegítettem össze a már megpirult dödöllékkel (hagyományosan készítve a hagymával együtt pirítják).
Köretként vadpörkölt mellé zseniális, de önállóan is megállja a helyét. :)


Belekerült: 5 nagyobb burgonya (kb. 85 dkg volt a tisztított súly), kb. 30-35 dkg liszt, só, víz, valamint 6-7 kisebb-közepes hagyma, zsír.

14 megjegyzés :

Vali írta...

Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt.

Mézigörl írta...

Tyűűű, ilyet a nagyanyám csinált mindig...szupi, hogy felraktad! Kipróbálom én is egy kis vadpörkölthöz hamarosan! Nagyon guszta! :)

Brigitta írta...

Nagyon guszta! Ha nem is készíteném,de bizony megkóstolnám!:)

Raindrop írta...

Elképesztően jól néz ki! :)
Nagyon ügyesek voltatok!
Lehet karácsony táján megpróbálkozom vele én is, mert régóta böki a csőröm. :)

Szemi írta...

Nyami, megenném...

egycsipet írta...

Lányok, köszönöm szépen! :)

Raindrop, hajrááá! :)
Szerintem nálunk is hamarosan lesz ismétlés - el kell kezdenem gyúrni a karizmaimra... :D

Bianka írta...

Hű még sosem ettem, nagyon guszta

Tücsök Bogár írta...

A kisebbik lányom kiadta parancsba , hogy holnap ilyet szeretne :) ! Köszi a receptet !

egycsipet írta...

Bianka, érdemes megkóstolni! ;)

Tücsök Bogár, remélem, ízleni fog a Kistücsöknek! :)

Tücsök Bogár írta...

Hát ez valami szenzációs !!! Tavaly már egyszer csináltam a Márton napi liba mellé , de akkor tepsiben sült és nem pirult meg ilyen szépen ! Amúgy a karizomláz elkerülhető, ha elektromos habverőt ( nem dagasztót ) használunk , és le sem ég a tészta az edény aljára :)))) ! Mégegyszer köszönm !

Tündér írta...

Hú, ez a dödölle nagyon guszta!!

egycsipet írta...

Tücsök Bogár, örülök! :)) Először én is sütőben terveztem sütni, de a receptek többsége a serpenyőt javasolta, így végül annál maradtam.
Szerintem az én habverőm lehet, kipurcanna ettől a melótól - az ember szerencsére elég jól bírta. :D Minden esetre jegyzem az ötletet a későbbiekre, köszönöm! :)

Tündér, köszönöm! :)

anisyo írta...

Felénk úgy csináljuk, hogy a krumplis tésztát vajazott tepsibe szaggatjuk, a hagymát megpirítjuk, kis pirospaprikát adunk hozzá, sót. A hagymás keveréket tejfölbe keverjük, rá a galuskákra, és sütőben megsütjük. :)) Fincsi.

egycsipet írta...

Anisyo, már hallottam róla, hogy egytálételként is készítik, ki fogom próbálni, mert nagyon ízlett magában is. Köszönöm a leírást! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...