Szerintem ez a leghosszabb című bejegyzés a blogon. :P
Nagyon finom desszert, némi maradék túró elsüllyesztésére, mák- és ribizlirajongóknak. A recept nem jött volna létre, ha nem látom meg ezt a fotót. Az enyém persze véletlenül sem lett ilyen, még szerencse, hogy nem akartam szépségversenyre nevezni. :)
A sütőt előmelegítettem 170-180 °C-ra, a mákot ledaráltam. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket kemény habbá vertem egy pici sóval és egy evőkanálnyi citromlével. Ezután a sárgákat habosítottam ki először a porcukorral, azután a liszttel, végül beledolgoztam egy kevés vanília eszenciát is. Egy kézi habverővel, 3-4 részletben, beleforgattam a tojáshabot a sárgás tésztába, végül az utolsó adag habbal a mákot is belekevertem. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát és az előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütöttem (nem szabad kiszárítani). Rácsra téve hagytam kihűlni (én nem szoktam ilyenkor feltekerni a tésztát, de aki igen, csak nyugodtan).
Amíg a tészta hűlt, a szokásos joghurtos túrókrémet készítettem el. Ehhez a túrót a joghurttal és a cukorral pépesítettem (botmixer), belekevertem a citrom reszelt héját és egy evőkanálnyi citromlevet is. A tejszínt habbá vertem a cukorral és a zselatin fix felével, majd a zselatin másik felét elkevertem a túrókrémben, végül az egészet összeforgattam.
A tésztát megkentem friss ribizlizselével, rásimítottam a túrókrémet, megszórtam ribizliszemekkel, végül feltekertem. A tekercset alufóliába (szuper a folpack is) csomagolva hűtőszekrénybe tettem. Két órája volt pihenni (de ha egy éjszakát áll így, sem baj), ezután porcukorszórás és szeletelés, végül jóízű falatozás lett a sorsa.
Hozzávalók egy nagy sütőtepsihez...
...a mákos piskótához: 6 tojás fehérje, pici só, 1 evőkanál citromlé, továbbá 6 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál mák ledarálva, kevés vanília eszencia;
...a túrókrémhez: 25 dkg túró, 15 dkg joghurt, 4 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, valamint 1,5 dl tejszín, 1,5 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 zselatin fix;
...továbbá: 15 dkg ribizlizselé a piskóta megkenéséhez, 10-12 fürt ribizli a krémhez, porcukor a szóráshoz, esetleg további ribizli a díszítéshez.
Nagyon finom desszert, némi maradék túró elsüllyesztésére, mák- és ribizlirajongóknak. A recept nem jött volna létre, ha nem látom meg ezt a fotót. Az enyém persze véletlenül sem lett ilyen, még szerencse, hogy nem akartam szépségversenyre nevezni. :)
A sütőt előmelegítettem 170-180 °C-ra, a mákot ledaráltam. A piskótához a tojásokat szétválasztottam, majd a fehérjéket kemény habbá vertem egy pici sóval és egy evőkanálnyi citromlével. Ezután a sárgákat habosítottam ki először a porcukorral, azután a liszttel, végül beledolgoztam egy kevés vanília eszenciát is. Egy kézi habverővel, 3-4 részletben, beleforgattam a tojáshabot a sárgás tésztába, végül az utolsó adag habbal a mákot is belekevertem. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát és az előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt megsütöttem (nem szabad kiszárítani). Rácsra téve hagytam kihűlni (én nem szoktam ilyenkor feltekerni a tésztát, de aki igen, csak nyugodtan).
Amíg a tészta hűlt, a szokásos joghurtos túrókrémet készítettem el. Ehhez a túrót a joghurttal és a cukorral pépesítettem (botmixer), belekevertem a citrom reszelt héját és egy evőkanálnyi citromlevet is. A tejszínt habbá vertem a cukorral és a zselatin fix felével, majd a zselatin másik felét elkevertem a túrókrémben, végül az egészet összeforgattam.
A tésztát megkentem friss ribizlizselével, rásimítottam a túrókrémet, megszórtam ribizliszemekkel, végül feltekertem. A tekercset alufóliába (szuper a folpack is) csomagolva hűtőszekrénybe tettem. Két órája volt pihenni (de ha egy éjszakát áll így, sem baj), ezután porcukorszórás és szeletelés, végül jóízű falatozás lett a sorsa.
Hozzávalók egy nagy sütőtepsihez...
...a mákos piskótához: 6 tojás fehérje, pici só, 1 evőkanál citromlé, továbbá 6 tojás sárgája, 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál mák ledarálva, kevés vanília eszencia;
...a túrókrémhez: 25 dkg túró, 15 dkg joghurt, 4 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, valamint 1,5 dl tejszín, 1,5 evőkanál házi vaníliás cukor, 1 zselatin fix;
...továbbá: 15 dkg ribizlizselé a piskóta megkenéséhez, 10-12 fürt ribizli a krémhez, porcukor a szóráshoz, esetleg további ribizli a díszítéshez.
15 megjegyzés :
Látom, Te is tekertél :)Nagyon guszti lett! Piskótatekit még soha nem sütöttem, félek töle...
Ejjha! De szuperul néz ki! Gratulálok, tényleg mesés! Az jutott eszembe, hogy ezt update-elhetem és talán így a párom is megenné a ribizlit :))) Ha megtörténik, értesítelek. Köszönjük, hogy ezt a szép - és tuti nagyon finom - receptet megosztottad! :)
Szerintem nyugodtan mehetne szépségversenyre a piskótatekercsed! No meg ízversenyre is, mert biztos, hogy nagyon finom. Én is hamarosan posztolom a béna tekercsemet, na majd meglátod, hogy néz ki egy olyan, amit szégyellni kell :)
lenyűgöző
Váóóó, ez csodás!
Nagyon szép....nincs ezzel semmi esztétikai probléma.
Mák és gyümölcs együtt jó páros, biztos ribizlivel is finom lett..
Szerintem pedig nagyon szép lett.nagyon jól néz ki a piskóta is !És nagyon jó!!
Én vittem egy szeletet:):):)
Oáááááóóóó!Épp ribizlis sütit készülnék sütni,közben meg rájöttem,hogy mákom is van.A túrósakat imádom.Mindent összegezve,erre most itt van ez a fantasztikus tekercs,amiben minden egyben van:))De jó dolgom van,csak meg kell sütnöm.Köszi a recit!!
Hát nekem jobban tetszik a tied, őszintén mondom, talál a ribizli színével, felélénkíti a képet.
Ez fenomenálisan néz ki....
Na, ezt a receptet úgy, ahogy van elmentettem.
Nem mellékesen megjegyezném, hogy egymástól függetlenül sokszor (majdnem) egy időben majdnem egyforma ételeket készítünk el. :-) Történt ugyanis, hogy 1-2 hete készítettem hasonó sütit. Az egyik receptújságban láttam meg. Most találkoztam először igazán ROSSZ recepttel. Az kakós piskóta volt (tört, száraz volt és szerintem nem sütöttem túl, aztán mégis lehet) a krém sem volt az igazi, egyáltalán nem. Annyit változtattam, hogy én is ribizlit tettem bele.
Végül elfogyott, de nem is teszem fel a blogba.
De a Tiéddel fogom újratöltve elkészíteni ezt a sütit! ;-) Köszi!!
Khhmm, lehet egyszerre kettő szeletet is kérni? :))
Bors and Pepper, köszi! :)
Ne tarts tőle, annyi a "titka", hogy nem szabad túlsütni és kevesebb lisztet kell beletenni, mint a normál piskótába, így már nem is törik. Nekem ez sem tört, pedig ez sima piskótatészta volt, készíthettem volna kevesebb liszttel is.
Bodzablog, én köszönöm! Sikeres update-elést, remélem, ízlik majd nektek is! :)
Ami, Bianka, Dia, Barbette, köszönöm nektek! :)
Egy pici, egészségedre! ;) Köszi! :))
Edó, én köszönöm! Jó sütögetést! :)
Kati, Noémi, köszönöm szépen! :)
Eszter, ezek után nagyon remélem, hogy az én receptem jó lesz és ízleni is fog! :)) Hmm, csak nem hasonló az ízlésünk? ;)
Csibe, lehet, de szerintem két szelet kevés. Adhatok hármat? :D
Hú micsoda klassz 5let! :-) Nálunk is most érik még a piros ribizli... fekete már kevés van....
Köszönöm Margitka! :)
Megjegyzés küldése