2009. október 28., szerda

Na ki szeret engeeeeem? :)

Yasmine és Andi - köszönöm szépen lányok! :)))



Az én kedvenc blogjaim/blogszerzőim/blogbarátnőim :)) pedig - szigorúan a teljesség igénye nélkül és remélhetőleg sikeresen alfabetikus sorrendben: Andi, Belly, Jade, Kiskukta, Limara, Melinda, Mónika, Szilvi, Trinity, Yasmine, ... Örülök, hogy vagytok! ;)
Tovább olvasom...

2009. október 26., hétfő

Egyszerű meggyes szelet

Ez voltaképpen a gyümölcstorta egyszerűsített változata - szeletben.
A lánykám leadta a rendelést, olyan sütit kér, amiben meggy van és vaníliapuding. Nincs is ennél egyszerűbb. Persze, ezek után megreklamálta, hogy mit keres ott a piskóta? Aztán megkóstolta és végül az ízlett neki a legjobban belőle. Ki érti ezt?
"Tiszta Apja"!...
...ilyenkor. :D


Sütöttem egy hat tojásos vizes piskótát - ami lapos lett. :S Aztán pudingot főztem, rákentem a piskótára és kiraktam meggybefőttel. Végül főztem egy kocsonyát a meggylé felhasználásával és ezt rácsorgattam a tetejére. Egyszerű, finom - ennél nem is kell több.

Hozzávalók: egy piskótalap - ízlés szerinti vastagságban, az enyém egy kb. 25x38 cm-es tepsiben sült (6 tojás, 6 evőkanál víz, 12 púpozott evőkanál porcukor, 12 púpozott evőkanál liszt, fél csomag sütőpor), 9 dl tej, 1 csomag tejszínes és 1 csomag vaníliás pudingpor (dr5ker), 7 evőkanál cukor (vagy kinek mennyi), egy üveg meggybefőtt, a meggylé vízzel 5 dl-re kiegészítve, 1 csomag zselatin (nagy, 20-25 g-os).
Tovább olvasom...

2009. október 25., vasárnap

Aligmagos kenyér

Magos kenyeret szerettem volna. Frisset, házit, langyosat, ropogósat. Szerencsére a párom elfelejtett kenyeret venni, plusz találtam a fagyasztóban egy adag öregtésztát - így akadálya sem volt. Hozzáláttam. Bedagasztattam a géppel, ment minden a szokott módon, majd formázni készültem...és rájöttem, hogy kifelejtettem a magokat. :S Ekkora marhát... :D



Így aztán formázásnál megszórtam a kilapított tésztámat, majd így csavartam fel és közben reméltem, hogy kelésnél kissé eloszlanak majd a magok a tésztában és nem kapok egy bejgli-szerű kenyeret. :))) Hááát... :D Mindenesetre a végeredmény finom lett. Alig magos, de finom. :)





Hozzávalók: 40 dkg BL80, 10 dkg RL190, 20 dkg öregtészta, 2 dkg burgonyapehely, kb. 2,9-3 dl víz, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olaj, 2 púpozott teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 dkg friss élesztő, 3 evőkanál napraforgómag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag.
Tovább olvasom...

2009. október 24., szombat

Székelykáposzta

Már napok óta nem főztem semmit, mert ismét beteg vagyok. Szerintem az elmúlt két hónapban annyi nyavalyát szedtem össze, mint korábban 15 évben összesen... Öregszem? :S Mára beterveztem a székelykáposztát, apummal meghozattam hozzá a káposztát is a piacról, így végül rászántam magam a főzésre. Ritkán készítem ezt az ételt: a férjem "megeszi", a lányom aszerint, hogy éppen "szereti-e", csak én kedvelem igazán. "Light" változatban főzöm, semmi zsír, szalonna, füstölt húsáru - bár zsírosabban sem rossz... ;))


A gerslit megmosom, beáztatom, majd pörköltet készítek: olajon megdinsztelek két fej apróra kockázott hagymát. Ezután hozzáteszem a kisebb kockákra vágott húst, majd kissé megpirítom-párolom. Ezután őrölt pirospaprikát szórok rá, valamint őrölt borssal és köménnyel ízesítem, sózom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Babérlevelet, aprított fokhagymát, kevés Piros Aranyat és 2 aprócska paradicsomot adok hozzá, ezután félig megfőzöm a húsokat.
Amikor félkész a pörköltem, hozzáadom az enyhén átöblített savanyú káposztát és a gerslit, ha szükséges, még felöntöm és ízesítem, végül készre főzöm. Tejföllel, friss kenyérrel kínálom.

Gyors, egyszerű, -szinte- elronthatatlan. 

Belekerült a mai adagba: 2 nagyobb fej vöröshagyma, kb. 75 dkg karaj (vagy bármilyen sovány sertéshús, de mehet bele füstölt oldalas, kolbász, ki mivel szereti), 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg gersli (lehet rizs is, vagy el is hagyható - a rizsnek kevesebb főzésidő is elég), 2 kisebb paradicsom, 2 nagy gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, só, Piros Arany - csípős és csemege, olaj (vagy zsír, de akár pirított szalonnakocka is mehet a hagyma alá).
Tovább olvasom...

2009. október 20., kedd

Kandírozott narancshéj

Annyi minden van, ami a karácsonyra hangolja az embert, kicsit túl előre is, hiszen még csak október van. De már mézest sütnék, már fahéjillatban lebegek és már narancshéjat kandírozok. Jó előre, csak mert tényleg szép volt az a héj...és hát nem árt időben betárazni belőle. ;))
Volt néhány félresikerült kandírozási kísérletem. Nem hiába, korábban sohasem csináltam ilyet és azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák. Elő a szakácskönyv és csak nem sikerül...és még mindig nem. Egyszer aztán végre kérdeztem - egy barátosnémat. Tőle a módszer, álljon itt amolyan GY.K. verzióban, hátha más is volt már így ezzel... :D

fázisképek "félútig" - a narancshéj forralásától addig, amíg a darabok levet engednek és a cukor is teljesen elolvad

A narancsot nem kell vékonyan pucolni, mehet úgy ahogy van, "vastag fehérestől". Én félbevágom a gyümölcsöt, kifacsarom a levét, kiszedegetem a héjból a gerezdekből ott maradt hártyadarabokat és a héjat félbe vágom. Így egy narancs héja 4, nagyjából egyforma darabban megy az edénybe. Hideg vizet öntök rá és pihenni hagyom, úgy 3 napig. Napjában egyszer -ha többször, az sem baj- lecserélem rajta a vizet.
Kb. 3-4 nap után leöblítem a héjdarabokat, egy teflon lábasba teszem őket annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforralom és forrva hagyom kb. 5 percig. Ezután a vizet (szép sárga és illatos) leöntöm róluk, majd a héjakat hagyom picit kihűlni - nem teljesen, csak hogy meg tudjam fogni. Ekkor apró kockákra darabolom őket, majd mérlegen lemérem a súlyukat. Visszateszem a darabkákat a teflon edénykémbe, és ugyanannyi cukrot mérek hozzájuk, amennyi a héjdarabkák súlya volt. Elkeverem és lassú tűzre teszem.
Először a héj levet enged, elolvad a cukor, a héjkockák egy híg cukros szirupban kezdenek lubickolni. Folyamatosan alacsony hőfokon, meg-megkeverve egészen addig főzöm az egészet, míg a folyadék elpárolog - nem ér csalni, leönteni a levet és ilyesmi, mert nem lesz jó a végeredmény. Amikor a lé elpárolgott, már folyamatosan figyelni kell, a cukor először fényesen bevonja a héjdarabokat, majd elkezd kifehéredni, végül finom cukorpor formájában vonja be a narancsot. Ekkor van készen. Kiterítem egy tálcára, hagyom szépen kihűlni, szikkadni, majd egy üvegbe töltöm és ott tartom felhasználásig.

fázisképek a cukor sziruppá válásától a végeredményig :)))

Sokáig eláll, de néha rá kell nézni: ha esetleg elkezd párásodni az üveg (olyankor fordulhat elő inkább, ha a frissen kandírozott héjdarabok túl korán kerülnek üvegbe, ezért ha nagyobb mennyiség készül, érdemes hosszabb ideig -napokig- szabadon hagyni kandírozás után), kiterítem a kandírozott héjdarabokat (megszellőztetem őket), az üveget kimosom, megszárítom, majd csak ezután töltöm vissza. Enélkül megpenészedik és kidobhatom az egészet.

Hozzávalók: narancshéj*, víz, cukor. Most két narancs héjából készítettem, felfőzve, összedarabolva a súlya kicsit kevesebb :), mint 25 dkg volt, ugyanennyi cukor ment hozzá. A végeredmény kicsit több :)), mint 25 dkg kandírozott narancshéj lett. A héjakat egyébként lehet 1-2 napig "gyűjtögetni" is.
*Citromhéjjal vagy vegyesen is készíthető.
A receptért köszönet Noinak! :*

Ja igen, a hétvégén Mikulást és szaloncukrot láttam az egyik üzletben...Október közepe van - csak nekem van olyan érzésem, hogy a csokimiki néhány éven belül már júliusban is kapható lesz?
Tovább olvasom...

2009. október 19., hétfő

Tudatosan vagy sem?

Bellynek köszönöm a kérdést, ő kíváncsi arra, hogy mennyire vagyok (környezet)tudatos vásárló?

Hát lássuk...

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárló központok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Összeírom. Folyamatosan bővülő listáim vannak, amelyek a hűtőajtón, a laptop mellett, a konyhapulton és még ki tudja hol sorakoznak. Amikor arra járok, mindig ráfirkantom az éppen elfogyó portékát, aztán vásárlás előtt összeszedem a fecniket és egy listát gyártok belőlük. Specifikusan arra a boltra, amelybe menni szándékozom.
Ettől függetlenül vásárolok mást is. Ritka alkalom, hogy elinduljak vásárolni itthonról, ezért két énem alakult ki a vásárlási szokásaimat illetően. Az egyik a "menjünk el, mert már elfogyott ez+az és nagyon kellene", a másik a "menjünk shoppingolni" változat. Előbbiben végigrohanok az üzleteken, egyáltalán nincs kedvem az egészhez, csak az időmet rabolom vele, utóbbiban ráérek, nem rohanok, csábulok. :) Kimondottan nagy baromságokat ritkán vásárolok, legtöbbször csábulás címen azok kerülnek a kosaramba, amik éppen "új dolgok és szívesen kipróbálnám őket", vagy "amire nem feltétlenül van szükségem, de jót tesz a lelkemnek", illetve "szeretem, megláttam és megkívántam". Kedvenc szeretem témám például a rizses csoki, amit gyerekkorom óta imádok és mostanában lehet kapni a Pennyben. Meglátom és néha leveszem a polcról, aztán este TV-zés közben befalom. :)

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Nem jutok ki a piacra. Ha szükségem van valamire onnan, apum vagy anyum meghozza. Így jutok pl. termelői mézhez, friss savanyú káposztához, és hasonló nyalánkságokhoz. Legtöbbször azonban a férjem hozza meg amire napi szinten szükség van, hazafelé beszalad egy üzletbe, a zöldségeshez - ezt ha éppen hazaér zárás előtt sokszor itthon teszi meg, ha később végez, akkor még bent, Bp-en.
A helyi általános üzletek (sarki bóóótok) sok mindenre nem jók, amelyek korábban még jók voltak, ma már annyira leadták a színvonalat, hogy csak azért, mert helyi, nem megyek be hozzájuk és nem vásárolok drágábban, mint a nagyobb üzletekben. Helyi zöldségeshez bemegyek, bár totál idegesítőnek tartom, hogy nincs jégsaláta, mert nincs rá kereslet, helyette van fejes, ami még a vásárlás napján összefonnyad és nem jó semmire.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.


Viszek. Nem azért, mert környezettudatos vagyok, hanem mert jobban szeretem a vászon szatyrokat, mint a csíkos nejlont, aminek egy kiló liszttől leszakad a füle. Ha elszámoltam magam, nincs elég szatyrom és a babakocsi kosara is tele van, akkor viszont elfogadom a nejlont is, nem csinálok belőle problémát.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.


Gyalog járok. Napjában 4-szer teszem meg az utat az oviig, ez szép teljesítmény, mert majd' 2 km-re van. Vásárolni babakocsival járunk, naggyal ha sokat vásárolunk, kicsivel, ha keveset. Cipekedünk, kinyúlik a karunk mire hazaérünk.
Hogy miért? Nincs kocsink. Néha jól jönne, emellett örülök, hogy nincs, mert ilyenkor beszélgetünk, sétálunk, levegőn vannak a gyerekek, jót tesz mindenkinek. Ha lenne kocsink, csak beülnénk, ide-oda szaladgálnánk és még annyi időt sem töltenénk együtt, mint amit séták alkalmával.
Ha nincs kifejezett akadálya, tömegközlekedünk a fővárosba is. Olykor elkerülhetetlen megkérni valakit egy autós fuvarra, de ezt is igyekszünk minimalizálni. Egyrészt mert sok esetben felesleges kényelmeskedni, másrészt mert baromi kellemetlen állandóan kuncsorogni.

Tervezem beszerezni egy bicajt, amire két gyerekülést is fel lehet tenni. :) Még nem sietek vele, ugyanis utálok biciklizni. :D
Egyszer lesz egy kocsink. Nem tudom, jó lesz-e... :)

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.


A lakóhelyem közelében semmi nem készül. Nem csak azért, mert az önkormányzatunk semmit nem enged be, ami új munkahelyeket teremtene, hanem azért is, mert annyira béna helyen lakunk, hogy a fővároshoz közelebbi városok elszipuzzák a komolyabb befektetőket...A "Julis nénitől" vásárolt alma pedig nem tudom, mennyire tartozik a helyi gazdaság témakörébe. :)))

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.


Nem foglalkozom a csomagolásokkal. Zömmel bevált termékeket vásárolok és nem érdekel, mibe vannak csomagolva.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.


Ezt tudom, de nem vagyok kémikus vagy mi... Szóval zömmel fogalmam sincs, mely élelmiszerek tartoznak a fenti kategóriába. Hmm, vaníliás cukor? Házi vaníliás cukrot használok, vaníliát használok, házi vanília eszenciát használok és nagy ritkán "Bourbon vaníliás cukrot" is használok. Hogy a vanília mennyire vegyszermentes?...Nem nálam nőtt...
Amit józan paraszti ésszel ki tudok kerülni, azt kikerülöm, nem veszek 5x akkora almát, mint a többi, mert ami ekkora, az gyanús, hogy nem magától nőtt akkorára.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.


Azt veszek. Ettől függetlenül évi 1x megengedem magamnak az "egy fokkal idény előtti" epret, többször a banánt, a citrusféléket - bár lime-fát már vettem, egyelőre nem úgy néz ki, mintha teremni akarna. :) Nem veszek télen vízízű paradicsomot, de néha veszek 1-2 paprikát vagy egy kígyóuborkát, mert jól esik a reggeli szendvicshez.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…


Egyszer használatos fényképezőgép? :D
Nem használok ilyeneket. Nem azért, mert környezettudatos vagyok, hanem mert szerintem baromság pénzt kiadni ilyesmire, holott van egy csomó "felesleges" dolog, amire kifizetek egy rakás pénzt. Bár ez ugye relatív, ha úgy veszem, haszontalan dolog orchideákra költenem a pénzt, mégis jót tesz a lelkemnek, így még nem szoktam le róla. Néha jól a kezemre csapnék, mert már megint erre költöttem, holott a "zsebpénzemnek" lenne máshol is helye, de úgy gondolom, a lelkemet is ápolnom kell. Amíg nem okoz anyagi problémát, addig megteszem, ráérek később megkattanni...

Úgy gondolom, hogy sokszor a feleslegesnek, haszontalannak tűnő dolgok valójában nem azok. Lassan 4 éve vagyok itthon a gyerekekkel és még egy ideig itthon is leszek. Muszáj valamilyen módon örömet okoznom magamnak - lehet fanyalogni, hogy az anyaságom, a családom, a férjem nem elég nekem, de úgy gondolom, mindenki másképpen dolgozza fel a napjait, az életét és erről nem is akarok vitázni. Én nem járok kozmetikushoz, nem vásárolok újabb és újabb ruhákat, hogy "magammal is törődjek", hogy kikerüljek a mókuskerékből - én orchideát veszek, gyöngyökre költök, amiket aztán hihetetlen dilettáns módon próbálok formába önteni, szalvétát veszek és dekupázst készítek, csak mert jó, hogy csinálok valamit. Ezek is felesleges dolgok és mégsem azok. Ezek is az 1-es pont listán kívüli dolgai, amikre elcsábulok, de mégis jók, haszontalanul hasznosak. Nekem azok.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.


Na ez az, ami végképp nem megy. Egyrészt a legtöbb összetevőről fogalmam sincs, mi is az, kérdés ugye, hogy akkor miért veszem meg? Mert néha eszünk virslit is. Vagy parizert. Nem tudom és nem is érdekel, miből van, honnan jön, persze igyekszem magyar terméket venni, de nem cserélem le a kedvenc fogalmam sincs hol gyártott mogyorós nápolyimat egy magyarra, ha az nem ízlik. Kevés nassra költünk, mert inkább itthon sütöm meg a sütiket, de egy-két dolgot nem készítek el...és nem is cserélek le.

Hogy a fentiekből mi derült ki vagy mi nem, az jó kérdés...

Nem gurítom tovább, akit kérdeznék, már válaszolt vagy már megkapta a kérdést és éppen mostanában teszi. :)
Tovább olvasom...

2009. október 16., péntek

Hamburgerzsemlét sütöttem...

Nincs is mit mellébeszélni, íme "Ő":


Szóval ilyen egy (vagyis a képen sok) hamburgerbuci.
Az igazi.
A felülmúlhatatlan.
A tökéletes.
Egyszerűen: kirááály! :)))

Ismét Limarától (mély meghajlás, múlhatatlan hódolat - miért nincsenek ilyen "szmájlik" itt?) kölcsönöztem a receptet. Tényleg zseniális vagy Limara! :)


Egy icike-picikét módosítottam csak a recepten: picit több tejet tettem bele, de ezt ugye gépe/lisztje/konyhája/ízlése... válogatja. Tényleg nem győzöm megköszönni, nagyon finom!

Hozzávalók 9 zsemléhez: 2 dl langyos tej (+ egy kevés), 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 40 gr olaj, 1 db tojás, 100 gr joghurt, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő.
Tovább olvasom...