2010. április 16., péntek

Tejszínes ribizlikrémleves

Bár még éppen csak tavaszodni kezdett, a ribizli szezonja nagyon hamar elérkezik. Itt az ideje eltüntetni a fagyasztóban tavaly elraktározott készlet maradékait!


A leveshez vizet forraltam cukorral, egy darabka fahéjjal és néhány szegfűszeggel. Pár perces forralás után hozzáadtam a fagyasztott ribizlit is és együtt főztem tovább őket. Újraforrás után még néhány percig főztem, ezután egy szűrön átpasszíroztam egy másik edénybe a ribizliszemeket. Nem kell túlságosan sűrű szűrőt választani, a magok elég méretesek. :)
A ribizlipüréhez egy kis vanília eszenciát kevertem, és lassú tűzön, keményítővel elkevert tejszínnel sűrítettem be. Sűrítés közben még megkóstoltam és tovább édesítettem.


Hozzávalók: 5 dl víz, fél rúd fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 7-8 evőkanál cukor, 70 dkg ribizli, vanília eszencia, 2,5 dl tejszín, 2 evőkanál étkezési keményítő, további cukor... :))
Tovább olvasom...

2010. április 14., szerda

Burgonyás tészta - így meg úgy

Általában sárgabarackos gombóchoz gyúrok burgonyás tésztát, de tegnap reggel a mákos nudli gondolatával ébredtem, így sárgabarack és szilva ide vagy oda, nekiálltam.

Szokásos módon, héjában főtt, majd összetört és kihűtött krumpliból gyúrtam. Mivel kifogytam a zsírból itthon, az esőben pedig nem sok kedvem volt megmozdulni érte, a tojás és liszt mellett kivételesen vajjal dolgoztam össze, így is megfelelő lett az állaga. Mivel a mákimádatom "egyedülálló" :D a családban, így a begyúrt tésztámat több részre osztottam. Készült belőle:


Mini lekváros gombóc...
...amihez a tésztát kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, majd kb. 5-6 cm oldalméretű négyzetekre vágtam. Egy-egy kanálka sütésálló lekvárt tettem a négyzetek közepére, majd gombóccá formáltam őket. Bő, lobogva forró, enyhén sózott vízben pár perc alatt készre főztem, majd vajon pirított zsemlemorzsába forgattam a gombócokat.


Mákos és morzsás nudli
A nudlihoz a tésztát vékony, kb. 1 cm átmérőjű, hurkákká sodortam, amiket kb. 2 centis darabokra vágtam. Darabolás után még egy-két görgető mozdulattal megigazítottam őket, ezután ők is a forró vízben végezték. 2-3 perc alatt készre főttek. Egy részük a pirított zsemlemorzsa maradékába, a maradék pedig cukorral őrölt mákba forgatva vált fogyaszthatóvá.


Paradicsomszószos gnocchi
A hurkás-darabolós részig ugyanaz, mint a nudli esetében, ám ezt méretre vágás után villával formáztam. Ha a fekvő kukackákat villával ellapítom, inkább téglalap formájú tésztát kapok, én kör alapban gondolkodtam, így a kukacokat talpra állítottam és így nyomtam le a villa hátával. Kb. úgy fest, mintha apró golyócskákat lapítanék el, csak némileg időtakarékosabb. A csíkos hátú korongocskákat, tálcára sorakoztatva, a hűtőben pihentettem felhasználásig - ez a férjemnek készült és frissen főztem ki.
Miután kifőttek, azonnal megúsztattam az időközben elkészített paradicsomos szószban.

Hozzávalók...
...a burgonyás tésztához:
kb. 1 kg krumpli, 2 tojás, 10 dkg vaj, kb. 15-20 dkg liszt+a nyújtáshoz, só;
...a tálaláshoz: mák, lekvár, porcukor, pirított zsemlemorzsa, paradicsomos szósz, sajt - vagy ízlésünk szerint.
Tovább olvasom...

2010. április 10., szombat

Szepypuszi


Azon gondolkodtam, hogy vajon mit kellene a néhány napja hűtőben pihenő tojásfehérjékkel kezdenem, amikor megláttam szepykénél a kókuszcsókot. Én más recepttel szoktam készíteni, ráadásul már elég régen csináltam utoljára, így megörültem, hogy szepy az orrom alá tolta az egyébként teljesen kézenfekvő megoldást. :)
Köszi, puszi! :)))


A tojásfehérjét egy csipet sóval majdnem teljesen keményre vertem. 2 részletben a porcukrot is hozzáadtam, és tovább dolgoztattam a géppel. Időközben ecetet és vanília eszenciát is csorgattam a fehérjébe. Addig vertem, míg a fehérje fényes, erős habbá vált, és tartós csúcsot lehetett húzni belőle. Ekkor beleforgattam a kókuszreszeléket és a kakaóbabot.

Egy habzsákba téve a habból pici, 1,5-2 cm átmérőjű kis halmokat nyomtam (4 tepsi lett!) és előmelegített, légkeveréses sütőben, 110 °C-on kb. 20-25 percig sütöttem-szárítottam őket. A sütőben töltött idő ízlésfüggő, én úgy is szeretem, ha keményre van szárítva, mint a karácsonyi habkarika, és úgy is nagyon finom, ha csak kérget sütünk rá, de belülről ragacsos-lágy marad.


Hozzávalók: 110 g (pihentetett) tojásfehérje (3 tojásé), kb. 210 g porcukor (1 rész fehérje:2 rész cukor), 1 teáskanál ecet, 2 teáskanál vanília aroma, 5 dkg kókuszreszelék (ennél lehet több), 2-3 dkg aprított kakaóbab (lecserélhető kókuszreszelékre).
Tovább olvasom...

2010. április 9., péntek

Rizspuding

Mmm! Édes, hűs finomság, vékony, roppanós karamellréteggel a tetején.


A tejet tűzhelyre tettem (közepes láng), közben megmostam a rizst és kikapargattam a vanília magjait. Amikor a tej felforrt, beletettem a lecsepegtetett rizst és a vaníliamagokat, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként átkeverve, addig főztem, míg a rizs megpuhult és szinte minden folyadékot magába szívott. Míg a rizs főtt, a keményítőt csomómentesre kevertem a tejszínnel.
A puhára főtt rizst levettem a tűzről, hozzáadtam egy csipet sót, valamint a cukrot. Belekevertem a keményítős tejszínt és a lángra visszatéve, továbbra is alacsony fokozaton, kevergetve, besűrítettem. Kevergetés közben botmixerrel 2-3 mp alatt kissé összeaprítottam a rizsszemeket - nem akartam teljesen pépesre készíteni. A kész pudingot azonnal szétosztottam a tálkákban (6 db szufléforma), majd behűtöttem.


Tálaláskor a hideg pudingot megszórtam egy nagy csipet cukorral, amit ezután szakácsfáklyával karamellizáltam (a képek a tanúim: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! :D). Természetesen ez opcionális, ízlés- és felszerelésfüggő.


Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz): 6 dl tej, 10 dkg (kb. 1,2 dl) rizs, 1/2 rúd vanília kikapart magjai (hüvely nem kell), 2,5 dl habtejszín, 3 nagyon púpos teáskanál (kb. 2 dkg) étkezési keményítő, kb. 10 dkg cukor (úgy jó, ha édes), csipet só, valamint a tálaláshoz még egy kevés cukor.
Tovább olvasom...

Szárazbabfőzelék

Az első. Amíg otthon laktam, az egyik kedvenc főzelékem volt, anyum füstölt hússal együtt főzve készítette. Minden feltét nélkül, csak egy kis kenyérrel ettem, és olyan de olyan finom volt! Már elég régen elköltöztem otthonról és azóta nem ettem ilyen főzeléket, gondoltam megpróbálkozom vele...ééés finom lett. :)


A babot előző este megmostam, majd bő, hideg vízben beáztattam. Én tarkababot használtam, de ízlés kérdése, ki milyet szeret.
Reggel a babot leöblítettem, lecsepegtettem, majd egy megfelelő méretű edénybe szórtam. Hozzáreszeltem a vöröshagymát és a fokhagymát. A húsvéti sonkaléből tettem el (fagyasztottam), ezzel öntöttem fel úgy, hogy kb. egy ujjnyira ellepte a babot. (Ha sonkalevet használunk a főzésnél, akkor annak az íze elég meghatározó, házisonka esetében valószínűleg elég erősen füstös és sós, így érdemes vízzel hígítani. Ha nincs sonkalé, de szeretjük az ízét, egy darabka füstölt hússal együtt főzhetjük, ekkor egyből a feltétünk is adott.) Beledobtam egy babérlevelet és mérsékelt tűzön, nem teljesen lefedve puhára főztem. Főzés közben néha átkevertem, és az elpárolgó folyadékot csapvízzel pótoltam.
Amikor a bab már kellően puha volt, hozzáadtam egy kis tárkonyt és egy csipet majoránnát. Lisztből és olajból világos rántást készítettem, amit a bab főzővizével és tejjel kevertem simára. Hozzákevertem a babhoz, majd tejfölt kevertem el benne. Megkóstoltam, még egy pici sót adtam hozzá és összeforraltam.

Nagyon finom lágyra sütött tükörtojással, vagy akár csak egy kanálka tejföllel a tetején kínálva is.


Belekerült (hozzávetőlegesen): 40 dkg száraz tarkabab, 1 kisebb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, tárkony, majoránna, 2 evőkanálnyi liszt, olaj, 1 dl tej, 200-220 g tejföl, víz, füstöltsonkalé.
Tovább olvasom...

2010. április 8., csütörtök

Kifőztük másodszor is!

Megjelent a második szám!
Szuper?
Szuper! :))

Hát eljutottunk idáig, ezennel sok szeretettel átnyújtjuk nektek!


Talán még emlékeztek, hogy az első számnál már a megjelenés után pár órával kicsaptuk a biztit az e-mail szolgáltatóknál, így most már meg sem kíséreljük kiküldeni az újságot. Kérünk mindenkit, hogy a Kifőztük weboldalán töltsétek le (regisztráció és bejelentkezés után), aztán "lapozgassátok", "forgassátok" :))), használjátok jó kedvvel és sok-sok sikerélménnyel.

A blogonkénti fórum elindult, működik, eddig még nem igazán vettétek igénybe, ami azt jelzi, hogy jók a receptek és fel sem merülnek kérdések. ;) Ennek örülünk, de természetesen szívesen veszünk bármilyen észrevételt, kérdést, ne hezitáljatok véleményt nyilvánítani!

És hogy mit találtok tőlem az újságban? Például ezt:

Tovább olvasom...

2010. április 7., szerda

Született...


GMAndi és Sedith úgy gondolják, hogy velem született tehetséggel bírok. :))
Ennek örülök. Igazán. Mivel önértékelési zavarokkal küzdök, így önmagamnak úgysem hinném el. :D

Viccet (?) félretéve: köszönöm! :))
Bár nem tartom magam semmiben sem kifejezetten tehetségesnek, annak örülök, hogy ti esetleg igen. Azt véletlenül sem fogom megkérdezni, hogy ugyan miben, mert néha nagyon jó az a ködfátyol a szemem előtt. :)))

A kérdéssor...jajj. :) Hát hulljon a lepel!

Becenév: mindig volt, most is van, legyen mondjuk Tüsi vagy csipet :)
Lakhely: Pest megye, kisváros-friss város
Magasság: 5,9 láb körül
Névnap: 12.12.
Foglalkozás: már egy ideje itthon babázom (tudom, nem ezt vártátok... :P)
Testvérek: 1 db, nővér (és tényleg)
Anyanyelv: magyar
Beszélt nyelvek: néha még az anyát se'
Gyűjtemény: egyrészt orchideák, másrészt minden kacat, főleg nem sokra jó konyhai kütyük
Cipőméret: nem kicsi
Iskola: 3 volt
Kedvenc tantárgyak: rajz és később a hozzá kapcsolódók
Hobbi: ööö, nincs? időszakosan érdekel egy-két dolog, amiket aztán rendszerint gyorsan elfelejtek, pl. dekupázs, gyöngyök, gasztroblog... :D
Zsebpénz: néha van, de valahogy az is mindig átalakul konyhapénzzé
Kívánság: nincs elég hely, hosszú a lista
Álom: mindig más, mostanában a saját főnököm szeretnék lenni és közben baromi jól keresni, és remélem, hogy ez nem is álom :)
Szerencseszám: még nem jöttem rá, melyik, de a kedvenc a 3
Szeretnék találkozni: hú, ez is hosszú lenne, de így pöccre mondjuk néhány meg nem nevezett gasztrobloggerrel (ők úgyis érzik, hogy róluk van szó ;D)
Háziállatok: személy szerint nincs, de etetek egy macskát (Cirmus2), és néhány guppit

Hogy én kiket tartok tehetségesnek? Sokakat. Nagyon nem szeretnék senkit kihagyni, mert totál rosszul érezném magam tőle, így inkább csak a 2 legesleget emelném ki, ők Kiskukta és Limara. A "tehetség-területeik" azt hiszem mindenki számára nyilvánvalóak. :))
Tovább olvasom...