2011. március 9., szerda

Graham nagykifli

Ezt a nagykiflit mostanában rendszeresen készítem, frissen és kevésbé frissen is nagyon bevált. Félbevágva, közepébe lyukat fúrva hotdog lesz belőle, de újabban ebből készül a melegszendvics is.


A tészta kenyérsütőgépben készül, általában kelni is abban szokott, de ha nagyobb adagot sütök, akkor átteszem egy kelesztőtálba. Kelesztés után kissé átgyúrom és négy egyenlő (20 dkg-os) gombócra osztom. A gombócokat letakarva hagyom pihenni 10-15 percig, majd megformázom és sütőpapíros tepsibe teszem. Letakarva duplájukra kelesztem a kifliket, majd tetejüket egy pengével bemetszve, vízzel alaposan lepermetezve, előmelegített sütőben, 200-210 °C-on pirosra sütöm.


Hozzávalók 4 db-hoz: 1,5 dl víz, 3 evőkanál olaj (vagy 3 dkg vaj), 150 g natúr joghurt (vagy kefir, vagy joghurt+tejföl keveréke), 2 teáskanál (nád)cukor, 2 teáskanál só, 45 dkg liszt (15 dkg Graham, 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt vagy más arányban, de a Graham liszt ne legyen 10 dkg alatt), 1,5 dkg élesztő.
Tovább olvasom...

2011. március 8., kedd

Túrós szelet

Régebben nagyon szerettem a túrótortát, de aztán néhány negatív cukrászdai élmény sikeresen feledtette velem ezt az ízvilágot. A napokban eszembe jutott, így egy hasonló ízű süteményt készítettem a hétvégi családi partihoz. Nem bántam meg: a végeredmény egy csodafinom, könnyű, túrókrémes szelet lett. Teszteljétek!


A sütemény alapja egy piskótalap - én most egyszerű, puha "kanalas" piskótát készítettem hozzá, de ez ízlésfüggő. A sütéshez a kapcsos tepsimet (kb. 25x35 cm) használtam, ebben is hűtöttem ki a lapot, végül a sütit ebben rétegeztem.
Amíg a lap hűlt, a krémet készítettem el. Ehhez a zselatint először beáztattam vízbe, majd miután megduzzadt, olvadásig (azaz nem forrásig) melegítettem. Ezután félretettem és a túrót alaposan eldolgoztam (mixer) a joghurttal, lágy vajjal, reszelt citromhéjjal és egy kevés citromlével, valamint édesítettem. A tejszínt egy kevés cukorral kemény habbá vertem - a habosítás vége felé belecsorgattam az olvadt, már hűvös zselatint is. A tejszínt és a túrókrémet összedolgoztam és a piskótalapra simítottam. Ezután hűtőben hagytam néhány óra alatt alaposan megdermedni.
A tetejére gyümölcszselét készítettem, mint ennél a tortánál. Langyosra hűtve, két lépésben dermesztettem a túrókrémre.


Belekerült...
...a piskótába:
6 tojás szétválasztva, 6 evőkanál házi vaníliás cukor, 6 evőkanál liszt;
...a túrókrémbe: 75 dkg tehéntúró, 1 citrom reszelt héja és 1-2 evőkanál citromlé, 10 dkg puha vaj, 2 pohár natúr joghurt (2x140 g), 8 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy ízlés szerint), valamint 4 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, továbbá 20 g zselatin kb. 10 evőkanál vízben oldva;
...a gyümölcszselébe: 55-60 dkg vegyes piros gyümölcs (fekete szeder, piros ribizli, eper és málna került bele), 3 dl víz, 8 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 15 g zselatin+5 evőkanál víz.
Tovább olvasom...

2011. március 2., szerda

Kölesfasírt

Benzsinél nézelődtem a hétvégén, nála láttam (és szerettem) meg ezt a receptet. Nekem a mennyiség elsőre kicsit soknak tűnt, de aztán megnéztem az eredetit BioBriginél és végül az ő adagját vettem alapul - a végeredmény így is irtó sok lett, legközelebb még ezt is felezni fogom. :) Nem mondom, hogy nem időigényes elkészíteni, de megéri nekiállni, mert nagyon finom és hát sütés közben valami elképesztően finom illatok szálldogálnak a sütő felől.


Először a kölest megmostam, majd némi vegamix és só társaságában megfőztem. Amíg a köles készült, a magokat megőröltem (van egy fűszerekhez használt kávédarálóm, tökéletes volt erre a célra), a zellert és a hagymákat megtisztítottam és lereszeltem. Amikor a köles megfőtt, belekevertem a reszelt zöldségeket, az őrölt magokat, valamint a fűszereket, majd hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor a sütőt bekapcsoltam (200 °C), előkészítettem két sütőpapíros tepsit, majd vizes kézzel először gombócokat formáztam a masszából, amiket aztán ellapítva tettem a tepsibe. Amikor a tepsi tele lett, a fasírtok tetejét lepermeteztem egy kis szőlőmagolajjal, majd a sütőbe tolva, légkeveréssel, megsütöttem. Amikor a tetejük pirulni kezdett, megfordítottam őket és úgy sütöttem tovább. Én eljátszadoztam velük, kisebb (falatnyi), közepes és nagyobb méretű fasírtokat is készítettem, ropogósra sütve és kevésbé ropogósan is kipróbáltam, mondhatom mindenhogy finom volt. :) Salátával, fokhagymás tejföllel tálaltam.
Benzsi, BioBrigi, köszönöm nektek a receptet! :)


Hozzávalók (hatalmas adag, nyugodtan felezhető)...
...a köles főzéséhez:
1,5 csésze (30 dkg) köles, 4,5 csésze (~1,15 liter) víz, 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só;
...a fasírthoz: a főtt köles, 1 csésze (13 dkg) napraforgómag (hántolt), 1/2 csésze (6-7 dkg) lenmag, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 zellergumó lereszelve (20 dkg), 1 evőkanál vegamix, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál őrölt bors, pici őrölt kömény, kevés friss petrezselyem aprítva, szőlőmagolaj.
Tovább olvasom...

2011. március 1., kedd

Sajtos rúd

Nem is olyan régen írtam, hogy ritkán készítek sós aprósütiket, erre tessék, a legutóbbi pogácsa annyira népszerű volt a gyerkőceim körében, hogy újra sütnöm kellett: most éppen ezt a sajtos rudat - ami persze egy ülésre, még melegen elfogyott.


A liszteket elkevertem a sóval és elmorzsoltam benne a vajat. A közepébe öntöttem a tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a reszelt sajt felét, majd annyi tejföllel dolgoztam össze, hogy a tészta szépen összeálljon. Ezután fedett tálban hagytam pihenni két órán keresztül, közben félúton egyszer átgyúrtam a tésztát. (Előre lehet vele dolgozni, mert a tészta a hűtőben pihenhet akár egy éjszakán át is.)
A pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190 °C-ra, a tésztát átgyúrtam és 7-8 mm-esre nyújtottam. A tetejét megkentem tojásfehérjével és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Csíkokra vágtam, majd sütőpapíros tepsibe ültettem a rudakat - mehetnek közel egymáshoz, széltében nem igazán terülnek, inkább csak felfelé nőnek. Némelyik kapott egy kis mag-extrát, végül az előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütöttem őket.
A sajtot a tetejéről elhagyva "csakmagos" rudakat is lehet készíteni. :)


Hozzávalók (egy gáztepsiben elfér az adag): 15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 10 dkg vaj (vagy margarin), 2 tojás sárgája, 0,5 dl tej, 1 kockacukor, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál (5 dkg) tejföl, 15 dkg reszelt sajt (trappista, edámi, karaván, kinek mi...), továbbá ízlés szerint megszórható szezámmaggal, köménymaggal...
Tovább olvasom...

2011. február 28., hétfő

Gombás melegszendvics

Bemutatom a - jelenleg - abszolút favorit "gyorskajámat". Szeretem, mert nagyon finom és mert mondjuk, hogy belefér az új agymenésembe (kerület- és súlycsökkentő próbálkozás).


A munka első része megúszható, nálam ugyanis úgy kezdődik, hogy Graham lisztes szendvics-/óriáskiflit sütök hozzá (vagy akár hívhatjuk bagettnek is). Ez frissen sütve hotdogként, szendvicsként végzi (de kisebbik lánykám pl. magában szokta eszegetni) és másnap készül a melegszendvics belőle.
A kiflire kerülő gombás szószt nagyon egyszerű elkészíteni. Vajon vagy olajon apróra vágott hagymát pirítok, erre dobom a nagyobb darabokra vágott gombát, majd - időnként rázogatva - pirítani kezdem. Amikor már szépen pirulgat a gomba, borsozom, sózom, (szárított) kakukkfüvet szórok rá és friss petrezselymet aprítok hozzá. Ezzel együtt sütöm még egy percig, majd keményítővel elkevert tejszínt keverek hozzá, valamint ha éppen nem felejtem ki, egy kiskanálnyi mustárral ízesítem. Sűrűsödésig főzöm.
A hosszában elfelezett óriáskiflire ízlés/kedv szerinti mennyiségben halmozom a gombát (sajtot is lehet rászórni, de ez nekem kimarad), majd a sütőben grillezem. Miután finoman megpirult, kevés majonézzel és sok jégsalátával tálalom.


Hozzávalók (2 szendvicshez): egy óriáskifli, egy kisebb fej vöröshagyma, 6-8 közepes méretű csiperke, kb. 1 dl tejszín, 2 csapott teáskanál kukoricakeményítő, só, őrölt bors, csipetnyi kakukkfű, ízlés szerint petrezselyem, kávéskanálnyi mustár (elhagyható), kevés olaj és/vagy vaj. A tálaláshoz majonéz és friss saláta.
Tovább olvasom...

2011. február 25., péntek

Paradicsomos-fetás csirkemell

Gyors, egyszerű és nagyon finom fogás, sietős hétköznapokra.


A sütőt bekapcsolom - előmelegítem 200-220 fokra (bármilyen más, felső grilles szerkezet is megfelel). A csirkemellszeleteket sózom, borsozom. Hagyom állni néhány percig, majd felforrósított szőlőmagolajon, mindkét oldalukat, hirtelen pirosra sütöm. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a szeleteket, szárított bazsalikomot szórok rájuk (kevésbé finnyás családtagokkal rendelkezőknek ajánlom a friss bazsalikomleveleket). Vékony paradicsomszeleteket, valamint fetát és trappistát kupacolok rájuk, majd mehetnek pirulni néhány percre a sütőbe (éppen csak piruljanak, nem cél a hús kiszárítása).
Mennyei krumplipürével, friss salátával is.


Hozzávalók (fejenként): 2 szelet csirkemell (vastagabb szeletek, ne klopfoljuk), só, őrölt bors, csipetnyi bazsalikom (vagy annyi levél, ami befedi a szeleteket), paradicsomszeletek (télen érdemes koktélparadicsomot használni), feta és trappista, olaj a hús pirításához.
A saláta a képen: koktélparadicsom, lilahagyma, kígyóuborka, tölgylevelű saláta és fetakockák.
Tovább olvasom...

2011. február 22., kedd

Gesztenyés torta

...azaz, a hétvégi szenvedésem eredménye. Tegnap már írtam, hogy nem vagyok a topon egy ideje, ez majdnem meghiúsította, hogy a hétvégi dupla szülinapi összejövetelre tortát vihessek. Aztán pénteken csak összekanalaztam magam és végül 3 nap alatt el is készítettem a tortát. Persze, ez azért nem volt annyira kínos három nap, mint a legutóbbi háromnaposnál, most pusztán csak a túlzott kifáradás elkerüléséért készült ilyen komótosan. :)


A tortához kakaós lapot sütöttem, Kiskukta receptje alapján, 26-os formában*. Kihűtés után (másnap) egy tortafűrész segítségével három vékony lapot vágtam belőle.
A gesztenyekrémhez a gesztenyekocka-torta krémjét készítettem el, másfélszeres adagban. Emellett tejszínt vertem kemény habbá kevés cukorral és egy zselatin fix-szel. A gesztenyés krém 2/3-át és a tejszínhab egészét 1-1 habzsákba töltöttem. A legvastagabb lapot tettem alulra, majd a tortát úgy töltöttem meg, hogy a kétféle krémet váltakoztatva, kör alakban nyomtam ki, szorosan egymás mellé. (Tehát: a lap közepén egy tejszínhab kör, ekörül egy gesztenyés kör, körülötte tejszínhab, majd újra gesztenyés...addig folytatva, amíg a tészta széléhez érünk.) A krémrétegre egy kakaós piskótalap került, amelyet ugyanúgy csíkoztam a krémekkel, mint az előzőekben. (Szép, ha megfordítjuk a váltakoztatást, tehát a második szintnél belülről egy gesztenyés körrel indítunk - én is így terveztem, csak ő nem akart ilyen lenni. :D) A krémréteget a harmadik lappal fedtem, majd kívülről bevontam a tortát a maradék gesztenyés krémmel. Kicsit hagytam a hűtőben meghúzni, majd keserű kakaóporral szórtam be kívülről a tortát.


A maradék - fél csomagnyi - gesztenyepüréből, némi előző este rumba áztatott aszalt meggyből, porcukorból, kevés vajból és tejszínből puha masszát készítettem, amit 2 órán keresztül hűtőben pihentettem. Ezután vizes kézzel gombócokat formáztam belőlük (én 10 nagyobbat, de egy kis plusz türelemmel lehet több kisebbet is), majd összetört ostyába forgattam őket. A terv az volt, hogy ezek majd ropogni fognak a bevonat alatt, de persze szembesülnöm kellett vele, hogy az illetékesek nem tudtak a tervről, így akár el is lehet hagyni ezt a lépést. Akkor simább, egyenletesebb felületű gesztenyebombákat kapunk majd eredményül. A gombócokat tányérra ültetve behűtöttem egy éjszakára, majd másnap fogvájóra szúrtam és olvasztott csokoládéba forgattam őket. Egy hungarocell darabkába szúrtam a fogvájóra tűzött gombócokat, hagytam hűtőszekrényben teljesen megdermedni a csokoládé-bevonatot, végül díszítettem velük a tortát. Mivel a csokibevonat kicsit elütött a tortától, a gombócok is kaptak egy kis kakaópor-szórást, de ez ízlésfüggő, másképpen is lehet díszíteni.


Belekerültek...
...a tortalapba*:
200 g cukor+80 g a tojáshabba, 310 g liszt, 40 g keserű kakaópor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl tej, 4 tojás, 1 csomag sütőpor;
...a gesztenyekrémbe: 4,5 dl tej, 1,5 csomag (60 g) vaníliás pudingpor, 2 evőkanál porcukor, továbbá 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1,5 csomag (375 g) gesztenyepüré massza;
...a tejszínhabba: 4 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag zselatin fix (ebből a habból nekem maradt egy kevés);
...a gesztenyés "bonbonokba": 0,5 csomag (125 g) gesztenyepüré massza, 1-2 teáskanál porcukor, 3 dkg lágy vaj, 2 evőkanál aszalt meggy (előzőleg rumba áztatva, durvára aprítva), kortynyi tejszín, valamint a bevonáshoz durvára tört ostyalap (elhagyható), 10 dkg étcsokoládé (60%), 1 evőkanál olaj;
...továbbá a díszítés: kakaópor.
*A 26-os tortalaphoz 4 tojásos piskótát sütöttem, de nekem felpúposodott a tészta, így amikor a lapokat vágtam, ezt a "púpot" eltávolítottam róla (a lányaim örömére :D). Ezért egyrészt, mert Kiskukta szerint kicsi lehetett a forma, másrészt a kieső tésztamennyiség miatt is, én azt javaslom, hogy a 26-os formába elég 3 tojásból sütni a lapot, majd azt háromba vágni. A megfelelő anyaghányadok Kiskuktánál megtalálhatók.
Tovább olvasom...