Egyszerű és gyorsan elkészíthető torta, ráadásul könnyű és nagyon finom, bármilyen alkalommal megállja a helyét az asztalon. Ha a tésztát tepsiben sütitek meg, szeletes süteménynek is tökéletesen beválik.
Elsőként a piskótát készítem el, amihez a sütőt előmelegítem 190 °C-ra.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből a cukor felével kemény habot verek. A sárgákat először a maradék cukorral, majd apránként hozzáadagolva a meleg vízzel és az olívaolajjal alaposan kihabosítom. Ebbe keverem bele a rizslisztet, az őrölt mandulát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a habot. Sütőpapíros tortakarikába simítom a tésztát. Előmelegített sütőbe teszem, amikor emelkedni kezd a tészta, mérsékelem a hőt 150-160 °C-ra és tűpróbáig sütöm. A sütőből kivéve, néhány perc után a karikából kivágva, egy tortarácson hagyom kihűlni a piskótát.
Amíg a piskóta készül, a málnát (lehet más gyümölcsöt is használni, pl. epret, áfonyát...) 1-2 evőkanál vaníliás cukorral és fél citrom héjával, valamint kevés citromlével összeforralom, majd szobahőmérsékletűre kihűtöm. A mascarponét a túróval együtt áttöröm (egy villával elég), és belekeverem fél citrom reszelt héját. A málnaszószt beleforgatom az áttört túróba, ízlés szerint édesítem és elkeverek a túrókrémben egy csomag zselatin fixet is. Állni hagyom, amíg a piskóta teljesen kihűl.
A piskótát két lapra vágom. Az egyiket tortatálra teszem, szorosan tortakeretet igazítok köré. A tejszínhabot a másik zselatin fixszel habbá verem, beleforgatom a túrókrémbe és a krémet a piskótalapra simítom. A másik tortalappal lefedem és 3-4 órára a hűtőbe tolom a tortát.
Miután a krém megdermed, a tortát kivágom a keretből. A tetejére fehér csokit olvasztok, amit egy kevés tejszínnel keverek ki, csak annyival, amennyitől a csoki krémes, de nem folyékony lesz. A torta tetejére simítom és 1-2 maroknyi pirított, szeletelt mandulával megszórom.
Tálalásig hűtőben tartom.
Hozzávalók egy 22-24 cm-es tortához...
...a piskótához: 5 tojás szétválasztva, 10 evőkanál cukor, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olívaolaj, 75 g rizsliszt és 75 g darált mandula*, fél csomag (6-8 g) sütőpor;
...a túrókrémhez: 250 g mascarpone, 250 g túró, 250 g fagyasztott málna, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé, (házi vaníliás) cukor ízlés szerint, 2 csomag zselatin fix, 200 ml habtejszín;
...a tetejére: 100 g fehér csoki, kevés habtejszín, maroknyi pirított szeletelt mandula.
*Ennyi szárazanyaggal ez egy nagyon könnyű, puha piskótatészta lett nekem, a sütőből kivéve enyhén megereszkedett. A stabilabb eredmény érdekében érdemes kicsit megemelni a rizsliszt és a darált mandula mennyiségét.
Elsőként a piskótát készítem el, amihez a sütőt előmelegítem 190 °C-ra.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből a cukor felével kemény habot verek. A sárgákat először a maradék cukorral, majd apránként hozzáadagolva a meleg vízzel és az olívaolajjal alaposan kihabosítom. Ebbe keverem bele a rizslisztet, az őrölt mandulát és a sütőport, majd óvatosan beleforgatom a habot. Sütőpapíros tortakarikába simítom a tésztát. Előmelegített sütőbe teszem, amikor emelkedni kezd a tészta, mérsékelem a hőt 150-160 °C-ra és tűpróbáig sütöm. A sütőből kivéve, néhány perc után a karikából kivágva, egy tortarácson hagyom kihűlni a piskótát.
Amíg a piskóta készül, a málnát (lehet más gyümölcsöt is használni, pl. epret, áfonyát...) 1-2 evőkanál vaníliás cukorral és fél citrom héjával, valamint kevés citromlével összeforralom, majd szobahőmérsékletűre kihűtöm. A mascarponét a túróval együtt áttöröm (egy villával elég), és belekeverem fél citrom reszelt héját. A málnaszószt beleforgatom az áttört túróba, ízlés szerint édesítem és elkeverek a túrókrémben egy csomag zselatin fixet is. Állni hagyom, amíg a piskóta teljesen kihűl.
A piskótát két lapra vágom. Az egyiket tortatálra teszem, szorosan tortakeretet igazítok köré. A tejszínhabot a másik zselatin fixszel habbá verem, beleforgatom a túrókrémbe és a krémet a piskótalapra simítom. A másik tortalappal lefedem és 3-4 órára a hűtőbe tolom a tortát.
Miután a krém megdermed, a tortát kivágom a keretből. A tetejére fehér csokit olvasztok, amit egy kevés tejszínnel keverek ki, csak annyival, amennyitől a csoki krémes, de nem folyékony lesz. A torta tetejére simítom és 1-2 maroknyi pirított, szeletelt mandulával megszórom.
Tálalásig hűtőben tartom.
Hozzávalók egy 22-24 cm-es tortához...
...a piskótához: 5 tojás szétválasztva, 10 evőkanál cukor, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olívaolaj, 75 g rizsliszt és 75 g darált mandula*, fél csomag (6-8 g) sütőpor;
...a túrókrémhez: 250 g mascarpone, 250 g túró, 250 g fagyasztott málna, 1 citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé, (házi vaníliás) cukor ízlés szerint, 2 csomag zselatin fix, 200 ml habtejszín;
...a tetejére: 100 g fehér csoki, kevés habtejszín, maroknyi pirított szeletelt mandula.
*Ennyi szárazanyaggal ez egy nagyon könnyű, puha piskótatészta lett nekem, a sütőből kivéve enyhén megereszkedett. A stabilabb eredmény érdekében érdemes kicsit megemelni a rizsliszt és a darált mandula mennyiségét.