2010. január 1., péntek

Csülkös cipó

Amióta saját konyhám van, rendszerint sertéscsülök kerül szilveszterkor az asztalra. Idén formabontó módon bőrös karaj lett belőle - finom volt, kb. 3-3,5 órán át süttette magát a kacsasütő jénaiban, még csak nem is sikerült kiszárítanom..., de nekem akkor is a csülök marad a favorit. :))
Hogy ne érezzem teljes hiányát, a nagy óévbúcsúztató főzőcskézés alatt egy füstölt változat a fazékba került, miután megfőtt, kihűtöttem és félretettem a mai napra. Az este folyamán még begyúrtam fél adag öregtésztát, amit a kelesztőtálban felejtettem a konyhában.


Ma a kenyérsütő gépet dolgoztattam meg alaposan, másfél adag fehér kenyeret dagasztattam vele. A tésztát kelesztőtálban kissé kelni hagytam, majd átgyúrtam, az egyharmadát kivettem. Gombócba formálva egy másik tálba és a hűtőbe tettem. Erre azért volt szükség, mert 3 cipó készült, de egyszerre csak kettő fért a sütőbe, így a harmadikat csúsztatnom kellett időben. A kelesztés alatt a főtt csülök is előkerült a hűtőből, kicsontoztam, a túlságosan zsíros részeket levágtam róla, végül három darabba vágtam és hagytam szobahőmérsékletűre "melegedni".


A megkelt tésztát kétfelé vágtam. Az első felet kerekre lapogattam-nyújtottam és belecsomagoltam az egyik csülökdarabot. Sütőzacskóba tettem, belespricceltem egy kis vizet és egy kerek jénaiba helyezve kelni hagytam. A tészta másik felével ugyanígy jártam el. Amikor kellően megkeltek, a sütőt előmelegítettem, a cipók tetejét pedig nagyon vékonyan bemetszettem pengével. Kissé még kelni hagytam, azután újra megspricceltem őket, végül a zacskók száját lezárva mehettek is a sütőbe.
A harmadik adagot a sütő előmelegítése alatt vettem ki a hűtőből, ekkor is formáztam meg - mire a két első cipóm kisült, ez is mehetett a sütőbe.
Langyosan, mustárral ettük.


Belekerült...
...a tésztába:
kb. 4,5-4,7 dl víz, 1 bő evőkanál só, 3 evőkanál olívaolaj, késhegynyi aszkorbinsav, 3 dkg burgonyapehely, kb. 30 dkg öregtészta, 75 dkg BL 80 liszt, 2 kockacukor, 1,8 dkg élesztő;
...és a "töltelék": 1 füstölt hátsócsülök megfőzve.

6 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Elképesztően gusztusos. Nálam csak fazékban főtt szegény pára, pedig így mennyivel ínycsiklandóbb! Holnap kipróbálásra kerül a kacsasütő jénaim, kenyér szeretne benne sülni. Drukkolj nekem, még soha nem használtam ilyet. Jó lenne, ha lenne rajta egy-két cserép... :))

egycsipet írta...

Köszi Yasmine! :) Nálunk ilyen csülkös cipókat készít az egyik pék szilveszterkor, igaz, azok meg sem közelítik a házit. :))
A kacsasütőhöz drukkolok, a fa alól szedted? :)))) Érdemes kísérletezni a sütődhöz, én úgy szoktam benne sütni, hogy alapos vizes permetezés után teszem előmelegített sütőbe és 220 °C-on indulok. Amikor "meghúz" :))) a teteje (már nem csillog nedvesen, hanem bemattul, látszik, hogy vékony kéreg kezd képződni rajta), akkor leveszem 180-190 °C körülre és csak akkor emelem újra vissza a hőfokot, amikor már elkezd szép pirosas lenni. Sütöm még pár percig 220-on, utána még fedő nélkül is visszatolom egy kicsit, és amikor kiveszem, hűtőhideg vízzel permetezem meg.

Süti Bazár írta...

Köszönöm szépen a jótanácsokat, igyekszem majd. Újabban minden akkor készül el nálam, mire besötétedik és már nem tudom lefotózni. Teljesen belassultam :D
Amúgy igen, Anyuék Jézuskája volt a tettes... :DD

Andi/cuki írta...

Á,most látom,naggggggyon guszta.:-))
Én meg pizzába raktam a maradék csülköt káposztával. Az se volt rossz!:-))

egycsipet írta...

Yasmine, szurkolok. ;)
Anyudék Jézuskája egy gondolatolvasó... :D

Andi köszönöm! Finom lehet a pizzás változat, én is megkóstoltam volna. ;))

Névtelen írta...

mit kerestem, koszonom

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...