Ritkán szoktam tarját készíteni, olyankor is mindig a legegyszerűbben. Sütőben szinte magától elkészül és garantáltan finom lesz a végeredmény.
A húst kb. 1 cm-es szeletekre vágom, majd mindkét oldalukat finoman sózom és borsozom. Zsírral kikent tepsibe helyezem a szeleteket (nem szoktam klopfolni a húst), majd a tetejüket gazdagon megszórom tisztított és kis kockákra aprított fokhagymával.
Ezután attól függően, hogyan fogyasztjuk a későbbiekben a húst, több-kevesebb zsírt teszek még a szeletekre/szeletek közé, majd alufóliával lefedve, 180-200 °C-os sütőben puhára sütöm. Ezután a fóliát leveszem és hagyom kissé megpirulni a szeleteket.
Ha kizárólag frissen esszük, akkor kevés zsiradékkal sütöm, de legtöbbször annyit készítek, hogy maradjon néhány szelet a húsból. Ekkor több zsírt adok hozzá, majd a hús maradékát apró darabokra tépkedem (szinte szálakra) és a fokhagymás zsírral együtt edénybe teszem (a zsír lepje el a húsdarabokat). Hűtőszekrényben tartom. Friss, ropogós héjú kenyérre "kenve", idényzöldségekkel vagy kovászos uborkával mennyei reggelit/vacsorát lehet keríteni belőle.
Hozzávalók: sertéstarja (én kb. 1 kg-os - csont nélküli - darabot sütök egyszerre, ez szeletelve éppen belefér a gáztepsibe), só, őrölt bors, fokhagyma ízlés szerint (sok vagy még több), sertészsír.
A húst kb. 1 cm-es szeletekre vágom, majd mindkét oldalukat finoman sózom és borsozom. Zsírral kikent tepsibe helyezem a szeleteket (nem szoktam klopfolni a húst), majd a tetejüket gazdagon megszórom tisztított és kis kockákra aprított fokhagymával.
Ezután attól függően, hogyan fogyasztjuk a későbbiekben a húst, több-kevesebb zsírt teszek még a szeletekre/szeletek közé, majd alufóliával lefedve, 180-200 °C-os sütőben puhára sütöm. Ezután a fóliát leveszem és hagyom kissé megpirulni a szeleteket.
Ha kizárólag frissen esszük, akkor kevés zsiradékkal sütöm, de legtöbbször annyit készítek, hogy maradjon néhány szelet a húsból. Ekkor több zsírt adok hozzá, majd a hús maradékát apró darabokra tépkedem (szinte szálakra) és a fokhagymás zsírral együtt edénybe teszem (a zsír lepje el a húsdarabokat). Hűtőszekrényben tartom. Friss, ropogós héjú kenyérre "kenve", idényzöldségekkel vagy kovászos uborkával mennyei reggelit/vacsorát lehet keríteni belőle.
frissen, krumplipürével tálalva
Hozzávalók: sertéstarja (én kb. 1 kg-os - csont nélküli - darabot sütök egyszerre, ez szeletelve éppen belefér a gáztepsibe), só, őrölt bors, fokhagyma ízlés szerint (sok vagy még több), sertészsír.
13 megjegyzés :
ÁÁÁ imádom a kedvenc husim a tarja. Nagyon finom
Imádom, imádom a fokhagymás sült tarját.Szerintem a legfinomabb hús erre a célra, szaftos stb. De szívesen ebédelnék ma nálad:-)))))
Éppen a napokban emlegettem, hogy már kellene tarját is venni... Hú de imádom sok fokhagymával! :-)
Most nagyon megkívántam a Tiédet!!!
Tényleg egyszerű és gyors! És fincsi:)
Ezt mi annyira imádjuk! Gusztaaaa!Most szívesen elfogadnék belőle egy szeletkét ...:D
Köszi lányok! :)
Az biztos, hogy a fokhagymás tarja nagyon fincsi kaja!
Szia, zsír helyett étolajjal is lehet? 200 fokon kb mennyideig készül?
Szia,
olajjal még nem próbáltam. Friss fogyasztásra elvileg azzal is készülhet, de akkor én tennék egy kis vizet vagy egyéb folyadékot (pl. sör) is a tepsibe. A sütési idő függ attól, hogy milyenre sikerülnek a szeletek, kb. egy óra alatt gondolom az olajon is megpuhul + utána egy kis pirítás.
Én nem szoktam az időt figyelni, amikor már kellemes illatok szállingóznak a sütőből, olyankor megnézem, megszúrom a húst és ha puha, leveszem a fóliát és hagyom pirulni.
Igazad van, én a piskótát szoktam úgy, most, hogy mondod:)
Köszi!
Igen, annál is célszerű az orrunkat követnünk. ;)
Szívesen!
Javasolnám előző este marinádban pácolni, sokkal intenzívebb lesz az íze és szaftosabb a sült. Inkább vastagabbra vágjuk egy kicsit a tarját, de mindenképpen gyengéden klopfoljuk ki, a széleit kicsit vágjuk be, akkor nem ugrik úgy össze, mint a fotón!
idppp,
köszönöm a hasznos praktikákat, jegyzem ezeket a következő tarjasütéshez! :)
Megjegyzés küldése