2011. július 12., kedd

A gyümölcsök fagyasztásáról

Többen kerestetek az elmúlt időben nálam a tartósítási lehetőségekre, ezen belül is a fagyasztásra, így arra gondoltam, szánok egy bejegyzést neki. Kerülném a "hogyan a legjobb tartósítani a zöldség-gyümölcsöket?" témát, ugyanis nem értek hozzá, laikusként csak elhiszem vagy sem, amit (állítólagos) hozzáértőknél olvasok a neten. Arról írhatok csak, hogy én mit szoktam tenni a gyümölcsökkel...

gurulósra fagyasztott áfonya és szeder

Hát venni nem szoktam őket. Legalábbis téli tartaléknak. Azt teszem el, ami megterem, azaz nem dobom ki a felesleget, hanem valamilyen módon tartósítom azt. Vásárolni csak olyan gyümölcsöt szoktam, amit nem termelünk a kertben, illetve amit nem kapunk rokonoktól, barátoktól, de ezeket pusztán friss fogyasztásra és nem tartósításra vásárolom. (Kivételek persze akadnak, leginkább a túlvásárlás következményeként.)
A kertünk telepítésekor igyekeztünk arra törekedni, hogy az általunk kedvelt gyümölcsök kerüljenek bele, így például a körtefától megváltunk, mert nem fogyott és tárolásra alkalmatlan fajta volt, az epertövek számát megsokszoroztuk, mert abból ugye sohasem elég :)), továbbá ültettünk "kísérleti" növényeket is, ilyen például az áfonya, ami évekig vegetált, de idén először végre hozott termést.


A tartósítási munkákat természetesen az eperrel kezdem, majd következik a meggy, a ribizli, a sárga- és az őszibarack, közben folyamatosan érik a szeder és a málna, és nyár végére, őszre marad az alma. A befőttekről, lekvárokról (...) mindig aktuálisan teszem fel a bejegyzéseket, ahogyan éppen készülnek, de a fagyasztásokról nem szoktam beszámolni. Ennek a legfőbb oka az, hogy sokat nem lehet róla írni. :) 
A könnyebb átláthatóság kedvéért készítettem egy egyszerű táblázatot, hogy én mit, hogyan szoktam elmenteni későbbre, ezt mostantól ezen az oldalon találjátok meg. Változni biztosan fog idővel, ha valamit kihagytam, vagy valamire kíváncsiak vagytok, nyugodtan kérdezzetek.


Lássuk hát, gyümölcsök szerint, mit hogyan fagyasztok:
- eper: tisztítva, gurulósra,
- meggy: magozva egészben (ritkán félben), gurulósra,
- ribizli: leszemezve, dobozban,
- sárgabarack: magozva és negyedelve tálcán vagy pépesítve,
- őszibarack: sehogy, illetve korábban a bébiknek magozva és felezve vagy pépesítve,
- szeder: gurulósra,
- málna: gurulósra,
- alma: hámozva és reszelve zacskóban.
Idén már termett az áfonyánk, így annak a maradékát szintén gurulósra fagyasztva tettem el. Amikor kapok szilvát valakitől, azt felezve, negyedelve tálcán fagyasztom, de ez nem jellemző, mert nekünk nincsen fánk és ahhoz tényleg sokat kell kapjunk, hogy maradjon elrakásra.


A tálcás (a.k.a. gurulós) fagyasztásról az epernél már írtam, ennek az a lényege, hogy a gyümölcsöt tálcán megfagyasztom, majd ezután zacskózom be nagyobb adagokban. Így a gyümölcs nem nyomódik össze, akár szemenként is kivehető később a zacskóból, ha éppen arra vágyunk.
A pépesítésnek az az előnye, hogy kis helyet foglal, de értelemszerűen csak olyan gyümölcsöt fagyasztok így, amit tudom, hogy sehogy másképpen nem szeretnék később felhasználni. Hátránya, hogy ha valamihez mégis egészben lenne szükségünk a gyümölcsre, már nem lehet később visszacsinálni. :D
Az egyetlen gyümölcs, amit reszelve teszek el, az az alma. Csak akkor szánom rá magam erre, ha nem tudok mit kezdeni a felhalmozódott almával, illetve a szépséghibás almákat lehet így eltüntetni, mielőtt romlásnak indulnának. Többen megpárolják ilyenkor az almát, amit később így használnak töltelékként, én nem szoktam.
Dobozokban fagyasztom a ribizlit, ha majd lesz sok áfonyánk, azt is abban fogom (csak optimistán!). Az apró bogyós gyümölcsök - tapasztalatom szerint - ha alaposan le van csepegtetve (papír kéztörlőn), akkor nem tapadnak össze olyan mértékben, hogy ne lehessen később kiszedni belőle a kívánt mennyiséget, illetve akkora adagokban kerülnek dobozolásra, amit később egyszerre fel tudok használni.

11 megjegyzés :

Kati írta...

Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat a fagyasztás terén.A gurulós módszert én csak nemrég hallottam, ezután én is így teszem el.

Éva írta...

Ahogy nézegettem a bejegyzésedet , az jutott eszembe, hogy azért valóban milyen jó kertes házban mennyi mindent eltudsz rakni. Tudom, sok munka van vele meg az időjárás is közbeszólhat.De azért néha-néha csak sikerül hogy télire eltudod tenni amire szükségetek van!

Csilla írta...

Köszi ezt az összefoglaló bejegyzést! :) Nem is gondoltam arra, hogy sárgabarackot fagyasszak..., de azt hiszem, most megpróbálom. :))

Katucikonyha, írta...

Uh, de irigylem a kertedet!!! Nekem sajnos csak egy 4 m2-es erkélyem van, de az álmom egy ilyen kert. Főleg az áfonya miatt irigyellek. Aranyárban van. Én akkor fagyasztok le belőle, mikor "olcsó" egy hónapig nyáron.

Judit írta...

Tapasztalt alapján- az áfonyát dobozban szépen lehet fagyasztani, gurulós marad, természetesen ha száraz és nem vizes, akkor nem ragad ösze.Úgyan úgy a ribizlit is.

egycsipet írta...

Kati, már évek óta használom ezt a módszert és szerintem nagyon jó, kicsit pepecselősebb, főleg, ha nagyobb mennyiséget fagyasztanál, de megéri. :)

Éva, igen ez így van, előnyei és hátrányai is akadnak. Nagyon pici a kertünk, de azért mindig van belőle egy kicsi frissen is és marad elrakni is, ha nem is mindenből.
Szerencsére, nekem a férjem szeret a kerttel foglalkozni, így ő szinte mindent megcsinál és csak a veteményezésnél és a betakarításnál hárul rám több munka.

Csilla remélem, pozitív tapasztalataid lesznek! :)

Katucikonyha, az áfonya sajnos nem a mi vidékünket szereti, még ha mi szeretjük is őt. :D Nem sok termett rajta, de nagyon remélem, hogy ezután majd bővebben fog, mert tényleg irtó drága. Bár éppen az egyik multiban néztem nemrég, hogy egy árban van a ribizlivel, azzal pedig mindig rogyásig van a bokor. Lehet, bartereznem kellene? :D

Judit, köszönjük! :)

Eszter írta...

Nagyon hasznos bejegyzés volt. Köszönjük! ;-)

Bianka írta...

Gyönyörű képek és gyümölcsök

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Katucikonyha, írta...

Hát ez az, a ribizli az áfonyához képest... Igen, hiányoznak a hegyvidékek, amin megteremne. A jó hír, hogy ma 800 Ft-ért vettem kilóját a piacon, és még lesz is. Már bent van a fagyasztóban. Megnyugtató, hogy nem csak 3000 Ft/kg áron lehet hozzájutni :-))

egycsipet írta...

800 Ft? Hű, ez nagyon jó ár! :)
Nálunk nem is tudom, lesz-e a piacon - nem szokott, bár idén már kétszer is sikerült meglepniük az árusoknak. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...