2011. június 5., vasárnap

Vigyázz, kész...eper!

Javában dúl az eperszezon, epret eszünk eperrel: magában, levesként, desszertként, italban, mindenben, mindenhogyan. Idén a kertben is nagyon sok terem, az első hatalmas szemek után az igazi meleg beköszöntével megérkeztek a mézédes, apróbb szemű darabok is, amik hihetetlen iramban érnek. Ilyenkor jön el a "télre mentés" ideje: mehet a fagyasztóba, aszalóba, és persze az üvegekbe is.


Most szerencsésen érik az eper: átlagban 1,5-2 kilónként lehet szedni a termést. Én apránként szeretem eltenni, mert így nem utálom meg a befőzést már az első gyümölcsnél. :D Valamelyik évben egy este több, mint 6 kilót szedtem le, mindezt azután, hogy a szomszédoknak kiosztottam a maguk kis kilós adagját. Azért ezt a mennyiséget leszedni, átválogatni, megtisztítani, majd feldolgozni nem egy gyors mutatvány - kellett is úgy két év, mire újra vállalkoztam az eperlekvárra. :D Emiatt is örülök különösen a mostani évnek, egyszerre kis adagokban, különböző ízben készülhetnek a lekvárok.


Az alapváltozat nálam vaníliával van ízesítve, ebből készül(t) a legtöbb, ezzel párban főztem néhány üveg mézeset is. Az ízesített változatoknál csak olyan fűszereket terveztem, amik az eperrel biztosan jól passzolnak, az ötletekhez ezen az oldalon kaptam megerősítést. Eddig mézes-gyömbéres és bazsalikomos-vaníliás készült. A gyereknépnek utóbbi ízlett jobban, a gyömbéres viszont nekem lett nagy kedvenc. Tervben még a levendulás változat, végre nyílik, így szerintem a mai szedésből elkészül ez az íz is.


Hogy miért eresztettem ilyen bő lére a dumát? :) Nemrég a nővéremmel szóba került az eperlekvár és a hogyan? Éppen vásároltunk, így rámutattam a 3:1-ben zselésítőre: hát azzal! Na jó, de mégis hogyan? Megfordítod a zacsit és úgy. :) 
Kezdő háziasszonyként próbáltam lekvárfőzésben a hagyományokat követni, aztán néhány gyümölcs esetében rájöttem, hogy inkább mégsem kellene. A sok cukor az epernél a mi ízlésünk szerint nem igazán hozott jó eredményt, így maradt a készen kapható zselésítő. Azon ugye rajta van, hogy hogyan használjuk, felesleges lenne erről értekezést tartani, tehát a szó szoros értelmében vett recept most nincs. :) Csak egy rövid megjegyzés: a gyömbért, vaníliát, mézet a cukorral együtt, a főzés elején, a bazsalikomot viszont a főzés végén tettem a lekvárhoz. Más nincs, itt a pont. :)


Eperízek...
...vaníliás:
1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
...mézes-vaníliás: 1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 12-15 dkg méz, 12-15 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
...mézes-gyömbéres: 1 kg eperhez 6 dkg friss gyömbér reszelve (ezzel a mennyiséggel csípős lesz a lekvár, aki nem szereti így, használjon kevesebb gyömbért), 1 citrom leve, 20 dkg méz, 10 dkg cukor, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint;
...bazsalikomos-vaníliás: 1 kg eperhez egy rúd vanília magjai, 25-30 dkg cukor, 8-10 bazsalikomlevél aprítva, továbbá 3:1 zselésítő előírás szerint.
Levendulás és rebarbarás lekvár itt találhatók a blogon. :)
A végére egy gondolat egy másik kiváló tartósítási módszerről, a fagyasztásról: az eper hajlamos a fagyasztóban összenyomódni, főleg, ha nagyobb csomagokat készítünk, én nem igazán szeretem így eltenni. Ezért az epret (málnát, szedret...) egy papír kéztörlővel bélelt tálcán fagyasztom (gurulósra), majd egy-két nap elteltével (amikor már megfagyott és még eszembe is jut :D), átpakolom egy zacskóba. Ennyi. :))

Tovább olvasom...

2011. június 2., csütörtök

Darálós keksz Graham liszttel

Nemrég ovis kiránduláson voltunk, arra sütöttem ezeket az apróságokat. Már egy ideje előszeretettel csempészek egy kis Graham lisztet a sütikbe, keltekbe, most ezt a kekszet is kipróbáltam vele. Fincsi lett, a gyerkőcök is szívesen ették, úgyhogy nagyon nem tűnhetett fel nekik a csalás. :))


Nagyjából ugyanúgy készült, mint a hagyományos darálós keksz. A cukor, vaj és tojások kikeverése után hozzáadtam a Graham lisztet, ezután feleztem az adagot és ekkor dolgoztam a fél adagokba a maradék lisztet, sütőport és ízesítőket. Fél-egy órás pihentetés után ledaráltam :)) a tésztákat és mehettek is a 170-180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc alatt készre sültek.


Hozzávalók egy teljes adaghoz:
25 dkg puha vaj (vagy margarin), 10 dkg nádcukor, 10 dkg házi vaníliás cukor, 2 db tojás, pici só, 30 dkg Graham liszt, 30 dkg finomliszt, 2 csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tej (ha szükséges), továbbá tetszés szerint ízesítők.
Én felezett adagban készítettem, így a kakaóshoz kb. 3 dkg holland kakaóport, a fahéjashoz 1 csapott evőkanál őrölt fahéjat tettem - teljes adagnál ezek a mennyiségek természetesen duplázandók.
Tovább olvasom...

2011. május 29., vasárnap

Epres habcsóktorta

Neeem, nem "a" pavlova. :)
Az alapreceptet a GoodFood magazine "101 csábító desszert" című kis könyvecskéjében láttam meg (nézegettem, dédelgettem, végül rászántam magam...). Az én tortám az elérhető hozzávalók függvényében némi változtatással készült - igen finomra sikerült, lesz ismétlés. :))


A sütőt előmelegítettem (180 °C). A tortaalaphoz a vajat félig megolvasztottam és hagytam kihűlni. A tortakarikát beállítottam, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és az oldalát az olvasztott vajjal vékonyan kikentem. A mogyorót a cukor egy részével kávédarálóban megőröltem, a tojásokat szétválasztottam.
A vajat - gépi habverővel - néhány perc alatt habosra kevertem a cukorral, majd beledolgoztam az egész tojásokat és a tojássárgákat is. Ezután egy kézi habverővel összeforgattam a liszttel, sütőporral, mogyoróval és a tejjel, végül belesimítottam az előkészített tortaformába.
A habcsókhoz a fehérjéket (az eredeti recept nagy tojásokat használ, nekem csak közepesek voltak itthon, így használtam hozzá plusz fehérjéket is) picurka sóval keményre vertem, majd fokozatosan hozzáadtam a cukrot és egy kevés ecetet is. Fényesre, keményre vertem, amíg a tojáshabból csúcsot lehetett húzni. Ezt a habot simítottam a mogyorós tésztára, végül az előmelegített sütőbe toltam és addig sütöttem, amíg a habcsók ropogós kérget kapott (ez a könyv szerint 45 perc, szerintem több, de mindenképpen méret- és sütőfüggő). Figyelem: a habcsók nem szárad, hanem sül, tehát nem lesz hófehér! :) Miután megsült, először a formában hagytam hűlni, majd egy késsel óvatosan körbevágva a karikát eltávolítottam és rácson hagytam teljesen kihűlni.
A tortát közvetlenül tálalás előtt fejeztem be. A habhoz az epret megmostam, megtisztítottam és egy kanálnyi citromlével összeturmixoltam, végül átszűrtem, hogy a magok zömét a desszerten kívül tudjam. A tejszínt habfixálóval és cukorral felvertem, majd egy kézi habverővel óvatosan, részletekben, beleforgattam az eperpürét. Az epres habot a tortára kanalaztam, végül néhány egész eperszemet halmoztam a tetejére. Ééés kész!


Hozzávalók egy 28 cm-es formához (ez az eredeti adag duplája, tehát a lentiek nyugodtan felezhetők egy 20 cm-es tortához)...
...a tésztához: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 egész tojás, 4 tojás sárgája, 17 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor (2-3 g), 5 dkg pirított törökmogyoró (eredetileg pisztácia) finomra darálva (a cukorból 5 dkg-ot elvettem és azzal együtt őröltem meg), 4 evőkanál (60 ml) tej;
...a habcsókhoz: 4+2 tojás fehérje, pici só, 25 dkg cukor, 2 teáskanál ecet;
...az eperhabhoz: 3 dl habtejszín, 5 evőkanál cukor (10 dkg), 50 dkg eper, 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé, 3 csomag (30 g) habfixáló (vagy zselatin fix vagy bármilyen más fixáló előírás szerint);
...a tetejére: szép eperszemek díszítésnek.
Tovább olvasom...

2011. május 28., szombat

Aranygaluska

Amióta lerohant minket a nyár, nem igazán sütök. Legalábbis nem keltet, főleg nem saját fogyasztásra. Mostanra jelentkeztek nálam az első elvonási tünetek :), így jöhetett valami finom, nem túl macerás darab és az aranygaluskára esett a választásom. Kövezzetek meg, de szerintem aranygaluskának nagyjából bármilyen édes kelt tészta megfelel. A kedvenc, ami mindig ízlik, esetleg egy kicsit lágyabbra hagyva, mint máskor. Így aztán nem is szoktam "bevált" receptből dolgozni, csak pakolom a hozzávalókat aszerint, miből mennyi van éppen itthon.


A tészta hozzávalóit kenyérsütőgépbe teszem, amikor dagasztani kezd, igazítom. Kell bele liszt, cukor, tej, tojás és vaj - na jó, meg egy kis élesztő. :)) Van, amikor kevesebb vajat teszek bele vagy éppen több tojást, még soha nem nyúltam mellé. Amíg a gép dolgozik, elkészítem a cukros diót - én szeretem, ha nagyon finomra van őrölve a dió, ezért nem is diódarálón, hanem a fűszerekhez használt kávédarálómon őrlöm meg. A dió olajos, így magában nem szerencsés a darálóba tenni: fele-fele arányban a cukrot is vele darálom.  
A tésztát a kenyérsütőben hagyom kelni is. Amikor duplájára dagadt, megolvasztom a vajat és kikenek vele egy közepes tepsit. Az olvasztott vajba mártott evőkanállal galuskákat szaggatok a tésztából, ezeket megforgatom a vajban, majd a cukros dióban és már mehetnek is (lazán) a tepsibe. Folpackkal letakarva hagyom duplájára kelni a gombócokat, ezután mehet az előmelegített sütőbe (180 °C), ahol nagyjából fél óra alatt szép pirosra sül. Vanília- vagy csokimártással (sodóval) kínálom.


Most belekerült...
...a tésztába:
50 dkg liszt (25 dkg rétes-, 25 dkg finomliszt), 8-9 dkg cukor (4 evőkanál), kb. 2,3 dl tej, kevés vanília eszencia, 1 egész tojás, 6-7 dkg vaj, csipet só, 2-2,5 dkg élesztő;
...a formázáshoz: 10 dkg vaj, 35 dkg cukros dió (fele-fele arányban a dió és a cukor, vagy ízlés szerint).
Az elmúlt évek alatt nekem az vált be, amikor egy sorba rakosgatom a galuskákat (és nem több sorban rétegezem). Ennek figyelembe vételével ez a mennyiség egy közepes tepsire (kb. 25x35 cm) elég.
Tovább olvasom...

2011. május 24., kedd

Kókuszfagylalt

Készítettem már kókuszfagyit, többször is, de valahogy egyik sem lett az igazi. Ez a változat akár az is lehetne, de az állagával még vannak bajaim - igaz, amíg nem szerzek be egy rendes konyhai robotgépet, addig nem is várok csodákat. :) Mindenesetre nagyon finom fagyi, főzött alappal, akik pedig bírják a kókuszreszeléket a fagylaltban, biztosan nem lesz kivetnivalójuk benne.


Az alaphoz a tej és tejszín keverékét felforralom, beleteszem a kókuszreszeléket és együtt főzöm rövid ideig. Ezután állni hagyom 15-30 percig, majd amennyire csak tudom, pépesítem. A tűzhelyre visszatéve - a cukorból, tojássárgából, keményítőből, sóból és kevés tejszínből álló keverékkel - besűrítem. Alaposan behűtöm (egy éjszaka a hűtőszekrényben), végül félkeményre vert tejszínnel lazítva, fagylaltgéppel kifagyasztom.


Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 7 dkg kókuszreszelék, a sűrítéshez 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál keményítő, picurka só, kb. 0,5 dl tejszín, továbbá 1,5-2 dl tejszín félkemény habbá verve.
A tej lecserélésével készülhet teljes egészében tejszínből. Esztétikai info: mivel tojássárgát tartalmaz, a kész fagyi nem lesz hófehér!
Tovább olvasom...

2011. május 19., csütörtök

Medvehagymás pogácsa v.2.0

Fogalmam sincs, miért nem került még fel ez a recept, pedig megírva itt várakozik már majd' egy hónapja. Rejtély...de mindegy is, most itt van, vigyétek, egyétek! :)


Ez a pogácsa "rendelésre" készült, nagyjából az előző alapján, de a frissesség hosszabb megőrzése végett egy kis burgonya hozzáadásával. A tésztához egy méretesebb burgonyát meghámoztam, enyhén sós vízben megfőztem, majd főzőlevét leöntve, még forrón, alaposan áttörtem egy villával. Ezután hagytam kihűlni.
Amikor a burgonya kihűlt, a fűszervajat és a zsírt megolvasztottam, majd a többi - szobahőmérsékletű - hozzávalóval együtt a kenyérsütőgép tartályába tettem, ami aztán szépen végezte a dolgát. Eredményként egy lágy, de nem ragadós, zsíros tapintású tésztát kaptam, amit a gépben hagytam duplájára kelni (kb. 1,5 óra kellett neki).
Vajat olvasztottam, amibe - kihűlés után - réteslisztet kevertem, annyit, amennyitől sűrűn folyó állagú lett. A megkelt, pihe-puha tésztát vékonyra nyújtottam, a lisztes vajjal megkentem, rászórtam a nagyon apróra vágott medvehagymát és a maradék reszelt sajtot, majd egyszerűen felcsavartam. Összehajtva hagytam kelesztőtálban pihenni kb. egy órán keresztül.


Ezután a tésztát 1-1,5 cm vékonyra nyújtottam, közepes (4,5 cm) pogácsaszaggatóval szaggattam, két kezem élei között kissé megigazítottam és sütőpapíros tepsibe sorakoztattam. Ott hagytam kelni addig, míg a sütő bemelegedett (180-190 °C). Végül felvert tojással megkentem a tetejüket, egy-egy csipet parmezánt biggyesztettem a közepükbe és a tepsit sütőbe toltam.
Ellenállhatatlanok lettek. Szó szerint. Az első tepsi este 9-kor sült ki és még forrón megkóstoltatta magát. Egyből három darab is, csak hogy mindenhol ugyanolyan-e az íze. ;)) Az volt.
Előrelátó, medvehagymabarát háziasszonyok (és urak) az év bármely hónapjában elkészíthetik, fagyasztott medvehagymás vajból és szintén fagyasztott, aprított medvehagyma-levelekből.


Hozzávalók...
...a tésztához:
egy nagyobb burgonya (pontosan 16 dkg volt a tört krumpli), 10 dkg zsiradék (4 dkg medvehagymás fűszervaj, 6 dkg zsír), 2 teáskanál só, 3 kisebb (vagy 2 normál) tojás sárgája, kb. 15 dkg tejföl (dagasztás közben lehet igazítani), 45 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, fél evőkanál nádcukor, egy maréknyi reszelt parmezán (2 dkg);
...a hajtogatáshoz: 10 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál rétesliszt, 10-20 szál (mérettől és ízléstől függ, nekem 15 szál volt) medvehagymalevél felaprítva, egy maréknyi reszelt parmezán;
...a nyújtáshoz finom- vagy rétesliszt, a kenéshez egy egész tojás, tetejére kevés parmezán.
Tovább olvasom...

2011. május 16., hétfő

Tavaszi kenyérlángos

Töki pompost készítettem tegnap és mivel a nővéreméket vártuk vacsorára, dupláztam az adagot. Az egyik felét ugyanúgy állítottam össze, ahogy szoktam: (fokhagymás) tejföllel alaposan lekenve, sok pirított baconszalonnával, lilahagymával és egy kevés kolbásszal, a másik felét azonban szezonális zöldségekből készítettem el, bízva a rokoni vonalban, hogy majd "besegít" az eltüntetésében. :)


Pompos egy gyors változatban szerepel már a receptjeim között, így a szokásos feltétet nem részletezem, csak a zöldségesről írok most bővebben. A tészta hozzávalóiból kissé ragacsos, de jól kidolgozott tésztát dagasztottam. Alaposan kiolajozott kelesztőtálban kissé átgyúrtam-átforgattam, hogy az olaj mindenhol jól bevonja, majd lefedve duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán tepsiméretűre nyújtottam, majd sütőpapíros tepsibe helyezve hagytam kelni, amíg a sütő előmelegedett (190 °C).
Közben előkészítettem a feltéteket: a tejfölt kikevertem egy kevés sóval és reszelt fokhagymával, a spárgát kissé előfőztem, majd 2-3 darabra vágtam, a spenótot szalonnazsíron (nekem ez a másik változat előkészítésekor maradt vissza, helyette tökéletesen megfelel egy kevés olaj is) néhány pillanat alatt megfonnyasztottam, az újhagymát és a paradicsomot felkarikáztam, a gombát szeleteltem. A tésztát elősütöttem, majd bőven meglocsoltam a fokhagymás tejföllel és ráhalmoztam a zöldségeket. A tetejére néhány baconszeletet tettem és fetasajtot morzsoltam, végül még egy kevés fokhagymapelyhet is őröltem rá, majd sütőbe tolva pirulásig sütöttem. Meglepően finom lett, a nővérem (is) hadilábon áll a spenóttal, de szerinte (is) még finomabb volt, mint a hagyományos pompos. :))


Hozzávalók (egy adaghoz/egy tepsihez)...
...a tésztához:
45 dkg kenyérliszt (BL80), 20 dkg főtt, tört és kihűtött burgonya, 1 dkg só, kb. 2 dl víz, 1,7-1,8 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál cukor, olaj a kelesztőtálhoz;
...a feltéthez: 20-25 dkg tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, kevés só, 10-12 szál spárga előfőzve, egy maroknyi spenótlevél, 2 szál újhagyma, 1-2 gomba, 1-2 paradicsom, néhány szelet bacon, 10-15 dkg feta.
Tovább olvasom...