Illetve ezek éppen ordásak: apum a múltkor hozott a kecskesajtostól egy dobozka ordát (megjegyzem, én eddig úgy gondoltam, hogy az ordát juhtejből készítik, de ha a termelő szerint ez a cucc kecskeorda, akkor én hiszek neki...), ami nem akart elfogyni. Már két napja agyaltam azon, hogy mit is kezdjek a maradékkal, amikor megláttam
Thrini ökörszemes posztját és máris bevillant egy kép: még régebben, néhány látványpékségben lehetett kapni hasonló, hatalmas méretű péksütiket, túrós töltelékkel. Már évek óta nem futottam vele össze sehol - na jó, pékségbe sem járok sűrűn :D -, így több se kellett: már izzítottam is a sütőt.
Thrini, köszi! :))
Joghurtos kelt tésztát készítettem, kenyérsütőgépben. Amikor a tészta szépen megnőtt az üst tetejéig (kicsit lassabban kelt, mint ahogy a program szerette volna), lisztezett deszkára borítottam, 12 (többé-kevésbé, de inkább kevésbé) egyforma darabra osztottam és gombócokká formáltam (mintha zsemlét készítenék). Letakarva hagytam pihenni 10-15 percig, majd a tenyeremmel kilapítottam a tésztagömböket. A vaskos lepénykéket sütőpapíros tepsire ültettem (szám szerint kettőre, mert egyre nem fért), ahol kelni hagytam kb. 30 percig.
Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket: az ordát (vagy túrót) villával összetörtem, elkevertem a vaníliás cukorral, majd a tojássárgával és a tejföllel krémessé dolgoztam. Az alapot elosztottam, egyik felébe mazsolát, a másikba kaprot kevertem. A fehérjét (én beletettem a tésztából visszamaradt fehérjéket is, de aki szeretné őrizgetni, nyugodtan felejtse ki azt a kettőt) pici sóval és egy evőkanálnyi citromlével félkemény habbá vertem, majd ezt is elfelezve hozzákevertem a kétféle túróhoz.
A kelesztési idő leteltével egy kisebb (feles) pohár aljával alakítottam ki a szemek közepét: akkora völgyet nyomogattam a lepényekbe, hogy körben kb. egyujjnyi perem maradjon. Ezekbe a mélyedésekbe osztottam el a túrókrémeket. Kortynyi vízzel elkevert tojássárgával kentem meg körben a tésztát, majd előmelegített sütőben, 170 °C + légkeveréssel (vagy 180-190 °C légkeverés nélkül) sütöttem kábé 25 percig - amíg már nem csak a tészta, hanem a túró is elkezdett színt kapni.
Nagyon finom lett, fogom máskor is készíteni, ha nem ordával, akkor túróval vagy pudinggal vagy... :)
Hozzávalók (12 méretes darabhoz - vagy 14-16 kisebbhez)...
...a tésztához: 6 dkg vaj, 1,7-1,8 dl tej, 10 dkg natúr joghurt, 6 dkg
vaníliás cukor, csipet só, 2 tojássárgája, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő;
...az ordás/túrós krémhez: 20 dkg orda (vagy ugyanennyi tehéntúró), 5 dkg
vaníliás cukor (vagy ízlés szerint - ha túróval készül, akkor talán kicsit több kell bele), 2 nagy evőkanál (8 dkg) tejföl, 1 tojássárgája, továbbá 3 (1+2 a tésztából) tojásfehérje, pici só, egy evőkanál citromlé, valamint ízlés szerint kapor és/vagy mazsola;
...a kenéshez: egy tojás sárgája kevés vízzel elkeverve (vagy egy kisebb egész tojás).