2009. augusztus 8., szombat

Poharasok

Nem szoktam poharas desszerteket készíteni -egyszerűen csak azért, mert szívesebben sütök-, de most nem volt ez utóbbira lehetőségem. "Ráfanyalodtam" a sütés nélküli desszertre, hiába no, az éhség nagy úr. :))) Olyannyira nem bántam meg, hogy ismétlés lesz, ebben már biztos vagyok. :)


Szedres-almás

Az alap mascarpone volt. Lehetett volna tejszínnel lazítani, de csak 1-1 adagot készítettem, így mellőztem ezt a lépést. Egy 250 g-os doboznyi krémsajtot 3 evőkanálnyi (házi) vaníliás cukorral kevertem ki, majd elfeleztem a krémet.

Szedret és almát pároltam össze egy kevés cukorral és vízzel, majd fahéjjal és gyömbérrel ízesítettem. Egy kevés étkezési keményítővel besűrítettem, majd hagytam kihűlni. A desszerthez a pohárba alulra mascarponét, majd egy réteg gyümölcsös krémet, végül habzsákból újra mascarponét tettem. A tetejére csokit csorgattam.


Kávés

A mascarpone másik felét 3 teáskanálnyi kávé hozzáadásával megízesítettem, tejes-rumos kávéba forgatott babapiskótával és olvasztott csokival rétegeztem (piskótadarabok-krém-csoki-piskóta-krém).

Hozzávalók...
...a gyümölcsöshöz: 125 g mascarpone, 1,5 evőkanál vaníliás cukor; 10-15 szem szeder, fél alma reszelve, 2 evőkanál barnacukor, kb. 0,5 dl víz, fahéj, gyömbér, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 dkg csokoládé.
...a kávéshoz: 125 g mascarpone, 1,5 evőkanál vaníliás cukor, 3 teáskanál főtt kávé; 0,5 dl tej, 1 evőkanál rum, 1 dl főtt kávé, babapiskóta darabokra tördelve, 3-4 dkg csokoládé.
Az adagok pohárfüggőek :) - 1 nagyobb vagy 2 kisebb pohárra elegendőek.
Tovább olvasom...

2009. augusztus 3., hétfő

Csillaghullás előtt

Kiskukta talált meg az utolsó vacsora (vagy bakancslista - kinek hogy' tetszik) kérdéssel, amivel tudtán kívül úgy feladta nekem a leckét, ahogy azt rettegett ábrázolás-geometria tanárom tette anno még a suliban. :))) Egyszerűen nem tudtam zöld ágra vergődni vele, pedig már nem is tudom, mióta is (?), majd' egy hete agyalok rajta.

Az első gondolatom a feladványt látva a halálraítéltek utolsó vacsorája volt és ezt akárhogy is próbáltam kiverni a fejemből, nem ment. Piszok mód valamilyen formában mindig visszatért a gondolat - "John Coffey, mint a kávé, csak nem úgy írják...", vagy Burrows, amint már sokadik alkalommal próbálják rávenni, hogy kitöltse az utolsó kívánság papírkáját. :)) De most komolyan, ki tud(na) ilyenkor enni? :)
Aztán próbáltam kicsit átfogalmazni a kérdést, ahogy előttem már többen is megtették: mit (és hol) kóstolnék meg, mielőtt eljön Joe Black? :P Hát, ez sem könnyebb.

Amiben biztos vagyok, hogy 2 hely foglalt a "megnemnevezett" kategóriában, azaz ha már utolsó ételek listája, abban biztos vagyok, hogy Joe Black előtt mindenképpen megkóstolnám a gyermekeim főztjét. Mondjuk 1-2) 7 fogás, ünnepi vacsi, a saját házukban. Na, ezzel tuti elodáztam az utolsó napomat minimum 20 évvel, de inkább többel. :D

Aztán vegyünk néhány kedvencet:
3) meggyleves, én ebből a retro menzaízűt szeretem
4) sajtos-tejszínes csirkemell, burgonyapürével, sült hagymával
5) körömpörkölt - tudom: fúúúj! Nem is szeretem a disznóhúst egyébként, de a csülök pékné és a körömpörkölt kivételt képeznek, plusz jöhet a csípős füstölt kolbász és a hurka is. Ennyi, de tényleg ennyi... :D
6) fagyi - hmm, mogyorós csokifagyi
7) friss, jégbe hűtött mangó dzsúz

És a végére, néhány "kisebb célkitűzés" csak nagy vonalakban, illetve mondjuk megszabva legalább 1 Michelin-csillagot a helynek, szóval ennék 8) Angliában (Gordon Ramsay), 9) Ausztráliában és 10) Franciaországban.

Ez így nem egy OK lista, de most ennyi tellett tőlem, bocsi. :)
Tovább olvasom...

2009. augusztus 1., szombat

Csíkos kelt kuglóf

Többször készítettem már különböző receptekből csíkos kuglófot. Finomak voltak, szépek és jók, de nekem valami hiányzott belőlük. Most azonban -talán- meglett a megfelelő, egy ideig legalábbis megteszi majd. :)


A hozzávalókból lágy kelt tésztát készítettem, majd elfelezve az egyik felét tovább dagasztottam kakaómasszával. A gombócokat először csak félig kelesztettem, majd formázás után már a formában a duplájára. 170 °C-on kb. 70 perc alatt sült meg (félidőben alufóliával lefedtem, különben túlságosan megbarnult volna).


Hozzávalók: 2 dl tej, 1 tk. méz, 20 g élesztő, 140 g natúr joghurt, 20 g tejpor, 540-550 g BL80-as liszt, 20 g burgonyapehely, 6 ek. cukor (kb. 120-130 g), 1 csipet só, 60 g vaj. A kakaós részhez + 2 ek. ét kakaópor és kevés tej. (Ha szükséges: vaj és liszt a forma kikenéséhez.)
Tovább olvasom...

2009. július 31., péntek

Cukkinileves

Még mindig tart a cukkini dömping, így most éppen levest főztem belőle. Nagyon szeretjük, többféleképpen szoktam készíteni, most éppen így:



A cukkinit meghámoztam, magjait eltávolítottam, a húsát felkockáztam. Durvára vágott hagymát és fokhagymát pároltam meg kevés olajon, erre dobtam rá az előkészített cukkinit, kissé összeforgattam, majd felöntöttem vízzel. Zöldségleves kockát adtam hozzá (maradék húslevessel az igazi), majd addig főztem a levest, míg a cukkini megpuhult benne. Ezután botmixerrel turmixoltam, majd a tűzhelyre visszatéve sóztam-borsoztam és egy kevés szerecsendiót reszeltem hozzá. A besűrítéshez étkezési keményítőt oldottam fel tejben, tejföllel simára kevertem, végül hozzáadtam a leveshez. Újraforrásig főztem.
Reszelt sajttal és pirítóssal tálaltam.

Hozzávalók: kb. 1 kg tisztított cukkini, 1 l víz+2 db zöldségleves kocka (vagy 1 l húsleveslé), 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár tejföl, 2-3 evőkanál étkezési keményítő, kevés tej, só, bors, szerecsendió.
Tovább olvasom...

2009. július 26., vasárnap

Eltüntetős (bűvész :D) menü

Ma végre -ha csak fél napot is- itthon van a párom, így reggel volt időm és kimentem a kertbe terepszemlét tartani. A cukkinit és az őszibarackot ítéltem meg úgy, hogy villámgyorsan kezdeni kell velük valamit, mert nagyobb mennyiségű érett termés halmozódott fel belőlük. Ennek megfelelve ma olyan ételek kerültek az asztalra, amelyekbe bőven került ezekből a finomságokból, hogy minél többet el tudjak tüntetni belőlük. Húsmentes, friss, könnyű ételek egy meleg nyári napra. :)


Őszibarackleves

Az őszibarackból egyszerű levest készítettem az általam rendszeresen főzött gyümölcsös krémlevesek mintájára. Fahéjat és cukrot egy kevés vízben forraltam néhány percig. Közben az őszibarackot megpucoltam, egy részét leturmixoltam (kb. 550 gr pürém lett), a maradékot apró kockákra vágtam (kb. 250 gr gyümölcskocka lett belőle). A fahéjrudat eltávolítottam, majd a kivonatot tovább főztem a frissen turmixolt barackpürével. Egy percnyi forralás után tejszínt adtam hozzá, és miután felforrt, a tűzhelyet kikapcsolva beletettem a kockára vágott barackot. Hidegen fogyasztottuk.

Hozzávalók: 5 dl víz, 1 fahéjrúd, 5 evőkanál cukor (gyümölcsfüggő), kb. 1 kg őszibarack, 2 dl tejszín.

Bundázott cukkini

A főétel egy könnyű kis nass lett: cukkinikarikákat sütöttem ki olajban. Előzőleg persze egy kukoricalisztből, sóból, tojásból és vízből álló sűrű masszába forgattam őket. :) Miután köretre már nem futotta a munkakedvem (náthás vagyok és szét akar esni a fejem :S), csak egy egyszerű tejfölös-fokhagymás öntetet készítettem hozzá, ebbe mártogatva fogyasztottuk el a karikáinkat.

Szórt cukkinis-mákos pite

A desszert ötletéért Kiskuktának jár a hála - köszi-köszi ismét ;), az elkészítésén nem is módosítottam, csak a cukor mennyiségét igazítottam kicsit diétásabbra. A barackleves mellett ez az étel is kiérdemelte nagylányom "Anya, ez istenifinom!" különdíját. :)
Tovább olvasom...

2009. július 21., kedd

Barackos pud(d)ing


Majdnem jó lett... Ízre ok, de nem igazán úgy néz ki, ahogy elterveztem. No sebaj, majd legközelebb... ;)

Könnyű, gyors, egyszerű desszertet szerettem volna ma készíteni, őszibarackkal, mert roskadozik a fa a sok gyümölcstől. Keresgettem egy ideig, de mindig visszatért a gondolataimba Jamie Oliver egyik receptje, "A puddingok királya" (nekem innen). Többször elkészítettem már, "előírás szerint" lekvárral, mindig isteni volt, gondoltam itt az ideje kipróbálni gyümölccsel is. S lőn...


3 méretes barackot megmostam, héjukat lehúztam-lehámoztam, majd apró darabokra kaszaboltam őket. Egy cseréptál alját vastagon kibéleltem a gyümölcsdarabokkal, megszórtam egy kis barnacukorral. Bekapcsoltam a sütőt, majd 3 tojás sárgáját és egy egész tojást felvertem, hozzáadtam tejet, zsemlemorzsát és cukrot, és ezt az elegyet ráöntöttem a barackokra. 150 °C-on sütögettem kb. másfél órán keresztül, ekkor némileg feljebb vettem a hőfokot, mert nem igazán akart olyan állagúvá válni, ami átmegy nálam az "ehető" rostán.


Amikor pirulni kezdett a teteje, keményre vertem a megmaradt tojásfehérjéket, majd cukorral tovább habosítottam őket. A cukros tojáshabot a pudingra halmoztam és újra a sütőbe toltam, majd addig sütöttem, míg a hab kellemes barnás színt nem kapott.


Belekerült...
...a pudingba: 3 nagy őszibarack, 2 csapott evőkanál barnacukor, 3 tojás sárgája + 1 egész tojás, 4 csapott evőkanál cukor, kb. 130 gr zsemlemorzsa, 6 dl tej;
...a tojáshabba: 3 tojás fehérje, egy kevés só, 8 csapott evőkanál cukor.
Tovább olvasom...

2009. július 19., vasárnap

"Nyaraltunk"

a Tisza pirkadatkor

Na jó, ez így túlzás, inkább csak elmentünk, hogy ne legyünk itthon. :) Kicsit pihentünk, a lányok lubickoltak, játszottak, Apa pecázott, én olvasgattam. Egyszer főztem is - sajtos-tejfölös tésztát :D; egyszer a párom is főzött - vagyis sütött: halat.


"Apa főz" - sülnek a keszegek

Nappal a hőség, este a szúnyogok miatt kényszerültünk "szobafogságra", de azért néha kidugtuk az orrunkat levegőzni. Ezen alkalmakkor begyűjtöttünk egy csomó szúnyogcsípést, a nagylányom néhány horzsolást is, de összességében jól éreztük magunkat.


revolverbajnokom (az orrán a "jóság jelével") - a meleget csak így lehetett kibírni :)


...vagy így :)))

Szép volt, jó volt, de elég volt. Holnaptól minden a megszokott kerékvágásban... :)
Tovább olvasom...