2010. január 21., csütörtök

Sütőtökös-pelyhes muffin

Már egy ideje kerülgetek néhány sütőtököt, végre tegnap "megszüntettem" az egyiket. A lányok most is szívesen elnassolták megsütve, egy kevésből pedig muffint sütöttem, amihez a sütőtökkenyér receptjét alakítottam át. Nem bántam meg a változtatást, így is nagyon finom lett.



Az eredeti recept felét vettem alapul, ez pontosan elég volt 12 db nagyobb méretű muffinhoz. A sült tök húsát egy kisebb tálba kapargattam, hozzácsorgattam az olajat és botmixerrel pépesítettem. Amikor teljesen pépessé vált, belemixeltem a tojásokat.
A száraz hozzávalókat egy másik tálban összekevertem, majd gyorsan összeforgattam a tökpürével, végül hozzákevertem a nagyobb darabokban hagyott (negyedek) diót és az apróra tördelt csokoládét is. Szilikonos muffinformában, 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt (tűpróba) készre sütöttem őket.

Belekerült: kb. 35 dkg sült sütőtökbél (egészen pontosan 37 dkg volt), 1 dl olaj, 2 egész tojás, 15 dkg liszt (BL80-at használtam), 10 dkg zabpehely (finom szemű), 15 dkg cukor, 1-1 mokkáskanál szárított élesztő, szódabikarbóna és őrölt fahéj, csipet só, 10 dkg dió, 5 dkg csokoládé.
Tovább olvasom...

2010. január 18., hétfő

Zabpelyhes müzli

Már többször találkoztam házi készítésű müzlirecepttel a gasztroblogokon, legutóbb Mohánál, így a nála olvasottakból indultam ki. Nem vagyok kimondottan müzlirajongó, de vannak időszakok, amikor szívesen eszem, főleg ha finomat sikerül kifognom. Ez az lett. Nem túl édes, de nem is az a kifejezetten natúr változat, nekem pont megfelelő. :)


A sütőt előmelegítettem 170 °C-ra. A mézet és az olajat melegíteni kezdtem, majd belekevertem a zabpelyhet. Igyekeztem lehetőleg alaposan átforgatni, hogy a méz szépen körbevonja a pelyheket. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem egyenletesen, majd 2-3 átkeveréssel, kb. 20 perc alatt a sütőben megpirítottam. A sütőből kivéve hagytam kihűlni - helyére mogyorót tettem, melyet további kb. 15 perc alatt, néhány átkeverés mellett megpirítottam.
A mogyorót lehéjaztam, 2-3 darabba vágtam a szemeket, a kihűlt mézes zabpehelyhez kevertem. A nagyobb aszalványokat félbe vágtam, ezeket is az előzőekhez adtam, végül fehércsoki lencséket kevertem hozzájuk.
Kb. 60 dkg kész müzlim lett, ennek a felét légmentesen zacskóba csomagoltam, a maradék a müzlis dobozomban landolt. A teszt jól sikerült, nem fog sokáig tartani és gondolatban már formálódnak a különböző ízű változatok. Reggelire, de nekem még könnyű ebédnek is tökéletes. :)

Belekerült: 1 dl (~130 g) méz (erdei vegyesméz), 0,5 dl (~40 g) olaj (semleges ízű), 25 dkg zabpehely, 20-25 dkg olajos mag, aszalvány, csoki, akármi... (nálam 5-5 dkg aszalt meggy, vörösáfonya, törökmogyoró és fehércsoki lencse).
Az eredeti receptért köszönet Mohának! :)
Tovább olvasom...

2010. január 17., vasárnap

Burgonyafőzelék

Nem mennek a főzelékek. Valahogy nem tudom őket sem ízben, sem állagban eltalálni, bár a család nem is nagyon bánja, kapnak helyette elég krémlevest. :D Ez a burgonyafőzelék viszont nagy kedvenc, ritkán készítem, de mindig sikerül. Bede Robitól láttam anno, az ő receptje alapján készítem és mondhatom: szuper!


A hagymát felaprítom, olaj és vaj keverékén megpárolom, majd megszórom őrölt pirospaprikával és felöntöm egy kevés vízzel. Ebbe az alapba teszem a kisebb kockákra vágott burgonyát, sózom, babérlevelet és szárított majoránnát adok hozzá és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a krumpli megfőtt, kiveszem egy részét bőséges lével együtt, és botmixerrel pépesítem. Tejfölt keverek el benne és ezzel habarom-sűrítem a főzelékemet. Egy kevés mustárral ízesítem, majd felforralom.
Most maradék marhapörkölttel tálaltam, de önmagában vagy fasírttal (...) is nagyon finom. Az eredeti recept szerint friss majoránnával készül, ezt a főzés végén adom az ételhez - amikor éppen van itthon. :)

Hozzávalók: kb. 3/4 kg burgonya, 1 nagyobb vöröshagyma, ízlés szerint babérlevél (nálam 4 db), só, majoránna, fűszerpaprika, kb. 200 g tejföl, kevés mustár (elvileg 1 kávéskanál, nálam ennél több).
Tovább olvasom...

2010. január 16., szombat

Mini fánkok

Tavaly nyáron már feltettem a bevált fánkreceptemet, ez annak egy kicsit módosított változata, kisebb adagban. Sokan esküsznek arra, hogy a fánkba kell egy kis alkohol (rum, pálinka...) a tökéletes végeredményhez, hát most kipróbáltam. Velem van a baj, tudom, de én bizony semmi különbséget nem észleltem. :P Lehet, hogy nem részegítettem meg eléggé a tésztát?


A munkafolyamatok ugyanúgy alakultak, mint már korábban leírtam, ugyanarra az állagra törekedtem. Annyiban módosult a korábbiakhoz képest, hogy most nem a szokásos 8 cm-es, hanem egy kisebb, 5,5 cm átmérőjű kiszúróval dolgoztam. A tésztát kb. ujjnyira nyújtva ebből az adagból így pontosan 37 db fánkom született. Sütésnél kicsit rosszabb volt vele dolgozni, mert a töltésre szántak szinte gombócra fújták magukat :D, viszont a méret sokkal gyermekbarátibb, mint az eredeti változat.


A hagyományos fánkok közepét ujjal összenyomtam, a töltötteket nem. Ez utóbbiakat közvetlenül a sütés után, a krémet fánktöltő csővel felszerelt habzsákból adagolva töltöttem meg. A feladat egyszerűnek mondható, a csővel a fánk oldalát átlyukasztom, majd körkörös mozdulatokkal, a zsákot folyamatosan nyomva ízlés szerinti mennyiségű krémet juttatok a fánk belsejébe. Bármilyen, kicsit hígabb állagú főzött krémmel/pudinggal megtölthető, én most a fiúk kedvéért Baileys-es mogyorókrémet főztem ki ehhez.


Hozzávalók kb. 35-40 db mini fánkhoz: 3 dl tej, 5 dkg (nád)cukor, 2 egész tojás, 5 dkg vaj, csipet só, 55-56 dkg sima liszt, 2 dkg élesztő, 0,3 dl rum/pálinka...
Tovább olvasom...

Baileys-es mogyorókrém

Fánktölteléknek készült, de módosításokkal tortakrémnek is el tudom képzelni - gyanús, hogy hamarosan nem csak elképzelnem kell. :))


Elsőként a mogyorót sütőben kissé megpirítottam (180-190 °C), majd kihűtöttem, a héjakat eltávolítottam és a mogyorószemeket megőröltem. Én erre alkalmas eszköz híján kávédarálóban, de ezt nem feltétlenül ajánlom... :D


A cukrokat összekevertem, majd egy kevés vízzel karamellt készítettem. Amikor a karamell elérte a nekem tetsző színt, felöntöttem tejszínnel, hozzáadtam egy kis vanília eszenciát és egy kevés sót. Sűrűn megkeverve megolvasztottam a karamellt a tejszínben. Amíg ez készült, a tejben elkevertem a keményítőt és a tojássárgákat, majd hozzákevertem a már egynemű tejszínes karamellhez. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítettem, és amikor kész lett, hozzákevertem a megőrölt pirított mogyorót. Néha átkeverve hűtöttem, de még langyosan apránként hozzákevertem a Baileyst. Kihűlt állapotban töltöttem a fánkokba.

töltelék... :)

Belekerült:
8 dkg házi vaníliás cukor, 5 dkg nádcukor, 20 ml víz, 2 dl tejszín, 1 teáskanál vanília eszencia, kevés só, 1 dl tej, 25 gr étkezési keményítő, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított (héj nélküli) török mogyoró, 1 dl Baileys.
Tovább olvasom...

2010. január 13., szerda

Egyszerű brokkoli krémleves

Talán már írtam korábban, hogy a lányom nagyon leveses. Különösen a krémleveseket szereti (talán mert nem látja, mi van benne :P), egyszerű betéttel, mint pl. pirítós, vagy reszelt sajt. Most éppen a brokkolira esett a választásunk, mirelitből, egy kis tejszínnel, ripsz-ropsz. :)


Egy közepes méretű, apróra vágott vöröshagymát, egy gerezd fokhagymával együtt megdinszteltem (ezt kicsit később tettem hozzá, hogy ne égjen meg), végül hozzáadtam egy csomag brokkolit. Felöntöttem vízzel, sóval, borssal és ételízesítővel ízesítettem. Amikor a brokkoli megpuhult, botmixerrel pépesítettem, és a levest keményítővel elkevert tejszínnel sűrítettem. A végén még utána ízesítettem, és egy csipetnyi szárított petrezselyemzöldet és lestyánt adtam hozzá. Füstölt sajttal megszórva tálaltam.

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés olaj+2 dkg vaj, 1 csomag (450 g) mirelit brokkoli, kb. 1-1,2 l víz, só, bors, 2 teáskanálnyi ételízesítő (vega-mix, sómentes), 2 dl tejszín, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, szárított petrezselyemzöld, lestyán.
Tovább olvasom...

2010. január 11., hétfő

Szűz baconben

Az egyik kedvencem: gyorsan elkészíthető és sosem okoz csalódást, pedig egyszerűbb húsételt nem sokat lehetne készíteni. Semmi macera nincsen vele, semmi extra fűszer, mégis többször el lehet sütni, mert mindenki szívesen eszi.


Mindig a körettel kezdem, általában "sima", olykor fetás-olívabogyós krumplipürével. Míg a köret készül, a hússal is végzek. Alapesetben 2 átlagos méretű szűzből készítem, ez kb. egy négyfős családnak elég. A húst lehártyázom, majd a bacon vastagságától függően egyforma, kb. 4-5 cm-es darabokra vágom. A szűz vékonyodó végét dupla hosszúra hagyom, és félbe hajtom, a hajtásnál kis bevágással igazítom a többihez hasonlóra. A darabokat egy-egy baconszelettel tekerem körbe (a vágási felület marad szabadon), hústűvel/fogvájóval rögzítem, majd az egyik csupasz oldalukat sózom, borsozom.


Olajat hevítek serpenyőben, ebbe helyezem a húsokat, sózott oldalukkal lefelé. Hirtelen pirosra sütöm őket, időközben a tetejüket is ízesítem. Amikor az érmék megpirulnak, megfordítom őket és a másik oldalukra is kérget sütök.


Nekem nincs sütőben használható serpenyőm, így a félkész korongokat egy kis tepsibe rakosgatom, rájuk locsolom a pirításhoz használt olajat és kb. 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöm őket. A sütési idő függ a szűz átmérőjétől, a darabok vastagságától, nekem most kb. 15 percig voltak bent. Fontos, hogy ne szárítsuk ki a húst, különben élvezhetetlen lesz!
Amíg a hús sül, befejezem a köretet. Most a maradék bacont csíkokra vágva megpirítottam, tálaláskor ezzel szórtam meg a pürét. Savanyúságot kínáltam mellé. 

Hozzávalók: 2 normál szűz (kb. 80-90 dkg), 25-30 dkg szeletelt bacon, só, bors, olíva- és napraforgóolaj keveréke. A hús ízesítését természetesen lehet variálni.
Tovább olvasom...