2010. június 18., péntek

Másfél kiló meggy...


Az ennyi, mint itt a képen látszik... Persze, aszalás után. :)))
Már régóta szerettem volna egy aszalógépet. Tavaly "rengeteg" (a fa méretéhez viszonyítva) meggyünk termett, akkor határoztam el, hogy márpedig idén én már biztos, hogy aszalni is fogok belőle! Naná, hogy most rosszabb lett a termés, ráadásul kisebb-nagyobb lakók is felütötték fejüket a szemekben, de mivel bízom a napos nyárban, a szépen beérő paradicsomokban, azért csak megvettük a gépet.

Próba-aszalás: meggy. Fogalmam sincs, mennyi férhet összesen az 5 tálcára, de vagy 4 kiló biztosan. Én csak másfél kilót aszaltam, ennyi volt, ami igazán szép érett és hibátlan volt. Fél-fél kilónként három tálcára osztottam el. A szárakat eltávolítottam, a magokat a használati útmutató tanácsára benne hagytam.


Úgy 6 óra elteltével kerültek a szemek olyan állapotba, hogy már magozhatónak ítéltem őket. Jópofa dolog a fonnyadt meggyet magozni, ugyanis lédús elődjéhez képest szinte semmi nedvesség nem távozik már ilyenkor, de legalábbis nem fröcsköl mindent össze a meggylé. :D Persze hiába az alapos válogatás, volt néhány lakott is közöttük, azokat a szemeket kiszedtem és már nem kerültek vissza az aszalóba.

ilyen volt magozás előtt

magozás után így indult tovább az aszalás
 
Ezek után már csak néhány órányi (további 16) aszalás következett. Fogalmam sincs, meddig kellett volna aszalnom, mert ez volt az első próbálkozásom, de igyekeztem biztosra menni. Folyamatosan ellenőriztem a szemeket, cserélgettem a tálcákat, sőt, egyszer még a szemeket is átrendeztem, azaz összeszedtem az összes lédúsabbat és lepakoltam a legalsó tálcára őket. A meggyek már ekkor sem voltak lédúsnak mondhatók, azaz nyomásra nem sikerült igazából levet nyomnom belőlük, de még azért eléggé "fogtak", és a tájékoztató is azt javasolta, hogy jóóól szárítsuk ki a szemeket, jobban, mint ahogy készen kapni.

...hát én jóóól kiszárítottam...


A végeredmény: 1,5 kg érett, egészséges meggy, mínusz magok, mínusz lakott szemek, mínusz nedvesség, mínusz "kóstoló"=kb. 215 g aszalt meggy. 
3-4-5 dkg-os lezárt zacskókat készítettem, ezeket még egy befőttesüvegbe helyeztem. Ahogy szepy mondaná: "térdre, imára", hogy ezek után még el is álljanak. :)


Kedves aszalásban jártas bloggertársak: jól csináltam? Ti is így aszaljátok (géppel) a meggyet?

15 megjegyzés :

Ami írta...

Ahh... meg tudnék halni egy kis marék aszalt meggyért... légyszi küldj egy kicsit :). Végül veszek én is aszalógépet.

Thrini írta...

Olyan irigy :) vagyok, hogy ilyen klassz konyhai segítőid vannak!
(Fagyigép, aszaló...)
Még nem tudtam megfelelő áron venni meggyet, eddig csak ígéreteket kaptam. Pedig úgy ennék már valami meggyeset, ami nem befőttből van!!

Bianka írta...

De jó valakinek :)))

ginko írta...

Na ha fagyigépem nincs is, de aszalóm az van, sufniba űzve, itt az idő, hogy elővegyem! Kösz az előtesztelést! Nagyon jók a képek:)

Kiskukta írta...

Csábító! Jó lenne egy ilyen ketyerét beszerezni, csak a hellyel van bajom. Teraszon szárítgattál?

egycsipet írta...

Ami, fényposta-fordultával jó lesz? :)

Thrini, köszi. :)) Igyekszem hasznosan válogatni, remélem, ez is annyira beválik majd, mint a fagyigép.

Bianka, ugye? :D

Ginko, köszi! :)

Kiskukta, azzal nekem is, nagyon, de aztán mindig rendet rakok valahol és akad egy kis hely, ahová betaszigálhatom a kütyüket. :D
Napon nem szárítottam, nincs rá helyem. Van macskánk, a szomszédoknak még több, úgyhogy ahol ők járnak, ott nincs semmi biztonságban. A háztető pedig túl forró és túl meredek. :DD

Andi írta...

Szuper!!!

Puszedli írta...

Nagyon jó! :) Összesen mennyi időt vett igénybe az aszalás? Csak mert én is néztem már gépet..

Andi/cuki írta...

Csodaszép az aszalt meggyed!:-))Jaaj, nagyon irigyellek, nekem is fáj rá a fogam:-))
Nálunk is a felébe laktak!:-))

egycsipet írta...

Andi, köszi! :))

Puszedli, köszönöm! :)
A tényleges "gépidő" kb. 22 óra volt, de ez elvileg sok mindentől függ. Ha eleve magozva és mondjuk félbe vágva aszalod, akkor ez lehet lényegesen kevesebb is, de én most mindent "papír szerint" igyekeztem csinálni, majd olyan évben, amikor több termésünk lesz, bátrabban kísérletezgetek. :))
Ezen felül volt időközben munka a meggyel (magozás), és egyszer egy 4 órás leállás is, mert éjjelre már elég aszottak voltak a szemek, nem mertem otthagyni, de muszáj volt aludnom egy keveset. :D Utólag kiderült, hogy akár bekapcsolva is hagyhattam volna... Így mindösszesen kb. 27-28 óra alatt lett aszalt meggyem.

Andi, köszönöm. :) Én imádom, sokszor használom mazsola helyett is. Teli géppel jobban megérte volna az aszalás, de sajnos most nem volt ennyi. :( A kukacokra is mérges voltam, soha egy darab sem szokott kukacos lenni, hát éppen most kellett kifognom őket. :S

margit2 írta...

Aszalógépem nekem is van... de meggyem nem hiszem, hogy lesz....

egycsipet írta...

Margitka, sajnos, ez egy ilyen év. :(

Melinda írta...

Ügyi vagy!:)

szepyke írta...

Ezt eddig én miért nem láttam? Pedig idézel is engem benne, mint valakit, aki okos és szép... és...
a tigris az maga a jellem... jah, bocs, má megint dalra kellett fakadnom!:)

egycsipet írta...

:DDD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...