2012. július 21., szombat

Sansa kedvence: citromos süti

Bizony, ilyen is van - köszi Tom Colicchio és köszi HBO. :)
Nagyon finom desszert, nekem Jamie Oliver citromos pudingja ugrott be róla (az is szuper). Citromos és édes és hű, de citromos, és hű dejóóó! Gőzölt, fordított puding, a savanykás-édes ízek fanatikusainak. És mosogatással együtt kb. 10 perc munka van vele. ;)


A sütőt előmelegítem 150-160 °C-ra. A formákat finoman kivajazom és megszórom kristálycukorral, majd így előkészítve ezeket egy mély - de legalábbis a formáknál magasabb oldalú - tepsibe rakosgatom. A vízforralóban vizet forralok.
Mivel nálunk nem kapható (legalábbis én még nem akadtam rá), elkészítem magam az írót*, ez a lépés készen vásárolt író esetében nyilván elmarad. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket keményre verem, amíg csúcsot lehet húzni belőlük. A lisztet összeszitálom a cukorral és a sóval.
A sárgákat elkeverem a reszelt citromhéjjal, továbbá a citromlével és az íróval. Beleszórom a száraz keveréket és simára dolgozom, majd beleforgatom a fehérjehabot is. Az előkészített formákban elosztom a citromos keveréket. A tepsibe öntöm a forró (nem kell lobogva forrnia) vizet - annyit, hogy a formák kb. feléig érjen, majd alufóliával befedem az egészet (jól záródó fedéllel rendelkező tepsi előny). 25-30 percig gőzölöm így a pudingokat, majd a fóliát levéve újabb 20-25 percig sütöm, amíg a tetejük éppen pirulni kezd (az eredeti recept szerint 25+kb.15 perc, de nekem nagyobb formáim vannak, kicsit tovább sültek).


A sütőből kivéve kb. 5 percig hagyom a vízben még a formákat, amikor már kézzel meg tudom fogni, akkor kiveszem és rácson hagyom tovább hűlni a desszerteket. Tálaláskor tányérra borítom - szerintem melegen a legjobb, de szobahőmérsékleten és kihűtve is csudajó.


Hozzávalók 6 db 120 ml-es** formához: 2 tojás szétválasztva, 35 g liszt (3 evőkanál + 1 teáskanál), csipet só, 100 g (fél csésze) kristálycukor, 160 ml (2/3 csésze) író* (nálam 155 ml tej+5 ml citromlé), 2,5 evőkanál friss citromlé, 1,5 citrom héja (finomra) reszelve, továbbá pici vaj és kristálycukor a formákhoz.
Eredeti recept innen.

*Lehet hagyományosan, a vaj köpülésével is írót nyerni házilag, illetve ezt lehet helyettesíteni, a recept működik ez utóbbival is. Emlékeim szerint Beastie blogján volt korábban szó az író helyettesítéséről, de sehogy nem leltem nyomát, így maradt a net, sok helyen fent van a "recept".
Az íróhelyettesítőhöz tehát egy mérőpohárba kevés citromlevet facsarok és hozzámérem a tejet, összekeverem és állni hagyom. Ennyi: 5 perc után kész is van. Ecettel is elkészíthető, de én ebben a sütiben megérzem - férj nem, szóval lehet, hogy nálam csak pszicho, de azért biztosabb a citromos verzió.
**Magasabb, kisebb átmérőjű (esetleg talpa felé keskenyedő, kb. mint a muffin-) formában mutatósabb, laposban kevésbé. Nekem 120 ml-es formám nincs, hozzá legközelebb a 150 ml-esek állnak, ebből 5 db-ot tudok szépen megtölteni - így lesz nálam kicsit hosszabb a sütési idő.
Tovább olvasom...

2012. július 20., péntek

Szezonszelet

Puha, finom és nagyon egyszerű sütemény, szezonális gyümölcsökkel, kedvünk és lehetőségeink szerint. Most éppen sárgabarackkal, ringlóval, szederrel, ribizlivel és málnával. És Xukorral, kevésbé édesre.


A sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A sárgabarackot és a szilvát kimagozom, nagyobb darabokra vágom és kevés cukorral és őrölt fahéjjal összeforgatom.


A zsiradékokat a cukorral kikeverem, majd alaposan eldolgozom benne a tojásokat. Összeforgatom a sütőporos liszttel és sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a masszát. A tetejét kirakom a fahéjas gyümölcsökkel és elosztom rajta a bogyókat is (illetve olyan gyümölcsökkel rakom tele a tetejét, ami éppen akad). Bő 3/4 óra alatt készre sütöm (tűpróba).
Először tepsiben hagyom hűlni 10 percig, majd papírostól átemelem egy süteményes rácsra és azon hűtöm ki teljesen. Kockákra vágva kínálom.


Hozzávalók egy 25x33 cm-es tepsihez...
...a tésztához:
200 g zsiradék (vaj vagy zsír, vagy ezek keveréke - nálam most 1/3 libazsír és 2/3 vaj volt), 16 dkg Xukor (de megfelel a répacukor, nádcukor... is), 6 házi tojás, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor (12-16 g);
...továbbá a tetejére: 0,8-1 kg gyümölcs vegyesen, 3 evőkanál Xukor, 1-2 teáskanál őrölt fahéj vagy ízlés szerint.
Tovább olvasom...

2012. július 19., csütörtök

Allenék kedvencei

Hát már nem mostanában történt, hogy a T.bálint Könyvkiadó ismét megkeresett egy kiadványával kapcsolatban, de sajnos csak most jutottam vele ide. Most is csak azért sikerül megírnom az "eposzt", mert végre itthon vagyok szabadságon, végre elfogyott a hegynyi mosnivaló, végre üres a mosogató is, végre alszanak a lányok és pillanatnyilag nem kell semmit betakarítani/befőzni/lefagyasztani... :))
A könyv nem más, mint Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyve. A kiadónak ezúton is köszönöm a bemutató példány eljuttatását!


A könyvről...
Terjedelmes kiadvány, sok recepttel, sok fotóval. Az utóbbiak...meg kellene számolni, de ránézésre több illusztráció szerepel a könyvben Allenékről, mint az ételekről. Azonnal lejön, hogy az angol kiadó magára Rachelre alapozta a könyv eladását - ami hááát, maradjunk annyiban, hogy ettől én még simán visszarakom a polcra a könyvesboltban. Bármilyen jó visszhangja van ugyanis Rachel Allennek, az általam látott egyetlen műsorából annyi maradt meg bennem, hogy modoros. A könyvből pedig ugyanez jön át első (és második...) pillantásra: túl sok Rachel és kevés étel.


Ezen vizuális problémán túl viszont nagyobb hátrányt nem tudok a könyv rovására írni. Amint túltettem magam a fentieken és a receptekre tudtam koncentrálni, már előbukkantak az értékei. Ezek közé sorolható, hogy tele van gyorsan összedobható, gondolatébresztő, jól variálható, egyszerű és házias receptekkel. Többségüket el lehet készíteni egy az egyben vagy olyan kisebb módosítással, amitől nem esik kétségbe egy kezdő háziasszony sem. A hozzávalók zöme pedig bárhol elérhető itthon is (ellen-kedvencem az ír hínár volt), de legalábbis helyettesíthető hasonló termékkel.


Négy receptet próbáltam ki a könyvből: a frittatát, a tonhalsalátát, a magos tk kenyeret és az ír almatortát. Szándékosan nem bonyolítottam a választást: felütöttem a könyvet és az első, amit éppen megkívántam, jöhetett. Csupán annyit kellett figyelembe vennem, hogy kevésbé helyettesíthető alapanyag (pl. osztrigaszósz) ne szerepeljen bennük.

A frittatánál a chorizot magyar füstölt kolbászra cseréltem, a tonhalsali inkább csak egy ötlet volt, a belevalókat az itthon éppen felhajtható készletből válogattam hozzá. A kenyér jól sikerült, az más kérdés, hogy az állaga nekem nem annyira jön be. Összességében minden a recepteknek megfelelően alakult - egyedül az almatorta tésztájával gyűlt meg a bajom, mert nem a kezelhetőség mintapéldánya, de a végeredmény finom és egyébként negyed óra alatt összerakható a sütemény, úgyhogy ezen egyszerűen túlléptem...és túllépek legközelebb is, mert a gyerkőcöknél ez a torta most az aktuális kedvenc. :)


Kiknek javaslom?
Azoknak, akik nem riadnak vissza attól, ha a recept mellől hiányzik a fotó, akik gyakran az otthon meglévő készletekből főznek, a kezdő, sikerekre vágyó háziasszonyoknak, a haladóknak, akiknek hiányzik a mindennapos receptötlet a munka és a gyerekek mellett és persze azoknak, akik rajonganak Rachel Allenért - egész biztos nem fognak csalódni a könyvben.


Ha kedvet kaptatok a könyvhöz, ajánlom figyelmetekbe a kiadó weboldalát, ahol 20%-os kedvezménnyel rendelhetitek meg.
Tovább olvasom...

2012. július 14., szombat

Tökjó

Ez a tökmagos-sajtos kréker bármilyen alkalomra szuper választás: egy bulira, egy baráti beszélgetéshez vagy egy meccshez, kiváltképp, ha 1-2 pohárka sör vagy bor is lecsúszik. :)) Egyszerű elkészíteni és a pihentetési időt leszámítva gyorsan összedobható.


A tejet kissé megmelegítettem, elkevertem benne a mézet és belemorzsoltam az élesztőt. Néhány percre félretettem, amíg felhabosodott.
A tökmagot késes robotgépben durvára aprítottam, majd egy tálkában félreraktam. A gépbe mértem a tökmaglisztet, a finomlisztet, a sót és a hideg vajat, majd bekapcsoltam 10-20 másodpercre, amíg a vaj elkeveredett a lisztekben és morzsás lett. Ekkor adtam hozzá a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet, majd újabb néhány másodperc alatt összeállítottam a tésztát. A gépből kivéve kézzel finoman beledolgoztam a reszelt sajtot és - egy fedett tálban - 2 órán keresztül hagytam pihenni.


Pihentetés után a sütőt előmelegítettem 190-200 °C-ra. A tésztát finoman lisztezett deszkán (egyszerűbb már egyből a sütőpapíron) vékonyra nyújtottam (kb. 2 mm), sót őröltem rá (elhagyható, ha valaki kevésbé sós finomságra vágyik), és megszórtam a tetejét a korábban félretett, aprított tökmaggal. Finoman végigtoltam a nyújtófát a tésztán, hogy a magok rátapadjanak.
Kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágtam, ezeket pedig sütőpapírral bélelt tepsi(k)be sorakoztattam. Előmelegített sütőben megsütöttem - kb. 10 perc alatt elkészül. Tetszés szerint lehet puhábbra vagy szárazabbra sütni, de figyelni kell, mert hajlamos megégni. Kihűtés után pedig már lehet is csipegetni - vagy akár már közben is. :)


Hozzávalók (2 tepsi): 1 dl tej, 1 teáskanál méz, 12 g élesztő, 10 dkg Nature Cookta tökmagliszt, 20 dkg finomliszt, 1 csapott evőkanál só, 6-7 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 1-2 maroknyi reszelt sajt (6 dkg parmezánt reszeltem hozzá), továbbá kevés liszt a nyújtáshoz, só és 5 dkg tökmag a tetejére.
Krékerek a blogon: mákos-szezámos, parmezános.
Tovább olvasom...

2012. július 13., péntek

Áfonyás morzsasüti

Tegnap a piacon (viszonylag) kellemes áron kínálták az áfonyát, így egy dobozka hazajött velem. Az első gondolatom egyértelműen az volt, hogy sütibe kerül és nagyon gyorsan eldőlt az is, hogy ebbe az egyszerű, gyorsan összerakható finomságba. Csodás sütemény, próbáljátok ki!


A sütőt előmelegítettem 190 °C-ra.
Az áfonyát megmostam, lecsepegtettem és leszárítottam, majd megszórtam a cukorral, a keményítővel és ráfacsartam egy citrom levét is. Finoman összeforgattam.


A tészta hozzávalóit elkezdtem kimérni a késes robotgép tartályába: belekerült a liszt, a cukor, egy citrom durvára reszelt héja, a sütőpor és a só, majd hozzádaraboltam a hideg vajat is. A robotgéppel morzsás állagúvá dolgoztattam, ezután hozzáütöttem egy nagyobb tojást és ezt is belekevertettem a géppel - csak addig, amíg a tészta még morzsalékos maradt, nem kell homogénné dolgozni.


A tepsit sütőpapírral béleltem és a tészta bő felét-kétharmadát belenyomogattam az aljába - az egyenletesség elérésében egy pohár talpa is hasznomra vált. Erre terítettem az áfonyát (mivel elég leveses volt a citromom, ezért ekkor az áfonyaréteg tetejét még finoman meghintettem egy kevés keményítővel), majd erre szórtam a maradék tésztamorzsát. Ezután a sütőbe toltam és kb. 45-50 percig sütöttem, amíg a teteje halványbarna színt öltött.
Kihűtve szeleteltem - kb. 6x3 cm-es szeletekre.


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez...
...a tésztához:
360 g liszt, 200 g cukor, egy citrom héja reszelve, 1 teáskanál (4-5 g) sütőpor, csipet (negyed teáskanál) só, 200 g hideg vaj, 1 nagyobb tojás;
...a töltelékhez: 500 g áfonya, 100 g cukor, 1 citrom leve, 4-5 teáskanál (15-20 g) étkezési keményítő.
Eredeti recept itt.
Tovább olvasom...

2012. július 10., kedd

Tejszínes hagymakrémleves


Ahhoz képest, hogy a hagymaleves korábban a konyhám egyik réme volt, szepy hagymalevese óta már stabil szereplő a repertoárban. Tejszínes krémlevesként nemrég készítettem először, de még sokszor fogok, mivel ez kivételesen a lányoknak is bejön. :)

 
A megtisztított hagymát felaprítom, vaj és olaj keverékén megpárolom. Hozzáadok fél fej aprított fokhagymát is, összeforgatom és úgy 1-2 perc elteltével kevés liszttel megszórom. Felöntöm, beleteszem néhány ágacska kakukkfű leveleit és alaposan kiforralom. Ezután - a tűzről lehúzva - botmixerrel pépesítem, majd belekeverem a tejszínt és a tűzre visszatéve forrásig melegítem. Sóval és fűszerecettel igazítom az ízét.
Lepénykenyérrel vagy fűszeres krutonnal kínálom.


Hozzávalók: 4 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál olaj, fél fej fokhagyma, 2 evőkanál liszt*, 1-1,5 l alaplé (vagy húsleves vagy zöldségleves, de lehet víz is - ez esetben egy kis házi ételízesítőt is érdemes hozzászórni), néhány ágacska friss kakukkfű (vagy szárított), 2 dl tejszín, ízlés szerint só és fűszeres (provance-i - kakukkfű, rozmaring...) ecet.
*Ha a liszt nem sűrítette volna eléggé a levest, akkor a főzés végén a tejszínbe lehet 1-2 teáskanál keményítőt is keverni.
Tovább olvasom...

2012. július 9., hétfő

Eperlikőr

Mostanában ritkán hozok új receptet. Több oka is van, mint pl. a munka miatti időhiány, a hőség vagy legutóbb éppen a nyaralás...de ezek csak kifogások, mert ha őszinte akarok lenni, a havi 4 bejegyzésnél azért ezek mellett is lehetnék aktívabb. Úgyhogy az előzőekhez - mindhez külön-külön :D - hozzá kell adnom a lustaságot is, bár ez nem a legpontosabb, csak a legegyszerűbb, így egy éppen megfelelő kifejezés.
Huhh, jól körülírtam. Nem is húztam volna ennyire el a bevezetőt, ha nem egy epres receptet hoznék :)) - még szerencse, hogy a blogírás nem verseny és talán valakinek éppen most, de akár jövőre is aktuális lehet a recept. 
 

Valójában nem terveztem idén ezt a likőrt, viszont egy alkalommal olyan apró szemű epret sikerült szednünk, hogy úgy döntöttem, némi vodkában kell beteljesíteniük a végzetüket.
Az első fázisban nem sok teendő van vele, az epret meg kell tisztítani, üveg(ek)be tenni, és annyi vodkával felönteni, amennyi cca. egyujjnyira ellepi. Nagyobb szemű eprek esetén érdemes darabolni azokat - a méret nem kikötés, de az, hogy a gyümölcs valóban érett és zamatos legyen, igen.
Hűtőszekrénybe téve érlelődni hagyom legalább 3, de inkább 4 hétig, egy hónapig. Ezután először tiszta, sűrű szövésű anyagon felfogom az epret, közben finoman ki is nyomkodom, "préselem" a levét, majd másodszor kávéfiltere(ke)n szűröm át a vodkát. Ez hosszadalmas folyamat, amit nem érdemes siettetni, különben zavaros lesz a likőr a végén, viszont magára lehet hagyni a szűrés alatt, csak időnként rá kell nézni és ki kell cserélni a filtert.


A kiválasztott üvegbe szórom a cukrot és felöntöm az epres vodkával - időnként megforgatom, összerázom, amíg feloldódik, majd hűtőszekrénybe teszem a kész likőrt. Jól behűtve, jégkockával vagy anélkül akár azonnal is fogyasztható, de kis pihenő után még finomabb lesz!


Hozzávalók: apró szemű édes eper, vodka, valamint 5 dkg kristálycukor minden 2 dl - átszűrt - epres vodkához.
Tovább olvasom...

2012. július 1., vasárnap

Nyári gyümölcstorta

A tortákat illetően nincs is kiválóbb ilyenkor nyáron, mint egy finom gyümölcstorta: vékony tésztaréteg mellett óriási adag vaníliakrém, friss gyümölcsökkel. Anyumnak, szülinapjára, sok szeretettel.


Ennek a változatnak kakaós-mézes tészta az alapja - azon túl, hogy finom, további előnye, hogy előre elkészíthető, megsütve lefagyasztható, alkalomadtán kiolvasztva gyorsan megtölthető.

 
A mézes tortaalap tehát úgy készül, hogy a tésztát összeállítom, pihentetem, majd vékonyra nyújtom és egy levehető oldalú piteformát kibélelek vele. Előmelegített sütőben, 180 °C-on - először sütőpapírral és rizzsel (vagy babbal, kinek mi) kibélelve, majd ezt eltávolítva -, 7-10 perc alatt megsütöm. Ezután a formában hagyom kihűlni (ha fagyasztóba kerül, ki sem veszem a formából, csak alaposan becsomagolom és már mehet is a hűvösre; ha egyszerre többet sütök, a formából kiveszem, egyenként csomagolva teszem el, ez esetben körültekintőbben kell helyet választani a fagylakban, hogy ne sérüljenek).


A kihűlt (kiolvasztott) mézes tésztát finom vaníliakrémmel töltöm. A krémhez a tej 3/4-ét a felhasított vaníliarúddal együtt felforralom, majd kis lángon főzöm további 5 percig. A tojásokat a cukorral és a keményítővel alaposan kikeverem, a maradék tejből csorgatok hozzá, hogy folyékonyabb legyen az állaga. A forró tejből kiveszem a vaníliarudat, lehűtöm a maradék tejjel és hozzákeverem a tojásos keveréket. Kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítem, ezután a tűzről levéve, időnként átkeverve hűlni hagyom. Amikor már langyos a krém, a tortalapot tányérra helyezem, a krémet rásimítom, a tetejét pedig kirakom a megmosott, lecsepegtetett és papírtörlőn leitatott, szükség szerint darabolt gyümölcsökkel. Egy ecset segítségével vékonyan átkenem a gyümölcsöket az előkészített tortazselével (vagy agar-agar, vagy zselatin, vagy kinek mi), majd hűtőben dermesztem a tortát.


Hozzávalók egy 24-25 cm-es piteformához...
...a tortalaphoz:
5 dkg cukor, 3-4 dkg méz, 2 dkg vaj, 14 dkg liszt, csapott teáskanál szódabikarbóna, a dkg ét kakaópor, icipici só, 1 kisebb tojás (eredeti arányok - ez a mennyiség 3 tortalaphoz elég);
...a vaníliakrémhez: 1 l tej, 1 nagyobb (vagy 2 kisebb) vaníliarúd, 8 tojás sárgája, 180 g cukor, 60 g keményítő;
...továbbá: sok-sok (idény)gyümölcs és valamilyen zselé a tetejére (én expressz tortazselét használtam, ez az, amit csak el kell keverni forró vízzel - kb. 1/4 csomagból készítve elég ehhez a tortához).
Tovább olvasom...