2010. augusztus 6., péntek

Ringlóleves

Nagyon finom, kissé "karácsony-ízű" gyümölcsleves, zömmel ringlóból, néhány szem kékszilva támogatásával.


A vizet a cukorral, vaníliamagokkal és fahéjrúddal felforraltam, majd forrás után a lángot takarékra állítva kb. 15-20 percig lassan főztem. Ezalatt a gyümölcsöket megmostam, kimagoztam, negyedekre vágtam (kb. 80 dkg ringlót egészítettem ki ~1 kg-ra a kékszilvával, de bármelyikkel önmagában is elkészíthető).
Az előkészített gyümölcsöt a fűszeres vízbe tettem. Belereszeltem egy citrom héját és belefacsartam a levét. (Kóstoljunk!) A kardamomok hüvelyét eltávolítottam, a magokat a mozsárban összenyomtam, majd a leveshez adtam. Addig főztem lassú tűzön, amíg a gyümölcsök megpuhultak.


Ekkor a fahéjrudat eltávolítottam és a levest botmixerrel pépesítettem, végül átszűrtem, de ez abszolút opcionális. A tejszínt elkevertem a keményítővel és behabartam vele a levest. Forrásig főztem.
Hidegen, felvert tejszínhabbal és cukrozott, szeletelt mandulával tálaltam, de finom lehet melegen, egy gombóc vanília- vagy fahéjfagyival is.


Hozzávalók: 1 l víz, kb. 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 5-6 cm vaníliarúd magjai, 5-6 cm fahéjrúd, kb. 1-1,2 kg ringló (lehet kékszilva is; magozott mennyiség), 1 citrom leve és reszelt héja (vagy ízlés szerint), 2-3 szem kardamom, 1 dl tejszín, 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő.
Ebből hatalmas adag lesz, bátran felezhető.
Tovább olvasom...

2010. augusztus 5., csütörtök

Ismét megjelent!

...már hatodszorra, azaz fél éves lett a Kifőztük magazin! :)
Elérhetősége a szokásos: a korábban már megjelent példányokkal együtt, egy-két kattintással letölthető a magazin weblapjáról. Nyár(vég)i, szezonális receptekkel készültünk.


Bár a befőttkészítés ma már kevéssé népszerű, olykor hasznos lehet a tartósítás eme formája is. Ebben a számban többek között azt is megmutatom nektek, hogyan teszem el az őszibarackbefőttet.

Tovább olvasom...

2010. augusztus 1., vasárnap

"Bolognai" szósz

Meg kell mondanom, sosem kóstoltam az "igazit", csak a magyar változato(ka)t. Ezekből a tapasztalásokból hoztam létre az alábbi receptet, amit már jó ideje főzök, de legalábbis azóta, amióta kinőttem a tízes éveim végén dúló "ketchuppal sokkal biztosabb" felfogást. :) Készül sertésből, marhából, ezek keverékéből, olykor szárnyasból - most éppen sertéscombból.


A hagymát megpucolom, felaprítom. A húst ledarál(tat)om.
Némi olajon üvegesre-aranyosra pirítom a hagymát, majd ráteszem a húst. (A vöröshagyma pirítása végén néhány gerezd aprított fokhagymát is lehet/ajánlott hozzátenni, de én az esetek többségében egyszerűen kifelejtem.) Rendszeresen kevergetve addig párolom-pirítom (fedő nélkül), amíg a hús levet enged, azt elfővi és végül pirulni kezd. Ekkor sózom és borsozom a húst, valamint hozzáadom a paradicsompürét és kissé összesütöm vele. Vízzel az általam áhított állagúra hígítom, ízlés szerint fűszerezem. Cukorral és vörösborecettel igazítom az ízét, ha kissé csípősre szeretném, szárított chilipaprikát morzsolok bele és az edényt lefedve néhány percig hagyom rotyogni a tűzön.
Spagettiágyon, reszelt sajttal megszórva tálalom.


Ugyanezt a szószt/ragut használom a húsos pizza feltétjeként is. Ha soknak bizonyul az elkészített mennyiség, 1-2 adagot lefagyasztok belőle, később kiolvasztva ideális egy gyors vacsorához.


Belekerültek: 1 nagyobb fej hagyma, 1 kg sertéscomb, olaj, só, bors, 35-40 dkg paradicsompüré, 7-8 dl víz, őrölt gyömbér, szárított bazsalikom és/vagy oregánó és/vagy kakukkfű, kb. 3 evőkanál cukor, kb. 1 evőkanál vörösborecet, esetleg 2-3 kisebb szárított chili, néhány gerezd fokhagyma.
Tovább olvasom...

2010. július 30., péntek

Gyümölcsleves főzés nélkül

Már évek óta nem ettem ilyen levest. Aztán nemrég megláttam Ildinyónál, majd Chef Vikinél is és tudtam, hogy itt az ideje újra elővenni. Muszáj. Kell nekem!!! :))


Az elkészítése roppant egyszerű, összekeverem a narancslevet és a tejszínt, mézzel ízesítem, majd ízlés szerint telepakolom tisztított, és ha szükséges aprított, gyümölcsökkel. Jól behűtve tálalom.
Ebben az adagban sárgabarack, szilva, banán, szeder és málna lakott. A banánt érdemes csak tálalás előtt hozzáadni.


Hozzávalók: 1 l 100% narancslé, 3 dl 30% tejszín, méz/cukor, ízlés szerint gyümölcsök.
Főzés nélküli (joghurtos) gyümölcsös krémleves recept még ITT.
Tovább olvasom...

2010. július 28., szerda

Gyümölcsrizs

Én nem értem a gyerkőceimet. A gyümölcs magában ok, a tejberizs magában ok, a kettő együtt? Hát csak módjával... Pedig olyan finom, ezt még a férjem is megeszi annak ellenére, hogy ő alapjában nem bírja a tejberizses ételeket.
Nem értem... Tényleg nem, de azt hiszem, nem ez lesz az utolsó velük kapcsolatban, ami magas. :))


A gyümölcsrizs nálam úgy indul, hogy a rizst átválogatom, megmosom, majd egy edényben felteszem vízzel és egy icipici sóval (nem muszáj lefedni, én nem szoktam). Lassú tűzön főzöm. Amikor már nagyjából beszívta a vizet, felöntöm tejjel. Amint az is eltűnik a rizsben, jöhet a cukor és a tejszín. Addig főzöm, míg újra felforr, ekkor a tűzhelyet elzárom, hozzákeverem a vanília eszenciát és lefedem az edényt. Hagyom, hogy a tejszínt felvegye a rizs - nem kell teljesen, maradhat kissé "leveses". Kihűtöm, hűtés közben néha átkeverem.
A kihűlt tejberizsbe ízlés és idény szerinti gyümölcsöket teszek, a nagyobbakat kisebb darabokra vágva, a bogyósokat csak magukban. A tejszínt felverem fixálóval (nem kell "keményre"), végül összeforgatom a gyümölcsös rizzsel. Behűtöm, hidegen tálalom.


Hozzávalók: 3 dl rizs, csipet só, 4,5 dl víz, 4,5 dl tej, 2 dl tejszín, 5 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, további kb. 2 dl tejszín+1 habfixáló felverve, ízlés szerint gyümölcs (a képen őszibarack, málna és szeder).


Nagyon finom, ha reszelt citrom- vagy narancshéjat is keverünk bele, esetleg csipetnyi fahéjjal ízesíthető. Ez egy óriási adag, nálam sokszor a lányok előbb tejberizsként kivégzik egy részét, és csak a maradékból lesz gyümölcsrizs. Ekkor elég 1 dl tejszínt felverni hozzá a végén.
Tovább olvasom...

2010. július 26., hétfő

Egyszerű kelt lepény és pite

Lehűlt! Végre! Hogy mennyire lesz tartós, majd kiderül, de most végre nem olvadozunk a konyhában, így akár be is kapcsolhatjuk a sütőt. Egy kis kelt erejéig érdemes... Ez a recept a nagyim keltjéből indult, és egészen a Kifőztük 5. számáig jutott. :)


A liszteket kimérem, a közepébe lyukat fúrok. Egy kevés tejet meglangyosítok, a cukrot hozzákeverem és a liszt közepébe öntöm, majd az élesztőt belemorzsolom és felfuttatom. Amikor az élesztő megkelt, beleteszem a többi hozzávalót is és alaposan kidolgozom. Lágy, már éppen, hogy nem ragadós tésztát kapok, amit gombóccá igazítva kilisztezett kelesztőtálba teszek, a tetejét megszórom liszttel és lefedve kelni hagyom.
(A tészta kenyérsütőgép üstjében vagy egyéb, dagasztásra alkalmas eszköz segítségével is megdagasztható.)


A megkelt tésztát kissé átgyúrom, két részre osztom. A sütőt 180-190 fokra előmelegítem.


A kapros-túrós lepényhez a fél adag tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 24x36 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Ebbe a tepsibe helyezem a tésztát.
A túrót összetöröm, elkeverem a tejföllel, zsemlemorzsával, és ízlés szerint cukorral, esetleg citromlével ízesítem. A kaprot felaprítom, a túróhoz keverem. Ezután a tojásokat szétválasztom, a sárgáját a túróba keverem, a fehérjét kevés sóval habbá verem és beleforgatom a masszába. A tölteléket a tésztára simítom és az előmelegített sütőben pirosra sütöm. (Nem szükséges, de a sütés vége előtt 1-2 perccel, a túrót megkenhetjük kevés tejjel vagy tejföllel elkevert tojássárgájával.)


A meggyes pitéhez a tészta másik felét kettéosztom. Az egyik felet lisztezett munkalapon vékonyra nyújtom. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy kizsírozok és lisztezek). Belehelyezem a kinyújtott tésztát.
A magozott meggyet összeforgatom a zsemlemorzsával és a mandulával, majd cukorral ízesítem. A tésztalapra szórom a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtom, és a töltelékre helyezem. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával lekenem, villával megszurkálom és az előmelegedett sütőbe tolom, pirosas-barnára sütöm. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral megszórom.


Hozzávalók...
...a kelt tésztához:
kb. 2,8 dl tej (mennyisége a liszttől függ), 5-6 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1 teáskanál só, 25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 1 evőkanál cukor, 2,5 dkg élesztő;
...a kapros-túrós töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, kb. 4 evőkanál cukor, 2 tojás, ízlés szerint kapor, 1 evőkanál zsemlemorzsa, citromlé ízlés szerint, egy kis csipet só;
...a meggyes töltelékhez (fél adag tésztához): 50 dkg meggy (magozva mért mennyiség), 3 evőkanál zsemlemorzsa, kb. 4 evőkanál cukor, 5 dkg szeletelt mandula;
...a pite/lepény tetejére: tejjel elkevert tojássárgája.

Ha csak egyféle keltet sütnénk, a töltelék mennyiségét duplázzuk!
Tovább olvasom...