Általában sárgabarackos gombóchoz gyúrok burgonyás tésztát, de tegnap reggel a mákos nudli gondolatával ébredtem, így sárgabarack és szilva ide vagy oda, nekiálltam.
Szokásos módon, héjában főtt, majd összetört és kihűtött krumpliból gyúrtam. Mivel kifogytam a zsírból itthon, az esőben pedig nem sok kedvem volt megmozdulni érte, a tojás és liszt mellett kivételesen vajjal dolgoztam össze, így is megfelelő lett az állaga. Mivel a mákimádatom "egyedülálló" :D a családban, így a begyúrt tésztámat több részre osztottam. Készült belőle:
Mini lekváros gombóc...
...amihez a tésztát kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, majd kb. 5-6 cm oldalméretű négyzetekre vágtam. Egy-egy kanálka sütésálló lekvárt tettem a négyzetek közepére, majd gombóccá formáltam őket. Bő, lobogva forró, enyhén sózott vízben pár perc alatt készre főztem, majd vajon pirított zsemlemorzsába forgattam a gombócokat.
Mákos és morzsás nudli
A nudlihoz a tésztát vékony, kb. 1 cm átmérőjű, hurkákká sodortam, amiket kb. 2 centis darabokra vágtam. Darabolás után még egy-két görgető mozdulattal megigazítottam őket, ezután ők is a forró vízben végezték. 2-3 perc alatt készre főttek. Egy részük a pirított zsemlemorzsa maradékába, a maradék pedig cukorral őrölt mákba forgatva vált fogyaszthatóvá.
Paradicsomszószos gnocchi
A hurkás-darabolós részig ugyanaz, mint a nudli esetében, ám ezt méretre vágás után villával formáztam. Ha a fekvő kukackákat villával ellapítom, inkább téglalap formájú tésztát kapok, én kör alapban gondolkodtam, így a kukacokat talpra állítottam és így nyomtam le a villa hátával. Kb. úgy fest, mintha apró golyócskákat lapítanék el, csak némileg időtakarékosabb. A csíkos hátú korongocskákat, tálcára sorakoztatva, a hűtőben pihentettem felhasználásig - ez a férjemnek készült és frissen főztem ki.
Miután kifőttek, azonnal megúsztattam az időközben elkészített paradicsomos szószban.
Hozzávalók...
...a burgonyás tésztához: kb. 1 kg krumpli, 2 tojás, 10 dkg vaj, kb. 15-20 dkg liszt+a nyújtáshoz, só;
...a tálaláshoz: mák, lekvár, porcukor, pirított zsemlemorzsa, paradicsomos szósz, sajt - vagy ízlésünk szerint.
Szokásos módon, héjában főtt, majd összetört és kihűtött krumpliból gyúrtam. Mivel kifogytam a zsírból itthon, az esőben pedig nem sok kedvem volt megmozdulni érte, a tojás és liszt mellett kivételesen vajjal dolgoztam össze, így is megfelelő lett az állaga. Mivel a mákimádatom "egyedülálló" :D a családban, így a begyúrt tésztámat több részre osztottam. Készült belőle:
Mini lekváros gombóc...
...amihez a tésztát kb. 3-4 mm vékonyra nyújtottam, majd kb. 5-6 cm oldalméretű négyzetekre vágtam. Egy-egy kanálka sütésálló lekvárt tettem a négyzetek közepére, majd gombóccá formáltam őket. Bő, lobogva forró, enyhén sózott vízben pár perc alatt készre főztem, majd vajon pirított zsemlemorzsába forgattam a gombócokat.
Mákos és morzsás nudli
A nudlihoz a tésztát vékony, kb. 1 cm átmérőjű, hurkákká sodortam, amiket kb. 2 centis darabokra vágtam. Darabolás után még egy-két görgető mozdulattal megigazítottam őket, ezután ők is a forró vízben végezték. 2-3 perc alatt készre főttek. Egy részük a pirított zsemlemorzsa maradékába, a maradék pedig cukorral őrölt mákba forgatva vált fogyaszthatóvá.
Paradicsomszószos gnocchi
A hurkás-darabolós részig ugyanaz, mint a nudli esetében, ám ezt méretre vágás után villával formáztam. Ha a fekvő kukackákat villával ellapítom, inkább téglalap formájú tésztát kapok, én kör alapban gondolkodtam, így a kukacokat talpra állítottam és így nyomtam le a villa hátával. Kb. úgy fest, mintha apró golyócskákat lapítanék el, csak némileg időtakarékosabb. A csíkos hátú korongocskákat, tálcára sorakoztatva, a hűtőben pihentettem felhasználásig - ez a férjemnek készült és frissen főztem ki.
Miután kifőttek, azonnal megúsztattam az időközben elkészített paradicsomos szószban.
Hozzávalók...
...a burgonyás tésztához: kb. 1 kg krumpli, 2 tojás, 10 dkg vaj, kb. 15-20 dkg liszt+a nyújtáshoz, só;
...a tálaláshoz: mák, lekvár, porcukor, pirított zsemlemorzsa, paradicsomos szósz, sajt - vagy ízlésünk szerint.