Nemrég nagyon megkívántam Margit2 rizskochját. :))) Ritkán készítem, mert a férjem nem nagyon rajong érte...nem is tudja, mi a jó. :D Sok variálás nincs a különböző receptekben, az én változatom kissé morzsálódó (de nem száraz), nem túl édes, és nagyon könnyű, szinte lehetetlen abbahagyni az evését. Tegnap Húgommal a fél adagot megettük együltő helyünkben - persze ő utána sűrűn hangoztatta, hogy 3:2 szelet a javamra... :D
Sima hosszúszemű "A" rizst használok hozzá, de természetesen aki ragaszkodik a gömbölyű szemekhez, csak nyugodtan... :) A rizst megmosom, majd enyhén sós vízben, fél rúd vanília magjaival és hüvelyével együtt felteszem főni. Sokak szerint ez fúj, mert a tejberizsben mit keres a víz, de én évek óta így készítem a rizsfelfújtat, ez vált be leginkább. Amikor beszívta a vizet, tejet adok hozzá, majd készre főzöm. Nem hagyom kihűlni, hanem átteszem egy nagyobb tálba és egymás után hozzákeverem a hozzávalókat. Először a vajat, majd az édesítőket, a citromhéjat, az aszalt gyümölcsöket, a tojássárgákat, végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt jénaiba teszem a masszát és előmelegített sütőben, 180 °C körül, kb. 45-60 percig sütöm.
Hozzávalók: 3 dl rizs, 9-10 dl folyadék (tej és víz felesben), só, fél rúd vanília (mag és hüvely is) vagy vanília eszencia, 4-5 evőkanál cukor (most 4 evőkanál akácméz és egy kevés kristálycukor), 5-6 db tojás szétválasztva, 5 dkg vaj, fél citrom reszelt héja (ha kisebb, akkor mehet bele az egész héj is), 5-10 dkg aszalt gyümölcs (nálam általában 2-2 dkg aszalt meggy, fekete cseresznye és vörös áfonya), vaj és zsemlemorzsa a formához/tepsihez, ízlés szerint lekvár, öntet, porcukor a tálaláshoz.
Ha krémesebbre szeretnéd, akkor a folyadék és a vaj mennyiségét növelned kell.