2010. június 19., szombat

Citromos "Böske"

A Kifőztük magazin 4. számához készült ez a desszert és párja, "Erzsébet" is. :) Böske egy egyszerű poharas desszert, de akár az egész - vagy többszörös - mennyiség egyben, egy nagyobb tálban is elkészíthető. Villámgyors, a tördelt-morzsolt babapiskótának köszönhetően néhány órán belül fogyasztható, persze minél többet pihen a hűtőszekrényben, annál krémesebb, puhább és finomabb lesz a végeredmény. Citromrajongóknak meleg nyári napokon kötelező! :))


A krémhez a citromhéjat, citromlevet, tejfölt összekeverem, ízlés szerint porcukorral ízesítem. A tejszínt felverem a vaníliás cukorral és a habfixálókkal, majd az egészet összeforgatom. A babapiskótát kisebb darabokra tördelem, a poharak aljába szórok egy keveset belőle, erre egy réteg krém kerül, majd újabb adag piskóta és végül a maradék krémmel zárom le. Hűtőben pihentetem legalább 3-4 órán keresztül, tálalás előtt a tetejére csokoládé forgácsot vagy csokoládé reszeléket szórok, illetve csokilapokat tördelek rá.


Hozzávalók (4 adag)...
...a krémhez:
1 nagyobb citrom finomra reszelt héja, 20 dkg tejföl, kb. 0,5 dl citromlé, 3-4 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 2 teáskanál vaníliás cukor, 2 csomag habfixáló (kb. 5 dl folyadék fixálásához);
...továbbá: 6-8 db babapiskóta, étcsokoládé lapocskák/reszelék/forgács.

A Kifőztük eddig megjelent számai, regisztráció és bejelentkezés után, továbbra is ingyenesen letölthetők a magazin honlapján.
Tovább olvasom...

2010. június 18., péntek

Másfél kiló meggy...


Az ennyi, mint itt a képen látszik... Persze, aszalás után. :)))
Már régóta szerettem volna egy aszalógépet. Tavaly "rengeteg" (a fa méretéhez viszonyítva) meggyünk termett, akkor határoztam el, hogy márpedig idén én már biztos, hogy aszalni is fogok belőle! Naná, hogy most rosszabb lett a termés, ráadásul kisebb-nagyobb lakók is felütötték fejüket a szemekben, de mivel bízom a napos nyárban, a szépen beérő paradicsomokban, azért csak megvettük a gépet.

Próba-aszalás: meggy. Fogalmam sincs, mennyi férhet összesen az 5 tálcára, de vagy 4 kiló biztosan. Én csak másfél kilót aszaltam, ennyi volt, ami igazán szép érett és hibátlan volt. Fél-fél kilónként három tálcára osztottam el. A szárakat eltávolítottam, a magokat a használati útmutató tanácsára benne hagytam.


Úgy 6 óra elteltével kerültek a szemek olyan állapotba, hogy már magozhatónak ítéltem őket. Jópofa dolog a fonnyadt meggyet magozni, ugyanis lédús elődjéhez képest szinte semmi nedvesség nem távozik már ilyenkor, de legalábbis nem fröcsköl mindent össze a meggylé. :D Persze hiába az alapos válogatás, volt néhány lakott is közöttük, azokat a szemeket kiszedtem és már nem kerültek vissza az aszalóba.

ilyen volt magozás előtt

magozás után így indult tovább az aszalás
 
Ezek után már csak néhány órányi (további 16) aszalás következett. Fogalmam sincs, meddig kellett volna aszalnom, mert ez volt az első próbálkozásom, de igyekeztem biztosra menni. Folyamatosan ellenőriztem a szemeket, cserélgettem a tálcákat, sőt, egyszer még a szemeket is átrendeztem, azaz összeszedtem az összes lédúsabbat és lepakoltam a legalsó tálcára őket. A meggyek már ekkor sem voltak lédúsnak mondhatók, azaz nyomásra nem sikerült igazából levet nyomnom belőlük, de még azért eléggé "fogtak", és a tájékoztató is azt javasolta, hogy jóóól szárítsuk ki a szemeket, jobban, mint ahogy készen kapni.

...hát én jóóól kiszárítottam...


A végeredmény: 1,5 kg érett, egészséges meggy, mínusz magok, mínusz lakott szemek, mínusz nedvesség, mínusz "kóstoló"=kb. 215 g aszalt meggy. 
3-4-5 dkg-os lezárt zacskókat készítettem, ezeket még egy befőttesüvegbe helyeztem. Ahogy szepy mondaná: "térdre, imára", hogy ezek után még el is álljanak. :)


Kedves aszalásban jártas bloggertársak: jól csináltam? Ti is így aszaljátok (géppel) a meggyet?
Tovább olvasom...

2010. június 17., csütörtök

Nektarinleves darakockákkal

Ismét egy nagyon gyors leves, lehűtve meleg nyári napokon remek hűsítő. Hasonló már található néhány a blogomon, egy egyszerű levesbetétet mutatok most hozzá, érdemes kipróbálni.
További levesbetét-ötleteket olvashattok, ha letöltitek a Kifőztük magazin 3. számát!


A fahéjból, citromhéjból, vaníliából, cukorból és vízből fűszerkivonatot főzök. Közben a nektarint leforrázom, héját lehúzom, majd kisebb darabokra vágom. A kivonatból kihalászom a fűszereket, beleteszem a barackot, egyet forralok rajta, majd botmixerrel pürésítem. A tejszínt kikeverem a keményítővel, ezzel sűrítem a barackpürét.
Tejbegríz-kockákkal tálalnám, de most éppen nem volt itthon búzadara, így kukoricadarából készítettem. A sűrűre főzött tejbedarát egy alufóliával bélelt négyzet alapú edénybe simítom. Hűtőben megdermesztem, majd tányérra borítva, a fóliát lehúzva, apró kockákra vágom. Tálaláskor a levesbe teszem a kockákat és fahéjjal megszórom.


Hozzávalók...
...a leveshez:
4 dl víz, fél fahéjrúd, 5 cm-es vaníliadarab felhasítva - hüvely és magok is kerüljenek a levesbe, 1 kisebb citrom vékonyan hámozott héja (ízlés szerint kerülhet bele a levéből is), 3-4 evőkanál cukor, 6 kisebb nektarin (kb. 60 dkg), 1 dl tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő;
...a levesbetéthez: 3 dl tej, 3-4 evőkanál búza- vagy kukoricadara, picurka só, 1 evőkanál vaníliás cukor, őrölt fahéj a tálaláshoz.
Tovább olvasom...

2010. június 15., kedd

Karamellfagylalt

Még az első fagyijaim között próbáltam ki egy karamellfagyit, ami bár finom volt, nekem nagyon-nagyon édes. Szeretem, ha a karamellízt nem nyomja el a cukor édessége, így aztán visszatértem a kezdetekhez és onnan indultam újra (és újra és...). Ez a fagyi kevésbé édes, viszont karamellízű, éppen úgy, ahogy mi szeretjük.


A cukrot egy edényben a tűzre teszem melegedni. Amikor az edény átmelegedett, hozzáteszem a vizet is, és lassú tűzön karamellizálom. A sötétre karamellizált cukorhoz hozzáadok 3 dl tejet, majd együtt tovább melegítem.


Közben a tojássárgákat kikeverem a keményítővel, cukorral, sóval és a fél deci tejjel. Amikor a karamell már teljesen elvegyült a tejjel, a tojásos keveréket hozzácsorgatom és kézi habverővel simára keverem benne. Ezután forrásig melegítem a keveréket, a főzés végén még egy kevés vanília eszenciát adok hozzá. Aki jobban kedveli a cukrot a karamellben, mint mi, a tűzhely lezárása előtt kóstoljon és cukrozzon... :)) Kihűtve hűtőbe teszem egy éjszakára.
Fagyasztás előtt a tejszínt felverem, összeforgatom a karamellalappal, majd fagylaltgépben készre fagyasztom.


Hozzávalók...
...a karamellhez:
5 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz;
...továbbá: 3+0,5 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), só (ha édeset szeretnénk, csak egy icipicit, ha sós karamellfagyit, akkor egy jó nagy csipetnyit), 1 teáskanál vanília eszencia, valamint 2,5 dl tejszín (én literes tejszínt használok, aki kicsit vesz, nyugodtan használhat 2 dl-t, az is elég bele).
Tovább olvasom...

2010. június 14., hétfő

Mentás szíverősítők

Jucinál jött szembe velem egy nagyon szép színű mentás likőr - bár inkább mézes-mentás pálinkának nevezném a csekély 60 fokos alapból készülő itókát. :) A próbához én némileg könnyebb műfajt választottam, az enyém csak 50 fokos volt :)), emellett készült egy változat vodkával is.
Mindkét italt ugyanúgy készítettem, egyforma mennyiségben került bele a mentalevél és a méz is - bár mindkét ízesítőből több, mint az eredeti receptben. Juci útmutatója szerint lelkiismeretesen összekutyultam az egészet, majd naponta rázogattam, kb. kétszer-háromszor. 5 nap után szűrtem le.


Tapasztalat:
- a pálinkával készülőnek sokkal szebb színe lett, de Juciét meg sem közelíti (elrontottam valamit vagy csak hiányzott az a plusz 10 fok? :D), a vodkás változatot inkább csak a méz színezte meg (nem nyugszom, zöld likőrt akarok! :D)
- a vodkával készült likőr íze sokkal-sokkal mentásabb, mint a pálinkás változaté, illetve a pálinka természetesen jobban elnyomja a menta ízét,
- bár az ízének szerintem jót tett a mézturbó, mindkét változat kissé opálos lett tőle, na de ez a legkevesebb, a végeredmény a lényeg! :)

Mindkettő finom lett, igaz teljesen más ízvilág - a gyengébb jobban bejön nekem, az erősebb a páromnak, ez mondjuk így arányos. :)) 
Juci, köszönöm! :)


Hozzávalók (próbamennyiség, tessék felszorozni):
6 dkg méz (nálam selyemfűméz), 2 szál menta levelei (20-25 levél), 2 dl vodka vagy pálinka.
Tovább olvasom...

2010. június 13., vasárnap

Ribizlis(h)erbet

Ezt a - nevezzük egyszerűen csak fagyinak, szóval ezt a - fagyit próbaképpen készítettem és muszáj feltennem, mert amilyen egyszerű, olyan finom lett. Nemrégiben ráfanyalodtam egy cukrászda gombóckínálatára és sikerült beválasztanom egy feketeribizli s(h)erbetet. Mivel finom volt, örültem magamnak és a jó választásnak, még ha csodálkoztam is magán a fagyin, ugyanis nem a várt gyümölcs+cukor+víz kombináció volt. Hazaérve hatalmas (ötperces :D) kutatómunkával kiderítettem, hogy a sherbet és a sorbet állítólag nem egy és ugyanaz, mert utóbbival ellentétben az előbbi tartalmaz tejet, tejterméket is. Na bumm.
Ráadásul mindkettőt inni kellene...na de mindegy is, mert kinél így, kinél meg úgy készül, különben pedig egy kicsit olvadni hagyjuk és máris belefér a keretbe... :))


Mirelit piros ribizlit használtam hozzá, még a tavalyi termés végét fogyasztom - éppen időben, hamarosan érkezik az utánpótlás. Egy edénybe tettem a ribizlit, kevés vizet csorgattam alá, majd cukrot adtam hozzá. Lassú tűzön főztem - néhány percig forrni hagytam, ezután hagytam kihűlni. Közben a joghurtot lecsepegtettem. A kihűlt ribizlit egy szűrőn átpasszíroztam, belekevertem a "görög" joghurtot és mivel savanykásnak ítéltem, még ízesítettem egy kevés vaníliás cukorral. Ezután a joghurtos keveréket néhány órára hűtőbe tettem. Miután az alap lehűlt, géppel kifagyasztottam.


Hozzávalók (kisebb adag):
40 dkg piros ribizli, 1 dl víz, 5 evőkanál cukor+1 evőkanál vaníliás cukor (vagy ízlés szerint), 15-16 dkg görög joghurt (3x140 grammot csepegtettem le hozzá).
Tovább olvasom...

2010. június 12., szombat

Bodzás limonádé

Bodzaszörpből készülő limonádé avagy a mojito alkoholmentes, bodzára hangolt változata (bodzito :P). Kinek melyik a szimpatikusabb. :) Napnyugtakor mehet bele egy kis fehér rum is, de napközben így, hűsítőn, frissítőn az igazi.


Szerencsére a fűszeresemben nagyon szép a menta, így abból használok bele. Néhány szálról letépkedem a leveleket és egy kancsóba dobom. A lime-o(ka)t megmosom, négybe vágom, a levelekre csavarom a levét, és a kifacsart cikkelyeket is beledobom. Ezután egy halom tört jeget teszek az edénybe és törőfával kicsit megdolgozom a mentaleveleket és a lime-gerezdeket. Mehet rá a bodzaszörp, a bubis ásványvíz és végül még felturbózom némi jéggel. Szuper!


Bodzaszörpöt nem készítettem idén, tavaly nagyobb mennyiséget tettem el és még mindig van belőle, nálam így természetesen ez adja az alapízt. Ha nincs saját készítésű, lehet készen is vásárolni, de az ízesítésnél mindenképpen kóstoljunk, hogy az általunk használt szörphöz állítsuk az ízeket.

További remek limonádé recepteket próbálhatsz ki Moha konyhájából, ha letöltöd a Kifőztük magazin 4. számát!


Hozzávalók kb. másfél literhez: 3-4 szál menta levelei, 1-2 db lime, 5 dl szénsavas ásványvíz, 2,5 dl bodzaszörp (a mennyiség szörpfüggő, kóstoljunk), sok-sok tört jég és jégkocka.
Tovább olvasom...