Anno gyerekként a sóskafőzeléket mi egyszerűen csak sóskának hívtuk, gondolom azért, mert a főzeléken kívül egyéb változatban nem fordult elő anyum konyháján. Na nálam sem - vagyis igen: néha nyersen kerül dézsmálásra szedés közben, a kertben. Mosatlanul, a homokot leseperve. Csak így egyszerűen. :)
A főzelékhez azért megtisztítom a sóskát :)), a levélszárakat lecsípem, a nagyobb leveleknél teljesen eltávolítom, majd a leveleket alaposan megmosom és lecsepegtetem. Egy megfelelő méretű edényben vajat olvasztok, rádobom a leveleket, lefedem és megvárom, míg a levelek összeesnek. Ezalatt a tejben elkeverem az étkezési keményítőt, hozzákeverem a tejszínt is, majd a megpárolódott levelekhez csorgatom. Pici sóval, cukorral, mézzel ízesítem és botmixerrel ímmel-ámmal pépesítem a leveleket. Forrásig főzöm.
Rendszerint bundás kenyérrel tálalom, most éppen csíkokra vágott sörtésztában sült csirkemell is került mellé, de tökéletes főtt burgonyával, kemény tojással is.
Az egész (a sóskatisztításon felül) kb. 10 perc alatt elkészül: gyors, egyszerű és nagyon finom étel.
Hozzávalók kb. 4 személyre: 0,5 kg sóska, 4-5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, csipet só, cukor és/vagy méz ízlés szerint.
A főzelékhez azért megtisztítom a sóskát :)), a levélszárakat lecsípem, a nagyobb leveleknél teljesen eltávolítom, majd a leveleket alaposan megmosom és lecsepegtetem. Egy megfelelő méretű edényben vajat olvasztok, rádobom a leveleket, lefedem és megvárom, míg a levelek összeesnek. Ezalatt a tejben elkeverem az étkezési keményítőt, hozzákeverem a tejszínt is, majd a megpárolódott levelekhez csorgatom. Pici sóval, cukorral, mézzel ízesítem és botmixerrel ímmel-ámmal pépesítem a leveleket. Forrásig főzöm.
Rendszerint bundás kenyérrel tálalom, most éppen csíkokra vágott sörtésztában sült csirkemell is került mellé, de tökéletes főtt burgonyával, kemény tojással is.
Az egész (a sóskatisztításon felül) kb. 10 perc alatt elkészül: gyors, egyszerű és nagyon finom étel.
Hozzávalók kb. 4 személyre: 0,5 kg sóska, 4-5 dkg vaj, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, csipet só, cukor és/vagy méz ízlés szerint.
8 megjegyzés :
Kérek-kérek-kérek...ki vagyok éhezve a sóskára;opppp
Ez az egyetlen főzelék, amit bárki bármikor készíti, nem bírom megenni. De képileg nagyon guszta :) és egy spenótfőzeléket képzelek oda :) Bár ha elém raknád megkóstolnám, mert a remény hal meg utoljára
Mi is szeretjük a sóskát , nyersen salátába, levesnek, főzeléknek.
Tele van vitaminnal.
Niki, én is így voltam vele, de már ok minden. ;) (Elfogyott...)
Bianka, éppen erről elmélkedtünk tegnap - még nem találkoztam senkivel, aki mindkettőt szeretné. Vagy imádom vagy utálom, köztes megoldás nincs. :D Én spec a spenótot nem bírom megenni, de minden évben megfogadom, hogy egyszer "csakazértis" főzni fogok és majd az alapján eldöntöm, hogy szeretem-e. :))
Juci, levesnek még nem készítettem, de tervben van. :)
Az én családom is így, és csak így készítette, én is ezt viszem tovább.Nagyon szeretem, még a feltétek is szóról-szóra, nálunk is így van.Egyszer valahol levesként tették elém, furcsa volt, mert nem volt édes.
Én a sóskát és a spenótot is nagyon imádom! :-)
Anikó, szerintem nekem is furcsa lesz, ha egyszer elkészítem. :)
Margitka, akkor te vagy a kivétel! :)) Ezután már biztos, hogy megpróbálkozom valamikor azzal a spenóttal... :)))
Leg-leg-leg kedvencebb ételem!!!!!
Megjegyzés küldése