2011. március 24., csütörtök

Mákos guba

A mákos guba az egyik első étel, amire emlékszem gyerekkoromból. Anyum csak egyszerűen, a kiflit tejjel meglocsolva, mákkal megszórva tálalta, én egy ismerősöm ajánlása után már egyből ezzel a sült változattal próbálkoztam. Persze nem bántam meg, hogy kipróbáltam: már nem is készíteném máshogy. :))


A tejet és a tejszínt egy evőkanál cukorral megmelegítem. Amíg a tej melegszik, a kiflit 7-8 mm-es karikákra szeletelem, valamint a mákot ledarálom és összekeverem a maradék cukorral.
Vajjal kikent sütőtálban rétegezem az alábbiak szerint: kiflikarikákkal kirakok egy sort, meglocsolom a meleg tejszínes tejjel, megszórom a cukros mákkal, majd újra egy sor kifli, tejes locsolás és mák következik, amíg csak a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mák kerül, így tolom az előmelegített sütőbe, 170-180 °C-ra. Addig sütöm, míg kellemes illata lesz. :) Nagyobb kockákra szeletelve, porcukorral meghintve tálalom.
Ezt a sült gubát meg lehet bolondítani reszelt almával, lekvárral (...), vagy elkészíthető tojáshabbal a tetején is (erre akár a fagyasztóban elfekvő fehérjekészletből is lehet használni), de én így egyszerűen szeretem a leginkább.


Hozzávalók: 6-8 kiskifli (most 2 db szikkadt Graham nagykifli), 4 dl tej, 2 dl tejszín (30%), 13-15 dkg darált mák, 4-5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), vaj a tál kikenéséhez.
Szoktam a tejszín helyett is tejet használni, ilyenkor néhány deka vajat teszek még bele. Ha a folyadék kevésnek bizonyulna, bátran lehet növelni a mennyiségét, hogy a kész guba ne legyen fojtós.
Tovább olvasom...

2011. március 22., kedd

Napraforgó

Vannak receptek, formázások, amik végigsöpörnek a blogokon. Ez a napraforgó is ilyen, Limara hozta nemrég a "blogtudatba". Nálam Graham liszttel készült, mennyei lett, a tészta puha és másnaposan is fantasztikus. Ha marad... A formázás pedig rém egyszerű, nem kell megijedni tőle, ráadásul remekül lehet villogni vele a vendégek előtt - ezt bizton állíthatom, mert kipróbáltam. :D


A pontos leírásért és fázisképekért érdemes Limarához látogatni, nála remekül látható a lényeg. Röviden: a tésztát kenyérsütőgép üstjében megdagasztatom, lisztezett kelesztőtálban kelesztem. A megkelt tésztát átgyúrom, négy gombócra osztom. A gombócokat 2-3 mm vékonyra nyújtom és sütőpapíros tepsibe helyezve, kettesével, tetszőleges töltelékkel "összeragasztom". :) A megtöltött tészta közepét egy pohárral kijelölöm, majd a jelölésig pizzavágóval 12-16 cikkelyt vágok, ezeket egymás után kétszer megcsavarom.
A napraforgót letakarva fél órán keresztül kelni hagyom, majd felvert tojással lekenve, a közepére magokat, pelyheket szórva, előmelegített sütőbe dugom. 180 °C-on egymás után, negyed-negyed óra alatt, megsütöm a két virágocskát.


Nálam (eddig) készült paradicsomos-szalonnás (apróra vágott, pirított bacon), paradicsomos-sajtos, tejfölös-gombás változat. A személyes kedvencem a gombás töltelék, ehhez 10 kisebb gombát nagyon apróra vágok, olajon vagy vajon megpirítok. Ezután hozzádobok 3 aprított fokhagymagerezdet, amint illatozni kezd, borsot őrölök rá, megsózom, majd kb. 15 dkg tejfölt keverek hozzá. Kevés mustárral ízesítem, majd kihűlve kenem a tésztára. (Ez 1 db napraforgóra elegendő mennyiség.)


Hozzávalók 2 napraforgóhoz: 140 g natúr joghurt, kb. 1,8 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tojás, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 35 dkg finomliszt, 15 dkg Graham liszt (esetleg még további 1-2 csipet liszt az igazításhoz, ha szükséges), 2 dkg friss élesztő, továbbá liszt a nyújtáshoz, 1 tojás a kenéshez és magok a szóráshoz, valamint tetszőleges töltelék.
Limara, köszönöm! :)
Tovább olvasom...

2011. március 21., hétfő

Elismerések

Egy kis pótlással indítom ezt a hetet. Nemrégiben Jucitól, majd a napokban Dittától kaptam...egyszerre három díjat. Köszönöm szépen lányok! Juci, neked külön a számomra nagyon kedves szavakat is! :)


Mostanában nem igazán volt időm más blogokat látogatni vagy újakat megismerni, így ezeket a díjakat most azoknak ajánlom, akik az oldalsávban látható bloglistámban szerepelnek. Ők azok a bloggerek, akik munkáit igyekszem napi szinten nyomon követni. :)

Anikótól pedig még korábban kaptam meg a Liebster blog díjat, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! :))


Ezt ezelőtt már megkaptam, a hozzáfűzött gondolataimat az eredeti bejegyzésben olvashatjátok. :)
Tovább olvasom...

2011. március 19., szombat

Zöldséges tészta

Ismét egy egyszerű étel, ami (illetve amihez hasonló) rendszeresen készül nálunk. Sok finom, színes, tavaszidéző zöldségből készül, ennél nem is vágyom most többre. :)


A tésztafőző vízzel indítok - felteszem melegedni. Ezután előkészítem a zöldségeket, tisztítás után csíkozom-kockázom-reszelem-szeletelem. Eddigre általában a víz is felforr, így mehet bele a só, olaj és a tészta, újraforrás után elzárom a tűzhelyet és lefedve hagyom a tésztát a vízben puhulni.
Egy wokban olajat hevítek. A felforrósodott olajba dobom a zöldségeket egymás után, 1-2 percnyi különbséggel: először a répát, majd a paprikákat, a hagymát, a cukkinit, a gombát és végül az átöblített, konzerv bébikukoricát. Kevergetve rövid ideig pirítom, párolom a zöldségeket, majd hozzáadok egy kevés friss, reszelt gyömbért, paradicsompürét, szójaszószt, sózom és borsozom. Ha szükséges, kevés vizet lehet hozzálöttyinteni. Balzsamecettel és mézzel ízesítem, végül hozzákeverem a leszűrt spagettit.
Tálaláskor egy kevés reszelt sajttal meg lehet szórni a tetejét.


Belekerült: (szőlőmag)olaj, 1 kisebb sárgarépa lereszelve, 1/3 sárga és 1/3 piros kaliforniai paprika csíkozva, 6-8 cm póréhagyma karikára vágva, 1 cukkini (20 cm) csíkokra vágva, 10 db normál csiperke szeletelve, 1/2 üveg bébikukorica falatnyi darabokra aprítva, gyömbér reszelve, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, szójaszósz, balzsamecet, méz, szükség esetén kevés víz, kb. 20 dkg durum spagetti előre megfőzve.
Tovább olvasom...

2011. március 18., péntek

Variációk töltött csirkemellre

Egy újabb egyszerű étel - amit még a kis-nagylányom szülinapjára készítettem. "Csirkemell-napot" tartottunk: a hús egyik része juhtúróval, egy másik adag pedig egyszerű, vajon megpirított gombával és sajttal volt töltve.


Az egész csirkemelleket feleztem, kifiléztem és lehártyáztam, eközben eltávolítottam a közepén meghúzódó hosszúkás izomcsíkot is (aminek fogalmam sincs, mi a neve, ha egyáltalán van neki). Ezután a hosszabb oldalán bevágtam - mintha két szeletet vágnék belőle, de nem vágtam végig a húst, hanem egyben hagytam, így szétnyitva egy nagy hússzeletet kaptam eredményül. Ezt szükség szerint formáztam, majd alaposan kiklopfoltam.
A juhtúróval töltött változatban nem sóztam belülről, csak megborsoztam, majd egy evőkanálnyi juhtúrót eloszlattam a szelet egyik felén (én szeretem kapros-juhtúróval töltve is). Ezután ráhajtottam a másik felét, hústűvel megtűztem, kívülről finoman megsóztam és hagyományosan paníroztam, végül egy tányéron a fagyasztóba tettem kb. egy órára.
A gombás-sajtos töltelékhez a gombát megtisztítottam, vékonyra szeleteltem, majd vajon megpirítottam. Kevés sóval és őrölt borssal ízesítettem. A kiklopfolt szeleteket enyhén sóztam, erre halmoztam a gombából. Egy nagy csipetnyi reszelt sajtot tettem még rá, végül a fent leírt módon fejeztem be az előkészítést.
Az előkészítésnél leeső darabokat apró kockákra vágtam és durvára tört kukoricapehelybe bundáztam. Tálalás előtt bő, forró olajban kisütöttem a húsokat. Köretként zöldséges rizst, burgonyapürét és salátát kínáltam hozzá.


Hozzávalók 4 személyre: két nagyobb egész csirkemell (vagy 4 fél), só, őrölt bors, a panírozáshoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, a sütéshez olaj;
...a juhtúrós töltelékhez: 125-150 g juhtúró, ízlés szerint friss kapor;
...a gombás-sajtos töltelékhez: 6 közepes-nagy csiperke, ízlés szerint reszelt sajt, só, őrölt bors, kevés vaj.
Tovább olvasom...

2011. március 16., szerda

Kapusznyika Graham liszttel

Mostanában szinte minden keltbe csempészek egy kis Graham lisztet, legutóbb a kapusznyikába is. A nagyim tésztájából készült változat már szerepel a gyűjteményben, ez a recept is abból indult, csak közben átesett egy plasztikai műtéten. :) Nagyon finom lett, a tészta másnap is tökéletesen puha volt - gyanús, hogy ezentúl így fog készülni.


A töltelék előkészítésével indítottam. Ehhez a káposztát megtisztítottam, lereszeltem és enyhén lesóztam. Hagytam állni, kb. fél órán keresztül - ezalatt a tészta hozzávalóit kimértem, majd a munkát a kenyérsütőgépre bíztam (a dagasztás természetesen hagyományosan is kivitelezhető). Amíg a gép dolgozott, a levétől kinyomkodott káposztát kevés olajon, sózva, borsozva megdinszteltem.
A dagasztás után a tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem és hűvösebb helyen, lassan kelesztettem. Miután megkelt, 20 db egyforma méretű gombóckára osztottam, amit lefedve hagytam újabb 15 percig pihenni.


Ezután a gombócokat egyenként, kb. 12 cm átmérőjű kerek lapokra nyújtottam és a már kihűlt káposztával (1-1 púpos evőkanálnyi) megtöltöttem. Sütőpapírral bélelt tepsi(k)ben, letakarva hagytam pihenni a káposztás táskákat - kb. fél óráig -, majd tojássárgával lekenve, fogpiszkálóval megszurkálva kerültek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe. Pirulósra sütöttem.


Hozzávalók 20 kapusznyikához...
...a tésztához:
2-2,1 dl tejszín és tej felesben (vagy csak tej), 100 g tejföl, 2 tojássárgája, 5 dkg zsír (vagy vaj/olaj), 25 dkg finomliszt, 15 dkg rétesliszt, 10 dkg Graham liszt, 1 teáskanál só, 2 teáskanál (nád)cukor, 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2,5 dkg friss);
...a töltelékhez: kb. 1 kg (egy kisebb fej) fejes/édes káposzta (úgy 70 dkg-nyi reszelt káposztára van szükség), só, őrölt bors, kevés olaj vagy zsír;
...a tetejére: 1 tojássárgája.
Tovább olvasom...