2012. december 30., vasárnap

Mákos-szezámos kréker szilveszterre

Gazdagságot és bőséget hozó ;) kréker szilveszterre (is): mákos, szezámos, ínycsiklandó. Vendégeknek (is) készítve legalább négyszeres adaggal érdemes indítani. :)


A lisztet, sót, vajat, mákot és szezámmagot késes robotba mérem, 1-2 fordulattal morzsásra darálom. Hozzácsorgatom a tejszínt és addig hagyom a gépet dolgozni, amíg a tészta éppen összeáll. Ekkor folpackba csomagolom és hagyom 10-15 percig pihenni a tésztát. Ezalatt előmelegítem a sütőt 210 °C-ra.


A tésztát finoman lisztezett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtom (érdemes két gombócra szedni és úgy dolgozni vele). A tetejét vizes kézzel átsimítom, szezámmagot szórok és kevés sót őrölök rá, majd a nyújtófát még egyszer végiggörgetem rajta, hogy a szezám beletapadjon a tésztába. Krékerformákkal kiszúrom (derelyevágóval lényegesen gyorsabb mulatság), ezután sütőpapíros tepsire helyezem a kiszúrt tésztadarabokat és a forró sütőben - a tészta vastagságától függően - 7-9 perc alatt megsütöm.


Hozzávalók kb. 2 tepsi krékerhez (2-4 főre):
150 g finomliszt, 1 teáskanál (7 g) só, 75 g vaj, 2 teáskanál (10 g) szezámmag, 3 teáskanál (15 g) egész mák, 65 g tejszín (30%), a nyújtáshoz kevés liszt, a tetejére szezámmag és só (elhagyható).
Krékerek a blogon: parmezános, tökmagos.
Tovább olvasom...

2012. december 29., szombat

Szilveszteri szerencsesajtos

Gyors sós apróság szilveszterre. A tésztája előre begyúrható, hogy aztán szilveszter délután frissen kisütve, leleményes lurkók/vendégek esetében még a tepsiből eltűnjenek a szerencsés sütik. ;)


A tésztához a liszteket egy tálba mérem, szódabikarbónát, sót, kockázott vajat, túrót és reszelt sajtot adok hozzá. Most tettem bele fűszereket (szárított kakukkfüvet és aprított -mirelit- rozmaringleveleket) is, de ez elhagyható. A tésztát elkezdem összemorzsolni, hozzácsorgatom a felvert tojást és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. Egy zacsiban, vagy folpackba csomagolva hűtőben pihentetem - legalább egy órát, de ha másnapig pihen, csak még jobb.
A pihentetett tésztát finoman lisztezett deszkán átgyúrom, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtom és kiszaggatom. Sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180-190 °C-on pirulósra sütöm. Kívül ropogós, belül puha - igazán fincsi! :)


Hozzávalók:
200 g liszt (finom- és rétesliszt felesben), 250 g túró, 125 g vaj, 70-80 g reszelt sajt (most parmezán, de finom ementálival, trappistával, vagy akár füstölt sajttal is), 1 egész tojás+1 sárgája (villával kissé felverve), 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 5-10 g só (sajttól és ízléstől függően), ízlés szerint fűszerek (fincsi a kakukkfű, a rozmaring vagy a bazsalikom...), kevés liszt a nyújtáshoz. 
Úgy 4 tepsi lesz ebből a mennyiségből.
Tovább olvasom...

2012. december 26., szerda

Somodi/torockói kalács

Nagyon szeretem a fahéjat, az ízét, az illatát...mmmm! Amikor anno megláttam ezt a fahéjas kalácsot, tudtam, hogy meg kell sütnöm, de aztán alkalom híján nem készült el, elfelejtődött, mígnem nemrégiben Aleda egyik bejegyzésében újra szemem elé került. Azóta napi szinten fejben tartom, és tegnap végre el is készítettem, ezt vittük a szüleimhez a karácsonyi ebédre. Csodás kalács, próbáljátok ki!
A recept eredeti változata itt, nálam kisebb módosításokkal készült.


A kétféle lisztet összeszitáltam, 60 dkg-ot kimértem belőle a kelesztőtálba, közepébe mélyedést készítettem. A langyos tejben elkevertem egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és egy kis liszttel meghintettem. A vajat mikróban megolvasztottam. Amikor az élesztő felfutott, beleütöttem a két tojást, majd az egészet a kimért liszthez adtam. Egy csipet sót tettem hozzá és elkezdtem kézzel összekeverni - először nagyon ragacsos állagú masszát kaptam, amihez fokozatosan további 2-3 evőkanálnyi lisztet adtam. Amikor a tészta lágy gombóccá állt össze, az olvasztott vaj kb. egyharmadát hozzácsorgattam és kézzel nagyon alaposan kidagasztottam a tésztát (hólyagosra, amíg a tészta el nem válik táltól és kéztől). Ekkor finoman megkentem még vajjal a felületét, így igazítottam gombóccá és a kelesztőtálat lefedve kb. 35-40 percig pihenni hagytam.


A konyhaasztalt tiszta abrosszal fedtem és a fahéjat összekevertem a cukorral. Az abroszt meghintettem a liszttel, a közepére borítottam a tésztát. A tetejét is finoman liszteztem, majd egy nyújtófával nagyobb téglalapra nyújtottam. Ezután már csak a kezemet használtam a nyújtáshoz - a tésztát úgy kell kihúzni, mint a rétestésztát: nem az ujjakat, hanem a kézfejet használva, hogy ha lehet, ne szakadjon a tészta. Az asztalt többször körbejárva szépen kihúztam a tésztát, amennyire csak bírtam (nem annyira egyenletes, mint a rétestészta, de nem is az a cél). A tésztát meghintettem a fahéjas cukorral, vajat csorgattam rá, majd a felületet képzeletben elnegyedelve, a keskenyebb oldalakat középre hajtottam.


Ezután ismét meghintettem a tésztát a fahéjas cukorral, vajat csorgattam rá, majd ismét középre hajtottam a keskenyebb oldalakat. Ismét cukor és vaj (a cukrot és vajat úgy kell elosztani, hogy ekkor fogyjon el), majd a tésztát lazán feltekertem (mint a bejglit). Patkó alakban egy vajazott/zsírozott és lisztezett formába tettem a tésztát, és letakarva hagytam 40-50 percig kelni. Ezután felvert tojással lekentem a tetejét és 180 °C-ra előmelegített, gőzös sütőben, kb. 1 óra alatt készre sütöttem (a tetejét időközben letakartam, hogy ne barnuljon meg túlságosan a sütés végére). Pár perc pihenő után rácsra téve hagytam kihűlni.


Hozzávalók: kb. 65 dkg liszt* (félfogós és sima liszt felesben - először csak 60 dkg, majd nekem még felvett 4-5 dkg-ot az igazításnál, de ennél többet nem kell belegyúrni, mert lágy tésztára van szükség), 4 dl langyos tej, 30 g élesztő, 20 g cukor (1 evőkanál), 2 tojás, csipet só, 20 dkg vaj, 15 g fahéj (3 púpozott teáskanál) és 15 dkg cukor a szóráshoz, további kevés vaj a forma kikenéséhez és néhány dkg liszt a nyújtáshoz és a forma lisztezéséhez.
* Összesen kb. 70-75 dkg-ot szitáltam össze, mert a nyújtásnál is ezt használtam.
Tovább olvasom...

2012. december 2., vasárnap

Stollen

Stollent sütöttem tegnap - bár terveim szerint karácsonyra, azért csak sikerült ma megkóstolnunk, és a tapasztaltak alapján látom magam előtt, amint a terv füstbe megy. :)) Ebből az adagból 2-3 nagyobb stollent lehet készíteni - én kisebb papír kalácssütőformákban sütöttem most, így 6 darab, jó félkilós gyümölcskenyerem lett.


Előkészületként a sárgabarackokat felaprítottam, hozzászórtam a kandírozott citrushéjakat, a mazsolát és meglocsoltam a rummal és a vízzel. Fedeles műanyag edényben a konyhapulton felejtettem fél napra (egy éjszakára) - amikor éppen arra jártam, összeráztam. Kb. 12 óra elteltével a mandulát felaprítottam, és azt is hozzákevertem az aszalványokhoz, majd lefedve pihentettem, amíg a tészta elkészült.
A tésztához a lisztet egy mély edénye szórtam, elkevertem a sóval és a közepébe mélyedést készítettem. A langyos tej kb. felét beleöntöttem, belemorzsoltam az élesztőt és rászórtam a vaníliás cukrot. A lisztből egy kevéssel meghintettem a tetejét, majd konyharuhával lefedve hagytam felfutni (15-20 perc). A tojássárgákat a felfutott élesztős keverék közepébe tettem, hozzászórtam a porcukrot és a fűszereket is, és konyhai (dagasztókaros) robotgéppel elkezdtem a tésztát összedolgozni. Fokozatosan hozzáadtam előbb a maradék tejet, majd ahogy azt eldolgoztam, a lágy vajat és a zsírt is. Alaposan összedolgoztam a tésztát, majd konyharuhával letakarva hagytam 20-30 percig kelni. Ezután belegyúrtam az aszalványos-mandulás keveréket, majd ismét letakartam és ezután már duplájára kelesztettem.


Kelesztés után a tésztát formáztam és sütőpapíros tepsibe tettem - ez most 6 db kalácsforma lett. Konyharuhával letakarva addig kelesztettem, amíg a sütő előmelegedett, majd 170 °C-on kb. 1 óra alatt készre sütöttem a kalácsokat. A sütőből kivéve olvasztott vajjal megkentem a tetejüket és porcukorral alaposan megszórtam és így hagytam kihűlni a stolleneket.


Belekerült: 300 g vegyes kandírozott citrushéj, 350 g mazsola, 200 g aszalt sárgabarack, 10 evőkanál rum, 10 evőkanál forró víz, 200 g mandula, 1000 g liszt, csipet só, 40 g házi vaníliás cukor, 100 g (2 kocka) élesztő, 400 ml langyos tej, 3 tojás sárgája, 150-160 g porcukor, 1 mokkáskanál szárított-őrölt narancshéj (vagy frissen reszelt citrushéj), 2-3 mokkáskanál mézesfűszer, 350 g lágy (=nagyon puha, de nem folyékony) vaj, 50-60 g zsír, továbbá a tetejére 100 g olvasztott vaj, 100-120 g porcukor.
Tovább olvasom...

2012. november 26., hétfő

Kókuszos csiga

Élesztős-omlós tésztatekercs, édes kókuszos tojáshabbal töltve - ismerős? Egyszerű, kiadós és olcsó, ettől függetlenül nálunk mégiscsak egy "tipikus ünnepi" süti.
Adventre készülődős hangulatban voltam a hétvégén (mézeskalácsot írókáztam...hááát, ne tudjátok meg... :D), így leporoltam a régi receptet - a férjem legnagyobb örömére, nálunk ugyanis ő a kókusz legjobb barátja. :)


A lisztet elkeverem a porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat elmorzsolom benne. Hozzászórom az instant élesztőt is, és sima gombóccá dolgozom a tojássárgákkal, valamint annyi hideg tejjel, amennyit felvesz. Lisztezett tálban, konyharuhával letakarva pihentetem, amíg a kókuszos habot elkészítem. A sütőt előmelegítem 170°C-ra.
A habhoz a fehérjét felverem, majd gőz felett tovább verem a cukorral, amíg csúcsot lehet húzni belőle. A végén hozzádolgozom a vaníliaeszenciát és a gőzről levéve beleforgatom a kókuszreszeléket. A tésztát két részre osztom, az egyik felét finoman átgyúrom, majd kb. 2 mm vékony téglalappá nyújtom. Megkenem a kókuszos hab felével, bejgli-szerűen feltekerem és éles késsel kb. 1 cm-es szeleteket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire helyezem és 170°C-on (150°C + LK) 18-20 perc alatt kisütöm a tekercseket. Amíg az első adag sül, a maradék alapanyagokat is elő tudom készíteni a sütésre. 
A sütőből kivéve rácson kihűtöm a csigákat. Légmentes dobozban jól eltartható - ha elég nagy mennyiséget készítek ahhoz, hogy ne fogyjon el egy nap alatt. :D


Hozzávalók kb. 36-38 közepes* csigához...
...a tésztához:
400 g liszt (+a nyújtáshoz), 100 g porcukor, 250 g hideg vaj, csipet só, 5 g instant élesztő, 3 tojás sárgája, 70-80 ml hideg tej (vagy amennyit felvesz);
...a habhoz: 3 tojás fehérje, 250 g por- vagy apró szemű kristálycukor, 2-3 teáskanál vanília eszencia (elhagyható vagy a cukor egy része vaníliás cukorral helyettesíthető), 200 g kókuszreszelék.
* Ha kisebb süteményeket szeretnék készíteni, akkor a tésztát nem felezem, hanem harmadolom vagy negyedelem. A közepes méret ebben az esetben úgy 6-7 cm átmérőt jelent.
Tovább olvasom...

2012. november 6., kedd

Mézesfűszer házilag

Néhány fűszert egyáltalán nem tartok itthon őrölt állapotban, hanem mindig frissen őrlöm, reszelem az adott ételhez. Amikor azonban "beindul" a mézes-szezon, a saját szájízünk szerinti fűszerkeveréket előre elkészítem. Mindig csak kisebb, 1-2 kg-nyi liszthez elegendő mennyiséget készítek egyszerre, amit aztán viszonylag rövid idő alatt el is használok. ;)


A darabos/szemes hozzávalókat egy kávédarálóba teszem (van egy készülékem, amit kifejezetten csak a fűszerekhez használok). Ezek: a szerecsendió néhány nagyobb darabra törve, a kardamom (hüvely nélkül, csak a magok), a szegfűszeg, a szegfűbors (aki a csípősebb ízeket kedveli, kipróbálhatja más borsokkal is, néhány recept pl. a fehér borsot ajánlja), valamint a csillagánizs magjai (ehelyett aki hozzájut, használhat rendes ánizst is, de én sajnos nálunk ezidáig nem találkoztam vele). 1-2 perc alatt alaposan megőrlöm, majd hozzákeverem a többi fűszert is. Zárt üvegben tartom felhasználásig.


Hozzávalók (kb. 1 kg liszthez elegendő mennyiség): 4 g szerecsendió (kb. 1,5 dió - egy 10 g-os zacskóban általában 3-4 db van), 2 tucat zöld kardamom magjai (hüvely nélkül kb. 2 g), 4 tucat szegfűszeg (kb. 3 g), 10 nagyobb szegfűbors, 5-6 szem csillagánizsmag, 15-16 g őrölt fahéj, 2 g őrölt gyömbér.
Tovább olvasom...

2012. november 5., hétfő

Fűszeres mézeskeksz

"van itthon 10 deka vajam...kevés...de nincs kedvem boltba menni...ok, elég lesz valamire"
És elég lett - erre. Nem mondom, hogy tökéletes a recept (ezt egyébként máskor sem ;P), de finom, ropogós, fűszeres (Mese keksz-feeling), elképesztően gyorsan kopós.


A mézet a cukrokkal és a vajból egy evőkanálnyi mennyiséggel éppen csak megolvasztom, majd a tűzről levéve, a maradék vajjal és a tojással együtt kihabosítom (tejeskávé színű lesz).
A lisztet elkeverem a fűszerkeverékkel, a sóval és a szódabikarbónával, ezután összedolgozom a cukros vajjal. Folpackba csomagolom és (legalább) 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.


A sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A tésztát 2-3 darabra vágom: amivel éppen nem dolgozom, azt a hűtőben hagyom, az éppen szükséges darabot pedig finoman átgyúrom. Enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtom a tésztát és tetszőleges formákra szúrom (speculoos és egyéb kekszmintázókkal is működik a tészta). Sütőpapírral bélelt tepsiben, 7-8 perc alatt készre sütöm a kekszeket. Néhány percig még a tepsiben hagyom a kekszeket, ezután rácsra áttéve hűtöm ki teljesen.
Zárt dobozban tárolva egy napnál tovább nálunk nem állt el - mert elfogyott. :)))


Hozzávalók (kb. 4 tucat közepes méretű kekszhez): 50 g méz, 50-50 g világos és sötét (nádmelaszos) nádcukor, 100 g vaj, 1 közepes tojás, 280-300 g liszt + a nyújtáshoz, 3 teáskanál (mennyisége tetszés szerint növelhető) házi mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 1/4 teáskanál szódabikarbóna.
Tovább olvasom...