Keksz szalámi, néger szalámi, férj szerint keksztekercs (?), szerintem csokis-kekszes izé. Egyik elnevezés biztatóbb a másiknál. Nagyon egyszerű recept, igazából talán a recept kategóriát sem üti meg :D, a "csak ne kelljen vele 5 percnél többet foglalkozni" jellegű nass...és bár szerintem mindenki ismeri, de mivel ez a férjem "nosztalgiasütijeinek" egyike, így álljon itt az utókornak is.
A háztartási kekszet apróra tördelem - nem annyira apróra törve (kézzel) lassabban érik össze, a keksz ropogósabb és mutatósabb marad, a nem annyira aprónál valamivel apróbbra méretezve (zacskó+nyújtófa) gyorsabban elkészül, puhább és kevésbé mutatós lesz. Bár minden nézőpont kérdése, ugye...
A tejet, cukrot, vajat, kakaót összefőzöm. A végén hozzákeverek fél-egy tábla összetördelt étcsokit is, de ez opcionális. Ráöntöm még melegen a kekszre, csorgatok egy kis rumot is hozzá és az egészet összeforgatom (itt lehet durvára vágott diót és/vagy mazsolát is beletenni, ezek nálunk nem működnek). Ekkor zsír-/sütőpapírra vagy alufóliára kellene borítani és rúd formára feltekerni, nálam ez a folpackkal bélelt diák- vagy gyümölcskenyér formába tuszkolást jelenti.
A háztartási kekszet apróra tördelem - nem annyira apróra törve (kézzel) lassabban érik össze, a keksz ropogósabb és mutatósabb marad, a nem annyira aprónál valamivel apróbbra méretezve (zacskó+nyújtófa) gyorsabban elkészül, puhább és kevésbé mutatós lesz. Bár minden nézőpont kérdése, ugye...
A tejet, cukrot, vajat, kakaót összefőzöm. A végén hozzákeverek fél-egy tábla összetördelt étcsokit is, de ez opcionális. Ráöntöm még melegen a kekszre, csorgatok egy kis rumot is hozzá és az egészet összeforgatom (itt lehet durvára vágott diót és/vagy mazsolát is beletenni, ezek nálunk nem működnek). Ekkor zsír-/sütőpapírra vagy alufóliára kellene borítani és rúd formára feltekerni, nálam ez a folpackkal bélelt diák- vagy gyümölcskenyér formába tuszkolást jelenti.
Hűtőben dermesztem (jó, ha áll egy napot), szeletelés előtt kiborítom a formából, ha éppen tél van, akkor vastagon "behavazom", egyébként pőrén hagyva ujjnyi szeletekre vágom.
Hozzávalók: 500 g háztartási keksz, 300 ml tej, 250 g vaj (vagy margarin), 150-200 g cukor, 50 g kakaópor, 50-100 g étcsokoládé (elhagyható), 2-3 evőkanál rum, továbbá ízlés szerint dió, mazsola. A díszítéshez porcukor - ez elhagyható, de ha mégsem, akkor a tejbe érdemes kevesebb cukrot tenni.
Hozzávalók: 500 g háztartási keksz, 300 ml tej, 250 g vaj (vagy margarin), 150-200 g cukor, 50 g kakaópor, 50-100 g étcsokoládé (elhagyható), 2-3 evőkanál rum, továbbá ízlés szerint dió, mazsola. A díszítéshez porcukor - ez elhagyható, de ha mégsem, akkor a tejbe érdemes kevesebb cukrot tenni.
Brutálcsokis változatban a macera elmarad és a kekszet olvasztott - cukorral és rummal ízesített - csokoládéval keverem össze. De ez tényleg brutál. :)