2010. május 31., hétfő

Erdei gyümölcsös villámtorta

Ajándékba készült ez a tortácska, gyorsított eljárással. Az anyák napjára készített erdei gyümölcsös-joghurtkrémes tortát kellett volna ismételni, de nem volt annyi időm rá, így egy egyszerű joghurttorta lett belőle. Nagyon finom lett, kissé "ruganyosabb" krémmel, mint ahogyan én igazán szeretem, de így sem volt rá panasz. :)


A kekszeket egy zacskóba tettem és a sodrófával darabokra törtem. Lágy vajjal összekevertem (éppen összeállóvá), állítható tortakarikába simítottam (18 cm) és 200 °C-on sütöttem úgy 10 percig. Amíg hűlt a kekszalap, a joghurtot a cukorral, vanília eszenciával, a mirelit gyümölcsökkel és a zselatinnal felmelegítettem (nem forrásig, csak míg a gyümölcsök kiengedtek és a zselatin elolvadt). Amikor ez is visszahűlt, a tejszínt felvertem a cukorral, összeforgattam a joghurtos krémmel és a tortakarikával felszerelt kekszlapra simítottam. Fagyasztóban (-23 °C) kb. 2 óra alatt megdermedt. Ekkor lekerült róla a karika és fixálóval felvert tejszínnel díszítettem.


Sokan félnek attól, hogy a tejszín összeesik és ezért műanyagokat használnak helyettük, ami nagy kár. Fixálóval, zselatinnal felverve az előírás szerint behűtött valódi tejszín is ugyanolyan tartós, mint a növényi készítmények, emellett az ízük a pótlékokkal ellentétben valóban finom.


Belekerült...
...a kekszalapba:
kb. 20 dkg kakaókrémes töltelékű szendvicskeksz (töltelékkel együtt), kb. 7-8 dkg vaj vagy amennyit felvesz;
...a joghurtrétegbe: kb. 400 g natúr joghurt, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília eszencia, 20 g zselatin, 30 dkg mirelit erdei gyümölcs mix, valamint 3 dl habtejszín, 3 evőkanál cukor;
...a díszítésbe: kb. 1 dl habtejszín, 1 evőkanál vaníliás cukor, fél csomag habfixáló, valamint néhány cukorgyöngy.
Tovább olvasom...

2010. május 30., vasárnap

Csokifagyi

"Ez nagggyon finom, olyan íze van, mint a sport szeletnek!" ...valamiért mindig ezt mondják erre a fagyira, nem is értem... :))


Egy ideig elbíbelődtem a recepttel, mert a csokifagyi legyen tényleg csokis. Mint már írtam korábban, én nem azonnali fogyasztásra készítem a fagylaltokat, hanem egyszerre több íz sorakozik a fagyasztóban, ha viszont sok a csoki, az egész kemény tömbbé fagy. Talán a negyedik főzés alkalmával sikerült olyan állagúra, hogy minden különösebb gond nélkül kioperálható lett a dobozból más- vagy harmadnapon is. Azóta mindig így készül, idén még csak először, de úgy októberig majdnem biztos, hogy folyamatosan lesz belőle a fagyasztóban.


A tejbe beletördelem a csokit (a csoki íze nagyban meghatározza a fagylalt ízét is, ezt érdemes figyelembe venni a csokoládé kiválasztásakor), hozzámérem a kakaóport és olykor átkeverve, lassú tűzön felforralom. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverem, hozzáadok egy kis sót és a rumaromát (szinte már semmihez nem használok aromát, de ehhez a fagyihoz igen - lecserélhető alkoholra, akinek úgy tetszik, csak abból többet mérjünk hozzá, kóstolással :)) megállapítható a számunkra tökéletes mennyiség), végül a tejszín egyharmadával felhígítom. A maradék tejszínnel visszahűtöm a csokis tejet, majd állandó keverés mellett hozzáöntöm a tojásos keveréket, és forráspontig melegítem. Kihűtve kerül a hűtőszekrénybe, ahol egy éjszakát pihen, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.


Hozzávalók: 10 dkg étcsokoládé (nálam 1 tábla Szerecsen étcsoki, legjobban ezzel lesz "sportos" az íze :), de természetesen magasabb kakaótartalmú csokoládét is használhatunk), 2 normál evőkanál keserű kakaópor, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, 4 evőkanál kristálycukor, 1 púpozott teáskanál (6-8 g) étkezési keményítő, picurka só, kb. 2 teáskanál rumaroma, 3 dl tejszín.
Tovább olvasom...

2010. május 29., szombat

Kakaóbabos és meggyes-diós mini sütik

Sokszor készítek cookie-t, ideális "gyors süti". Leszámítva a sütési időt, mert mire ez a kis adag kisül, bizony lemegy a nap.
Most legalábbis a szó szoros értelmében lement... :D


A recept nem bonyolult, a vajat a cukorral kihabosítottam, hozzáadtam a tojást, sót, vanília eszenciát, ezekkel is alaposan összedolgoztam, majd belekevertem a lisztet, tejfölt és sütőport. Ezután két részre osztottam az alaptésztát, az egyik felébe belekevertem a kakaóbab-darabkákat, a másik felét pedig apróra vágott dióval és aszalt meggyel forgattam össze. Sütőpapírral bélelt tepsire kis teáskanálnyi halmokat kanalaztam (jó nagy hézaggal, mert a tészta terül sütés közben), 170-180 °C-ra előmelegített sütőben sütöttem őket.


A sütés ideje méret- és ízlésfüggő. Amikor a tészta széle pirulni kezd, már megsült, ha ekkor kiveszem a sütőből, puha kekszeket kapok eredményül. Ha ropogósabb változatra vágyunk (a férjem általában...), akkor hagyom kellemesen megbarnulni a sütiket, de vigyázni kell, mert ezután már hamar odakap. Mindenképpen nagyon finom, érdemes így is-úgy is kipróbálni. A sütőből kivéve 1-2 perc után rácsra szedem, azon hagyom kihűlni a kész kekszeket.


Huhh, nem is tudom, de most vagy 4-5 alkalommal cseréltem a tepsiket a sütőben... Alapesetben kb. diónyi halmokat kanalazok a tepsikre, de most ovis kirándulásra készültünk, a sütik egy részét oda szántam, így apróbb darabokat sütöttem. A nagyobb méretben úgy 60-70 db cookie szokott születni, most kb. 2x60 db lett az eredmény. Nagyon finom lett mindkét változat, igazi gyerkőckézbe illő, 1-2 falatos darabok.


Hozzávalók...
...az alaptésztához:
30 dkg vaj (megfelel a margarin is), 25 dkg cukor* (most 10 dkg házi vaníliás cukor és 15 dkg kristálycukor), 3 tojás, 1 nagy teáskanál só, 1 teáskanál vanília eszencia*; 40 dkg liszt, 3 evőkanál tejföl, 1/2 csomag sütőpor (kb. 6 g);
...a fél adag kakaóbaboshoz: kb. 5 dkg pirított, aprított kakaóbab;
...a fél adag meggyes-dióshoz: 3 dkg aszalt meggy, 7 dkg dió (vagy mindegy, csak összesen kb. 10 dkg legyen).

*Az édesítő ízlés szerint variálható, szoktam nádcukorral, barna- és kristálycukor keverékével készíteni, de előfordult már, hogy mézet és cukrot tettem bele. A vaníliás ízesítőket tetszés szerint akár aromával is helyettesíthetjük.
Tovább olvasom...

2010. május 28., péntek

Eperkoktél vodkával

Ez a koktél a Kifőztük 3. számában megjelent epres italreceptek felnőtteknek készülő változata. Finom zamatos eperrel készül, sűrű, alacsony alkoholtartalmú, erősen gyümölcsös ital. Az alkoholtartalom természetesen növelhető, sőt, vodka helyett fehér rummal is érdemes megkóstolni. :)


Az epret a cukorsziruppal és lime-lével pépesítem (turmix vagy botmixer), majd átszűröm. Cukorsziruppal édesítem (ennek mennyiségét az eper édessége határozza meg, de elsődleges szempont, hogy az eper íze azért még érvényesüljön). Shakerbe zúzott jeget teszek, hozzáadom az eperpürét és a vodkát. Alaposan összerázom, majd az italt díszített koktélospohárba szűröm.


A cukorszirupról: nyáron sokszor készítek koktélokat, amihez állandóan tartok cukorszirupot a hűtőben. Ez, a szemcsés cukorral szemben, kiválóan használható utólagos ízesítésnél is, ami hasznos lehet a citrusokkal vagy friss gyümölcsökkel készülő italoknál. 1 rész víz és 1 rész cukor néhány perces intenzív forralásával megfelelő állagú szirupot kapok, ezt kihűtve, üvegbe töltve tárolom a hűtőszekrényben.


Hozzávalók (1 adaghoz): 7-8 dkg eper, 1-2 cl cukorszirup, 1-2 facsarásnyi lime-lé, tört jég, 3 cl vodka (vagy ízlés szerint), valamint a díszítéshez eperszem, lime karika.
Tovább olvasom...

2010. május 27., csütörtök

Egyszerű meggyes piskóta

A vizes piskóta készítését még kisgyerkőcként, a nagymamámtól tanultam. Azóta persze már nem kézzel verem a habot, szerintem már nem is sikerülne úgy felvernem, pedig még rugós fejű, hagyományos habverőm is van a feladathoz. :)) Amíg a szüleimnél laktam, elég rendszeresen sütöttem, olykor tekercsnek vagy egyéb süteménynek, de legtöbbször csak így, meggyet vagy egyéb apró gyümölcsöt, pl. jostát potyogtatva bele. Mindig szerettem, mert egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon-nagyon finom.


Bekapcsolom a sütőt, 190 °C-ra melegítem elő. A tepsit kibélelem sütőpapírral - a kapcsos változatnál az alsó lemezre helyezem és úgy teszem rá a keretet.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy kis csipet sóval tálas mixerbe helyezem, amíg a gép kemény habbá veri, addig a tojássárgájához mérem a cukrot. A sárgáját kihabosítom a cukorral, munka közben fokozatosan adagolva hozzá a vizet, majd a végén a lisztet is hozzádolgozom. Ezután a lisztes masszát és a tojáshabot óvatosan egybedolgozom. A tésztát a tepsibe simítom, belepotyogtatom a lecsepegtetett meggybefőttet (vagy ha van, friss meggyet), majd sütőbe helyezem. Az első 10-15 perc után a sütő hőmérsékletét 150-160 °C-ra mérsékelem, majd tűpróbáig sütöm a piskótát. Rövid ideig hagyom nyitott sütőajtó mellett a sütőben hűlni, majd a tepsiből kivéve, rácson hűtöm ki. Kisebb kockákra vágva, porcukorral meghintve kínálom.


Hozzávalók egy kb. 25x35 cm-es tepsihez:
8 tojás szétválasztva, 8 evőkanál meleg víz, 16 evőkanál cukor, 16 evőkanál liszt, 1 üveg lecsepegtetett meggybefőtt, valamint ízlés szerint porcukor a tetejére.
Tovább olvasom...

2010. május 26., szerda

Epershake

A harmadik kifőzés alkalmával készült ez a shake, gyerkőcöm egyik nagy kedvence, amivel igazán meg lehet dobogtatni a szívét és kényeztetni lehet a pocakját és lelkét. :)


Az epret a cukorsziruppal és a tejszínnel pépesítem (turmix vagy botmixer), majd hozzákeverek 10 dkg vaníliafagylaltot is. Egy egyenes falú pohár aljába egy gombócnyi vaníliafagylaltot kanalazok, erre töltöm az epres keveréket. Eperszemmel díszítem. A shake sűrűsége miatt 1-2 vastag vagy extra vastag szívószálat szúrok bele.


Hozzávalók (1 adaghoz): 10 dkg eper, 0,5 dl hideg tejszín, 1 cl cukorszirup, kb. 15 dkg vaníliafagylalt, továbbá a díszítéshez eperszem, esetleg tejszínhab.
Tovább olvasom...

2010. május 25., kedd

Eperfagylalt


Tejszínes, krémes, mennyei...
Kaptunk egy kellemes adag epret. Aznap már nem fogyott el, másnap sem, harmadnapra pedig ugye nem kell mondanom, milyen állapotba kerültek a szemek? Lányaimat ismerve az ütött-kopott darabokkal már meg sem próbáltam megkínálni őket, így fagyiként végezték a külsejükben erősen zaklatott eprecskék. Igazából másképpen szoktam készíteni ezt a joghurtos változatot, de nem volt elég a joghurtom, így muszáj voltam csalni. Így is csoda finom lett!

a "dísz" már saját eper, most kezd érni :)

Az epreket megmostam, majd botmixerrel pépesítettem. Citromlevet facsartam a püréhez, ezután egy szűrő segítségével kivontam a magokat a püréből. Cukroztam, belekevertem a joghurtot, és megkínáltam egy kis tejföllel is. A tejszínt félkemény habbá vertem, majd az egészet összekevertem, beleöntöttem a fagyos tartályba és készre fagyasztottam.


Isteni finom, közeleg az igazi eperszezon, fagyira fel! :)

Belekerült: kb. 300 g eper, kb. 1 evőkanálnyi frissen facsart citromlé, 100-150 g (nálam most pontosan 130 g) cukor (kóstoljuk és úgy ízesítsük!), 1 pohár (140 g) natúr joghurt*, 50 g tejföl*, 200 ml tejszín. Kb. 1,2 l fagyi lett ebből az adagból.
*190-200 g natúr joghurttal szoktam készíteni - ha nincs annyi, akkor pótolom tejföllel, illetve joghurt nélkül, csak tejföllel is finom.
Főzött eperfagyi recept ITT. :)

Tovább olvasom...

2010. május 24., hétfő

Grillburger

...avagy hamburger, grillen. :) Most, hogy fel-feltűnik a nap az égen, már ki lehet ülni a sütögető mellé, és igazi tűzön sült, füstös ízű burgereket lehet készíteni. Mennyei eledel!


Mivel hamburger recept van már az oldalamon, csak röviden írok, talán valakinek kedve támad tüzet rakni. ;) Hamburgerzsemléket készítettem, de most 9 helyett 10 darabra osztottam a tésztát. A formázásnál a zsemléket kissé ellapítottam, majd a kelesztés után tejjel lekentem, szezámmaggal megszórtam, végül kereszt alakban bemetszettem. Így kerültek az előmelegített sütőbe, ahol 2 szinten, légkeverés mellett, 170 °C-on sültek.


A húst kétszeri darálás után sóval és őrölt borssal kevertem össze. Fánkforma segítségével formáztam, a formát eltávolítva egy kanállal még egy kissé szétlapítottam a pogácsákat. Ebből is 10 db készült, amiket egy tálcán, alufóliával fedve, a hűtőben pihentettem 2-3 órán keresztül. A pihentetés után a grillrácson végezték, amin néhány perc alatt kellemes pirulósra sültek.


A hamburgerszószhoz nagyon apróra vágtam a csemege uborkát és az újhagymát, amiket a többi hozzávalóval elkevertem. A mikróban kissé felmelegítettem (30 mp) az egész keveréket, kóstolás után fűszereztem, végül ezt is a hűtőbe tettem fogyasztásig. 1-2 órát jó, ha pihen, hogy összeérjenek az ízek.


A grillen megpirítottam a félbevágott hamburgerzsemléket is, ebbe került aztán mindenféle földi jó. :)


Hozzávalók 10 hamburgerhez...
...a zsemléhez:
1 pohár (140 g) natúr joghurt, 2 dl tej, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás, 2 csapott evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 60 dkg BL55 liszt, 2 dkg élesztő, továbbá tej a kenéshez, szezámmag a szóráshoz;
...a húspogácsákhoz: kb. 1 kg sertéshús (tarja, a zsír zöme eltávolítva), 1 evőkanál só, 1 evőkanál bors;
...a szószhoz: 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál ketchup, 5-6 db újhagyma (zöldje nélkül) apróra vágva, 2 db (kb. 8 cm-es) csemege uborka apróra vágva, 1-2 kortynyi (alma)ecet, 1 evőkanálnyi méz (selyemfű :P), picurka só és bors;
...és a többi: csemete jégsaláta levelek, (kígyó)uborka, (koktél)paradicsom, (új)hagyma.
Tovább olvasom...

2010. május 22., szombat

Máglyarakás

Annyira elszámoltam magam, hogy csak na! :D Amikor valamit már elég régen készítettem utoljára, sikerül annyira elfelejtenem a részleteket, hogy aztán mindig a legrosszabb méretű edényt választom hozzá. Így a végén vagy "lötyög" az étel benne vagy kissé túlnövi. Már a rétegezés kezdetekor tudtam, hogy ebből még baj lesz, de elhessegettem a negatív gondolatokat. Aztán persze tényleg baj lett. :P

Máglyarakás alap: kalács, alma, kalács, hab.*
Nálam most: kalács, alma, kalács, alma, kalács, hab... Khmm...


Elsőként az almát meghámoztam, negyedekbe vágtam, kivettem a magházát, majd kb. 3 mm-es szeletekre vágtam. Egy kanálnyi vajon, egy kis cukorral és fahéjjal félig megpároltam. A tejet egy kis vajjal megmelegítettem a mikróban, majd cukrot adtam hozzá és tojássárgákat kevertem el benne. Volt még némi kalácsmaradékom, történetesen a kefires vaníliásból (ez mennyire jól hangzik, pedig igazából már a kalácssütésnél az forgott a fejemben, hogy milyen régen is raktam utoljára máglyát...), így az került a tojásos tejbe. A rossz méretű felfújtas tálat :P kivajaztam, megszórtam zsemlemorzsával. Ebbe rétegeztem a hozzávalókat, az alábbiak szerint: egy réteg kalács, egy réteg alma, újabb réteg kalács, újabb réteg alma, végül a kalács maradéka. Egy kevés rumot locsoltam rá, majd megkentem sárgabaracklekvárral a tetejét. 170 °C-ra előmelegített sütőbe toltam. Kb. 30 percig sütöttem.


A tojások fehérjénél még korrigálhattam volna a dolgot, de már nem volt kedvem a löttyöt szétméricskélni, így végül egy picurka sóval keményre vertem az egészet. A sárgabaracklekvárban elkevertem egy kis vanília eszenciát, ezután a habba beleforgattam először a cukrot, majd a lekvárt. Kivettem a sütőből a süteményt, a tetejére halmoztam a habot, majd visszatoltam egy kicsit megpirítani a tetejét. Mondom kicsit - de nekem most még ez sem jött össze. :D Ráadásul a hab irdatlan sok lett a tetején, ami nem baj, ha valaki bírja ezt a lekváros habot, én történetesen nem estem a problémától kétségbe. :)
Persze finom lett. Nagyon finom. Az ízért cserébe gond nélkül szemet hunytam a kinézet felett. :)


Belekerültek...
...a tejes keverékbe: 5-6 dl tej, 4 tojás sárgája, 1 evőkanál vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaj;
...az almarétegbe: kb. 75 dkg alma (tisztított mennyiség), 1 evőkanál vaj, 1-2 evőkanál cukor, csipetnyi fahéj;
...a habrétegbe: 4 tojás fehérje, 1 pici csipet só, 4 evőkanál cukor, kevés vanília kivonat, kb. 8-10 dkg pépes sárgabaracklekvár;
...továbbá: kb. 40 dkg kalács, néhány kortynyi rum, kb. 10 dkg pépes sárgabaracklekvár, valamint vaj és morzsa a forma kikenéséhez.
*Na igen, jobb, ha kerítünk egy 20-25x30-35 cm körüli téglalap alakú tálat, amibe rendesen belefér ez az adag és normálisan lehet benne rétegezni. :))
Tovább olvasom...

2010. május 21., péntek

Rántott libamáj

Rántott libamáj, nahh:
- megtisztít,
- felszeletel,
- liszt,
- tojás felverve egy kis sóval,
- zsemlemorzsa,
- süt (libazsírban, naná),
- picit sóz,
és kész. :P 


Adva volt egy házassági évfordulónk nem is olyan régen. Még éppen a kínlódós, orrtalan-ízlelőbimbótlan időszakomat tapostam javában, a férjem meg beállított egy benga nagy libamájjal, hogy kezdjek vele valamit, ha már évforduló...de ha úgysem érzem az ízeket és különben is bizalmatlanul méregetem a betegesen sápadt színű lúdalkatrészt, akkor mondjuk rántsam ki...
Nem különösebben rajongok a májért, egy évben 1-2 alkalommal csirkéből, hagymával sütve ok és mmm, de finom...na de rántva??? Brrr! (Lehet megkövezni, felőlem lehet libamáj és horror drága, egyszerűen akkor sem ájulok el tőle. Bár így vagyok a tengeri herkentyűkkel is, nem véletlenül nem tenger mellé születtem. :P)
Először még elgondolkodtam, kezdhetnék-e vele valami "flancosabbat", mint a panír, de aztán csak abban maradtam, hogy nem éri meg a (kutató) munkát. :P Így kirántottam. Magamnak és féltve óvott ebihalaimnak persze "biztonsági" csirkecombot is készítettem, mondván, hogy mi aztán éhen nem halunk egy évforduló kedvéért. Az ebédnél aztán fanyalgó arccal megkóstoltam és el kellett ismernem, hogy finom. Na nem, azért csak semmi heuréka és húazannnya, egyszerűen "csak" finom.

elől a máj, hátul a csirkecomb éhhalál ellen :D

Ennek örömére tegnap újra vett egyet. És rántva kérte...paradicsomsalátával. Csak "diétásan"... :P Pedig már van ízérzékelésem, de szerintem nem merte túlfeszíteni a húrt... :D


Tartogattam a végére egy kérdést arra az esetre, ha a férjem rendszert csinálna a májvásárból... :P Ti hogyan készítitek el a libamájat?
Tovább olvasom...

2010. május 20., csütörtök

Kefires vaníliás kalács

Ebben a szürke, hideg időben jól esik bekapcsolni a sütőt, így tegnap egy kis kalácsot terveztem sütni. Amikor a hűtőben a hozzávalókat vadászgattam össze, kezembe akadt két doboz kefir, amiket máig nem tudom, a férjem milyen indíttatásból vett (szerintem benézte a natúr joghurtot :P). Mivel én ugyan meg nem eszem magában, úgy döntöttem, mennek a kalácsba...


A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe tettem, majd elindítottam a tészta programot. Dagasztás közben egy kevés tejjel és liszttel igazítottam az állagán, hogy lágy, de már nem ragadós tészta legyen az eredmény. A gépben hagytam megkelni is - miután duplájára kelt, lisztezett felületen kissé átgyúrtam, majd, mint a kenyeret, hosszúkásra formázva egy sütőpapírral bélelt formába tettem. Konyharuhával letakarva jó duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát tejjel elkevert tojássárgával kentem meg, és így tettem a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt sült meg teljesen - kicsit gyorsan barnult a teteje, így egy idő után letakartam a tésztát egy sütőpapírral.
Nagyon finom, kellemesen vaníliás ízű tészta lett a végeredmény - 5 perc alatt el is tűnt a fele, amint hazaért az ovis csapat. :)

sok pici pötty=vaníliás cukor :)

Belekerült...
...a tésztába:
2 pohár (280 g) natúr kefir, 2 tojás sárgája, 5-6 dkg vaj, 5 evőkanál házi vaníliás cukor, 1/2 teáskanál só, 35 dkg finomliszt+kb. 5 dkg a tészta állagának igazításához és a formázáshoz, 15 dkg rétesliszt, 2,5 dkg élesztő, 1-2 evőkanál tej;
...a kenéshez: 1 tojás sárgája, kevés tej.
Tovább olvasom...

2010. május 19., szerda

Vaníliaságok

Jó ideje nem használok "mesterséges vaníliát", azaz vanillincukrot és vanília aromát. Bár nem vagyok az egészséges életmód megszállottja, fokozatosan száműztem az életemből ezeket és néhány "fajtársukat" is, mert igyekszem az ételek, fűszerek természetes ízét megismerni. Ez aztán okoz néha némi bonyodalmat, pl. a vanília esetében is, ugyanis a mesterséges változatok íze sokkal erőteljesebb, mint magáé a vanília hüvelyé. Hozzá kell szokni nem vitás, az eltompított ízlelőbimbóknak meg kell tanulniuk megdolgozni az élményért... :)

Már többször utaltam házilag készült vaníliás ízesítőkre, most azt is leírom, hogyan készülnek. Egyik sem saját "recept", így a gasztroblogokban jártasaknak nem fogok semmi újat mondani.


Legelőször vaníliás cukrot készítettem házilag, még Jamie Olivier egyik szakácskönyve volt a forrás. Sok esetben ugyanis a vaníliának csak a hüvelyből kikapart magjait használom fel, a hüvelyt viszont vétek kidobni. Ennek a pazarlásnak az elkerülésére remek lehetőség a vaníliás cukor készítése, ehhez csupán egy cukorral megpakolt, jól záródó edényre van szükség, amibe beleállítom a magjaitól megfosztott hüvelyt. A cukor aztán néhány hét alatt átveszi az illatanyagokat, és már használható is. Mindig, amikor kiürül egy hüvely, belekerül a cukorba, és természetesen a cukrot is pótolom időnként. Amikor pedig a hüvelyek már elkezdik elveszíteni rugalmasságukat, akkor mehetnek a "malomba", és az őrlés után igazi házi "bourbon cukorként" végzik. ;)

Tavaly szepyke egyik gasztroajándékos bejegyzésében ajánlotta, hogy a főzésben használt hüvelyeket ugyanúgy érdemes a cukorba tenni, mint főtlen társaikat - kipróbáltam és remekül bevált így is.


A vanília eszencia/vanília kivonat szintén nagyon egyszerűen, vaníliarudak alkoholban történő áztatásával nyerhető. Több recept található a neten, van amelyik patikában kapható tiszta alkohollal, van amelyik vodkával készül. Mindegy melyiket választjuk, de általánosan elmondható, hogy a magasabb koncentrációjú kivonatból kevesebbet, míg a "hígabb" változatból nyilvánvalóan többet szükséges az ételhez adagolni.

Én már lassan 3 éve tartok itthon ilyen eszenciát, nekem bevált, rendszeresen használom. Vodkával készítem, decinként kb. 3 szálat szoktam beletenni. A hüvelyeket félbevágom, felhasítom, belehelyezem egy alkalmas üvegbe és felöntöm az alkohollal. A kamrapolcon tartom, naptól védett helyen (ha van, érdemes színezett - pl. alaposan kimosott italos- vagy gyógyszeres - üvegben...), és az első néhány hónapban nem igazán nyúlok hozzá azon kívül, hogy néha felrázom az üveget. Csak az eleje ilyen hosszadalmas: később a vaníliás cukorhoz hasonlóan ezt is lehet pótolgatni, illetve lehet váltott üvegben is készíteni, amíg az egyik érik, a másikat felhasználhatjuk. Én eddig rendszeresen pótolgattam, de éppen most készülök üveget váltani, az előzőben már csak pár kanálnyi van. Ez a mostani adag szepyke karácsony előtti vanília-hadművelete után készült, azóta érik - már bevethető állapotban van. Az elkövetkezendő 2-3 évben gondolom ezt is pótolgatni fogom, aztán újabb csere. :)

Szerintem mindenképpen érdemes kipróbálni a fenti változatokat, mindemellett a házi készítésű vaníliás cukor és kivonat remek gasztroajándék is lehet az erre fogékonyaknak. :)
Tovább olvasom...

2010. május 18., kedd

Fahéjfagylalt

Nekem ő az egyik favorit. Főzött fagyi, ennek is a vaníliafagyi az anyja :), bár spórolósabb változatban. Általában, ha nem a vanília a meghatározó íz, nem használok vaníliarudat. Helyette vanília eszenciát vagy házi vaníliás cukrot teszek az alapba.


A tejet felteszem melegedni, közben a tojássárgákat elkeverem a cukorral, keményítővel, vanília eszenciával, és a tejszín kb. felével csorgathatóra hígítom. Amikor a tej felforr, a maradék tejszínnel lehűtöm, és folyamatos keverés mellett belecsorgatom a tojásos keveréket. Besűrítem, majd a legvégén belekeverem a fahéjat - ezzel már nem főzöm. Hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben tovább hűtöm az alapot.*
A tejszínt felverem félkeményre, majd összeforgatom a fahéjas alappal, ezután a fagylaltgépre bízom a további munkát. Amíg a fagyi készül, porcukrot, fruktózt és fahéjat teszek egy cukorszóróba. Amikor a fagylalt elkészül, egy fagyasztást is elbíró dobozba rétegezem: 2-3 kanálnyit vékonyan szétterítek a doboz alján,majd megszórom a fahéjas cukorral, ezután újra fagylalt, újra fahéjas cukor, amíg tart a fagylalt. Fagyasztóba teszem néhány órára, és csak azután tálalom. Ez a fahéjas rétegezés elmaradhat, de nagyon finom, amikor fogyasztás közben felbukkan a fahéjas turbóíz. :))
*Általában este főzöm az alapot és másnap reggel fagyasztom ki.


Hozzávalók:
2 dl tej, 2 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 púpos teáskanálnyi étkezési keményítő, 1 teáskanál vanília eszencia, 1 dl tejszín, 2 csapott teáskanál őrölt fahéj, további 2-2,5 dl tejszín félkemény habbá verve, valamint a szóráshoz ízlés szerinti mennyiségben porcukor, valamilyen egyéb apró szemű cukor és fahéj keveréke.
Tovább olvasom...

2010. május 17., hétfő

Tojásos nokedli

Igazi folthoz a zsákot étel... :) A csapadékos idő hihetetlenül kedvez a kertben a jégsaláták fejlődésének, nem győzöm szétpalántázni őket, és hát mostanra már elérték azt a méretet, amikor zsenge leveleiket fel lehet használni. Igaz, ezek még nem fejek, csak méretes levelek, de igazi friss, hazai termés! ;) El is határoztam még a múlt hét elején, hogy néhányuk tojásos nokedli mellett fogja végezni. Tegnap végül esőkabátot húztam és kiúsztam "aratni" a kertbe. Megérte szétázni értük, csoda finom volt!

2013

A nokedli nekem sokáig mumus volt. Úgy tanultam, hogy alaposan ki kell dolgozni a tésztát, és ráadásul legyen keményebb tészta, mert abból lehet a legfinomabb nokedlit szaggatni. Hát fenéket! :S A csuklóm kikészült, mire kiszaggattam azt a pár adagot, így nem csoda, hogy utáltam. Enni persze nem... ;) Egyszer aztán totál véletlenül kifogtam Bede Robi egyik műsorát, amiben elmondta, hogy ő aztán nem simogatja sokáig a tésztát, épphogy összekeveri, még az sem gond, ha itt-ott száraz foltok maradnak benne, mert amikor elkezdi szaggatni, bőven megdolgozza akkor a tésztát. Totál logikus... Kipróbáltam és azóta rendszeresen van nálunk nokedli és ráadásul minden mukk nélkül állok neki. :)
A tésztát úgy készítem, hogy kb. 20 dkg liszthez számítok egy tojást és annyi vizet, amennyit felvesz. Persze ez sokat nem mond annak, aki még az életben nem készített nokedlit, és az sem, hogy "nokedli/galuska-sűrűségű" legyen a tészta, így most lemértem, nálam hogyan néznek ki az arányok, irányadónak talán jó lehet. A munkát mindig azzal kezdem, hogy felteszek egy fazékba vizet melegedni, hogy amíg elkészítem a tésztát, felforrhasson. Ezután egy edénybe lisztet szórok, ráütöm a tojást, sót adok hozzá és elkezdem egy fakanállal összedolgozni. Fokozatosan adagolom hozzá a vizet, amíg a tészta összeáll egy ragacsos masszává, ami nagyobb nedvességtartalmú attól, hogy kézzel gyúrhassam, de cseppet sem folyékony. (Ez értelmes valamennyire? :D) Az állagának elég lazának kell lennie ahhoz, hogy kis munkával át tudjam küldeni a nokedliszaggatón, de nem folyhat át magától. (Egyre jobb...)
 

Amikor a víz felforr, sózom, egy kanálnyi olajat csorgatok bele, majd részletekben beleszaggatom a tésztát. A nokedlik először feljönnek a víz felszínére, majd kb. fél-egy percig még főzöm, ezután egy szűrőkanállal kiszedem, és leöblítem. Amíg lecsepeg, folytatom a munkát az újabb adagnyi tésztával - és így tovább egészen addig, amíg el nem fogy az összes nyers tészta.
A tojásos nokedlihez egy nagyobb/mélyebb teflon serpenyőbe - vagy egyéb a célra megfelelő edénybe - zsiradékot teszek, erre borítom a lecsepegtetett nokedlit. Amikor a teljes mennyiség az edénybe kerül, elkezdem melegíteni - közben néhányszor átkeverem, hogy egyenletesen melegedjen az egész. A tojásokat felütöm, sózom, felverem, majd a meleg nokedlikhoz keverem. Addig sütöm együtt őket, míg a tojás is megsül.
Észrevettétek már, hogy sokszor a legegyszerűbb receptet a legnehezebb megfogalmazni? :P


A salátához egyszerű ecetes levet készítettem, amihez kissé meglangyosított vízben feloldottam a cukrot, majd hozzákevertem a kétféle ecetet. Ebbe forgattam a megmosott leveleket, amiket tálkákba szedve kínáltam a nokedli mellé.


Hozzávalók...
...a nokedli tésztához (kb. 4 főre elég főételként - köretként többre is):
60-70 dkg liszt (egészen pontosan 65 dkg volt), 3 tojás, egy csapott evőkanál só, 3,5-4 dl víz (függ a liszttől, tojás méretétől, nekem úgy 3,8 dl ment bele);
...a tojásos nokedlihez: zsiradék, ízlés szerint tojás és só - nekem a fenti adaghoz 6 tojás volt az ideális;
...a salátához: friss jégsaláta vagy fejes saláta (1 fej vagy annak megfelelő mennyiség), 5 evőkanál víz, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál alma- és 1 evőkanál tárkonyos ecet (vagy ízlés szerint).
Tovább olvasom...

2010. május 16., vasárnap

Almás palacsinta fahéjas öntettel

Palacsintarajongóknak.
Almakedvelőknek.
Fahéjbarátoknak.


Nagyon egyszerű desszert, persze a lekváros palacsintához képest munkás, de megéri elkészíteni. Röviden:
1) Hagyományos palacsintát sütök.
2) Karamellizálok egy kis cukrot, a tűzről lehúzva dobok mellé egy kis vajat, majd hagyom, hogy felolvadjon benne.
3) Meghámozom az almát, negyedekbe majd vékony szeletekre vágom és a tűzre visszatéve a vajas karamellen, fedő alatt, megpárolom. Teszek hozzá egy csipetnyi fahéjat is.
4) A tejjel elkevert tejszínbe keverem a cukrot, lisztet és tojássárgát, majd lassú tűzön, kevergetve főzöm forrásig, a vége felé a fahéjat is hozzáadva.
5) Kiterítek egy palacsintát, a felét beborítom némi párolt almával, majd félbe és aztán negyedbe hajtom.
6) Melegen tálalom: néhány kanálnyi fahéjöntetet egy tányérra csorgatok, a tetejére teszem a töltött palacsintát, megszórom porcukorral és kanalazok egy gombóc házi vaníliafagyit is mellé.
Csodás! :)

plátty, a fagyi azonnal olvadni kezd a meleg öntetben - annyira "elvetemült" még nem vagyok, hogy hidegen tálaljak egy fotó kedvéért :P

Hozzávalók 6 adaghoz: 6 palacsinta; továbbá...
...a töltelékhez:
3 evőkanál (nád)cukor, 5-6 dkg vaj, 3 nagyobb alma, pici fahéj;
...az öntethez: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 1 púpozott teáskanál fahéj, 4 evőkanál cukor, 2 púpozott teáskanál liszt, 1 tojássárga;
...a tálaláshoz (elhagyható, de nem érdemes): 6 gombóc vaníliafagyi, porcukor.
Tovább olvasom...

2010. május 15., szombat

Vaníliafagylalt

Indul a fagyiszezon! :)
Már rögtön a legelején jó tudatosítani, hogy a fagyigép nem luxuscikk! :D Na jó, ezzel persze lehet vitatkozni, de a fagylaltkedvelőknek biztosan megéri. Szerintem egy év alatt behozza az árát, még úgy is, hogy az sk fagylaltból nem spórolunk ki semmit, csak a mesterséges állományjavítókat, adalékokat.
Egyetlen hátránya van a gépnek: egész nyárra betrónol a tartály a fagyasztónkba, elfoglalva némi helyet az élelmiszerek elől, ugyanis az akku lehűtése igen időigényes, ezért érdemes a tartályt folyamatosan hideg(b)en tartani. Én magam általában 2-3-4 fajta fagyit tartok a fagyasztóban, mert szeretünk több ízt enni egyszerre, illetve mindenkinek megvannak a maga favoritjai, amiket előszeretettel fogyaszt. Nem szokott gondot okozni az, hogy kivegyem fogyasztás előtt egy kis idővel a fagyikat "olvadni", de tény, hogy a házi fagylalt frissen a legjobb állagú.


A vaníliafagyi nagyon egyszerű. Alap főzött fagyi, minden fagyik anyja, többféle fagylalt alapja. :)) Bár még nem indult be a "házi fagyigyáram" :)), ez az alap már kétszer készült az elmúlt időszakban. Először a Kifőztük magazin 3. számához, amibe fagyis-tejes epres italokat (is) készítettem, de akkor nem tudtam posztolni, mert elfogyott még fotózás előtt. :D
Térjek a tárgyra: edényke tűzre, tej az edénykébe, vanília felhasítva a tejbe. Felforralom, lassú tűzön hagyom fortyogni egy kicsit. Közben tojássárgákat kikeverek cukorral, keményítővel, kicsit felhígítom tejszínnel, csomómentesre keverem. A maradék tejszínnel visszahűtöm a vaníliás tejet, kihalászom a vanília hüvelyét, majd, folyamatos keverés mellett, a tojásos keveréket belecsorgatom. Besűrítem (forrásig melegítem). Kihűlve egy éjszakára hűtőbe teszem. Ezt a lépést nem kötelező meglépni, de ajánlott (minden fagylaltnál), hiszen a jól behűtött alap sokkal gyorsabban és biztosabban válik fagylalttá a gépben (fagyasztóban gyorsítható a folyamat).


Másnap reggel félkeményre vert tejszínt forgatok a vaníliás alapba, majd a fagylaltgép tartályába töltöm és kifagyasztom. Azonnal fogyasztható, de zárt dobozban a fagyasztóban is tartható fogyasztásig. Ha nagyon megkeményedne, fogyasztás előtt időben vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kissé engedni - ez egyébként a gyárilag kapható fagyikra is áll.


Hozzávalók (kisebb adag): 2 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Hozzávalók (nagyobb adag): 2,5 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Tovább olvasom...

2010. május 13., csütörtök

Csirkemell szegfűgomba-mártással

Azt hiszem korábban talán egyszer ettem olyan gombát, ami nem üzletből származott, hanem "valaki" gyűjtötte. Szárított akármi volt, levesként elkészítve. Minden félelmem a gyomromban kötött ki, amíg lenyeltem azt a pár falatot - az ízére nem is emlékszem, valószínűleg erősen hipochonder agyam már a kapuban törölte az információt. :P Azóta eltelt néhány év, sokkal nem lettem bátrabb, de amikor Vica megmutatta a saját kezével gyűjtögetett gombákat, rájöttem, hogy tessék, még egy pipa került az "ez is kimaradt az életemből" listára. Nem tanultam meg felismerni a gombákat, sőt, fogalmam sincs, milyen gombából mit lehet készíteni és milyen klassz is lenne, ha legalább odáig eljutnék, hogy megkóstolok néhányat a csiperkén és a laskán kívül. Így aztán amikor a hét elején Vica felajánlott egy adag mezei szegfűgombát, örömmel elfogadtam.


A gomba másnap reggel postán érkezett. Én meglepődtem, mert a postás később szokott érkezni, ő meglepődött, hogy méltóztattam kicsoszogni a csöngetésre. A dobozt kibontattam, majd (a még mindig eldugult orrom - hú, de tele ezzel a púpom... - által is érezhetően) illatozó tartalmával együtt bekerült a hűtőbe. Először levest akartam készíteni belőle, de aztán a férjem leszavazta, így született meg ez az egyszerű fogás, ami olyan, de olyan, de olyan...
...mmmmmm! :)))


A csirkemellet filéztem, két darabban hagytam. Sóztam, borsoztam, majd egy serpenyőben libazsírt forrósítottam fel és ebbe helyeztem a darabokat. A húsokat mindkét oldalukon megpirítottam. Közben néhány gerezd fokhagymát pucoltam, amiket a kés lapjával összenyomtam, majd a zsírba dobtam a megpirult húsok mellé. Felöntöttem fehér borral és hozzáadtam egy teáskanálnyi szárított kakukkfüvet. Lefedve megpároltam a húst, majd a fedőt félrehúzva zsírjára pirítottam.
Míg a hús párolódott, megtisztítottam a gombát (lecsíptem a szárukat - állítólag rágós - és megmostam a kalapokat). A párolás után kiemeltem a húsdarabokat a serpenyőből, a visszamaradt zsiradékhoz adtam még egy kevés libazsírt, majd apró kockákra vágott hagymát pirítottam meg benne. A hagymához adtam a gombafejeket, kicsit megsóztam, majd lefedve megpároltam. Amíg a gomba párolódott, 1 dl tejszínben elkevertem a keményítőt, tejfölt kevertem még hozzá, majd a kész gombához kevertem. Forrásig főztem együtt. 
Masnitésztán, a csirkemellből vágott hússzeletekkel tálaltam.


Hozzávalók...
...a párolt csirkéhez:
kb. 50 dkg csirkemell (filézett súly), 1 nagy evőkanál libazsír, 4 gerezd fokhagyma, kb. 2 dl fehérbor (cserszegi fűszeres), só, bors, 1 teáskanálnyi szárított kakukkfű (vagy friss, ha van);
...a mártáshoz: a párolásból visszamaradt zsiradék, fél evőkanál libazsír, 1 kisebb fej vöröshagyma, kb. 50 dkg szegfűgomba, 1 dl tejszín, 1-1,5 dl tejföl, 2 púpos teáskanál étkezési keményítő, só.

Vica, millió puszi! :*
Tovább olvasom...