2011. április 1., péntek

Parmezános kréker

Sokáig keresgéltem a neten, míg találtam egy olyan kréker receptet, ami megtetszett. Meglátni és megszeretni... :))


Nagyon egyszerűen elkészíthető: a liszthez hozzákeverem (a sikért és) a sót, belemorzsolom a vajat, majd hozzáadom a parmezánt is, végül hideg tejszínnel összeállítom a tésztát. Letakarva (vagy folpackba csomagolva) pihentetem 15-30 percig, majd enyhén lisztezett deszkán (nagyon) vékonyra nyújtom (1 mm). (Ez az adag úgy készült, hogy nyújtás közben hajtogattam is a tésztát, sokkal ropogósabb lett, mint a korábban - hajtogatás nélkül - készítettek és vékonyabbra is tudtam nyújtani, de így is-úgy is nagyon finom.)


A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetszőlegesen felvágom és tetejére tengeri sót őrölök, de tetszőlegesen megszórható mákkal, szezámmaggal (...) is, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on megsütöm. A tészta vékonyságától függően kb. 10 perc alatt pirosra sül, a sütés vége felé nagyon figyelni kell, mert pillanatok alatt szenesedik. :)


Hozzávalók egy adaghoz: 125 g finomliszt (BL55), 60 g vaj, fél teáskanál (3-4 g) só, 30 g finomra reszelt parmezán, 65 ml tejszín (30%), picurka sikér (elhagyható), liszt a nyújtáshoz, só (és igény szerint mák/szezám...) a tetejére.
A sötét színű krékerek paradicsomos-parmezánosak, ahhoz csak 20 g parmezánt használtam és 10 g porrá őrölt, szárított paradicsomot tettem még hozzá.
Krékerek a blogon: mákos-szezámos, tökmagos.
Tovább olvasom...

2011. március 27., vasárnap

Kakaós lepény

Meg ne kérdezzétek, miért hívják ezt a süteményt kakaós lepénynek... Megtaláltam ezen a néven több helyen is a neten, úgyhogy ez a neve és pont. :) A tesóm szokta készíteni, gyors, egyszerű és a gyereknép (na jó, nem csak ők) nagyon bírják. Régi recept, gyerekkorunkban félbevágva, sárgabarackkal bőségesen megkenve ettük, a nővérem meggyet dobál a tésztába, én most csak egy kis mandulával megszórva készítettem.


Tálas mixerben készítettem: a vajat kihabosítottam, hozzáadtam a tojást, majd a cukrot, valamint a tej felét és alaposan elkevertettem a géppel. Ezután ment bele a liszt, a kakaó, a sütőpor és a tej maradéka. Ismét alaposan összedolgoztattam, végül sütőpapíros tepsibe simítottam a tésztát. A tetejére szeletelt mandulát szórtam, előmelegített sütőben, 160-170 °C-on sütöttem kb. 30 percig (tűpróba, ne hagyjuk kiszáradni a sütit).
Kihűtve, szeletelve kínáltam.


Hozzávalók (kb. 20x30 cm tepsihez): 50 g vaj, 1-2 egész tojás*, 250 g cukor (200 g is elég), 2,5 dl tej (két részletben hozzáadva), 250 g liszt, 40 g kakaópor, 1 csomag sütőpor (12-16 g), továbbá ízlés szerint szeletelt mandula, sárgabaracklekvár, meggy (...).
*Először a nővéremtől kapott recept szerint, egy tojással készítettem, de két tojással nekem jobb a tészta állaga. A tej egy részét joghurtra is lehet cserélni - úgy is nagyon finom lesz.
Tovább olvasom...

2011. március 26., szombat

Gombóc a szószban

Azaz: gersligombóc paradicsomszószban. Borzolom az idegeket... :) Ezt a receptet csak azoknak ajánlom, akik szeretik a gerslit, nekik viszont jó szívvel...
Történt, hogy néhány napja nagyon megkívántam a töltött paprikát, azon belül is a paradicsomszószt. A húsgombócot viszont már nem annyira szerettem volna, így beletúrtam a kosaramba. A gersli akadt a kezembe. Ez lett belőle. :)


A gerslit alaposan megmostam, majd langyos vízbe áztattam. Egy óra múlva leszűrtem, felöntöttem hideg vízzel, felforraltam, majd 5 perc (lobogva) forralás után, a tűzről levéve lefedtem, konyharuhákkal alaposan letakartam és duzzadni hagytam. Úgy fél óra elteltével hozzákevertem egy kis sót, borsot őröltem rá, majd újra lefedve hagytam kézmelegre hűlni. Eközben 2 szál újhagymát felaprítottam és kevés olajon kissé megfonnyasztottam, ezt is hűlni hagytam.
A kihűlt gerslihez kevertem a hagymát, néhány szál durvára aprított petrezselymet, a tojást és annyi morzsát, amivel gombócozható masszává állt össze. Forrásban lévő, enyhén sós vízben, diónyi gombóckákra formázva főztem ki, majd bőséges paradicsomszószban fürdettem meg őket.

Hozzávalók kb. 2 tucat diónyi gersligombóchoz: 15 dkg gersli (megmosva, vízben áztatva), kb. 3,5-4 dl víz, 1 teáskanál só, kevés őrölt bors, 2 szál újhagyma, evőkanálnyi olaj, fél csokor petrezselyem, 2 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa.
A paradicsommártás leírása itt.
Tovább olvasom...

2011. március 24., csütörtök

Mákos guba

A mákos guba az egyik első étel, amire emlékszem gyerekkoromból. Anyum csak egyszerűen, a kiflit tejjel meglocsolva, mákkal megszórva tálalta, én egy ismerősöm ajánlása után már egyből ezzel a sült változattal próbálkoztam. Persze nem bántam meg, hogy kipróbáltam: már nem is készíteném máshogy. :))


A tejet és a tejszínt egy evőkanál cukorral megmelegítem. Amíg a tej melegszik, a kiflit 7-8 mm-es karikákra szeletelem, valamint a mákot ledarálom és összekeverem a maradék cukorral.
Vajjal kikent sütőtálban rétegezem az alábbiak szerint: kiflikarikákkal kirakok egy sort, meglocsolom a meleg tejszínes tejjel, megszórom a cukros mákkal, majd újra egy sor kifli, tejes locsolás és mák következik, amíg csak a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mák kerül, így tolom az előmelegített sütőbe, 170-180 °C-ra. Addig sütöm, míg kellemes illata lesz. :) Nagyobb kockákra szeletelve, porcukorral meghintve tálalom.
Ezt a sült gubát meg lehet bolondítani reszelt almával, lekvárral (...), vagy elkészíthető tojáshabbal a tetején is (erre akár a fagyasztóban elfekvő fehérjekészletből is lehet használni), de én így egyszerűen szeretem a leginkább.


Hozzávalók: 6-8 kiskifli (most 2 db szikkadt Graham nagykifli), 4 dl tej, 2 dl tejszín (30%), 13-15 dkg darált mák, 4-5 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), vaj a tál kikenéséhez.
Szoktam a tejszín helyett is tejet használni, ilyenkor néhány deka vajat teszek még bele. Ha a folyadék kevésnek bizonyulna, bátran lehet növelni a mennyiségét, hogy a kész guba ne legyen fojtós.
Tovább olvasom...

2011. március 22., kedd

Napraforgó

Vannak receptek, formázások, amik végigsöpörnek a blogokon. Ez a napraforgó is ilyen, Limara hozta nemrég a "blogtudatba". Nálam Graham liszttel készült, mennyei lett, a tészta puha és másnaposan is fantasztikus. Ha marad... A formázás pedig rém egyszerű, nem kell megijedni tőle, ráadásul remekül lehet villogni vele a vendégek előtt - ezt bizton állíthatom, mert kipróbáltam. :D


A pontos leírásért és fázisképekért érdemes Limarához látogatni, nála remekül látható a lényeg. Röviden: a tésztát kenyérsütőgép üstjében megdagasztatom, lisztezett kelesztőtálban kelesztem. A megkelt tésztát átgyúrom, négy gombócra osztom. A gombócokat 2-3 mm vékonyra nyújtom és sütőpapíros tepsibe helyezve, kettesével, tetszőleges töltelékkel "összeragasztom". :) A megtöltött tészta közepét egy pohárral kijelölöm, majd a jelölésig pizzavágóval 12-16 cikkelyt vágok, ezeket egymás után kétszer megcsavarom.
A napraforgót letakarva fél órán keresztül kelni hagyom, majd felvert tojással lekenve, a közepére magokat, pelyheket szórva, előmelegített sütőbe dugom. 180 °C-on egymás után, negyed-negyed óra alatt, megsütöm a két virágocskát.


Nálam (eddig) készült paradicsomos-szalonnás (apróra vágott, pirított bacon), paradicsomos-sajtos, tejfölös-gombás változat. A személyes kedvencem a gombás töltelék, ehhez 10 kisebb gombát nagyon apróra vágok, olajon vagy vajon megpirítok. Ezután hozzádobok 3 aprított fokhagymagerezdet, amint illatozni kezd, borsot őrölök rá, megsózom, majd kb. 15 dkg tejfölt keverek hozzá. Kevés mustárral ízesítem, majd kihűlve kenem a tésztára. (Ez 1 db napraforgóra elegendő mennyiség.)


Hozzávalók 2 napraforgóhoz: 140 g natúr joghurt, kb. 1,8 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tojás, 1,5 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 35 dkg finomliszt, 15 dkg Graham liszt (esetleg még további 1-2 csipet liszt az igazításhoz, ha szükséges), 2 dkg friss élesztő, továbbá liszt a nyújtáshoz, 1 tojás a kenéshez és magok a szóráshoz, valamint tetszőleges töltelék.
Limara, köszönöm! :)
Tovább olvasom...

2011. március 21., hétfő

Elismerések

Egy kis pótlással indítom ezt a hetet. Nemrégiben Jucitól, majd a napokban Dittától kaptam...egyszerre három díjat. Köszönöm szépen lányok! Juci, neked külön a számomra nagyon kedves szavakat is! :)


Mostanában nem igazán volt időm más blogokat látogatni vagy újakat megismerni, így ezeket a díjakat most azoknak ajánlom, akik az oldalsávban látható bloglistámban szerepelnek. Ők azok a bloggerek, akik munkáit igyekszem napi szinten nyomon követni. :)

Anikótól pedig még korábban kaptam meg a Liebster blog díjat, amit ezúton is nagyon szépen köszönök! :))


Ezt ezelőtt már megkaptam, a hozzáfűzött gondolataimat az eredeti bejegyzésben olvashatjátok. :)
Tovább olvasom...

2011. március 19., szombat

Zöldséges tészta

Ismét egy egyszerű étel, ami (illetve amihez hasonló) rendszeresen készül nálunk. Sok finom, színes, tavaszidéző zöldségből készül, ennél nem is vágyom most többre. :)


A tésztafőző vízzel indítok - felteszem melegedni. Ezután előkészítem a zöldségeket, tisztítás után csíkozom-kockázom-reszelem-szeletelem. Eddigre általában a víz is felforr, így mehet bele a só, olaj és a tészta, újraforrás után elzárom a tűzhelyet és lefedve hagyom a tésztát a vízben puhulni.
Egy wokban olajat hevítek. A felforrósodott olajba dobom a zöldségeket egymás után, 1-2 percnyi különbséggel: először a répát, majd a paprikákat, a hagymát, a cukkinit, a gombát és végül az átöblített, konzerv bébikukoricát. Kevergetve rövid ideig pirítom, párolom a zöldségeket, majd hozzáadok egy kevés friss, reszelt gyömbért, paradicsompürét, szójaszószt, sózom és borsozom. Ha szükséges, kevés vizet lehet hozzálöttyinteni. Balzsamecettel és mézzel ízesítem, végül hozzákeverem a leszűrt spagettit.
Tálaláskor egy kevés reszelt sajttal meg lehet szórni a tetejét.


Belekerült: (szőlőmag)olaj, 1 kisebb sárgarépa lereszelve, 1/3 sárga és 1/3 piros kaliforniai paprika csíkozva, 6-8 cm póréhagyma karikára vágva, 1 cukkini (20 cm) csíkokra vágva, 10 db normál csiperke szeletelve, 1/2 üveg bébikukorica falatnyi darabokra aprítva, gyömbér reszelve, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors, szójaszósz, balzsamecet, méz, szükség esetén kevés víz, kb. 20 dkg durum spagetti előre megfőzve.
Tovább olvasom...