2012. április 14., szombat

Boci süti

Búvár túrós, boci sütemény, boci szelet, túrós-kakaós szelet...mind hasonló receptek, amik alapjaiban ugyanazt a túrós süteményt takarják. Én maradok ennél az elnevezésnél, bár a sütemény bocit nem tartalmaz. :) Nincs kőbe vésve a receptje, mindig kicsit másképpen készül attól függően, miből mennyi van éppen itthon. Még egyszer sem sikerült rosszul, tehát kijelenthetem, hogy ez egy jó, több változtatást is elbíró süti, ami ráadásul nagyon finom. ;)
A múltkor Csibénél láttam meg, akkor jutott eszembe, hogy újra megsüssem. Hát íme itt van, nem egy szépség, de az enyém... :)


A félig olvasztott vajat kikeverem a cukrokkal, a tojásokkal, majd belekeverem a tejfölt is. Ezután hozzáadom a tejet és apránként elkeverem benne a száraz anyagokat (liszt, kakaópor, sütőpor). Sütőpapírral bélelt kapcsos tepsibe simítom a masszát. A túrókrémhez a túrót áttöröm, belekeverem a tejfölt, a cukrokat, valamint a tojást és a citromot. Búzadarával igazítom az állagát. Evőkanállal kupacokat rakosgatok a krémből a kakaós tésztára (teáskanállal szebbet lehet készíteni, de ez nekem mindig csak akkor jut az eszembe, amikor már félig "bepöttyöztem" :D), majd 180-190 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. fél óra) sütöm. Én langyosan, finoman porcukrozva szeretem leginkább.


Hozzávalók (38x25 cm tepsihez)...
...a tésztához:
10-12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 dkg házi vaníliás cukor, 3 tojás, 6 dkg tejföl, 1 dl tej, 3 dkg ét kakaópor, 1 csomag (15 g) sütőpor, 30 dkg liszt;
...a túrókrémhez: 45 dkg túró, 10 dkg tejföl, 7 dkg cukor, 3 dkg házi vaníliás cukor, 1 tojás, fél citrom leve és héja, 1-2 evőkanál búzadara (amennyi ahhoz szükséges, hogy ne legyen folyós a túrókrém). Ez egy nem túl édes túrókrém, mi így szeretjük ezt a sütit - 2-3 dekával érdemes emelni a cukor adagját, ha valaki édesebbre vágyik.
Tovább olvasom...

2012. április 12., csütörtök

Marcipános-meggyzselés kekszkocka

Ez a sütemény igencsak "gyerekbarát" :)) édesség. Nem elég, hogy gyors és sütés nélkül készül, de csupa olyan finomság van benne, amit a gyerkőcök szeretnek (mogyorókrém, nugát, keksz, marcipán, gyümölcsös zselé). Ráadásul még a konyhában szorgoskodni szerető apróságok is segédkezhetnek az elkészítésében.


A tejet és a cukrot tűzre teszem, majd amikor forrni kezd, lehúzom és elkeverem benne a nugátot és a mogyorókrémet. A kekszet beleszórom és egy kanállal összedolgozom, hogy a kekszben ne maradjanak száraz csomók. Egy kisebb tepsibe teszem a kekszmasszát, folpackot terítek rá és kézzel vagy egy pohár aljával elegyengetem, tömörítem. Hűtőbe teszem és hagyom egy órát pihenni.
Amíg hűl, elkészítem a zselét: a meggyet a vízzel és a cukorral felforralom, kb. 5-10 percig főzöm, majd botmixerrel pépesítem. Egy szűrőn átpasszírozom, elkeverem benne az agar-agart és újra forrásig melegítem, majd kihűtöm.
A marcipánmasszát két folpack között a tepsi méretére nyújtom (előtte ha szükséges, átgyúrom) és a kekszre helyezem. A kihűlt zselét ráöntöm, hagyom egyenletesen elterülni, végül hűtőszekrényben dermesztem. A zselé dermedése után 3x3 cm-es kis kockákra szeletelem a süteményt.


Hozzávalók egy kb. 27x18 cm-es tepsihez:
1,5 dl tej, 7-8 dkg barna nádcukor, 7 dkg mogyorónugát (vagy csokoládé), 10 dkg mogyorókrém, 25 dkg darált keksz, 40 dkg (mirelit) meggy (vagy más savanykás gyümölcs, pl. ribizli), 7 dkg (házi vaníliás) cukor, 1 dl víz, 4-5 g agar-agar, 25 dkg egyszeres marcipán.
Tovább olvasom...

2012. április 11., szerda

Datolyás-diós zabpehelyrúd

Még a múltkor szerettem bele - szintén Martha Stewart oldalán - egy ehhez hasonló finomságba. Na jó, igazából az alap összetevőkön (zabpehely és datolya) túl nem is olyan nagyon hasonlít hozzá... :) Finom, müzliszelethez hasonló nass az egészségesebb kategóriából. Ráadásul tejmentes. És még tojásmentes is. :)


A datolyát forró vízzel leforrázom és nagyjából 10 percig áztatom, majd leszűröm. A diót egy serpenyőben addig melegítem-pirítom, amíg éppen illatozni kezd, majd a felét késes robotgéppel megőrlöm, a másik felét durvára aprítom. A lenmagot kávédarálóban finomra őrlöm. 
A zabpehelyhez adom a diót, a kakaóbabot, a lenmagot és az aszalványokat, elkeverem, és csipet sót, valamint kevés fahéjat szórok még hozzá.


Amikor kézmelegre hűlt a datolya, kimagozom. Az áztatott datolyahúst a késes robotgéppel pépesítem. A zabpelyhes keveréket a datolyával és a mézzel összedolgozom, majd egy sütőpapírral bélelt és olajjal finoman kikent tepsibe teszem a keveréket és vizes kézzel (valamint egy pohár segítségével) egyenletesen belenyomkodom, -tömörítem. 170-180 ºC-ra előmelegített sütőben 23-25 perc alatt megsütöm (amíg halvány színt kap). Néhány perc pihentetés után rácsra borítom és azon hagyom kihűlni, végül egy hosszú, éles késsel tetszőleges rudacskákat, szeleteket vágok belőle.


Hozzávalók egy kb. 15x25 cm-es tepsihez: 12 dkg zabpehely (finom), 12 dkg dió, 25 dkg datolya (mag nélküliből 20 dkg), 7 dkg aszalt mangó, 5 dkg aszalt vörösáfonya, 3 dkg pirított-tört kakaóbab, 20 g lenmag, csipet só, 1 mokkáskanál fahéj, 3-4 evőkanál méz, 1-2 teáskanál olaj.
Tovább olvasom...

2012. április 2., hétfő

Tojáslikőr

A tegnapi csokoládé likőr mellett ez is egy gyorsan elkészülő itallehetőség az ünnepre. Persze, mint minden likőrnek, ennek sem árt néhány napot hagyni, hogy összeérjenek az ízei, de ezzel együtt is van még esély elkészíteni a locsolók (és locsoltak) kedvéért. A tojáslikőr nekem személy szerint nem annyira barátom, de itt is érvényes a többnyire helytálló megállapítás: a házi változat finomabb, mint a boltiak. Érdemes hát megpróbálkozni vele - de csak óvatosan, mert a végén még rákap az ember. :)


A tejet a tejszín felével és a felhasított vaníliarúddal, valamint 10 dkg cukorral tűzre teszem melegedni. A tojások sárgáját kikeverem a maradék nádcukorral és a tejszín másik felével. Amikor a vaníliás tej felforr, 1-2 merőkanálnyit a tojásos cukorhoz szedek belőle (keverni, keverni, keverni), majd ezt az elegyet visszacsorgatom a maradék forró tejbe. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön besűrítem.
A tűzről levéve, időnként átkeverve hagyom kihűlni az alapot, végül az alkohollal elegyítem. Az italt sűrű szűrőn át üvegbe töltöm, hűtőszekrényben tárolom. Tálalás előtt kicsit felrázom és csak ezután töltöm poharakba.


Hozzávalók 6-7 dl-hez:
2 dl zsíros tej (3,5%), 2 dl tejszín (30%), 1 vaníliarúd, 13-14 dkg barna nádcukor, 4 tojássárgája (ha lehet házi, szép sárga), 2 dl vodka, 0,5 dl fehér rum (vagy összesen 2-2,5 dl vodka - ízlés szerint).


Hopsz, ugye nem felejtettétek el, hogy szerdán Kifőztük az újságárusoknál?! Talán még emlékeztek rá, 2010-ben húsvét előtt debütált az első szám és most, két évvel később már nyomtatásban is megjelennek a csapat húsvéti receptjei a Népszabadság mellékleteként! :) Az áprilisi számban is nyerő a csoki-tojás likőrduó, szerdán azokat a recepteket sem lesz késő még kipróbálni! ;)
Tovább olvasom...

2012. április 1., vasárnap

Csokoládé likőr

Rapid likőr, az utolsó pillanatokra. :)


A tejes/tejszínes likőrök általában nem igényelnek annyi érlelési időt, mint -mentes társaik, így kínálás előtt néhány nappal is elég elkészíteni őket. Tehát nekem, aki sikeresen lemaradtam idén a húsvéti italok elkészítéséről, éppen kapóra jönnek most ezek a változatok. Csokilikőrt sokszor készítettem már, anno a kanállal is alig "iható" :D változattól indultam, mostanra eljutottam a selymesen-krémesen folyékonyig, szóval a pon'jóig. Íme.


A tejet, tejszínt, cukrot és darabokra tört étcsokit egy edénybe teszem és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett, forrásig melegítem. (A csoki időnként nem éppen úgy akar olvadni, mint azt szeretném, ilyenkor botmixerrel vagy kézi habverővel segítek azon, hogy teljesen homogén legyen az állaga.) 
A tűzről lehúzom, hűlni hagyom - közben néha átkeverem, és amikor már csak langyos, hozzáadom a vanília eszenciát is. Teljesen kihűlt állapotban keverem bele az alkohol(oka)t, majd az italt átszűröm és üvegbe töltve teszem hűtőszekrénybe. Kínálás előtt kissé felrázom és csak ezután töltöm poharakba.


Hozzávalók kb. 7-8 dl-hez: 2,5 dl zsíros tej (3,5%), 2 dl tejszín (30%), 10 dkg étcsokoládé (86% vagy 70% fölötti), 15-17 dkg nádcukor, 1 evőkanál vanília eszencia, 0,5 dl barna rum, 1,5 dl vodka (vagy a rum helyett is vodka - mennyisége ízlés szerint növelhető).
Töltsétek le a Kifőztük áprilisi számát vagy vegyétek meg nyomtatásban a Népszabadság mellékleteként - az ital fejezetben Moha csokilikőrjével találkozhattok! :)
Tovább olvasom...

2012. március 31., szombat

Ajánló húsvétra

Kezdem azzal, hogy van ám nekem egy húsvéti aloldalam, ami az év nagy részében rejtve van - annyira, hogy most fedeztem csak fel, hogy még mindig megvan. :D Ezt az aloldalt a mostani bejegyzés kapcsán frissítettem és az aloldalaknál is kitettem :)), úgyhogy aki az összes húsvétra integrálható bejegyzésemet egy kupacban szeretné látni, legyen szíves ott nézelődjön.
Aztán folytatom azzal, hogy a tavalyi húsvéti ajánlathoz képest nem sok újdonsággal rendelkezik a blog - legalábbis adott témában, úgyhogy aki a tavalyit már látta, most nem (sem) fog elalélni. Nem is terveztem ajánlót, sőt, be kell valljam, ha Vicuska és Mági nem invitálnak erre a játékra, szerintem nem is tudatosul, hogy jövő hétvégén már húsvét van. :)) Még szerencse, hogy megtették: lányok, köszönöm szépen itt is az invitálást! :*

Hát jöjjön az ajánló! Tavaly már leírtam, hogy nálunk a húsvét "a sonka", "a tojás" és "a torma" - tehát ételek választékában igencsak nagyok a hiányosságaim. Csak semmi bárány és nyúl, az egyébként népszerű hidegtálak sem voltak nálunk népszerűek - de ha szeretnétek, elkészítem majd azt a tipikus "húsvéti szendvicset", amit anno anyum a locsolóknak kínált. :)) Ezeken túl (tehát sonka-tojás-torma-szecsó) én komolyan semmit, de semmit nem kötök a húsvéthoz.
De ha már ajánlat, akkor azért a sütiken kívül illik mást is mutatni: szerencsére nemrég készítettem egy töltött tojást, úgyhogy legyen ez az első a "sorban". :)
Tovább olvasom...

2012. március 28., szerda

Mandulás zabtallér

Mostanában ritkábban sütök (ritkábban főzök, ritkábban írok bejegyzést...), szabadidő híján nem sok kedv és energia jut a korábbi kedvenc elfoglaltságaimra. A múlt héten viszont Martha Stewarthoz keveredtem, és hááát...a zabpelyhes kekszei láttán végre sikerült rászánnom magam. :)) Bekevertem egy méretes adag zabkekszet, ami még ki sem hűlt, máris sebesen fogyni kezdett - gyanús, hogy családnak hiányzik anyu hobbija. :D Extra ropogós, kiadós, finom cookie-k születtek (az összetevők ne tévesszenek meg senkit első látásra ;), ugyanis a cukormennyiség nem kevés).


A mandulát és a lenmagot késes robotgépben felaprítottam, majd hozzáadtam a zabpelyhet és még egy percig dolgoztattam a gépet. Ezután tálba borítottam a keveréket, hozzákevertem a kakaóbabot, mazsolát, sütőport, szódát és csipetnyi sót. A gépbe tettem a vajat a nádcukorral, 3-4 perc alatt habosra kevertettem. Hozzáütöttem a tojásokat, kevés vaníliaeszenciát csorgattam bele és tovább habosítottam.


A száraz anyagokba beleforgattam a vajas keveréket, összedolgoztam. Sütőpapíros tepsi(k)be diónyi gömböket formáztam, amiket egy - vízbe mártott - pohár aljával vékonyra lapítottam (olyan távolságra kell egymástól tenni a gömböcskéket, hogy kilapítás után is kb. 2-2 ujjnyi távolság legyen köztük, mert sütés közben még tovább terülnek). 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöttem a tallérokat - amíg szép barnás színt kaptak (12-13 perc). Forrón még puhák, így néhány percig a tepsiben hűlnek és csak ezután lehet rácsra tenni a kekszeket.


Hozzávalók 50-60 db (8-9 cm átmérőjű) tallérhoz: 10 dkg mandula, 2 evőkanál (3 dkg) lenmag, 25 dkg zabpehely, 1 nagyobb teáskanál (3 g) szódabikarbóna, 1 nagyobb teáskanál (3 g) sütőpor, csipet só, 20 dkg puha vaj, 25 dkg nádcukor (csökkenthető), 2 nagyobb tojás, 2-3 teáskanál vanília eszencia, 5 dkg kakaóbab töret, 8-10 dkg mazsola.
Tovább olvasom...