2014. február 18., kedd

Gyors gyümölcsös-müzlis desszert

Az elmúlt hétvégén gyors desszertet készítettem a vendégeinknek: tejszínes krémet rétegeztem házi müzlivel és gyümölcsös öntettel. Szerintem nagyon finom, jól variálható és végtelenül egyszerű desszert, érdemes kipróbálni.


Az egyik réteg házi müzli - még egyszerűbb a dolgom, ha éppen van belőle, de ha nincs, akkor is gyorsan elkészül. Ehhez a dió kivételével az összes hozzávalót összekeverem egy tálban, sütőpapíros tepsire egyenletesen elosztom és 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom. 7-8 perc után egyszer átkeverem, majd újabb 7-8 perc elteltével belekeverem a durvára aprított diót. Ezután 5 percenként átforgatom a keveréket, amíg egyenletesen meg nem pirul az egész (hogy összesen mennyi időt tölt a sütőben, ez függ a tepsi méretétől is, kisebben lassabban pirul át, nagyobb méretűben gyorsabban elkészül). Az utolsó átkeverésnél vaníliakivonatot csorgatok rá, összekeverem és ezután már csak kábé 2 percig pirítom. A müzlit kiveszem a sütőből és 1-2 alkalommal átkevereve, az egymáshoz ragadt nagyobb darabokat összetörve, a tepsiben hagyom kihűlni.


Amíg a müzli készül, elkészítem a gyümölcsszószt: a szeder és a málna kivételével mindent egy edénykébe teszek és felforralok. 5 percnyi forralás után hozzáadom a szedret, amikor ezzel is felforr a szósz, beleteszem a málnát. Éppen csak újraforrásig melegítem, ezután elzárom a lángot és hagyom kihűlni a szószt. (Keverés helyett érdemes inkább csak rázogatni az edényt, hogy minél kevésbé törjenek össze a gyümölcsök. Ha nagyon híg lenne a leve, keményítővel lehet sűríteni vagy rétegezésnél csak a "sűrűjét" használni.)
A görög (vagy lecsepegtetett) joghurtot elkeverem a mascarponéval, belereszelem egy citrom héját. A tejszínt habbá verem kevés porcukorral és a zselatin fixszel (előírás szerint), majd összeforgatom a joghurtos sajtkrémmel.
A háromféle összetevőt egy nagyobb tálban vagy több desszertes pohárban rétegezem, tálalás előtt 1-2 órán keresztül hűtöm. 


Hozzávalók...
...a müzlihez*:
300 g egész zabpehely, 130 g méz, 70 g melaszos nádcukor (vagy összesen 200 g méz/cukor/nádcukor...ízlés szerint), 1 teáskanál (4 g) őrölt fahéj, 80 g olaj (most felesben használtam olvasztott vajat és szőlőmagolajat), 100 g durvára aprított dió, 1 mokkáskanálnyi természetes vaníliakivonat;
...a gyümölcsszószhoz: 350 g kékáfonya (mirelit**), 1 narancs és 1 citrom leve, 4-5 kardamom (egészben), fél rúd vanília, 80 g cukor, 150 g fekete szeder (mirelit**), 150 g málna (mirelit**);
...a tejszínes krémhez: 200-250 g görög joghurt, 1 doboz (250 g) mascarpone, egy citrom héja (a levéből is mehet hozzá), 400 ml habtejszín, porcukor ízlés szerint, fél csomag (10 g) zselatin fix.
*Ha marad müzli, üvegben lehet tárolni néhány napig, gyümölcsös joghurtba keverve nagyon finom. Ízlés szerint további olajos magvakat, csokidarabokat, aszalványokat is lehet beletenni. A házi müzli készen kapható müzlivel is kiváltható, de finom desszert készíthető kekszmorzsával vagy akár csak pirított, darabolt csonthéjasokkal is.
**Szezonban természetesen friss gyümölcsből készülhet, illetve más gyümölcsökkel is érdemes kipróbálni.
Tovább olvasom...

2014. február 10., hétfő

Diós, rozsos kenyér

Egyre ritkábban sütök kenyeret: kevesebb pékárut fogyasztunk, ráadásul több olyan étel mellől is elhagytuk a kenyeret, amit korábban el sem tudtunk volna képzelni nélküle. Így csak akkor állok neki a sütésnek, ha éppen nagyon fáj rá a fogunk...és nagyon rá is érek. :)
Ilyen volt az elmúlt szombat is: diós kenyeret már többször készítettem, mindig hasonlóképpen, de sohasem ugyanúgy. A legutóbbit éppen az alábbiak szerint...


Előtésztát készítettem: a teljes kiőrlésű rozslisztet elkevertem a kovászporral, hozzámorzsoltam az élesztőt, kis juharszirupot csorgattam hozzá és jól elkevertem a langyos vízzel. Meleg helyen hagytam kelni, míg szép buborékos lett - úgy 2-3 óra telt el, de langyos helyen egy éjszakát is lehet hagyni...hirtelen felindulásból elkövetett kenyérsütésnél ez ugye nem működik. :)
Kimértem a finomlisztet, elkevertem a sóval, a közepén egy mélyedést alakítottam ki: ebbe tettem az előtésztát és a vizet. Elkezdtem összedolgozni a tésztát, addig gyúrtam, amíg felvett minden alapanyagot és elkezdett összeállni, ekkor hozzáadtam az olívaolajat (a kezemet is beolajoztam) és ezzel együtt jól kidolgoztam a tésztát. Kelesztőtálban meleg helyen kelesztettem.
Úgy 1 óra elteltével olajos kézzel átgyúrtam a tésztát, majd újabb 45-60 perces kelesztés után ismét átgyúrtam és ekkor dolgoztam bele a durvára vágott diót is. Cipót formáztam. Egy szakajtót kibéleltem egy konyharuhával, ezt alaposan megliszteztem és ebbe tettem a tésztagömbömet.


Úgy egy órányi újabb kelesztés után előmelegítettem a sütőt (egy fedeles vaslábassal együtt). Amikor a sütő elérte a 230 °C-ot, a lábast kivettem, a tésztát belefordítottam a szakajtóból (óvatosan, meleg helyzet! :D), a tetejét bemetszettem, lefedtem és a sütőbe toltam.
Úgy 10 perc után mérsékeltem a sütő hőmérsékletét 190°C-ra, ezen sütöttem nagyjából fél óráig, ezután visszaállítottam a hőt 230 °C-ra és még kábé 15-20 percig sütöttem (összesen bő egy órát töltött a kenyér a sütőben). Rácson hagytam kihűlni a cipót.
Nagyon finom lett, kicsit talán lehetett volna tovább kelni hagyni, de én szokás szerint :P türelmetlen voltam, minden esetre így sem lett tömör a kenyér. Most két napos, van még egy csücsök belőle, finom, puha, nem száradt ki és nem morzsálódik.


Hozzávalók...
...az előtésztához:
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/2 csomag (7-8 g) kovászpor (most Alnaturát használtam), 5 g friss élesztő, 5 g juharszirup (helyette mehet méz, cukor, nekem most ez volt kéznél), 200 g langyos víz;
...a kenyérhez: 300 g finom búzaliszt, 10 g só, az előtészta, 150 g langyos víz, 10 g olívaolaj + átgyúrásnál a kezemre egy kevés, továbbá 100-120 g durvára vágott dió.
Nekem egy 880 g-os kenyér lett belőle. Vaslábas helyett szerintem ugyanúgy süthető a megszokott jénaiban vagy cserépedényben is...vagy ahogy sütni szoktátok a kenyeret. :)
Tovább olvasom...

2014. február 9., vasárnap

Lazackrém

Füstölt lazacból nagyon finom szendvicskrémeket lehet készíteni. Ha vendégeket várunk, érdemes az alaprecept szerint ízesíteni a lazacot, és ezt a krémet szétosztva 2-3-féle ízvariációt összeállítani. Nekem személy szerint szárzellerrel, újhagymával nyerő, illetve kaporral is finom.


A füstölt lazacot késes robotgépbe teszem és aprítom. Lehet darabosabbra hagyni, illetve egészen pépesíteni, ez ízlés kérdése. Mindösszesen citromhéjjal és -lével, őrölt borssal és néhány kanálnyi majonézzel ízesítem (kóstolással állapítom meg, miből mennyit kíván).
Ezt az alapkrémet aztán finomra aprított kaporral/angol zellerrel/újhagymával/petrezselyemmel/kapribogyóval/csípős paprikával* (...) forgatom össze, akár 2-3 fűszert keverve is. Nálunk a gyerkőceim csak natúr, az alapkrémet fogyasztják szívesen (már amikor egyáltalán hajlandóak megenni :P). Így én - ha csak magunknak készítem - az alapkrémnél megállok és aztán fogyasztáskor egyszerűen a krémre halmozom a hagymát, zellert... :)
Pirítósra kenve csodás előétel, de akár egy lazítós ebédnek vagy vacsorának is tökéletesen megfelel. Érdemes fogyasztás előtt 2-3 óráig békén hagyni, hogy összeérjenek az ízek, de aki nem tudja kivárni, nyugodtan essen neki frissen.


Hozzávalók: 40 dkg füstölt lazac, 1-1,5 citrom leve, fél citrom héja finomra reszelve, őrölt bors, 3-4 evőkanál majonéz, további ízesítésként például a fent* említett (zöld) fűszerek.
Tovább olvasom...

2014. február 4., kedd

Áfonyaszósz sült húsokhoz

...vagy magában... ;)
Nagyon finom, még a gyümölcsökért nem rajongó gyerkőcöm is repetázott belőle.


Az összes hozzávalót egy edénykébe mérem és tűzre teszem: alacsony lángon, időnként meg-megrázogatva felforralom, és addig hagyom rotyogni, amíg a szemek töppedni kezdenek.


Mivel ekkor a folyadék mennyisége változó lehet, csak annyi, kevés vízben oldott keményítővel sűrítem, amennyit muszáj használni (éppen csak megfogom a levét, hogy ne legyen híg). Elkeverem a keményítőt a forró mártásban és már le is kapcsolom a tűzhelyet.
Forrón, sült hússal mennyei. Hűtőszekrényben néhány napig eláll.


Hozzávalók: 350 g mirelit áfonya (ha lehet, nagyobb szemű), 100 g cukor, 1 citrom leve (50 g) - a héját is bele lehet reszelni, 2-3 darabka szárított narancshéj, 3 cm fahéjrúd, picurka só, 1-2 mokkáskanálnyi étkezési keményítő.
Tovább olvasom...

2014. február 2., vasárnap

Francia krémes

Mr. csipet névnapját ünnepeltük a hétvégén, az ő kívánságára készült krémes, ráadásul mindjárt francia. Nagyon ritkán készítem, mert a lányok a vaníliás krémet szeretik leginkább a krémesben, így ez a tejszínhabos változat többnyire úgy néz ki a tányérjukon, mintha egy bombát dobtak volna le rá :D - de most az ünnepelt kedvéért kivételesen hajlandóak voltak beérni kevesebb vaníliás krémmel is. ;)


A tésztát felezem, a két részt egymás után vékonyra nyújtom (kicsit nagyobbra, mint az a tepsi, amiben végül rétegezni fogom a süteményt), megszurkálom egy villával és 220 °C-os sütőben, egy nagy tepsi fenekén megsütöm. Én az utóbbi időben Michel Roux gyors levelesét készítem hozzá, de persze bármilyen leveles tészta, akár a kedvenc bolti mirelit is megfelel.
A tésztalapokat kihűlés után a tepsi méretére szabom (ez nálam egy Zenker kapcsos, kb. 25x35 cm) - az egyiket az aljába teszem, a másikat egyelőre félre. :) Elkészítem a sárga krémet: a tej kétharmadát a felhasított vaníliarúddal és a cukor felével forrásig melegítem. A maradék tejet simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a fehérjéket pedig felverem egy picurka sóval és a maradék cukorral. A forró tejből kihalászom a vaníliát, belekeverem a lisztes-tojássárgás keveréket és addig főzöm, míg a krém besűrűsödik. Beleforgatom a kemény fehérjét a forró krémbe, 1-2 percig még főzöm, majd egyenletesen a tésztára simítom a kész krémet. Kihűtöm (én a frigóban).
A lapzselatint előírás szerint előkészítem: beáztatom, majd kinyomkodom és 4 evőkanál vízzel oldódásig melegítem. A tejszínt elkezdem felverni, közben ízlés szerint édesítem cukorral, végül a zselatint hozzácsorgatva keményre verem. Rásimítom a kihűlt sárga rétegre.


A felső tésztalap bevonásához régen mindig fondantot készítettem, de sosem sikerült eltalálnom az állagát ahhoz, hogy szépen terüljön - és hát inkább nem is részletezem, milyen eredmények születtek. :) Aztán kipróbáltam a vajas, színezett cukormázat - ennek az eredeti változata több helyen fent van a neten, én a tepsim méretéhez igazítottam az arányokat. A mázhoz a tejet a cukorral és az instant kávéval felforralom (szépen habzik), néhány percnyi forralás után belekeverem a vajat és azon nyomban rásimítom a süti tetejére kerülő tésztalapra. Praktikusabb ehhez a tésztalapnak azt az oldalát használni, ami a sütőfelülettel érintkezett, mert az egyenletesebb - nekem legalábbis mindig kissé hólyagos lesz a tészta teteje. Elsimítom a mázat és egy hosszú pengésű, nagyon éles késsel 2-3 perc után felvágom a lapot - hozzávetőleg 7-8 cm-es négyzetekre. A négyzetekkel kirakom a sütemény tetejét és hűtőbe teszem tálalásig.
A máz nekem a hűtőben szokott teljesen megdermedni. Aki attól tart, hogy maszatolna a lágy mázzal, amikor a lapocskákat a sütemény tetejére teszi, inkább még akkor vonja be és szeletelje fel a lapot, amikor a sárga krémes réteg hűl - így lesz idejük a négyzeteknek megdermedni, mielőtt a helyükre kerülnének.
Tálalás előtt, egy éles késsel, a négyzetek mentén felszeletelem a süteményt, figyelve arra, hogy az alsó lapot is végig elvágjam, és persze körben is elválasztom a tepsi oldalától.


Hozzávalók...
...a tésztalapokhoz:
kb. 600 g vajas leveles tészta;
...a felső lapra kerülő mázhoz: 50 g tej, 150 g cukor, 2 g instant kávé (kakaóporral is lehet színezni), 80 g vaj;
...a sárga krémhez: 1 l tej, 5 L méretű tojás (szalmonella ellen kezelt állományból származót szoktam használni), 200 g porcukor, 120 g (finom)liszt, 1 vaníliarúd (vagy ízlés szerint vaníliakivonat, házi vaníliás cukor...);
...a tejszínkrémhez: 1 csomag beáztatott lapzselatin (10 g)+4 evőkanál víz, 600 ml (30%) habtejszín, cukor ízlés szerint (nem érdemes túl édesre készíteni, mert a sütemény tetején a máz nagyon édes).

Tovább olvasom...

2014. január 14., kedd

Gyors citromkrémes desszert

"Villám" kategória, első helyezett. Angol citromkrémet készítettem, és már pár napja a hűtőben figyelt, de én még mindig nem kezdtem vele semmit. Végül ez lett a krém egy részéből. Nem recept, csak ötlet - hasonlókat rendszeresen készítek, pohárkrémnek vagy így, tálban rétegezve; szeretem, mert pár perc alatt összeállítható, és akár azonnal is fogyasztható.


A tejszínt a cukorral felvertem. A sajtot egy tálba tettem, átkevertem, és apránként hozzádolgoztam a tejszínt - az elején nem óvatoskodtam, amíg a mascarpone krémesebb lett, de a végén már óvatosabban forgattam bele a habot.
A tejszínes krém kb. egyharmadát a tál aljára simítottam, ezt kiraktam babapiskótával, majd a maradék krémmel befedtem. A tetejére simítottam a citromkrémet és hűtőben hagytam tálalásig.
6-12 órán belül a babapiskóta még ropogósabb benne, 24 óra alatt teljesen megpuhul.


Hozzávalók 4-6 főre:
200 ml habtejszín (30%), 40 g cukor, 250 g mascarpone, 1 tucat babapiskóta vagy amennyit a forma kíván, citromkrém ízlés szerint (kb. 2/3 része a linken szereplő adagnak; citromhéj helyett most narancshéjat reszeltem a krémbe, de nem attól, hanem a tojástól lett ilyen érdekes a színe, hogy akár narancskrémnek is eladhatnám :O).
Tovább olvasom...

2014. január 8., szerda

Húsgombócos tészta

Húsos tésztát ebben a formában készíteni éppen csak egy kicsivel több macera, mint hagyományosan, viszont változatosabbá, izgalmasabbá tehetitek az étkezéseket. A gyerekeimnek legalábbis kifejezetten bejönnek időnként ezek a miniatűr gombócok. :)


A szósz nagyjából annyi idő alatt készül el, míg a tésztát kifőzöm, így a víz felrakásával indítok.
A húst fűszerezem, sózom, egy nagy tojással összedolgozom. Eddig előre is elkészíthető, lehet pihentetni is 1-2 órán keresztül, de ha már fent van a tésztavíz, jobb nekilátni. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, közben elkezdem a gombócozást. Nagyon picurka darabokat veszek a húsmasszából, kb. 2 cm átmérőjű (vagy még kisebb) golyócskákat formázok és a forró olajon körbepirítom ezeket. Mindig csak annyit teszek a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér, ezután tányérra szedem a golyókat és jöhet a következő adag.


Időközben természetesen figyelem a tésztavizet, amikor felforr, sót, kevés olajat adok hozzá, belecsobbantom a tésztát és készre főzöm. A sütőt előmelegítem 190-200 °C-ra.
Ha szükséges, a gombócos serpenyőbe kevés olajat csorgatok, és az aprított hagymát megpárolom. A végén hozzáteszem a fokhagymát is. A sűrített paradicsomot a hagymához adom, finoman lepirítom, ezután beleteszem a(z aprított) paradicsomkonzervet. Fűszerezem*, sózom, összeforralom (ha szükséges, lehet pici vizet is hozzáadni), majd beleforgatom az apró golyócskákat és megvárom, míg rotyogni kezd. Ekkor a tűzhelyről leveszem és hozzáadom a kifőtt, lecsepegtetett tésztát. Összeforgatom; a tésztát érdemes apránként adagolni, mert az a cél, hogy a paradicsomos mártás mindenhol jól bevonja.
Megfelelő méretű tűzálló sütőtálba teszem a gombócos tésztát, reszelt sajttal megszórom a tetejét és az előmelegített sütőben a sajtot rápirítom a tésztára (a grill funkció jól jön, ha van). Forrón tálalom.


Hozzávalók...
...a húsgolyók fűszerezéséhez:
600 g darált sertés - vagy marhahús (vegyesen is lehet), 1 erős teáskanál só, őrölt bors, kevés oregánó, bazsalikom, 4 nagy gerezd fokhagyma reszelve, egy egész tojás;
...a mártáshoz: 2-3 evőkanál olaj, egy közepes fej vöröshagyma finomra vágva, 2-3 gerezd aprított fokhagyma, egy kis doboz (40 g) paradicsompüré, egy doboz (400 g) darabolt paradicsomkonzerv, csipet só és őrölt bors, bazsalikom, oregánó*, esetleg cukor;
...továbbá: 1 doboz (500 g) makaróni (víz, olaj és só a kifőzéséhez), ízlés szerint reszelt sajt (a tetejére).
*Fűszerezni ízlés szerint bárhogyan lehet, kinek mi a kedvence, ez vonatkozik a mártásra és a húsgolyókra is (de persze azonos ízvilág legyen, ne üssék egymást).
Tovább olvasom...

2014. január 5., vasárnap

Cukros kalács

Hello 2014, hello mindenki! BÚÉK nektek!
Az év első - és remélhetőleg nem utolsó - receptje kisebbik leánykám egyik "ovis kedvence", a cukros kalács. Beszámolója alapján a dolog így néz ki: "hát kicsi és fonott és cukros a teteje...és az oviban kakaóval esszük, de itthon lekvárt is kérek." Mindent tudtok, igaz? :D
Úgy született a recept, hogy vettem a fonott kalács receptjét és megfeleztem: így pont elférnek a kalácskák egy kisebb tepsin, ami pont befér a hűtőbe. Mert ez a kalács reggel sül, frissen, illatozón: ébredés után, mire a nagylány végez a reggeli öltözés-mosakodás-fésülködés...és mindeközben (tizen)kétszer elalvás procedúrájával, éppen elkészül. Reggelizhet(nek) is belőle és tízóraira is jut, ennyi nekem éppen elég.


A tésztát este, a kenyérsütőgép dagasztó programjával vagy tálas mixerrel készítem. A hozzávalókat a vaj kivételével a gépbe pakolom, dagasztani kezdem, majd amikor már 1-2 perce szép gombócba összeállt a tészta, akkor a puha vajat is hozzáadom. Tovább dolgoztatom a géppel, közben fokozatosan igazítom egy kis liszttel az állagát, és alaposan kidagasztom a tésztát (keményebb, rugalmas tészta a cél).
Egy tányérra szedve megmérem a tészta súlyát. 5 db kisebb kalács fér el a "jó méretű" tepsimen, így a kapott súlyt 15-tel osztom, de ennél kisebbekre is készíthető, úgy még helyesebbek. Ekkora darabokat (40-45 g között van egy adag) szakítok a tésztából, egyenként rudakat formázok belőlük és hármasával lazán összefonom. Igyekszem nem girbe-gurbára formázni, de ez többnyire nem sikerül. :D Sütőpapírral bélelt tepsire kerülnek a fonatok, egymástól egyforma távolságra. Folpackkal fedem a tepsit és azonnal a hűtőbe teszem.
Másnap reggel a hűtőből kiveszem a tepsit és a fonatokat lekenem a tejes tojássárgával. A tetejükre (jég)cukrot szórok és hideg sütőbe tolom a tepsit. A sütőt 180°C-ra állítva kapcsolom be és addig sütöm a kalácsokat, amíg szép színük lesz. A kisült fonatokat papírostól áthúzom egy rácsra és azon hagyom hűlni - mikor meddig... :)


Hozzávalók 5-8-10-... mini kalácshoz:
170-180 ml tej, 50 g cukor (házi vaníliás és kristály- vagy nádcukor felesben), 1 nagy tojás sárgája, csipet só, 300 g (+az igazításnál további kb. 30 g) finomliszt, 10 g friss élesztő, 50 g puha vaj (nem kell olvasztani, elég ha kenhető), továbbá a tetejére 1 kisebb tojás sárgája, 1-2 evőkanál tejjel elkeverve a kenéshez, valamint kristály- vagy jégcukor a szóráshoz.
Tovább olvasom...

2013. december 9., hétfő

JÁTÉK! Jamie 30 percesek az olvasoterem.com-mal

Szeretnél egy példány Jamie Oliver 30 perceseiből?
Tuti, hogy szeretnél! :)

Most megnyerheted az olvasoterem.com, jómagam :) és a Park Könyvkiadó közös játékában! Nem is kell mást tenned, mint kitöltened az ezen a linken található rövid kvízt, és ha minden kérdésre helyesen tudsz válaszolni, máris jó eséllyel pályázol a két 30 percesek könyv egyikére. A válaszokra egy kis kutatómunkával a Park Könyvkiadó weboldalán is rábukkanhatsz, de az is ok, ha jól boldogulsz a keresővel. ;)


FONTOS: a játék december 15-én, vasárnap éjfélkor ér véget. A játék fő szervezője, az olvasoterem.com hétfőn, december 16-án hirdet eredményt. Két jó megfejtő a 30 percesek egy-egy példányát nyeri. Több helyes megfejtés esetén a nyertesekről sorshúzással döntenek.
(A játékhoz meg kell adnotok az e-mail címeteket, az adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap alatt megtaláljátok.)

Játékra fel, én nagyon szurkolok nektek! :)
Tovább olvasom...

2013. december 2., hétfő

Narancshéjkivonat

Advent 2013 - alig egy hónap van hátra az évből. Az év végi ünnepkörhöz szívesen társítjuk a narancs ízét, illatát, és a levén kívül a héját is előszeretettel hasznosítjuk ilyenkor. Reszelve (frissen vagy szárítva) kerül süteményekbe, italokba, kandírozva akár magában, de süteményekben is nagyon finom. Sajnos nem túl gyakori a bio minőség a gyümölcsből (nálunk helyben a lehetőségek száma pillanatnyilag a nullával egyenlő), így ha sikerül kezeletlen gyümölcshöz jutnom, én bizony alaposan kihasználom minden részét. A héj aromáinak megőrzéséhez - többek között - kiváló lehetőség az alkoholos kivonat készítése.


A narancsokat alaposan megmosom, a héjukat szalagreszelőn lereszelem (reszelő híján nagyon vékonyan kell meghámozni). Egy kisebb üvegbe gyömöszölöm a héjat és felöntöm vodkával. Ezután lefedve hagyom érni 3-4 hétig.
Az érési idő leteltével a vodkát egy kisebb üvegbe szűröm - nem kell többször megszűrni, nem baj, ha rostdarabkák maradnak benne. A héjból egy keveset vissza is lehet tenni az üvegbe és így hagyni tovább érni. Használat előtt fel kell rázni. Krémekbe, (csoki)mázakba, süteményekbe nagyon finom.


Hozzávalók: 3 közepes kezeletlen narancs héja (30-40 g), 2 dl vodka (40%) vagy amennyi ellepi.
Narancshéjból még a blogon: narancslikőr, szirupos gyömbér és narancshéj, fűszerkeverék puncshoz/forralt borhoz, kandírozott narancshéj.
Tovább olvasom...

2013. november 21., csütörtök

Savanyú káposztás pirog

Amikor legutóbb savanyú káposztát vásároltam, kicsit megszaladt a káposztás bácsi keze :), így a kimaradt mennyiséget ebbe a pirogba (táskába/kapusznyikába/...) rejtettem bele. A tésztához Vicuskától koppintottam az ötletet, a nála látott krumpli(püré)s pirogtészta volt a kiinduló recept - ha már nem csak a savanyú káposzta, de az előző napi krumplipüré is sok lett. :D
Vicuska, köszönöm! :)


A tészta hozzávalóit géppel dagasztattam meg, majd kelesztőtálban hagytam egy órán keresztül kelni. (Kézi dagasztásnál a cukrot feloldom a langyos tejben, belemorzsolom az élesztőt, a tetejére egy evőkanálnyi lisztet szórok és hagyom, hogy az élesztő felfusson. Ezután a kimért liszt közepébe mélyedést készítek, belemérek minden hozzávalót, beleöntöm az élesztős tejet és alaposan kidolgozom a tésztát.)
Amíg a tészta kelt, a húsos szalonnát 4-5 mm-es kockákra vágtam és egy serpenyőben ropogósra sütöttem. A szalonnakockákat kiszedtem a zsírból. A fennmaradt zsír nekem kevés lett, így csorgattam hozzá egy kis olívaolajat, majd a levétől kinyomkodott és apróra vágott savanyú káposztát megpirítottam rajta. A végén alaposan megborsoztam és hagytam kihűlni. A szalonnakockákat közvetlenül a tésztába töltés előtt kevertem hozzá.
A megkelt tésztát kinyújtottam (kb. 5 mm vastagságúra) és 16 nagyobb négyzetre vágtam (a tésztát 16 gombócra osztva -és kör lapra nyújtva- félhold alakú pirogokat is lehet készíteni). A négyzetekre elosztottam a tölteléket, ezután a tésztákat félbehajtottam és a széleket összenyomkodtam. Sütőpapíros tepsibe rakosgatva hagytam addig kelni, míg a sütő előmelegedett (180 °C), majd tojássárgával lekentem, villával megszurkáltam és az előmelegített sütőben pirulósra sütöttem a csomagokat.
Mi krémleves után ettük, de bármilyen tartalmasabb leves után remek második fogás, illetve a lánykáimnak annyira ízlett, hogy uzsonnára is megszavazták. :)


Hozzávalók...
...a tésztához:
200 g krumplipüré*, 150 g tej, 2 tojás sárgája, 2 kockacukor, 1 teáskanál só, 400 g finomliszt, 20 g élesztő, 1 evőkanál olívaolaj (a a dagasztás végén dolgozom a tésztába);
...a töltelékhez: 2 vastag szelet húsos, füstölt szalonna (esetleg füstölt sonka), 400 g savanyú káposzta, őrölt bors, szükség esetén 1-2 evőkanál olaj/zsír;
...a tetejére: 1 tojás sárgája.
*Maradék püré híján kihűlt tört krumplival is nyugodtan elkészíthető, ez esetben dagasztásnál esetleg kis tejjel/tejföllel igazítani kell a hiányzó folyadékmennyiséget, valamint 1 helyett 2-3 evőkanál olaj/olvasztott vaj is kerülhet a tsztába.
Tovább olvasom...

2013. november 9., szombat

Libazsíros pogácsa

...vagy "simán" zsíros :), de most éppen a közelgő Márton napra tekintettel a nemrégiben kisütött libazsír egy részéből készült.


Minimum munkás pogácsa ez is, mint majdnem mindegyik, amit mostanában készítek. :) A tésztához a lisztben elmorzsolom a zsírt, majd a többi hozzávalót is belemérem és hidegen összegyúrom. Folpackkal fedve egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem. Másnap reggel még hidegen, 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és apró, úgy 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Sütőpapíros tepsire rakom a kis korongokat és kelni hagyom 20-30 percig vagy amíg a sütő előmelegszik (200-210 °C).
Amikor a sütő bemelegedett, a pogácsák tetejét megkenem a tojásfehérjével, magokkal, sajttal megszórom és a sütőbe tolva addig sütöm, míg szép színt kapnak. Frissen mennyei, amikor a külseje finoman ropogós, belül viszont omlós a pogácsa, de a zsír miatt (bezacskózva) jól eltartható napokig - feltéve, ha marad. :)


Hozzávalók (nagy adag)...
...a tésztához:
500 g finomliszt, 250 g rétesliszt, 300 g libazsír, 300 g tejföl (20%), 3 tojássárgája, 25 g friss vagy 1,5 csomag (10 g) szárított élesztő, 20-20 g nádcukor és só, 1 evőkanál ecet, továbbá 1-2 evőkanál tej, ha szükséges;
...a tetejére: 1 tojásfehérje, magok (nigella, szezám, kömény...) és/vagy sajt.
Tovább olvasom...

2013. november 2., szombat

Zöldborsókrémleves

A zöldborsókrémleves nagyon finom, egyszerű leves, bár erőteljes borsóíze miatt nem mindenkinél nyerő. Nálam éppen igen, így időnként elkészítem, de azt hiszem arra még várnom kell, hogy a lányaim maguktól kérjék. :))


A hagymát felaprítom, kevés olívaolajon kissé megpirítom. Hozzáadom a zöldborsót, elkeverem, beleteszem az apróra kockázott burgonyát és felöntöm annyi vízzel, ami ujjnyira ellepi. Rászórok egy kanálnyi vegamixet, finoman sózom és főzni kezdem (nem szoktam lefedni).
Amikor már a borsó és a krumpli is puha, botmixerrel pépesítem és egy szűrőn átpasszírozom, hogy az esetleges héjdarabkák ne maradjanak benne. Újra tűzre teszem: tejszínt adok hozzá, megborsozom és ízlés szerint sózom (egy kevés mézet is csorgatok bele, de ez abszolút elhagyható -friss, zsenge borsónál nekem sem hiányzik-, esetleg cukorra cserélhető). Mielőtt újra felforrna, elzárom a tüzet az edény alatt.
Pirított hagymával/baconnel/kenyérkockával/sajttal... tálalom. Tálalásnál, különösen ha sűrűbb a leves, egy kis tejszínt is érdemes belecsorgatni.


Hozzávalók: 10 cm póré- vagy 1 közepes vöröshagyma, 400-450 g zsenge zöldborsó (mirelit vagy szezonban friss), 1 nagyobb szem burgonya, 1 evőkanál házi vegamix, 2-3 dl tejszín (30%), só, frissen őrölt bors, méz/cukor, ízlés szerinti levesbetét.
Tovább olvasom...

2013. október 24., csütörtök

Juhtúrós pogácsa

Kis munkával járó, egyszerű, de annál finomabb pogácsa - figyelem, vendégváráshoz ajánlott megemelni az adagot! ;)


Egy nagyobb tálba mérek negyed kiló lisztet, amiben elmorzsolom a hideg vajat és a hideg juhtúrót. Hozzámérem a sót és beleszórom a szárított élesztőt. A tejet meglangyosítom mikróban, feloldom benne a cukrot. A tojások sárgáját elkezdem beledolgozni a túrós-vajas lisztbe, közben hozzáöntöm a langyos tejet is. Gyors mozdulatokkal összeállítom: egy ragacsos masszát kapok, amire rászórom a maradék lisztet. Néhány mozdulattal simára dolgozom a tésztát, gombócot formálok belőle és körbelisztezem. A tálat lefedem (folpack) és félreteszem (konyhaasztal, szobahőmérséklet). Legalább két, de inkább 3 órán keresztül pihentetem.


A sütőt előmelegítem 200-210 °C-ra. A tésztát lisztezett deszkára borítom és kb. centi vastagra nyújtom, majd a legkisebb (2 cm) kiszúrómmal kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire teszem a tésztakorongokat (elég ujjnyi távolságot hagyni közöttük, inkább felfelé nőnek), felvert tojással megkenem a tetejüket és pici reszelt sajtot, esetleg magokat szórok rájuk. Előmelegített sütőben úgy negyed óra alatt sülnek szép pirulósra. :)
Frissen csodás - másnap nem tudom, mert nem szokott maradni. ;)


Hozzávalók (2 tepsi): 350 g finomliszt, 250 g hideg vaj (kisebb kockákra vágva), 250 g hideg juhtúró, 10 g só, 1 csomag szárított élesztő (vagy 20-25 g friss, a tejben felfuttatva), 2 tojás sárgája, 1 dl langyos tej, 2 kockacukor, továbbá a pogik tetejére egy felvert tojás és ízlés szerint reszelt sajt, magvak...
Tovább olvasom...

2013. október 23., szerda

Libazsír sütése

Múlt pénteken olyat tettünk, mint eddig még soha: vettünk egy egész libát. Tokkal-vonóval. Gyermekkori csirketisztítási emlékeim habosak és rózsaszín felhősek voltak ahhoz képest, ami ezután a könnyen megtett lépés után ránk várt. Bár az este hátralévő óráiban puha tollpihékbe burkolóztunk (és mr.csipet legalább százszor rácsodálkozott, hogy "meeennyire puhaaa!" a liba alsó tollazata), őszintén szólva ha létezne, legnagyobb ellenségemnek sem kívánnám, hogy zéró gyakorlattal nekiálljon ludat tisztítani. :)
Késő este aztán a bontott liba először a hűtőbe, majd másnap - a jövőbeli felhasználás szerint - szétcsomagolva a fagyasztóba került. Na persze azért egy kis húsleves is főtt a hétvégén belőle, illetve a felesleges lefejtett bőrös hájat is azonnal felhasználtam: kisütöttem. Lett tehát frissen sült libazsírom, nem is kevés. :)


Mivel nem kifejezetten rajongunk a tepertőért, így a sütésnél a zsírra összpontosítottam. A hájas bőröket kb. 2 cm-es négyzetekre vágtam, egy serpenyőbe tettem, és kevés vizet löttyintettem alá. Éppen csak annyit, hogy ne kapjon le a bőr, amíg elkezdi a zsírt kiadni, ezután viszont gyorsan elpárologjon. Kis lángon főzni kezdtem: először zavarosan fortyogott, de ahogy a víz párolgott és a zsír egyre több lett, szépen letisztult és csodás aranysárga színe lett. Időnként átkavartam egy nagyobb kanállal, ellenőriztem, hogy szép lassan minden zsírja kisüljön. Amikor már eléggé töpörtyűre ;) sültek a bőrdarabok és szemlátomást megszabadultak zsírjuk legnagyobb részétől, a zsírt egy durva szűrőn átszűrtem egy edénybe. A töpörtyűket visszatettem a serpenyőbe és szárazon kicsit rájuk pirítottam (egy kis préselés-nyomkodás a kanállal vagy "lesúlyozás" egy másik edénnyel segít ebben). Akkor kész, amikor kevergetéskor kopogó hangja van az edényben a tepertőnek - ezután papírtörlőre lehet szedni.
A kissé kihűlt, de még változatlanul meleg és áttetsző zsírt egy sűrű szűrőn keresztül a végleges tárolóedény(ek)be szűrtem, és a konyhapulton hagytam kihűlésig. Ekkor került hűtőbe, ahol felhasználásig remekül ellesz. :)


A tepertőt természetesen még langyosan, egy kis só, kenyér és persze lilahagyma társaságában befalatoztuk. És bár továbbra sem őrülünk meg a töpörtyűért, elismertük, hogy nagyon finom lett és időnként kifejezetten jól esik az ilyesmi - pláne, ha keményen meg is dolgozunk érte. ;) Tepertőrajongóknak talán érdemes lehet a bőröket nagyobb darabokra vágni.


Hozzávalók: bőrös libaháj/zsíros libabőr. :)
Én kb. 90 dkg hájat, 0,5-1 dl vizet használtam fel. Ebből 77 g :) tepertőt és úgy 7-8 dl zsírt sütöttem ki.
Tovább olvasom...

2013. október 7., hétfő

"Nándori" torta

Férj idei szülinapi kívánsága egy régi kedvence - a Nándori szelet - tortásított változata volt. A sütemény eredeti receptje gyanúm szerint műhelytitok lehet, de mivel valamikor régebben körlevélben kaptam egy ilyen elnevezésű receptet, így volt mit kiindulási alapnak használnom. A végeredmény finom lett - az ünnepelt szerint persze még jobb is, mint az eredeti. ;)


Előkészítésként az aszalt szilvát egy kisebb zárható edénybe tettem, bő félig felöntöttem vörösborral és a hűtőbe dugtam érlelődni (3-4 napra). Napi egyszer átforgattam, hogy a bor jól átjárja - szinte az egész folyadékot magába is szívta a szilva.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. Egy 28-as tortaforma aljára sütőpapírt szorítottam.
A tortalaphoz a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket félig felvertem, majd hozzászórtam a cukor 2/3 részét és azzal együtt vertem addig, míg csúcsot lehetett húzni a habból. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítottam (fehéredésig, amíg a cukorszemcsék már nem látszanak). A lisztet átszitáltam a kakaóporral és a sütőporral. A cukros sárgájába belekevertem az olajat, majd gépi habverővel, alacsony fokozaton, 2-3 részletben (váltogatva) beledolgoztam a fehérje felét és az összes kakaós lisztet. A maradék tojásfehérjét egy kézi habverővel, óvatosan forgattam bele a sűrű masszába. A tésztát a tortaformába öntöttem és beledobáltam a boros szilvát (a nagyobbakat két darabba téptem, a kicsiket egyben hagytam), majd a sütőbe toltam és tűpróbáig sütöttem. A sütőből kivéve, 5 perc pihentetés után, a tortalapot a formából kivágtam és rácsra borítva hagytam kihűlni.


Amíg a piskóta hűlt, a szobahőmérsékletű mascarponét kikevertem a tejszínnel és beleforgattam a lereszelt (kislyukú reszelő) marcipánt is. A kihűlt piskótát két lapra vágtam, az alsót tortaformára helyeztem, rákentem a marcipános krémet, és lezártam a másik lappal. A tejszínt a cukorral és a kakaóporral kis lángon felfőztem. A tűzről levéve (kockánként) belekevertem a kisebb darabokra vágott, hideg vajat. Mire az utolsó kockát is elkevertem, a csokimáz kihűlt. Belekevertem a narancskivonatot és a narancsvirágvizet, végül a mázat a torta tetejére simítottam és a reszelt csokoládét rászórtam. Tálalásig hűtőben tartottam.


Hozzávalók...
...a piskótához:
200 g aszalt szilva (magozott), 100-150 ml vörösbor az áztatáshoz, 8 tojás, 200 g (kristály)cukor, 50 ml olaj, 200 g finomliszt, 50 g keserű kakaópor, 12 g sütőpor;
...a töltelékhez: 250 g mascarpone, 2-3 evőkanál tejszín (30%), 200 g marcipán;
...a mázhoz: 50 g tejszín (30%), 50 g cukor, 25 g keserű kakaópor, 100 g hideg vaj, 2 teáskanál házi narancskivonat, 1/2-1 teáskanál narancsvirágvíz;
...továbbá: 40-50 g magas kakaótartalmú étcsokoládé.
Tovább olvasom...

2013. szeptember 30., hétfő

Boszorkánypogácsa

A boszorkánypogácsa kicsit inkább az adventhez kapcsolódó sütemény, de ettől függetlenül év közben is bármikor megsütöm, amikor megkívánjuk. Ideális vendégváró: egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerűen lehet egy alaptésztából több ízváltozatot létrehozni, hiszen elég a beforgatáshoz használt olajos magvakat és a betöltendő lekvárokat variálni, máris többféle sütit kaphatunk eredményül.


Előző nap kissé előre dolgozom, attól függően, milyen magvakat használok. A mandulát leforrázom és megfosztom a barna héjától, a mogyorót sütőben megpirítom és ezután ledörzsölöm a héját, a dióval nem szoktam semmi extrát kezdeni, de egy serpenyőben azt is elő lehet kissé pirítani.
A puha vajat a robotgép középső fokozatán habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tojások sárgáját és azzal is kihabosítom. Belekeverem először a vaníliakivonatot és egy kis csipet sót, majd a mixert alacsony fokozatra kapcsolva a liszteket és a szódabikarbónát is. A tésztából 20 g-os darabokat veszek ki, ezekből golyókat formázok, majd egy tálcára sorakoztatva, 20-30 percre a hűtőbe teszem (ha keményebb a tészta, a hűtés akár el is hagyható).


A sütőt előmelegítem 170 °C-ra. Késes robotgépben a magvakat egymás után durvára aprítom. A tojásfehérjéket felverem (kábé tejföl sűrűségűre, nem kell keményre). A golyókat kiveszem a hűtőből és először a felvert fehérjébe, majd a felaprított mandulába/mogyoróba/dióba forgatom. Sütőpapíros tepsire ültetem a golyókat, amiknek a közepét a hüvelykujjammal benyomom, ezáltal egy kis mélyedést hozok létre. Ebbe a mélyedésbe alaposan kikevert sütésálló lekvárt (most ribizlizselét) kanalazok, végül az előmelegített sütőben 12-14 percig sütöm. Rövid (4-5 perc) pihenés után átteszem a tepsiből egy rácsra és azon hagyom kihűlni a süteményeket.
Néhány süteményt szoktam "bunda" nélkül hagyni, ezekre csokoládét csorgatok, de ezt természetesen a magvakba forgatott változatnál is lehet alkalmazni. Ha nincs sütésálló lekvár itthon, akkor többnyire a mélyedések kialakítása után sütöm meg a sütiket és csak a sütőből kivéve töltöm meg.


Hozzávalók kb. 40 darabhoz...
...a tésztához:
300 g puha vaj, 130 g kristály- vagy világos nádcukor, 3 tojássárgája, pici só, 2 teáskanál vaníliakivonat, 200 g Graham liszt, 160 g finomliszt (vagy összesen 360 g finomliszt), 3 g szódabikarbóna;
...a bevonáshoz és a töltéshez: 2-3 tojásfehérje, 250-300 g mandula/dió/mogyoró, valamint (sütésálló) lekvár ízlés szerint.
Tovább olvasom...

2013. szeptember 23., hétfő

Sütőtökös cookie

Hölgyeim és Uraim, bemutatom a "betyárjó" kategória győztesét. Ez a süti valami szuper, az elkövetkező hónapokban egészen biztos, hogy sokszor lesz barátunk. Sütőtököt utáló kisebbik leánykám 3 méretes darabot eltüntetett belőle még langyosan, persze csak miután gyanakodó arckifejezéssel és a "fúj anyu, ezt most tényleg muszáj megkóstolnom?" típusú szemforgatás kíséretében beleharapott az enyémbe... Azt azért látni kellene, hogy milyen arcot tud vágni, amikor rájön, hogy előítélet ide vagy oda, ez (nem kicsit) finom! :D


A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A sült, kihűlt sütőtököt (az előző napi sült tök maradéka éppen tökéletes) kihámozom a héjából és egy kis olajjal selymesre turmixolom.
A lisztben eloszlatom a sót, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a sütőport. A puha vajat elkezdem kikeverni (azaz a tálas mixer) a cukrokkal, 2-3 perc után hozzáadom először a sütőtökpépet, majd a tojásokat, végül 1-2 teáskanál vanília eszenciát. A gépet kikapcsolom és egy szilikon spatulával - 2-3 részletben - belekeverem a vajas tökbe a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsi(k)re (két evőkanál segítségével) kb. 4 cm átmérőjű gömböket halmozok, egymástól 2-3 ujjnyi távolságra. A tetejüket megszórom 1-1 csipet szeletelt mandulával (vagy vágott dióval, mogyoróval) és a sütőbe tolva 16-17 percig sütöm a süteményeket. A sütési idő függ a mérettől - akkor jó, amikor a süti a talpánál, illetve a tetején a mandula és 1-2 kiálló csúcsocska :) pirulni kezd. Pufók, formás cookie-kat varázsolok elő a sütőből, amiket 3-4 perc pihentetés után átteszek egy rácsra, hogy azon hűljenek ki.
Nagyon puha, ízes-illatos sütiket kapok, ritkán lelkendezem, de eeez...mmmmm! :)


Hozzávalók: 100 g puha vaj, 200-250 g cukor (világos nádcukor és kristálycukor felesben - ha nagyon édes a tök, elég a kevesebb, ha ízetlenebb, mehet a több), 230-250 g sült tök bél, 20 g olívaolaj, 2 kisebb tojás, 1-2 teáskanál vanília eszencia, 350 g finomliszt (a tök nedvességtartalmától függően lehet, hogy +- igazításra szorul), 2,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, pici só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, továbbá 50 g szeletelt mandula vagy vágott dió/mogyoró a sütik tetejére.
Receptötlet innen.
Tovább olvasom...

2013. szeptember 20., péntek

Mogyoróvajas kosárkák

Az idei őszi Segítsüti utolsó napjához érkeztünk. Bár az ajándékbolt kiürítésére ;) még lesz lehetőség, de a sütikre már csak ma 16:00-ig lehet licitálni!
A jelenlegi akcióra ezeket a kis cukiságokat készítettem: mini tésztakosárkákba mogyoróvajas krémet és némi tejcsokoládét töltöttem. Kis családommal úgy tapasztaltuk, hogy a mogyoróvajra igencsak rá lehet kattanni, így ez pontosan az a fajta sütemény, aminél nem jó, ha számolgatjuk a kalóriákat, mert bár "tömény és ééédes és egynél többet nem bírok belőle enni", azért csak akaratlanul is odavándorol a kezünk a másodikért, a harmadikért és a sokadikért is... :)


A sütőt előmelegítem 180-190 °C-ra. A tésztához a vajat, a mogyoróvajat és a kétféle cukrot a mixer táljába mérem és közepes sebességgel, 3-4 perc alatt könnyű, habos krémmé verem. Közben összekeverem a lisztet a sóval és a szódabikarbónával.
A habos-vajas keverékhez adom a tojást és a vanília eszenciát és addig keverem továbbra is közepes fokozaton, amíg elegyednek. Ekkor a mixert a legkisebb sebességre váltom és beledolgozom a száraz hozzávalókat. Amikor teljesen elkeveredtek az alapanyagok (egy szilikon spatulával segítek neki), a tálat átteszem a digitális mérlegre. A tésztából 25 g-os darabot veszek ki, két tenyerem között gombócot formálok belőle és egy 24-es, tapadásmentes, mini muffinforma mélyedésébe helyezem. A formát nem kell kibélelni, kizsírozni és a tésztát sem kell a formába nyomkodni.
Ezt a gombócozást megismétlem, amíg elfogy az alapanyag - pont 24 darab lesz belőle. A formát az előmelegedett sütőbe helyezem és kb. 10 percig sütöm a tésztagolyókat - amíg kissé felpuffadnak és nagyon halvány színt kapnak. A sütőből kiveszem a formát és a mozsártörőm segítségével azonnal mélyedéseket készítek a gombócok közepébe (az elsőként készített mélyedés kissé visszaemelkedik, mire végzek a tepsivel, úgyhogy 1-2 alkalommal utánaigazítok). Hagyom 5-10 percig a formában hűlni, majd kiszedem a formából és rácsra téve hűtöm ki teljesen a sütikosarakat.


Mogyoróvajból, porcukorból és vajból, egy csipetnyi sóval kikeverem a tölteléket. A kihűlt kosárkák mélyedéseit kikenem olvasztott csokoládéval (kiskanál, a korábban jó szolgálatot tett mozsártörő vagy bármi más hasonló eszköz segítségével). Hűtőbe teszem, amíg megdermed a csokoládé. Ezután a mogyoróvajas krémet elosztom a kosárkákban úgy, hogy maradjon némi hely a tetején. Ismét hűtés következik, amíg kissé megdermed a töltelék, végül csokival lezárom a mélyedéseket.
A "mintapéldányokat" tejcsokoládéval készítettem, de a nyertes licitáló akár étcsokival is kérheti. ;)


Hozzávalók egy 24 db-os muffin sütőformához...
...a tésztához:
115 g puha vaj, 125 g mogyoróvaj, 55 g porcukor, 90 g nádcukor, 1 közepes-nagyobb tojás, 1 teáskanál vaníliakivonat, 160 g finomliszt, 3-4 g szódabikarbóna, 3 g só;
...a töltelékhez: 100 g mogyoróvaj, 30 g porcukor, 15 g vaj, picurka só;
...továbbá: 150-200 g tej- vagy (magas kakaótartalmú) étcsokoládé.
Tovább olvasom...

2013. szeptember 17., kedd

Mogyoróvajas kosárkák - Segítsüti 2013 ősz

Ismét szeptember közepe van, ismét segít a süti! 30 blogger, 30 felajánlás és az árverés már elkezdődött! Licitálni a korábbi években megszokottak szerint, szeptember 20-án (pénteken), 16:00 óráig lehet.


A jelenlegi támogatott a Magyar Rett Szindróma Alapítvány. Az ő munkájukat, konkrétan a sérült kislányok és családjaik közötti kommunikációt próbáljuk segíteni azzal, hogy az ehhez szükséges eszközöket - a ti felajánlásaitok segítségével - igyekszünk elérhetővé tenni a számukra.


Az idei évben már harmadszorra csatlakoztam a sütisütő bloggerek csapatához. Ahogy eddig, most is postázható süteménnyel készültem, hogy a vidéki licitálók is eséllyel indulhassanak az árverésen. Ezeknek a mogyoróvajas kosárkáknak az eredetijében egy készen kapható Hershey's termék szerepel, de mivel annak beszerzése kissé körülményes lett volna :), így némileg átszabtam a sütemény külsejét. Remélem, elnyeri a tetszéseteket és sok-sok licit érkezik rá! ;)



A sütemény alapja egy mogyoróvajas tészta, ezt sütés után kikenem csokoládéval. Ebbe a kosárkába kerül a mogyoróvajas krém, amit csokoládéval zárok le. Kalóriadús és sajnos abbahagyhatatlan. :) Bár én tejcsokoládét használtam, ha a nyertes úgy szeretné, étcsokival is szívesen elkészítem a sütiket.
(Recept itt!)
Tovább olvasom...

2013. szeptember 11., szerda

Banános-zabpelyhes muffin

Régen jelentkeztem már, háttérbe szorult mostanában a blog, ráadásul rendszeresen elkutyulom a receptes cetlijeimet, így hiába készül el a kép, a recept nélkül sokat nem ér. :D Igyekszem azért vissza-visszatérni, most éppen ezeket az aprócska muffinokat sütöttem az uzsonnás dobozba - mert itt az ősz, az iskola, és a hétévesnek nem kielégítő a menzakaja. :)


A sütőt előmelegítem 190 °C-ra (170 °C+légkeverés). A zabpelyhet megőrölöm (nem kell teljesen finomra), belekeverem a sütőport és a sót, beleforgatom a mazsolát (csokicseppeket is lehet beleszórni).
A cukrokat a vajjal és a tojással simára keverem, hozzákeverem a villával pépesre tört banánt, majd felváltva 2-3 részletben a zabpelyhes keveréket és az írót (nem kell sokáig kevergetni). Tapadásmentes, 24-es mini muffinformába kanalazom a tésztát, majd az előmelegített sütőbe tolom és tűpróbáig sütöm. Gyorsan megvannak: ha a muffinok széle már megpirult, akkor kb. jó is - a beleszúrt fogpiszkáló még nedves, amikor kihúzom, mert ez egy eléggé szaftos tészta (de tészta már ne ragadjon rá!). Pár perc után rácsra szedegetem és hagyom kihűlni. Szerintem frissen, max. másnaposan a legfinomabb, tovább nem érdemes tartogatni, de nem is marad belőle. :)


Hozzávalók: 200 g zabpehely megőrölve (kávédaráló), 4-5 g sütőpor, 40 g mazsola (vagy mazsola+csoki, vagy csak csoki, vagy kinek mi...), pici só, 10 g vaníliás cukor, 30 g nádcukor, 3 kisebb tojás (vagy 2 XL), 80 g olvasztott vaj, 1 érett banán (kb. 100 g a tiszta súly), 160 ml író (vagy ugyanennyi tej+egy korty ecet).
Tovább olvasom...